10-03-2021

Veilige Pannen

Zolang ik schrijf krijg ik de vraag welke pannen ik gebruik. Of welke keukenmachine. Zo hier en daar heb ik er heel regelmatig over geschreven, maar ik besloot om aan beide onderwerpen een blog te wijden, dan kan iedereen het gemakkelijk terug vinden op de website.

Afgelopen week waren pannen in het nieuws met de zogenaamde antiaanbaklaag. In het artikel kun je lezen hoe schadelijk deze zijn voor mensen, het milieu en dieren. Ik waarschuw al járen tegen het gebruik van anti-aanbakproducten. Niet alleen pannen, maar ook airfryers, melkopschuimers, bakblikken, slowcookers, crockpots, broodbakmachines e.d. hebben vaak een antiaanbaklaag. Heel gemakkelijk natuurlijk om deze te gebruiken, want het doet z’n werk goed, namelijk niet aanbakken. Maar gezond is het helaas niet. Nu zijn er producten die je maar heel af en toe gebruikt, maar bovenstaande producten gebruik je waarschijnlijk heel regelmatig.

Pannen met antiaanbaklaag beschadigen snel. Controleer je pannen maar eens op beschadigingen. En juist dan worden pannen erg ongezond en moet je ze direct weggooien. Niet echt duurzaam en schadelijk voor het milieu. Ook de zgn. keramische pannen beschadigen snel en je voedsel komt dan in contact met de binnenlaag van de pan (vaak aluminium). Ook geen goed en duurzaam alternatief.

Wat is dan wél een goede pan. Kies in ieder geval voor een duurzame pan. Als je een goede pan kiest, neem dan een pan die levenslang mee gaat. Dat is één keer uitzoeken, één keer een hap uit je budget, maar je hoeft er (bij goed gebruik) nooit meer naar om te kijken.

  1. Plaatstaal pannen

Een pan van plaatstaal koop je voor het leven. Ik ben groot fan van het merk ‘De Buyer’ die pure, plaatstalen pannen verkoopt voor een redelijk geschikte prijs. Deze pannen zijn geheel gemaakt van plaatstaal, in tegenstelling tot veel andere merken die bijv. ook aluminium gebruiken.

Groot voordeel van deze pannen is dat ze ook geschikt zijn voor de oven en dat ze een speciale pannenkoekenpan hebben. Dat was mijn eerste de Buyerpan, en daar bakken we nog altijd met héél veel plezier pannenkoeken in.

Een nadeel van deze pan is daarom wel dat de pannen zwaar zijn. Ze zijn er in vele afmetingen, dus hoe kleiner de pan, hoe lichter. Echter, boven de 24 cm doorsnede zijn ze wel wat zwaarder dan de gemiddelde pan.

De pannen zijn gemaakt van plaatstaal en hebben dus geen antiaanbaklaag. Bij gebruik zal het vet en olie wat je in de pan gaat gebruiken zich gaan hechten aan de pan. Zo creëer je zelf een natuurlijke antiaanbaklaag in je pan. Hoe vaker je de pan gebruikt hoe sterker en beter deze laag wordt en hoe fijner je pan wordt in gebruik. Door het gebruik van het vet en olie zal de pan ook niet gaan roesten.

Voor gebruik van de plaatstalen pannen moet je deze inbranden. Je kunt hier bekijken hoe je dat moet doen. Doe dit nauwkeurig en aandachtig en volg de gebruiksaanwijzing. Na het inbranden kun je de pan gebruiken en zal het bij gebruik alleen maar beter worden.

Een plaatstalen pan mag niet in de vaatwasser en ook niet met zeep gewassen worden. Je mag de pan wassen met heet water, direct afdrogen en daarna ingevet met een olie wegzetten. Zo heb je jarenlang plezier van je pan.

Een tweede nadeel van deze pan is dat je er geen zuren in mag gebruiken. Dit kan je natuurlijke antiaanbaklaag beschadigen en dan moet je hem weer opnieuw inbranden. Als je de pan al tijden in gebruik hebt zal een keer niet heel veel uitmaken, maar zeker in het begin, als je inbrandlaag nog dun is, zou ik er geen zuren zoals tomatenpuree en citroensap in gebruiken.

-> In plaatstalen pannen braad ik bijvoorbeeld vlees en vis, bak ik aardappelen, en roerbak ik groenten.

  1. RVS pannen

Een andere optie voor een koekenpan of wok is RVS. Een RVS pan hoef je niet in te branden en kun je direct gebruiken. Het zijn stevige en duurzame pannen voor alle uiteenlopende bereidingen. Deze pannen kun je wel afwassen met water en sop.

Ook met deze pan moet je even handigheid krijgen in gebruik. In het begin bakt een RVS koekenpan nog wat aan. Bij gebruik moet je de pan goed heet laten worden en voldoende olie of boter gebruiken. Bij het bakken van vlees bijvoorbeeld zul je eerst het vlees moeten laten dichtschroeien voordat je het omdraait. Zo laat het vlees zich vanzelf los van de bodem en kun je het zonder problemen omdraaien.

RVS pannen maken gemakkelijk schoon, kun je overal voor gebruiken en hoef je niet in te branden. Je hebt RVS pannen in allerlei soorten en prijsklassen. Een bekend merk is bijvoorbeeld De Meyere. Fantastische pannen waar je geen spijt van krijgt. Maar wél met een prijskaartje. Er zijn ook goedkopere pannen van RVS. 

-> In een RVS pan doe ik hetzelfde als in een plaatstalen pan, dus vlees, vis, groenten, maar gebruik ik ook voor zure sauzen, is heel fijn voor het rul bakken van gehakt bijvoorbeeld, of het bakken van eieren. 

  1. Gietijzeren pannen

Ook gietijzeren pannen gaan bij goed gebruik levenslang mee. En ook gietijzeren pannen zijn goede en duurzame pannen zonder antiaanbaklaag.

Gietijzeren pannen zijn met name bekend voor het stoven van vlees en stoofpotjes zoals de bekende pannen van Le Creuset. Maar er zijn ook gietijzeren koekenpannen of poffertjespan.

Ook gietijzer kun je beter ingevet wegzetten, net zoals je bij plaatstalen pannen doet. Zo voorkom je dat de pan gaat roesten.

Er zijn ook gietijzeren pannen te koop met een emaillelaag. Deze hoef je niet in te vetten bij het wegzetten omdat het emaille de pan beschermt tegen roesten. Emaille is duurzaam en werkt in deze pannen als natuurlijke antiaanbaklaag.

Een nadeel van gietijzer is net als bij plaatstaal het gewicht van de pan. Deze zijn een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een gewone pan.

Ook zijn eiwitrijke gerechten wat moeilijker te bereiden in een gietijzeren pan. Voor het bakken van een eitje zou ik dus geen gietijzeren koekenpan nemen.

Een groot voordeel is dat de pan lang op temperatuur blijft. Daarom zijn braadpannen van gietijzer zo populair. De pan gaat levenslang mee en wordt steeds beter bij gebruik. Een aanschaf waar je geen spijt van krijgt.

-> Een gietijzeren pan gebruik ik voor stoofvlees en stoofpotjes. Ook stoofpeertjes maak ik altijd klaar in deze pan. 

  1. Emaille pannen

En dan als laatste nog een veilig alternatief: de emaille pan. Er zijn pannen van puur emaille, maar ook pannen met een emaille laag, zoals ik bovenstaand al uitlegde. Beide pannen zijn veilig en goed om te gebruiken. Zelf heb ik al ruim 15 jaar deze fijne geemailleerde braadpan en die gebruik ik bijna dagelijks voor allerlei gerechten. 

Een emaille pan zorgt voor een goede warmtegeleiding en zorgt dus voor een snelle opwarming van je gerechten. Een pan mag echter nooit zonder vocht of olie op het vuur staan. Zorg dus dat je voordat je het verhit er boter of olie in de pan zit.

Een voordeel van deze pannen is, dat de pannen in de oven kunnen (als de gehele pan van emaille is). Emaille is hard en krasvast maar met gebruik van ijzeren of rvs keukengerei kunnen er wel wat grijze strepen in je pannen komen. Dit is verder niet schadelijk, maar is wel jammer, dus gebruik bij voorkeur houten keukengerei voor je pan.

Een emaille pan is vooral fijn bij groentebereidingen maar voor het bakken van een eitje of vlees is een RVS of stalen pan bijvoorbeeld fijner.

Ook emaille pannen moet je met de hand afwassen en mogen niet in de vaatwasser. Schuursponsjes kunnen emaille beschadigen. Wil je de pan laten schoonweken zet ze dan even weg met warm water en wat sop, dan weken ze snel schoon.

Let op dat emaille pannen veel breekbaarder zijn dan bovenstaande pannen. Emaille is gehard glas. Dus bij vallen kunnen er bijvoorbeeld stukjes afbreken. Wees dus zuinig op je pan en ga er voorzichtig mee om.

Van emaille heb je veel verschillende producten, bijvoorbeeld ook cakeblikken en taartvormen. Deze vind je in de webshop.

-> In mijn gemailleerde braadpan maak ik bijna alles klaar. Ik gebruik hem als hapjespan, braad er gehaktballetjes in, pastasauzen, roerbakgerechten, etc. 

Ik hoop dat ik het allemaal helder en duidelijk voor je heb uitgeschreven, zo niet, dan hoor ik het graag.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

46 Reacties

  • Erika Roest
    Erika Roest woensdag 10 mrt 2021 om 13:13
    Hele duidelijke uitleg..fijn. Vraag me dan wel meteen af. Waar maak jij pastasaus in klaar?. Benieuwd hoe je dat doet..Ben om wil van al mijn pannen met anti aanbaklaag af en over op goeie pannen. Bedankt
    • Smakelijck woensdag 10 mrt 2021 om 13:14
      Die maak ik altijd in de emaille pan die je in de link ziet.
      • Erika Roest
        Erika Roest woensdag 10 mrt 2021 om 17:16
        Ok..dank je
      • Erika Roest
        Erika Roest woensdag 10 mrt 2021 om 17:16
        Ok..dank je
    • Annemiek Koole
      Annemiek Koole woensdag 10 mrt 2021 om 13:19
      De Beyer zijn echt heerlijke pannen
    • Gerda
      Gerda woensdag 10 mrt 2021 om 16:52
      Wat ik mis in deze blog en de andere 'pannenberichten' zijn de AMC-pannen. Bij uitstek pannen voor mensen die gaan voor een gezonde leefstijl. Is dat een bewuste keuze?
      • Smakelijck woensdag 10 mrt 2021 om 21:18
        In deze blog heb ik met name geprobeerd de materialen van goede en gezonde pannen weer te geven. Er zijn meerdere merken die goed zijn die ik niet genoemd heb. Je kunt aan de hand van bovenstaande materialen checken of jouw pan daar wel of niet aan voldoet.
    • Marijje
      Marijje donderdag 11 mrt 2021 om 06:43
      Hoi, Ik had naar aanleiding van de uitzending een keramische pan versterkt met diamand gekocht. Valt dat ook onder gezond en duurzaam koken. Als je gaat zoeken op goede pannen krijg je alsnog heel veel advertenties... Vooralsnog bakt hij prima, en doet hij wat hij moet doen. Maar er moeten nog wat pannen vervangen worden. Groetjes, Marijke
      • Smakelijck donderdag 11 mrt 2021 om 10:58
        Keramische pannen beschadigen op den duur ook. Bovendien bakken ze in het begin fijn, maar op den duur helaas niet meer. Als deze pannen beschadigen komen ze ook in contact met de onderlaag en dan zijn ze niet meer oké om te gebruiken. Ik kies dan liever voor een pan die levenslang mee gaat zoals bovengenoemde pannen.
    • Greet Kieft
      Greet Kieft donderdag 11 mrt 2021 om 11:24
      Bedankt, helder en duidelijk artikel!
      • Smakelijck woensdag 17 mrt 2021 om 14:08
        Graag gedaan!
    • Rianne
      Rianne donderdag 11 mrt 2021 om 20:47
      Bedankt voor je blog, heel helder. Welke wok raad je aan? Voor roerbakken op hoge temperaturen? Groeten
      • Smakelijck woensdag 17 mrt 2021 om 14:08
        De Buyer heeft een stalen wokpan, maar er zijn ook RVS wokpannen.
    • Marlies
      Marlies woensdag 17 mrt 2021 om 11:21
      Ha Williene, Dank voor je uitleg! Wij hebben inderdaad ook de koekenpan van de Buyere en we willen niet meer anders! Stoven inderdaad in gietijzer, maar wat ik me afvroeg: in welje pannen kook jij de groente? In RVS pannen? Ik heb de verhouding 18/10 staal. In de bodem zit volgens mij dan wel iets aluminum voor de geleiding maar aIs de bodem niet beschadigd is kan dat geen kwaad toch? Alvast dank
      • Smakelijck woensdag 17 mrt 2021 om 14:10
        Gewone kookpannen zijn vaak van RVS of een combi inderdaad. Hierin zit inderdaad vrijwel altijd aluminium, maar omdat RVS en staal niet beschadigen komt je voedsel dus nooit in aanraking met het aluminium. Daar ontkom je bijna niet aan. Een alternatief zijn de kookpannen van Riess, van emaille.
        • Noortje
          Noortje dinsdag 12 sep 2023 om 08:04
          Als het goed is zit er geen aluminium in rvs. Deze metalen gaan niet goed samen :) Er zit vaak ijzer, nikkel, chroom en koolstof in. 18/10 staat voor de verhouding die in de pan zit.
    • Marlies
      Marlies woensdag 17 mrt 2021 om 11:21
      Voor je reactie! Hartelijke groet marlies
    • Evert
      Evert woensdag 17 mrt 2021 om 13:25
      Hoi Williene, Even en vraagje, bij een plaatstalen pan, schrijf je dat je ze niet met zeep schoon moet maken en dat het vet en de olie langzamerhand een beschermende 'anti-aanbaklaag' vormen. Maar die vetten en oliën verwarm je dan wel dag in dag uit weer.. Langzamerhand 'verbranden' deze oliën en vetten dus. Is het niet zo dat er dan weer PAK's van vrijkomen?
      • Smakelijck woensdag 17 mrt 2021 om 14:13
        Daarom kies ik er voor om in deze pannen in te vetten met oliën die tegen zeer hoge verhittingen kunnen zoals: ghee, kokosolie, zonnebloemolie HighOleic.
    • Marieke
      Marieke vrijdag 19 mrt 2021 om 14:06
      Zijn er ook goede pannenkoekpannen van rvs? Of van een ander materiaal wat veilig is? Het inbranden en ingevet wegzetten houdt me namelijk tegen om er een van plaatstaal te kopen
      • Smakelijck vrijdag 19 mrt 2021 om 19:30
        In een gewone RVS koekenpan kun je ook prima pannenkoeken bakken. Het zal in het begin echter wel lastig zijn om daar pannenkoeken in te bakken. Inbranden is echt heel gemakkelijk, zeker als je even het filmpje bekijkt.
    • Teuni
      Teuni zaterdag 27 mrt 2021 om 14:43
      Toch wil ik nog een opmerking plaatsen betreft de RVS pannen. Vanwege een erge nikkelallergie mag ik beslist niet in een RVS pan koken omdat daar volgens de artsen in het ziekenhuis bij verwarming een bepaalde stof vrij komt . Zij gaven het advies emaille pannen of gietijzeren pannen.
      • Smakelijck maandag 29 mrt 2021 om 09:17
        Bij een nikkelallergie zijn RVS pannen inderdaad niet geschikt. Dan zijn eigenlijk alleen emaille pannen te gebruiken.
    • Marretje Verweij
      Marretje Verweij dinsdag 20 apr 2021 om 22:26
      Dankje voor de goeie info! Kunnen al deze soorten pannen op inductie?
      • Smakelijck woensdag 21 apr 2021 om 09:29
        Graag gedaan! Afhankelijk van het soort kunnen ze ook op inductie. Dit staat bij de pannen vermeldt.
    • Annelies
      Annelies maandag 03 mei 2021 om 16:01
      Bedankt voor dit artikel, dit helpt me een eind op weg! Toch nog een vraag... Iemand tipte me de Natura Induction koekenpannen met een zogenaamde VEGETEK anti-aanbaklaag (gemaakt van plantenextracten). Zou jij kunnen beoordelen: vallen deze ook onder de noemer 'veilige pannen' of lijkt het mooier dan het is? Ik hoor het graag!
      • Smakelijck dinsdag 04 mei 2021 om 11:19
        UIteindelijk gaan ook deze pannen beschadigen (vaak al met een jaar). En bij de kleinste beschadiging komt je pan al in aanraking met de laag onder de anti-aanbaklaag. Dat maakt ook deze pannen ongezond. En bovendien niet duurzaam, omdat ze snel aan vervanging toe zijn.
    • Mar
      Mar maandag 21 jun 2021 om 18:07
      Hoi, je had toch ook een blog met veilige airfryers? Ik kan hem niet terug vinden, ik wil er graag 1 bestellen..
      • Smakelijck maandag 21 jun 2021 om 20:55
        Nee, deze heb ik niet. Voor airfryers zijn enkel degene met een keramische binnenlaag oké, de rest heeft ook allemaal een anti-aanbaklaag.
    • Hoi hoi
      Hoi hoi woensdag 28 jul 2021 om 21:15
      Ik had een vraagje ik heb vandaag emaille pannen bij de ah gekocht in de aanbieding blauw van buiten zwart met stippels van binnen ik dacht goed bezig emaille maar er staat op de verpakking met anti aanbaklaag maar verder totaal geen info nu ben ik bang dat er alsnog giftige of verkeerde stoffen in zitten ik kan er niets over vinden op internet dus hoop dat jij mijn reddende engel ben liefs nancy
      • Smakelijck maandag 02 aug 2021 om 20:23
        Waarschijnlijk is de pan van buiten emaille en van binnen anti-aanbaklaag. Helaas!
    • Anouk
      Anouk woensdag 02 feb 2022 om 18:00
      Hoi allemaal, Voldoen de BK bourgogne braadpannen ook? Heb de lijst gecheckt volgens mij wel. Zouden jullie het ook willen checken. Wil in een keer goede pannen kopen.
      • Smakelijck donderdag 03 feb 2022 om 10:47
        Die zijn van gietijzer en emaille, dus oké.
    • Gertrude
      Gertrude zaterdag 20 aug 2022 om 20:44
      Hoi Williene, Wij hebben een aantal de Buyer pannen. Fijne pannen maar vaak blijven ze zwart / bruin afgeven. Herken je dat? Hoe ik er ook op noem, met zout schoonmaken etc. Ik heb bij de wok te enthousiast schoongemaakt denk ik want die is in het midden helemaal wit en een soort roestkleur. Moet ik deze weggooien? Ik ben eerlijk gezegd niet heel trouw geweest met insmeren met olie.
      • Smakelijck maandag 22 aug 2022 om 11:27
        Een de Buyer hoef je nooit weg te gooien, maar kun je altijd weer opknappen, door de pan te schuren en opnieuw in te branden. De zwarte laag is de natuurlijke inbrandlaag, dus deze moet je er niet uit schuren. Wel heel goed schoonmaken met water en dan altijd ingevet opruimen. Dat laatste is essentieel om de pannen goed en schoon te houden. Succes!
        • Gertrude
          Gertrude maandag 22 aug 2022 om 20:59
          Dank je voor je reactie! Dan ga ik ermee aan de slag! Dat invetten moet ik echt doen! Groetjes Gertrude
    • Monique
      Monique dinsdag 21 feb 2023 om 14:41
      Ik lees je artikel van 2021 over koken/bakken in 'gezonde pannen', dank daarvoor! Ondanks dat ik ook lees over iemand met een nikkelallergie is het me nog niet helemaal duidelijk. Dus misschien ten overvloede de vraag; kan ik met mijn nikkelallergie koken/bakken in pannen van plaatstaal of emaille? Zo niet wat is dan de beste vorm? Ik dank je voor je moeite. Met vriendelijke groet.
      • Smakelijck woensdag 22 feb 2023 om 10:38
        Pannen van Emaille, gietijzer en plaatstaal zijn nikkelvrij.
    • Eline
      Eline zondag 16 apr 2023 om 16:09
      Hallo mevrouw. Wat is uw mening over de rvs pannen van Ikea? Alvast bedankt.
      • Smakelijck maandag 17 apr 2023 om 11:43
        Als de pan volledig RVS is, dan is dit prima.
    • Niki
      Niki vrijdag 28 apr 2023 om 17:14
      Bij Ikea rvs pannstaat het volgende: Dikke bodem met twee lagen; roestvrij staal met een tussenlaag van aluminium. Is dit alsnog veilig ivm aluminium in de tussenlaag?ikea rvs pannen zijn nl wel betaalbaar
      • Smakelijck vrijdag 28 apr 2023 om 19:25
        Doordat RVS niet beschadigd zit de aluminium veilig in de pan en komt je voedsel niet in aanraking met de aluminium.
      • Esther
        Esther maandag 05 jun 2023 om 23:25
        De 'betaalbare' rvs pannen van Ikea hebben volgens mij allemaal een antiaanbaklaag, ik zou toch echt even goed de productinfo lezen voor de zekerheid.
        • Smakelijck dinsdag 06 jun 2023 om 14:30
          Er is één RVS pan van de Ikea die dit niet heeft, maar ook deze is vrij prijzig, ik geloof rond de 50-60 euro. Inderdaad even goed kijken of je de juiste hebt.
    • Tessa
      Tessa woensdag 01 nov 2023 om 13:38
      Bedankt voor het artikel! Ik heb ook twee pannen van de Buyer en ben er erg blij mee. Wat ik me wel afvraag is of het normaal is dat bij het bakken van een eitje ik altijd zwarte stukjes aan de onderkant heb zitten. De laag laat blijkbaar dan los? Ik maak schoon met heet water en zet ze meestal ook ingevet weg. Ik vraag me vooral af of het kwaad kan voor de gezondheid.
      • Smakelijck woensdag 01 nov 2023 om 13:48
        Dat kan inderdaad gebeuren, maar dat is wel een teken dat de pan niet goed schoon is of dat je hem niet altijd goed invet. Als je dit wel doet dan heb je hier geen last van. Succes :-)
Laat een bericht achter!
251