Donderdag 28 nov 2013

Zuurkoolschotel!


Het winterseizoen is voor veel mensen het ideale seizoen voor stamppotten, goed gevulde soepen en ovenschotels. Héérlijk, maar in verhouding vaak veel aardappels en weinig groenten. Omdat ik sinds kort groot fan ben van de zoete aardappel kwam ik op het idee om mijn zuurkoolovenschotel om te bouwen naar een ovenschotel met zoete aardappels. En die combinatie was erg lekker. Zoete aardappels zijn erg gezond en smaken lekker zoet. Het is een beetje te vergelijken met een wortel/pompoensmaak. Verrassend lekker in combinatie met de zuurkool. Maar je kunt deze schotel uiteraard ook maken met gewone aardappels. Zoete aardappels kun je vinden in een uitgebreide supermarkt, natuurwinkel en bij de toko zijn ze waarschijnlijk het voordeligst!

Zuurkoolschotel met zoete aardappels!

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
2-3 zoete aardappels (bataten), 200/250 gram zuurkool, 200 gram biologisch rundergehakt, 2 uien, 2 tomaten, zout en peper, geraspte biologische kaas, evt. paneermeel (zelfgemaakt van bijv. speltbrood)

Schil de zoete aardappels en snijd deze in grove blokjes. Kook deze in wat water in 10-15 minuten gaar. Giet de aardappels af, maar bewaar het kookvocht. Stamp de aardappels met een stamper en voeg wat van het kookvocht toe om de puree wat smeuïg te maken.

Snipper de ui en fruit in wat boter of olie. Voeg het gehakt toe en bak rul. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Maak op smaak met zout en peper.

Bouw nu je ovenschotel op. Begin met het gehaktmengsel. Verdeel hierover de zoete aardappelpuree en verdeel de zuurkool erover heen. Bestrooi met wat geraspte kaas en evt. wat paneermeel.

Zet de ovenschotel een half uur in de oven op 180 graden.

Tip:
Je kunt ook nog plakken tomaat bovenop de zuurkool leggen voordat je 'm bestrooit me kaas! Ook erg lekker.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Het is een keer ter sprake gekomen bij de reacties, maar omdat ik er vanuit ga dat niet iedereen...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
Vandaag is mijn verjaardag, en wie jarig is trakteert! Daarom verloot ik 5 Smakelijck Zomer...
lees verder
Het idee dat vet eten je bloedvaten laat dichtslibben heeft de fabrikanten van vetarme voeding...
lees verder
        Ik wens iedereen hele fijne en goede Kerstdagen toe!...
lees verder
Groenten zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Maar het kan best...
lees verder

20 opmerkingen
  • wilma
    wilma vrijdag 06 dec 2013 om 18:30
    Lekker! Alleen maak ik de volgende keer zelf geen laagjes meer. Onze kinderen vinden het gemengd lekkerder.
    Opgewarmd in de pan is ook erg lekker!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 06 dec 2013 om 22:53
      Klopt, je kunt het natuurlijk ook stampen/door elkaar mengen. Dat is net wat je zelf en je gezin lekker vinden. Fijn dat het in de smaak is gevallen!

      Goed weekend!
  • Grace
    Grace zaterdag 30 nov 2013 om 14:34
    Lekker!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 nov 2013 om 13:16
    Pastinaak heb ik nog nooit gebruikt, ken de smaak ook nietn gaan we proberen!
    Wil deze winter toch meer doen met onbekende wintergroenten, dus als je ideeën hebt...
    Gr. Mirjam
    Ps puree met venkel kregen we bij een restaurant, dus vandaar het idee..
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 nov 2013 om 15:36
      Pastinaak is mild qua smaak, maar wel lekker! Vooral in stamppotjes en puree. Geroosterd zijn ze ook lekker.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 29 nov 2013 om 10:31
    Ik had ook al bedacht dat je met stampotten en Schotels minder groenten eet. Mijn oplossing is om door de puree venkel of knolselderij te doen. Smaakt iets anders, maar wij vinden het hier wel lekker. Zo had ik pas met witlofschotel wel 1200 gram groenten! Gr. Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 nov 2013 om 11:32
      Dat is inderdaad ook een goede optie. Pastinaak is ook nog een goed idee en is wat milder van smaak dan bijv. venkel.

      Succes!
  • moepsje
    moepsje vrijdag 29 nov 2013 om 07:45
    ik ga deze zeker proberen, lijkt me heerlijk! Heb van de week je gehaktballetjes in tomatensaus gemaakt uit je boek. Gekombineerd met Quinoa. Ze hebben zitten smullen, ze vonden het ALLEMAAL lekker, dat hoor ik zelden op een avond. Voor 8 man heb ik wel 100 balletjes gedraaid.... haha.
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 29 nov 2013 om 11:31
      Wat goed zeg, superleuk om te horen! Succes met dit recept!

      Fijne dag!
  • Summer-design
    Summer-design donderdag 28 nov 2013 om 18:39
    Bataat kun je ook gewoon bij de Lidl kopen, deze zijn oranje van binnen, nog iets lekkerder dan de andere bataat. Heb je ze weleens gebakken? zooo lekkerrrr!
    Ik ga jou variant ook eens proberen, ben benieuwd hoe dat smaakt.

    Fijne avond verder, gr, Wietske
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 28 nov 2013 om 22:05
      Klopt, dat is erg lekker! Succes met het uitproberen van het recept!
  • Eline Van Der Burg
    Eline Van Der Burg donderdag 11 dec 2014 om 18:51
    Heerlijke schotel! Mijn man en ik hebben gesmuld!
    • Smakelijck donderdag 11 dec 2014 om 20:18
      Fijn, Eline!
  • Saron
    Saron dinsdag 16 dec 2014 om 10:00
    Gisteren gemaakt voor mijn ouders (en mij) en het was heerlijk!!!! Ga ik zeker vaker eten!!
    • Smakelijck dinsdag 16 dec 2014 om 11:53
      Fijn, Saron!
  • Josien
    Josien vrijdag 13 feb 2015 om 21:37
    hallo Williene, heb al een aantal recepten van je geprobeerd en ze zijn echt heerlijk ! Ik voel me echt stukken fitter. Ik eet graag rookworst bij stamppotjes maar zelfs in de biologische rookworst van de ah zit E 250. Zijn er nog rookworsten te koop die wel verantwoord zijn of iets anders wat er evt. op lijkt ? mvg josien
    • Smakelijck maandag 16 feb 2015 om 14:19
      Wat goed om te horen, Josien! Rookworst is wel lastig zonder E-nummers. Er zijn enkele slagers die E-vrije vleeswaren hebben, bijv. vd Geer in Veenendaal en B. Adriaanse o.a. Anders zou je spekjes kunnen proberen van de vegetarische slager, en zelf eet ik er gewoon een gehaktballetje bij. Is misschien even wennen, maar net zo lekker!
  • Marlies
    Marlies donderdag 01 dec 2016 om 11:25
    Beste Williene, Met grote interesse heb ik je artikelen in de gezinsgids gelezen en nu ook je website bezocht, t zier er erg mooi, verzorgd en heerlijk uit! K heb al diverse recepten geprobeerd waaronder de boterkoek en de zuurkoolschotel. T is echt anders eten en wennen aan andere smaken als je gewend bent aan zuurkool met spekjes bijv. M'n man houd niet van de zoet zuur combinatie, maar daar en tegen vonden m'n kinderen en ik de schotel verrukkelijk! Het leuke is dat ik middels jou recepten zelf ook op ideeën kom
    • Smakelijck donderdag 01 dec 2016 om 14:15
      Wat leuk om te lezen, Marlies! Ik heb zojuist ook op je andere reactie gereageerd ;-) Het is inderdaad even wennen hoor, dat hadden wij de eerste weken ook. Daarna wil je niet meer anders. Fijn dat hij verder goed in de smaak viel! Succes met alles!
  • Marlies
    Marlies donderdag 01 dec 2016 om 14:22
    Oh haha, omdat ik mijn reactie niet meer zag staan ( en nu ook niet) dacht ik dat er iets mis was gegaan met versturen, daarom heb ik nog een berichtje gepost:) Bedankt, t kost tijd om alles uit te zoeken, maar alles voor een goede gezondheid, deze kun je namelijk niet kopen ;)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190