02-11-2015

De geneeskracht van honing!

Honing is een zeer bekend en oud, natuurlijk zoetmiddel. Maar wat veel mensen niet weten is de geneeskracht van deze zoete en kleverige stof.

De honingbij is steeds vaker in het nieuws. De populatie van de honingbijen is sterk afgenomen door milieuvervuiling, intensieve landbouw, bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Dit is een serieuze bedreiging voor de mensheid omdat bijen voor een groot deel zorg dragen voor de bestuiving van planten waardoor ons voedsel in gevaar komt. Bovendien heeft honing veel gezondheidseffecten en versterkt honing het immuunsysteem.

Honing is een zuiver natuurproduct. Het wordt gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloemen. Na het verzamelen van de nectar wordt dit door de bijen ingedikt en voorzien van zeer waardevolle enzymen. Deze enzymen dragen bij aan de medicinale kracht van honing. Honing wordt ook wel eens een natuurlijk antibioticum genoemd.

Rauw gebruik

Om gebruik te maken van deze gezonde stoffen in honing is het belangrijk om deze rauw te gebruiken. Bij verhitting boven de 37 graden gaat de medicinale werking van honing verloren. Dit betekent niet dat honing niet meer gebruikt kan worden bij het bakken van bijvoorbeeld cake of koekjes, het dient dan echter enkel als natuurlijk zoetmiddel, het gezondheidseffect gaat verloren.

Geneeskracht

Honing kan ingezet worden bij diverse klachten en kwalen. Het gaat infecties tegen en werkt ontstekingsremmend. Honing kan daarom goed op wondjes (ook bij bijv.een koortslip) gesmeerd worden. Het is bovendien verzachtend. Wonden genezen hierdoor sneller en de kans op infecties is kleiner.

Ook bij keelpijn is honing effectief. Uit onderzoek is gebleken dat degene die een lepel honing nemen bij keelpijn of luchtweginfecties de kans op infecties vele malen kleiner is.

Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten vanwege de flavonoïden en antioxidanten die in honing zitten.

Honing is een natuurlijk probiotica vanwege de verschillende soorten darmvriendelijke bacteriën die honing bezit, o.a. de lactobacilli en de bifidobacteria.

Honing met kaneel

Deze twee vormen samen een wonderlijke combinatie. De combinatie van honing en kaneel kan bij veel klachten en ziekten uitkomst bieden. Niet alleen bij vermoeidheid, griep, verkoudheid, regulatie van cholesterol maar ook bij eczeem, artritis, infecties en acné is deze combinatie zeer heilzaam. Gebruik hiervoor 1-2 eetlepels honing en vermeng deze met ½ tot 1 theelepel Ceylon kaneelpoeder. Deze kan zo worden ingenomen, maar ook op een boterham gesmeerd worden of opgelost in een glas water. Bij huidinfecties kan deze ‘pasta’ op de huid gesmeerd worden.

Goede honing

Belangrijk bij het aanschaffen van goede honing is dat deze honing niet verhit is geweest. Koop honing dus het liefst bij een imker uit de buurt of kies voor een goede biologische honing. Deze honing wordt na het slingeren niet verhit (en zijn dus altijd 'rauw') en niet gemengd met suikerstropen zoals vaak wel gedaan wordt met goedkopere honing uit de supermarkt.

Fijne dag!

Liefs, Williene


 

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Jeanine
    Jeanine maandag 02 nov 2015 om 20:50
    Om toch te profiteren van de goede eigenschappen van honing kun je er ook voor kiezen om bij 'zanddeeg-achtige' baksels en bij bijvoorbeeld een grof kruimelmengsel van havermout/boter en snuf zout, de honing erover te smeren/erdoor te doen, als het baksel al gebakken en afgekoeld is. Dat gaat erg goed en zo proef je ook de 'honing smaak' niet die zo typerend is voor verhitte honing, maar lijkt het net of je gewone suiker gebruikt hebt.
  • anoniem
    anoniem donderdag 05 nov 2015 om 14:08
    Ha Williene, Ik zou wel willen weten of de honing van mijn supermarkt ook verhit is geweest. Kun je dat op de verpakking terugvinden? Groetjes!
    • Smakelijck donderdag 05 nov 2015 om 16:39
      Nee, maar als het geen biologische honing is en het is goedkope honing dan kun je er wel vanuit gaan.
  • Marieke
    Marieke vrijdag 13 nov 2015 om 22:52
    Hoi, Welke honing kan ik kopen die goed gezond en verantwoord is? Is die te koop in de super?
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 09:28
      Nee, meestal niet. Ik koop mijn honing bij een imker als ik daar toevallig langskom en anders bij de natuurwinkel.
  • Janneke
    Janneke zaterdag 14 nov 2015 om 22:10
    Ik koop biologische honing bij Dirkosn datvstaar op de pot maar dezw honing is nier erg duur?
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 09:28
      Is deze 100% bio?
  • Cuin
    Cuin donderdag 26 nov 2015 om 17:22
    Waarschijnlijk een overbodige vraag ,maar las ooit dat de honing van de Aldi goed is ,heb daar m,n twijfels over ,want het is goedkope honing . Er staat gemengde EU-honing op ,gemengd met ???????????Dat staat er dan niet op . Kan suiker zijn . Wat vind jij ? Vriendelijke groet Cuin Bos
    • Smakelijck vrijdag 27 nov 2015 om 08:49
      Hoi Cuin, ik ben niet bekend met de honing van de Aldi. Is deze biologisch? Anders zou ik hem persoonlijk niet kopen. De kans dat de honing dan verhit is geweest is groot. Succes!
  • jel
    jel dinsdag 08 dec 2015 om 11:13
    De honing van de aldi is idd als beste getest door de consumentenbond en de test word gedaan door ervaren imkers, beter dus dan alle soorten honing van de traay en bio plus en dergelijke!
  • katharine
    katharine donderdag 25 feb 2016 om 20:19
    helder stukje over honing... ff nog een vraag... Ik heb hier honing van de imker, erg lekker en ik heb nog honing bij de aldi gehaald (bio) waarom ik dat doe... van de imcer is harde honing en bij de aldi is zacht (makkelijker te smeren voor op brood) weet jij het verschil ervan? ik ben er niet uit... gr. Katharine
    • Smakelijck vrijdag 26 feb 2016 om 09:51
      Hoi, Dat is verschil van de soort honing. Sommige honing soorten versuikeren sneller, anderen blijven langer vloeibaar.
      • katharine
        katharine vrijdag 26 feb 2016 om 17:47
        ok thanks!!!!
    • Marieke
      Marieke vrijdag 05 aug 2022 om 06:05
      Hoi williene, Goed stukje! Kan jij ook iets meer vertellen over de invloed van honing op je suikerspiegel? In hoeverre is honing gezond in gebruik? Groetjes
      • Smakelijck maandag 08 aug 2022 om 12:33
        Echte goede honing van de imker heeft een Glycemische Indexwaarde van ongeveer rond de 50. Dit is een heel stuk lager dan bijv. witte suiker (GI 85). Ik heb het dan wel over imkerhoning, niet over supermarkthoning waarbij vaak nog suikerstroop toegevoegd wordt.
        • Marieke
          Marieke maandag 08 aug 2022 om 16:07
          Dankjewel! Hier kan ik wat mee!
Laat een bericht achter!
251