IMG_2115
Donderdag 28 sep 2017

Winnende taart van HPB: Banoffee Pie!

Afgelopen zaterdag een prachtige dag gehad bij Heel Putten Bakt! 8 enthousiaste baksters gingen aan de slag en maakte allen een prachtige creatie. Maar natuurlijk kon er maar één winnen en dat is de heerlijke taart van Jeanine van der Ruit geworden! Een erg lekkere Banoffee Pie, mooi strak opgemaakt en qua smaak heerlijk romig en luchtig. De curd deed me gelijk denken aan een toetje, alleen wist ik maar niet welke. Jeanine hielp me op weg: de Mona bananenkwark. Mmm! Echt een aanrader dus. Hierbij het winnende recept van deze lekkere taart. 

Banoffee Pie 

Ingrediënten:

Voor de bodem: 200 gram pecannoten (+ wat extra ter decoratie), 50 gram speltmeel, 50 gram kokosmeel, 150 gram roomboter, 25 gram chocola (extra puur) - Optioneel

Voor de karamelsaus: 250 milliliter kokosmelk, 100 gram kokosbloesemsuiker, snuf Himalayazout, snuf kaneel

Voor de banana curd: 3 eieren, 35 gram roomboter, 20 milliliter citroensap, 60 gram kokosbloesemsuiker, 3 bananen (+ extra voor bedekken van de bodem + decoratie = 6 bananen in totaal), 200 gram roomkaas, 75 gram extra pure chocola (decoratie)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175.C

Bodem:

  • Smelt de chocolade en de roomboter 
  • Maal de pecannoten
  • Voeg deze 3 ingrediënten samen met het spelt- en kokosmeel.
  • Vul het bakblik hiermee en druk goed aan.
  • Bak 10 minuten in de oven
  • Laat afkoelen in de vriezer of koeling

Karamelsaus:

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook
  • Zet het vuur lager, 15 minuten pruttelen tot juiste stroperigheid.
  • In glazen pot afkoelen
  • Deel in spuitzak voor decoratie
  • Rest is zeker 2 weken in de koelkast houdbaar

Banana curd:

  • Prak de 3 bananen
  • Eieren, boter, citroensap, kokosbloesemsuiker in keukenmachine, als laatste de (geprakte) banaan toevoegen. 
  • 10 minuten in de pan, blijven roeren!
  • 300 gram afwegen, in vriezer of koeling om te koelen
  • Je houdt wat over (ik heb het bewaard in een glazen pot in de koelkast, lekker voor op brood)
  • Bodem uit vriezer, bedekken met plakjes banaan en karamelsaus
  • Banana curd af en toe doorroeren in vriezer (versnelt het koelen) 

Als het gekoeld is:

  • 300 gram Curd en 200 gram roomkaas mengen 
  • Curd/roomkaasmengsel bovenop de taart verdelen
  • Chocola smelten voor decoratie, in spuitzak 
  • Figuurtje maken van chocola op bakpapier. Koelen in vriezer of koelkast
  • Bananen snijden voor decoratie
  • Pecannoten (indien gewenst) hakken ter decoratie

Opmaken:

  • Karamel, banaan, chocola en pecannoten toevoegen naar eigen inzicht.

Geniet van de Banoffee Pie!

En natuurlijk ging het de baksters allemaal om deze prachtige keukenmachine: Heel veel plezier ervan, Jeanine! 

 

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Ik serveer vrijwel altijd een (aantal) bijgerechten bij de maaltijd. Zo is er altijd wel iets bij...
lees verder
Vegaburgers zijn vrij gemakkelijk zelf te maken. Bovendien bevatten ze geen toevoegingen...
lees verder
Hierbij het voorgerecht van het 4-gangen diner wat in de GG staat. Chilivlokken (heel fijn...
lees verder
Met quinoa kun je hele lekkere vega-burgers maken. Dit recept had ik al een tijdje, en daarom nog...
lees verder
Niet iedereen heeft ’s ochtends de tijd (en zin :-) ) om een uitgebreid en voedzaam ontbijt...
lees verder
  In het tijdschrift 'De tuin op tafel' (Leuk tijdschrift als je houdt van...
lees verder

10 opmerkingen
  • Marlies
    Marlies donderdag 28 sep 2017 om 13:00
    Beste Williene, Het was fantastisch om mee te doen! en ja...er kan er maar een de beste zijn:) Dit weekend maak ik de winnende taart en mijn eigen taart. K ben benieuwd of mijn visite net zo enthousiast is ;) Goed weekend!
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:15
      Leuk! Een heel fijn weekend en succes met je taart!
  • rita
    rita donderdag 28 sep 2017 om 14:54
    Klinkt goed. wat is dit voor n bakvorm?? Ziet er leuk uit
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:17
      Een rechthoekige vorm. De maten weet ik niet, maar ik schat in dat het voldoende is voor 24cm.
  • G.
    G. donderdag 28 sep 2017 om 20:14
    De hele week zat ik al te wachten op dit recept;-). Ik heb de bodem inmiddels al gebakken. Hij lijkt me alleen wat nat. Niet krokant in ieder geval. Klopt dat? Of blijft het een wat zachtere bodem?
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 10:17
      De bodem die ik heb geproefd was krokant. Dus wellicht iets langer in de oven? Of misschien wordt hij harder bij het afkoelen?
  • G.
    G. vrijdag 29 sep 2017 om 11:12
    Dag! Inderdaad, bij afkoelen werd het een stevige bodem. Inmiddels is de taart opgebouwd en gaan we vanavond proeven! Even geduld dus nog...
    • Smakelijck vrijdag 29 sep 2017 om 14:01
      Gelukkig! Spannend, ben benieuwd hoe hij bij jullie in de smaak valt. Geniet ervan!
  • G.
    G. zaterdag 30 sep 2017 om 12:18
    Héérlijk! Wat een lekkere taart! Een smakelijcke combinatie van laagjes. Ook de visite kon het waarderen. Het zou leuk zijn als de recepten van álle taarten worden geplaatst! ;-)
    • Smakelijck maandag 02 okt 2017 om 09:22
      Wat fijn! leuk om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190