31-01-2012

Banketbakkersroom!

Ook op aanvraag van een paar lezers, vandaag mijn recept voor banketbakkersroom.
Banketbakkersroom is lekker in taarten, als vulling voor cupcakes etc.


Banketbakkersroom

Ingredienten:
2 eidooiers, 40 gram imkerhoning of andere (blanke) suikervervanger, 25 gram (spelt)bloem of biologische maizena, 250 milliliter (amandel)melk of haverroom, een half vanillestokje of 1 theelepel vanillepoeder

Bereiding:


Snijd het halve vanillestokje open en verwarm zachtjes met de melk of room, (laat een klein beetje koude melk over voor het eimengsel). Laat dit ongeveer een kwartier staan en roer af en toe door.
Klop ondertussen de eidooiers met de honing romig. Voeg de bloem of maizena toe en een scheutje melk en blijf kloppen. Verwijder het vanillestokje en voeg de warme melk langzaam toe aan het eimengsel. Giet het mengsel terug in het pannetje en breng dit aan de kook. Laat het een paar minuten zachtjes koken tot je een mooie binding krijgt. Laat de room nu rustig afkoelen terwijl je 'm af en toe doorroert.

Als de room koud is, is hij klaar voor gebruik. Het is heel erg lekker als je er nu geklopte slagroom doorroert, dan heb je zwitserse room!
 

Deel via social media

 
Print recept

33 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous zondag 16 feb 2014 om 21:11
    Ik zag in het blaadje van de jumbo pudding-kruimelvlaaitjes staan, heb dit omgevormd naar mijn wensen waardoor het een stuk gezonder is: minder suiker en de banketbakkersroom (naar jouw recept) zelf gemaakt en met kokosmelk gedaan, wil prima! En lekker dat we het vonden, kan geen winkel tegenop!
    Groetjes Josella
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 feb 2014 om 12:02
      Mmm! Klinkt lekker zeg!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 22:49
    Hoi Williene,

    Kan je de melk ook door een andere variant dan soja vervangen?
    Kokosmelk, rijstemelk of amandelmelk?

    Dankje!

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 16:07
      Met soja kan, andere weet ik niet, maar lijkt me wel!

      Succes!
  • Jeannette
    Jeannette zaterdag 30 jun 2012 om 15:17
    Hoi Williene,

    denk je dat de bloem ook vervangen kan worden door tarwe- of speltmeel? Of is de kleur/smaak dan niet goed?

    Groetjes Jeannette
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 jul 2012 om 12:17
      Hoi,

      Bij patisserie toch wel het liefst bloem gebruiken. Geeft het beste resultaat. Je zou het kunnen uitproberen, ik weet niet of lukt.
      WIl je het laten weten als je het hebt geprobeerd?

      Groetjes, Williene
  • Mama Muis
    Mama Muis maandag 07 mei 2012 om 11:27
    Hoi Williene, net de banketbakkersroom gemaakt (ga er straks nog slagroom door doen), ik ga er bladerdeegschelpen mee vullen (ook net zelf gemaakt) en dan met aardbeien erop serveren als een klein taartje, ben heel benieuwd! De banketbakkersroom smaakt warm in ieder geval al lekker :)
    De mosterdsoep ook al een paar keer gemaakt, valt hier ook erg in de smaak!

    Groetjes!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 mei 2012 om 19:16
      Hoi!

      Wat leuk, lekker hoor! Zo heb ik het inderdaad pas ook gedaan, met aardbeien, frambozen en bosbessen. Mmm!
      Succes en eet smakelijk!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 01 feb 2012 om 20:44
    Hoi Williene,

    Hoeveel geklopte slagroom doe je door de klaargemaakte banketbakkersroom om zwitserse room te maken? En heb ik dan voldoende om bijv. een taartbodem mee te vullen?

    Verder mijn complimenten voor je vele smakelijcke recepten! Ik heb er al vele geprobeerd en het is elke keer weer verrassend lekker! Bedankt hoor en ga zo door!

    Hartelijke groetjes uit Zeeland,
    Janny
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 01 feb 2012 om 20:52
      Hallo Janny,

      Bedankt voor je reactie en je complimenten! Leuk!

      Met dit recept heb je voldoende om een taartbodem mee te vullen, zeker als je er zwitserse room van maakt. De hoeveelheid slagroom is een beetje aan jezelf, een half bekertje kan voldoende zijn, maar als je het romiger wilt hebben voeg je wat meer toe. Die verhouding maakt niet zo heel veel uit, je mag toevoegen naar smaak!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 01 feb 2012 om 14:22
    Hoi,

    Het kan beide, maar enkel met dooiers verhoogt de smaak. Op dit recept is 1 zakje vanillesuiker voldoende, maar als je liever 2 gebruikt is ook prima, ik zou dan wel wat suiker weglaten. Maar als jullie het zo lekker vonden dan is het prima!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 31 jan 2012 om 20:20
    hoi Williene,

    Ik heb de banketbakkersroom vanavond gemaakt, nu had ik per ongeluk 2 hele eieren erin gedaan. Toch vond ik het goed gelukt,
    Maar je zal niet voor niks zeggen 2 eidooiers?
    En ik had twee zakjes vanillesuiker gebruikt, dat is denk ik ook wel veel of niet?
    Groetjes
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 31 jan 2012 om 13:49
    Graag gedaan, succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 31 jan 2012 om 11:52
    Heel erg bedankt voor je recept, ik hoop dit zeker te gaan maken want ze zijn hier ook dol op roombroodjes!
  • anoniem
    anoniem maandag 23 feb 2015 om 18:01
    Kan je taart bakken met zwitserseroom erin??op 160graden
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:41
      Nee, dat kan echt niet. Dit is een heerlijke vulling, maar die kun je niet bakken! Succes met je taart.
  • Bertine
    Bertine zaterdag 30 sep 2017 om 16:42
    Beste Williene, in de laatste reactie geef je aan dat deze room niet mee te bakken is in een taart. Waarom niet? In een (algemeen) recept voor appelkruimeltaart wordt dergelijke room gewoon meegebakken. Ik zou graag deze gezondere variant van banketbakkersroom gebruiken i.p.v. de gebruikelijk met vanillesuiker e.d. Ik ben benieuwd naar je reactie, alvast bedankt!
    • Smakelijck maandag 02 okt 2017 om 09:21
      De vraag was of Zwitserse room meegebakken kon worden. Dit is banketbakkersroom voor de helft gemengd met opgeklopte slagroom. Als je dit meebakt dan wordt het smurrie. Gewone banketbakkersroom kan uiteraard wél gewoon worden meegebakken. Succes!
  • Bertine
    Bertine maandag 02 okt 2017 om 11:18
    Dankjewel voor je verhelderende antwoord! Ik ga voor taart met gele room in plaats van smurrie :-)
    • Smakelijck maandag 02 okt 2017 om 11:25
      Succes :-)
  • -
    - vrijdag 08 jun 2018 om 16:17
    Als ik de room glutenvrij wil maken, kan ik de bloem dan vervangen door bijvoorbeeld amandelmeel? Of heb je andere suggesties?
    • JaMe
      JaMe zaterdag 09 jun 2018 om 15:23
      Ik zou voor een drogere meel gaan, niet zo vettig. Boekweit bijvoorbeeld zou kunnen, of evt maismeel
      • Smakelijck maandag 11 jun 2018 om 09:42
        Inderdaad wat JaMe zegt klopt :-)
    • Jarinda
      Jarinda vrijdag 18 sep 2020 om 13:30
      Net de room gemaakt met havermeel, smaakt naar mijn idee wat voller! Af laten koelen met plasticfolie erop voorkomt een vliesje van de melk en dan hoef je niet te roeren tussendoor
    • Elize
      Elize donderdag 15 okt 2020 om 18:47
      Kan ik de maizena vervangen door arrowroot en hoeveel moet ik daarvan gebruiken?
      • Smakelijck vrijdag 16 okt 2020 om 10:13
        Ja hoor, geen probleem. Volgens mij gebruik je dat op dezelfde manier als maizena.
    • Henrieke
      Henrieke zaterdag 03 apr 2021 om 14:16
      Hoi Williene, Is het mogelijk om de eieren te vervangen in dit recept?
      • Smakelijck maandag 05 apr 2021 om 19:09
        Nee, dat wordt vrij lastig :-)
    • Henriette
      Henriette zondag 09 mei 2021 om 07:43
      Hoi hoi! Ik heb de room 2x gemaakt voor op de aardbeienslof met bovenstaande ingrediënten, maar vind hem vrij dun blijven. Wilde hem mooi opspuiten op de slof, maar dat lukt niet.. wat doe ik verkeerd of heb je nog een andere tip? Groetjes Henriette
      • Smakelijck maandag 10 mei 2021 om 11:04
        Laat je hem daarna opstijven in de koeling? Dan wordt het wel een stijve room. En anders iets meer bloem/maizena toevoegen, dat bindt :-)
        • Henriette
          Henriette zaterdag 15 mei 2021 om 18:36
          Ja het heeft de hele nacht in de koelkast gestaan, maar was daarna nog steeds vrij dun.. Probeer ik het de volgende keer met meer maizena!
    • Geerke
      Geerke donderdag 03 mrt 2022 om 09:20
      Als ik de glutenvrije slof maak met banketbakkkersroom met appel er bovenop kan ik de slof dan ook invriezen?
      • Geerke
        Geerke donderdag 03 mrt 2022 om 09:22
        Sorry, deze vraag had ik al gesteld. En antwoordt gekregen bij de pagina van de appelslof
Laat een bericht achter!
255