Dinsdag 22 apr 2014

Waterkefir!

Al een hele tijd wilde ik graag aan 'de kefir'. Ik stelde het steeds maar uit, omdat ik er toch een beetje huiverig voor was. Plaatjes kijken via google maakte me niet heel veel enthousiaster... ;-)

Tot iemand op de Facebookgroep van Smakelijck kefirkorrels aanbood, en ook nog eens in de buurt. Tja, toen werd ik toch wel heel erg benieuwd!

Inmiddels ben ik anderhalve week 'aan de kefir'. En nu heb ik spijt dat ik er niet veel eerder aan begonnen ben. Want, ik vind het lekker!

Wat is waterkefir?
Waterkefir is een probiotische drank. Je maakt dit zelf met behulp van zogenaamde kefirkorrels. Dit zijn witte vlokjes die gevoed worden door suikers. Na bereiding bevat de waterkefir veel vitaminen en probiotische melkzuurbacterien.

Waarom kefir?
Kefir helpt om je darmen en je darmflora gezond te houden of zelfs te herstellen. Waarschijnlijk weet je al wel dat je darmen bepalen hoe je je voelt (voor ongeveer 80%!). Veel ziekten, eczeem, klachten, komen voort vanuit een verstoring in je darmen of door aantasting van je darmslijmvlies. Daarom is het zo goed om aan een goede darmflora te werken. Antibiotica, pesticiden, e-nummers, suiker, paracetamol of aspirine, medicijnen, anticonceptie en slechte voeding tasten je darmslijmvliezen aan, of laten deze helemaal verdwijnen. Daarom is het goed om je darmen wat extra aandacht te geven en kefir te drinken!

Hoe werkt het?
Als je de waterkefir korrels in je bezit hebt is het eigenlijk heel erg makkelijk. Je maakt de kefir klaar volgens een recept wat je lekker lijkt en je laat het 24 tot 72 uur gisten. Daarna zeef je de kefir, maak je het schoon en begin je weer opnieuw. De kefirdrank die je aan de oogst hebt overgehouden drink je op, en zodra je deze op hebt, heb je alweer een nieuwe oogst.

Wat heb je nodig aan materiaal?
* 1 of 2 weckpotten van ongeveer 1 liter inhoud. Te koop bij o.a. Hema, Xenos, Ikea e.d.
* Glazen flessen van ongeveer 1 liter inhoud.
* een plastic zeef (ik heb een trechtertje gekocht bij Hema voor 2,-. Hierin zit een zeefje, je kunt de trechter dus op je fles zetten en direct de kefir zeven)
* Plastic maatkan
* Houten lepel

Wat heb je nodig aan ingrediënten?
* Waterkefirkorrels
* (Gefilterd) Water
* Biologische citroenen
* Biologisch ongezwaveld gedroogd fruit
* 30-50 gram biologische (natuurlijke) suikers of bijv. diksap

Wat moet je doen?
-Spoel de kefirkorrels schoon onder de kraan in de zeef of de maatkan.
-Weeg de korrels af in de weckpot. Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 80-100 gram kefirkorrels.
-Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
-Halveer de citroen en voeg beide helften toe.
-Voeg 30 gram suiker toe. Dit kan biologische suiker zijn, maar ook bijv. diksap.
-Voeg 2 á 3 stuks gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld vijgen, abrikozen, dadels, rozijntjes.
-Roer de kefir voorzichtig met een houten lepel door elkaar.
-Sluit de weckpot af en zet op een lichte plaats, bijvoorbeeld in het raamkozijn. ("Wat heb jíj daar nu voor heksendrank staan?" is een vraag die je regelmatig zult horen ;-))
-Roer elke dag een keer om.
-Na 24-48-72 uur kun je 'oogsten'. Des te langer je het laat staan, des te meer het gaat fermenteren. Laat je het 72 uur staan heb je wel wat meer suikers  nodig omdat anders de 'voeding' voor de kefir op is.

Oogsten:
-Spoel een literfles schoon met warm water.
-Open de weckpot
-Verwijder de citroenhelften en leg aan de kant.
-Verwijder de gedroogde vruchten en gooi weg, deze zijn niet meer bruikbaar.
-Knijp de citroenhelften uit boven de zeef. Giet het citroensap in de fles.
-Zeef de kefir. Giet het kefirwater in de fles, dit is nu klaar om te gebruiken en kun je bewaren in de koelkast.
-Was de kefirkorrels voorzichtig onder de kraan.
-Begin weer opnieuw met het klaarzetten en afwegen van je volgende kefir.

Eh... Suiker?
Inderdaad, kefir moet je voeden met suiker. Dit kan biologische suiker zijn, rietsuiker, agavesiroop, diksap, kokosbloesemsuiker, oerzoet, maar het stond mij inderdaad ook een beetje tegen. Daarom gebruik ik enkel gedroogde vruchten. Ik voeg dus geen suiker toe, maar per liter water 8 stuks gedroogde vijgen, abrikozen, dadels o.i.d. Soms voeg ik één of twee lepels diksap toe. Toch ben ik wel bang dat het hierdoor minder groeit, omdat m'n oogst nog niet bijzonder is toegenomen. Het moet op deze manier wel mogelijk zijn, maar we zijn nog in de experimenteerfase, dus wie weet ;-)
Het schijnt wel zo te zijn dat door het fermentatieproces de suikers helemaal worden opgenomen en dus niet meer terug te vinden zijn in de drank. Maar toch wil ik het graag zo 'gezond' mogelijk houden.

Hoe kom ik aan kefir?
Kefir groeit aan. Als je er goed voor zorgt en de juiste producten gebruikt dan groeit je kefir elke keer iets aan. Op een gegeven moment kun je dus bijv. 2 weckpotten maken met kefir, of je bent zover dat je iemand anders blij kunt maken met 80-100 gram kefirkorrels zodat diegene ook kan starten met kefir. Heb je niemand die je blij kunt maken met de kefir, dan moet je het gewoon weg gaan gooien omdat het best snel kan groeien.

Ken je niemand die waterkefir heeft? Dan kun je het ook via internet bestellen. Of neem een kijkje op de Facebookgroep van waterkefir, waar mensen kefir aanbieden. Helaas is mijn oogst nog niet groot genoeg om te delen, maar dat zal wellicht snel veranderen. Als je in de buurt woont mag je me mailen zodat ik je een mailtje kan sturen wanneer ik een oogst voor je heb klaarstaan.

Belangrijke weetjes:
* Gebruik i.p.v. suiker géén honing. Honing werkt antibacterieel en gaat dus de strijd aan met de bacteriën in de kefirkorrels. Dit geldt ook voor gember, kaneel, goji-bessen, ahornsiroop en cranberry's.
* Metaal tast de kefirkorrels aan. Ga daarom op zoek naar plastic materiaal om je kefir te zeven en te roeren.
* Gebruik biologische ingrediënten. Pesticiden tasten ook de kefir aan.
* Spoel weckpotten en flessen gewoon even af met heet water. Afwasmiddel kan ook de kefir aantasten.
* Wil je kefir even laten rusten in de koelkast? Laat het dekseltje er losjes opliggen, anders heb je het risico dat het potje 'ontploft'.
* Open elke dag even je geoogste drank. Het gisten werkt namelijk door en anders loop je het risico dat je hele keuken onder de kefir zit.

En dan... Hoe smaakt het?
En ja, toen moest ik proeven... Al twee dagen had ik (en Teus niet te vergeten) argwanend m'n brouwsel bekeken, al bruisend en bubbelend. Vroeger thuis hadden we ooit een kombucha-zwam en dat vond ik destijds (puber hé) belachelijk vies eruit zien en smaken. De reacties op internet waren echter over de kefir veelbelovend, de smaak van citroenbreezers en bier, kwamen regelmatig voorbij. En inderdaad, kefir smaakt zurig, bruisend én lekker fris! Bovendien kun je met recepten variëren zodat je elke keer een ander drankje hebt! Ik drink het nu ruim een week en vind het héérlijk. Zelfs Teus moest toegeven dat het best lekker is ;-)

Alcohol
Let op, want door het gistingsproces gaat kefir echt bruisen en krijg je een soort van mousserend drankje wat ook een klein percentage alcohol bevat. Het alcoholpercentage wordt geschat op 0,2 tot max. 2 %.

Recepten:
Je kunt voor gewone kefir bovenstaand recept aanhouden. Als je dit onder de knie hebt kun je allerlei andere lekkere recepten gaan uitproberen. Kijk bijvoorbeeld eens hier of op deze site.

Op deze website kun je nog eens alles nalezen over waterkefir.

Fijne dag allemaal!

Liefs, Williene


 

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Je kent ze vast wel. De appelbollen van La Place. Heerlijk vind ik ze. Zo af en toe dan. Ik was...
lees verder
Apfelstrudel is niet moeilijk om te maken en erg lekker. Het is dus zo gemaakt voor een avondje...
lees verder
    Brood bakken vergt veel tijd en geduld. Lange rijstijden, je bent...
lees verder
Jaren geleden werkte ik naast mijn studie bij een groentenboer. Daar maakte we veel salades zelf....
lees verder
Voor dit recept gebruik ik kippendijen. Aan kippendijen zit veel meer smaak dan aan filet...
lees verder

30 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 apr 2014 om 20:43
    Ha Williene,

    Ik heb Kefir gekocht die in biologische rauwe melk is verwerkt.
    Lijkt soort Karnemelk,ken je dat?
    En is dat minder oké dan waterkefir?

    Hoor het wel weer

    groetjes,
    Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 apr 2014 om 21:36
      Ha Ange,

      Jij hebt waarschijnlijk melkkefir. En melkkefir is net zo goed als waterkefir, alleen een andere bereiding. Het maakt niet zoveel uit dus, alleen is de smaak anders.

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 apr 2014 om 16:46
    Hallo, wist je dat er in een rijpe banana meer alcoholen zitten... En hoeveel kinderen eten dat niet? Maak je maar geen zorgen hoor.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 apr 2014 om 19:35
      Oh, dat wist ik ook niet ;-)
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 25 apr 2014 om 09:50
    Hoi ik volg sinds kort je blog, waterkefir leek me interessant totdat ik las dat het alcohol bevat. Jammer, vanwege mijn geloofsovertuiging nuttig ik geen alcohol. Ik heb eerder gelezen dat er van melk ook kefir gemaakt kan worden, bevat de melk kefir ook alcohol weet jij dat toevallig? Alvast bedankt voor je reactie
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 26 apr 2014 om 20:09
      Door de gisting komt er inderdaad alcohol vrij. Of melkkefir dit ook bevat zou ik eerlijk gezegd niet weten. Op de site van melkkefir.nl staat dat het wel een minieme hoeveelheid bevat.
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 24 apr 2014 om 13:41
    Dag Williene, Ik lees dat er een heel klein percentage alcohol in blijft. Hoe doen jullie dat met kinderen? Iedere druppel alcohol is er toch 1 teveel? Dit wil ik eigenlijk heel graag weten voordat ik er aan zou beginnen.

    Bedankt voor je reactie!

    Groet Marieta
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 24 apr 2014 om 20:17
      Heel veel geven hun kinderen dit toch te drinken. Het alcoholpercentage is lastig te meten. Ik zou m'n kinderen het gerust laten drinken, paar slokjes per dag of een paar keer per week, alleen willen ze het niet drinken, haha! Melkkefir bevat volgens mij geen alcohol, dus dat is misschien een beter idee?
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 23 apr 2014 om 22:04
    Hoi hoi,
    nou de aanbieder heeft inmiddels weer 2 porties weg te geven. Dus als iemand het wil proberen?
    Groetjes Jeannette
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 apr 2014 om 20:37
      Alice, kun je mij een mail sturen naar info@smakelijck.nl? Ik heb namelijk het adres gekregen van Jeannette, dan kunnen jullie het onderling regelen ;-)

      Alvast bedankt!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 23 apr 2014 om 22:15
      Hallo, ik heb wel belangstelling!
      Hoe gaan we dit regelen?
      Groet, Alice.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 apr 2014 om 23:37
    wat een leuk stuk! ik mail hem even door naar mijn aanbieder van de kefir!
    groetjes reina kaper
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 23 apr 2014 om 14:18
      Dankje! Leuk dat je 't doorgeeft! Gaat 't bij jou nog goed?

      Groetjes!
  • Carolien
    Carolien dinsdag 22 apr 2014 om 16:31
    Ik heb het ook een tijdje geprobeerd, maar ik kreeg er diarree van! Nu zijn mijn darmen wel erg gevoelig, en misschien moest het eerst erger worden voor het beter wordt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 20:03
      Oh, dat is vreemd. Ik heb geen idee, staat daar ook niets over op de site van waterkefir? En als je het langzaam opbouwt? Dus steeds een slokje?
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 22 apr 2014 om 13:23
    Hoi Williene,
    Ik zet de kefir altijd in de melk, je krijgt dan een soort karnemelk of als je hem langer laat staan een soort kwark. Soms drinken we dit gewoon, maar ik maak er ook smoothies van, met banaan en mango bijvoorbeeld. Heel erg lekker! Vaak doe ik er dan ook nog zaadjes door. Lekker als tussendoortje als de school uit gaat, maar ook als ontbijt!

    groetjes Liza
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 14:56
      Hoi Liza,

      Dan heb je als het goed is melkkefir. Dat kan ook, en de effecten hiervan zijn vergelijkbaar. Dit moet echter met speciale melkkefir. Lijkt me ook erg lekker, dus wie weet begin ik daar ook nog eens aan, ;-)

  • Annemieke V.
    Annemieke V. dinsdag 22 apr 2014 om 12:41
    Soms kan je te negatief over suiker zijn... ;-). Ik maak al tijden waterkefir en suiker MOET juist!! Waarom??
    Hierom:
    "De suiker zorgt juist voor het fermentatie-proces en is in dezen dus onmisbaar. De suikers zorgen ervoor dat de bacteriën zich ontwikkelen. Die eten het allemaal op als het ware. Dus zonder die suiker ook weinig tot geen pro-biotische werking!!!"

    Zie ook:
    http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2011/09/waterkefir-natuurlijke-frisdrank.html
    http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/06/waterkefir-101.html

    en een berichtje van een verkoopster via de post:
    "Waterkefir
    Kefir is een probiotische drank die niet alleen erg lekker smaakt en erg gezond is, maar ook helemaal naar je eigen smaak te maken is. Eveline Brak maakt zelf water kefir en verkoopt de korrels ook. Zelf maak ik ook al geruime tijd waterkefir van de korrels van Eveline en nog altijd met veel plezier! Hieronder haar ervaring en meer informatie:

    'In ons gezin (5 personen) drinken wij iedere dag een glas waterkefir.
    Zelf onze jongste zoon van 11 vindt waterkefir heerlijk!

    U krijgt van mij een portie waterkefir van 35 gram, voldoende voor 1/2 liter waterkefir-drank, inclusief een duidelijke gebruiksaanwijzing.
    Zorg dat u, voordat u de waterkefir in huis krijgt, een flinke glazen weckpot (inhoud min. 1.1/2 liter) in huis hebt (bijv. Blokker), plus een plastic zeef of trechter (o.a. te koop bij de HEMA ) en een plastic of houten lepel.
    De waterkefir wordt verstuurd van dinsdag t/m donderdag.
    (i.v.m. lange levertijd van de post wordt niet vlak voor of tijdens het weekend verstuurd.)
    Stuur een mailtje met naam en adres naar: arie.evelien@kpnplanet.nl. Zodra het bedrag van €3,20 op mijn rekening staat, maak ik een brievenbuspakketje en doe dat aan het einde van de middag op de post."
    • Annemieke V.
      Annemieke V. woensdag 23 apr 2014 om 08:54
      Ja maar dat gedroogd fruit gebruikt die kefir juist voor ook andere processen.
      Ik gebruik altijd rietsuiker en geloof me... dat is ná het proces gewoon door de kefir 'opgegeten'!!
      Je zit dus geen happen suiker naar binnen te werken, die suikers zijn omgezet in bacteriën.
      Maar misschien moet je anders eens bij die vrouw van dat mailadres informeren. Zij heeft er veel verstand van..
      S6!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 13:15
      Hoi Annemieke,

      Inderdaad, zoals ik al schreef moet je kefir voeden met suiker, maar dat kunnen ook natuurlijke suikers zijn. En ja, dat wil ik graag eerst proberen, voordat ik met andere suikers aan de slag ga. Op de links die in m'n blog staan, staat ook dat het prima kan met enkel gedroogd fruit, want deze bevatten natuurlijk ook veel natuurlijke suikers. En dat heeft toch wel mijn voorkeur ipv andere suikers.

      Groetjes, Williene

  • Corien
    Corien dinsdag 22 apr 2014 om 12:13
    Ooooo.....daar is je kefir blogpost!
    Leuk, maar idd.....ook zooooooo spannend!
    Haha, ik ga me orienteren en alle links bekijken in je bericht.
    Klinkt leuk/lekker, maar nog even wat voorbereidingen treffen :-)
    Liefs,
    Corien.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 22 apr 2014 om 13:12
      Succes Corien! Het is de moeite waard, en vind je 't niks dan kun je natuurlijk ook zo weer stoppen ;-)
  • Vrouwgje
    Vrouwgje donderdag 25 sep 2014 om 00:12
    Dag Williene, Ik heb net wat op internet rondgekeken over kefir. Mijn man heeft namelijk al heel lang darmklachten en ziekenhuisonderzoeken wijzen niets uit... Misschien moet ik dit eens proberen? Ik vroeg me af of kefir niet hetzelfde is als Yakult? Dat heeft hij namelijk best een poos elke dag genomen maar hielp niets... Alvast bedankt voor je reactie! Groeten, Vrouwgje
    • Smakelijck donderdag 25 sep 2014 om 19:21
      Hi Vrouwgje, Wat vervelend dat je man daar zo'n last van heeft. Is hij al gestopt met geraffineerde suikers en bijv. tarwe? Daar hebben veel mensen buikklachten van en natuurlijk ook van E-nummers. Wellicht geeft dat al wat verlichting. Yakult bevat veel suikers en doet niet veel voor je darmen, helaas. Zit erg veel marketing achter. Kefir is dus vele malen beter. Je zou het eens kunnen proberen, je hebt melkkefir en waterkefir en op internet kun je er veel meer over lezen en daar kun je 't ook bestellen en er zijn sites waar mensen het gratis naar je willen opsturen. Succes! Groet, Williene
  • Joke
    Joke vrijdag 30 okt 2015 om 12:03
    Hallo, Ik kwam per toeval op deze site, zelf ben ik al een poos met water kefir bezig. Door het lezen van één van de reacties wilde ik even erop reageren. Ik las namelijk dat er mensen zijn die er diaree van krijgen, ook ik heb dat eerst gemerkt. Door meer op het net te zoeken kwam ik er achter dat, als je de waterkefir 24 uur laat fermenteren dat het dan laxerend kan werken, laat je het daarin tegen 48 uur staan blijft de werking normaliserend of stoppend. Ik laat het dus 40/48 uur fermenteren en dat werkt voor mij prima. Groetjes Joke
    • Smakelijck vrijdag 30 okt 2015 om 14:29
      Wat een fijne info, Joke! Dankjewel voor je toevoeging!
  • Willemijn
    Willemijn woensdag 17 feb 2016 om 16:20
    Hoi Williene, Ik zou graag eens waterkefir maken. Weet jij of ik ergens in de buurt van Putten/Ermelo aan kefirkorrels kan komen? Groetjes Willemijn
    • Smakelijck woensdag 17 feb 2016 om 19:28
      Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Zelf heb ik ze niet meer. Je zou eens op FB kunnen kijken in de groep Waterkefir NL/BE. HIer sturen mensen het gratis of tegen vergoeding van verzendkosten naar je toe. Succes!
  • Margje
    Margje vrijdag 09 sep 2016 om 21:46
    Je kan het zo gek niet verzinnen of het staat op smakelijck.. Leuk! Ja ik heb een nieuwe verslaving.. waterkefir dus.. Melkkefir maak ik inmiddels al heel lang. Sinds vandaag mn eerste waterkefir gemaakt. Echt erg lekker zeg.. Ik ga experimenteren! Maar ik vraag me af.. doe jij er nog wat mee ;-)?!
    • Smakelijck zaterdag 10 sep 2016 om 14:34
      Ja, Smakelijck staat vol ;-) Lekker hé, die waterkefir! Vind het ook heerlijk, zeker in de zomer. Ik maak het niet meer zelf, maar koop het af en toe, kant en klaar, bij de natuurwinkel! Wie weet begin ik er volgend jaar zomer weer eens mee! Het is wel leuk om te doen namelijk.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190