IMG_2115
Donderdag 28 sep 2017

Winnende taart van HPB: Banoffee Pie!

Afgelopen zaterdag een prachtige dag gehad bij Heel Putten Bakt! 8 enthousiaste baksters gingen aan de slag en maakte allen een prachtige creatie. Maar natuurlijk kon er maar één winnen en dat is de heerlijke taart van Jeanine van der Ruit geworden! Een erg lekkere Banoffee Pie, mooi strak opgemaakt en qua smaak heerlijk romig en luchtig. De curd deed me gelijk denken aan een toetje, alleen wist ik maar niet welke. Jeanine hielp me op weg: de Mona bananenkwark. Mmm! Echt een aanrader dus. Hierbij het winnende recept van deze lekkere taart. 

Banoffee Pie 

Ingrediënten:

Voor de bodem: 200 gram pecannoten (+ wat extra ter decoratie), 50 gram speltmeel, 50 gram kokosmeel, 150 gram roomboter, 25 gram chocola (extra puur) - Optioneel

Voor de karamelsaus: 250 milliliter kokosmelk, 100 gram kokosbloesemsuiker, snuf Himalayazout, snuf kaneel

Voor de banana curd: 3 eieren, 35 gram roomboter, 20 milliliter citroensap, 60 gram kokosbloesemsuiker, 3 bananen (+ extra voor bedekken van de bodem + decoratie = 6 bananen in totaal), 200 gram roomkaas, 75 gram extra pure chocola (decoratie)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175.C

Bodem:

  • Smelt de chocolade en de roomboter 
  • Maal de pecannoten
  • Voeg deze 3 ingrediënten samen met het spelt- en kokosmeel.
  • Vul het bakblik hiermee en druk goed aan.
  • Bak 10 minuten in de oven
  • Laat afkoelen in de vriezer of koeling

Karamelsaus:

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook
  • Zet het vuur lager, 15 minuten pruttelen tot juiste stroperigheid.
  • In glazen pot afkoelen
  • Deel in spuitzak voor decoratie
  • Rest is zeker 2 weken in de koelkast houdbaar

Banana curd:

  • Prak de 3 bananen
  • Eieren, boter, citroensap, kokosbloesemsuiker in keukenmachine, als laatste de (geprakte) banaan toevoegen. 
  • 10 minuten in de pan, blijven roeren!
  • 300 gram afwegen, in vriezer of koeling om te koelen
  • Je houdt wat over (ik heb het bewaard in een glazen pot in de koelkast, lekker voor op brood)
  • Bodem uit vriezer, bedekken met plakjes banaan en karamelsaus
  • Banana curd af en toe doorroeren in vriezer (versnelt het koelen) 

Als het gekoeld is:

  • 300 gram Curd en 200 gram roomkaas mengen 
  • Curd/roomkaasmengsel bovenop de taart verdelen
  • Chocola smelten voor decoratie, in spuitzak 
  • Figuurtje maken van chocola op bakpapier. Koelen in vriezer of koelkast
  • Bananen snijden voor decoratie
  • Pecannoten (indien gewenst) hakken ter decoratie

Opmaken:

  • Karamel, banaan, chocola en pecannoten toevoegen naar eigen inzicht.

Geniet van de Banoffee Pie!

En natuurlijk ging het de baksters allemaal om deze prachtige keukenmachine: Heel veel plezier ervan, Jeanine! 

 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

De zomer loopt op het einde en de moestuinen hebben volop vrucht gegeven afgelopen maanden. Weet...
lees verder
Groente en fruit van het seizeoen... Februari! De voordelen van seizoengroenten (en...
lees verder
Ik kreeg behoorlijk wat vragen over mayonaise. Welke ik gebruik en of ik ook een recept had....
lees verder
    Je moet er van houden. Citroenen. Het zijn heerlijke smaakmakers, maar...
lees verder
Maandagavond was er op Tv een interressante uitzending over E-nummers van Tros Radar. Vanaf 11.35...
lees verder
Onder de échte kampeer-liefhebbers was de vraag groot naar een gezond en dan natuurlijk ook...
lees verder

16 opmerkingen
  • Marlies
    Marlies donderdag 28 sep 2017 om 13:00
    Beste Williene, Het was fantastisch om mee te doen! en ja...er kan er maar een de beste zijn:) Dit weekend maak ik de winnende taart en mijn eigen taart. K ben benieuwd of mijn visite net zo enthousiast is ;) Goed weekend!
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:15
      Leuk! Een heel fijn weekend en succes met je taart!
  • rita
    rita donderdag 28 sep 2017 om 14:54
    Klinkt goed. wat is dit voor n bakvorm?? Ziet er leuk uit
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:17
      Een rechthoekige vorm. De maten weet ik niet, maar ik schat in dat het voldoende is voor 24cm.
  • G.
    G. donderdag 28 sep 2017 om 20:14
    De hele week zat ik al te wachten op dit recept;-). Ik heb de bodem inmiddels al gebakken. Hij lijkt me alleen wat nat. Niet krokant in ieder geval. Klopt dat? Of blijft het een wat zachtere bodem?
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:17
      De bodem die ik heb geproefd was krokant. Dus wellicht iets langer in de oven? Of misschien wordt hij harder bij het afkoelen?
  • G.
    G. vrijdag 29 sep 2017 om 11:12
    Dag! Inderdaad, bij afkoelen werd het een stevige bodem. Inmiddels is de taart opgebouwd en gaan we vanavond proeven! Even geduld dus nog...
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 14:01
      Gelukkig! Spannend, ben benieuwd hoe hij bij jullie in de smaak valt. Geniet ervan!
  • G.
    G. zaterdag 30 sep 2017 om 12:18
    Héérlijk! Wat een lekkere taart! Een smakelijcke combinatie van laagjes. Ook de visite kon het waarderen. Het zou leuk zijn als de recepten van álle taarten worden geplaatst! ;-)
    • Smakelijck maandag 02 okt 2017 om 09:22
      Wat fijn! leuk om te lezen!
  • Corine
    Corine woensdag 25 okt 2017 om 20:52
    Hoe dik moet de karamel zijn? Want na 25 minuten vond ik die nog steeds dun... Gr Corine
    • Smakelijck donderdag 26 okt 2017 om 09:20
      Een beetje stroperig. Bij afkoelen dikt hij wat meer in, zodat hij precies goed is. Het blijft wel vloeibaar.
  • Corine Korpershoek
    Corine Korpershoek vrijdag 27 okt 2017 om 20:12
    Oooh hij is echt heerlijk! De karamel is toch wel iets te dun want het loopt ertussen uit. Maar de smaak is goed. Ik kook keramisch en dan vind ik dit soort dingen soms lastig te maken... ik denk dat het daardoor komt. Gr Corine
    • Smakelijck zaterdag 28 okt 2017 om 13:51
      Dat zou inderdaad kunnen. Fijn dat hij wel goed in de smaak valt :-) Je zou ook wat minder room kunnen gebruiken, een volgende keer dan wordt deze wat dikker.
  • anita de Waal
    anita de Waal zaterdag 04 nov 2017 om 10:05
    Eieren, boter, citroensap, kokosbloesemsuiker in keukenmachine, als laatste de (geprakte) banaan toevoegen. 10 minuten in de pan, blijven roeren! Moet je alleen met de mixer roeren of moet het daarna op vuur? anders eet je rauwe eieren? Groetjes Anita
    • Smakelijck zaterdag 04 nov 2017 om 14:34
      Je verwarmt de curd inderdaad in een pan op het vuur.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190