14-01-2013

Waarom ik geen brood eet en alternatieven!


Zoals ik al eens eerder hier en daar verteld heb op mijn blog, is dat ik zelf vrijwel geen brood eet. De belangrijkste reden hiervoor is omdat ik het niet zo lekker vind, maar ook omdat brood helemaal niet zo gezond is als we allemaal denken.

Brood is vrijwel altijd erg bewerkt met hulpstoffen (broodverbeteraars), bevat gist, gluten, teveel aan zout etc. Ons lichaam is er niet op gebouwd om zoveel granen te verwerken op een dag en het lichaam moet erg veel moeite doen om die granen te verteren. Ze laten erg veel afvalstoffen achter wat de uitscheidingsorganen veel moeite kost om deze te verteren.

Bovendien bevatten granen (m.n. tarwe) veel fytinezuur. Fytinezuur zorgt ervoor dat belangrijke mineralen als ijzer, zink, calcium en magnesium slecht worden opgenomen.

Ook de hoge baktemperaturen die worden gebruikt bij het broodbakken maakt brood ongezond. Brood wordt vaak op 230/250 graden gebakken voor de lekkere korst, maar helaas komt dit onze gezondheid niet ten goede. Bovendien maken deze hoge temperaturen de voedingstoffen kapot.

Veel mensen hebben last van de gluten die in tarwe, rogge, spelt e.d. zitten. Deze granen wekken irritatie op in hun darmen en tasten hun darmen aan. Mais, rijst, boekweit, quinoa, amaranth, tapioca en gierst bevatten geen gluten, ook haver geeft voor de meeste geen problemen.

Ik weet niet of je bekend bent met het zuurbase evenwicht wat belangrijk is voor ons lichaam. Als je hiermee niet bekend bent, via Google kun je hier wel het een en ander over vinden. Brood heeft een zuren-overschot. Teveel verzurend voedsel zorgt voor reuma, osteoporose, overgewicht, pijn in gewrichten etc. Het is voor ons lichaam van groot belang dat je zuur-base evenwicht op orde is. Veel (vrijwel alle) broodbeleg heeft ook een zuren-overschot. Wetend dat er heel veel mensen ontbijten met brood, lunchen met brood en 's avonds ook nog een bord pasta (en vlees = ook verzurend) naar binnen werken en er in heel veel tussendoortjes tarwemeel zit betekent dat bij het overgrote deel van Nederland het zuur-base evenwicht niet in orde is wat voor veel lichamelijke ongemakken kan zorgen.

Al met al krijgen we op een dag dus veel te veel granen/meel binnen (denk hierbij ook aan pasta, koek en andere meelproducten) terwijl we vaak veel te weinig groenten en fruit eten. Af en toe een keer brood is geen probleem en kan een gezond lichaam best verdragen. Maar structureel, elke dag weer is het beter om het te vervangen door onderstaande. Het is ook erg belangrijk dat je je granen inname afwisselt. Dus vervang je tarwebrood eens door speltbrood, eet eens een quinoa-salade, havermout, amarant, rijstwafels van de volle korrel etc. Als je zo afwisselt krijg je diverse voedingsstoffen binnen.

Ik begin de dag al met groenten en fruit. Dit kan een smoothie zijn als ik tijd heb, maar ook een fruitsalade (ook als ik veel tijd heb), maar meestal drink ik een glas groentesap leeg en lepel ik een paar kiwi's uit en eet nog wat bananen/druiven/appels. In totaal zo'n 3 stuks fruit en een glas groentesap en een hand noten.

Hier heb ik de rest van de ochtend meestal voldoende aan.

Als lunch eet ik regelmatig (vooral in de winter) soep. Ik kook 2 a 3 keer per week een pan soep en eet dit als lunch. Dit zijn allerlei soepen, als erwtensoep, tomatensoep, groentesoep, pompoensoep, etc. Wel met een grote hoeveelheid groenten. Bij de soep eet ik een amaranth-cracker (natuurwinkel) met bijv. avocado en alfalfa. Of een paar rijstwafels.

Rauwkost eet ik ook regelmatig als lunch. Paar winterwortels raspen, evt. gemengd met rozijnen, evt. een amaranth-cracker of rijstwafel erbij met avocado.

Salades zijn ook favoriet, op deze manier heb je direct een grote portie groenten binnen. Mijn streven is om elke dag minimaal 1 kilo groenten en fruit te eten. Om 's avonds een pond groenten te eten is voor velen wat teveel van het goede, maar verspreid over de dag is dit makkelijk haalbaar. Regelmatig ga ik hier ver overheen. De aanbevolen 200 gram voor een volwassen persoon is echt veel te weinig.

Andere tips om brood te vervangen zijn:

*Gevulde omelet met groenten.
*Roggebrood (lagere temperatuur gebakken, erg voedzaam en veel minder bewerkt als brood)
*Restje groenten of soep van de vorige dag.
*Brood van glutenvrije granen zoals boekweit, of rijstmeel.
*Pannenkoekjes van bijv. boekweitmeel.
*Speltbrood (niet glutenvrij maar wel beter verteerbaar en bevat geen tarwe.
*Havermoutpap
*Ontbijt met kwark, fruit, lijnzaad, gedroogd fruit e.d.

Geen of minder brood eten is voor mensen vaak een hele lastige en moeilijke stap. We zijn het zo gewend om de dag te beginnen en te lunchen met brood, dat we het moeilijk vinden om het te vermijden.

Doe het stapje voor stapje. Begin door het te vervangen van je ontbijt bijvoorbeeld. Voor kinderen vind ik het helemaal lastig. Naar school geef ik (rogge)brood mee. Thuis mogen ze bijv. de amaranth-crackers/rijstwafel, speltbrood, gekookte eieren en veel fruit/komkommers en bijv. tomaten en andere rauwkost eten. Maar daar houdt het dan ook wel mee op ;-) Zij krijgen dus regelmatig nog gewoon brood. Als ik er over nadenk ben ik de enige hier thuis die op een vrij extreem dieet zit, haha ;-)

Ik wil de komende tijd wat van mijn favoriete salades met jullie delen zodat je wat alternatieven hebt en je wordt vanzelf creatiever! 

Ook wil ik wat vaker van dit soort informatieve blogs schrijven over een gezonde leefstijl. Mijn verwachting is niet dat iedere lezer zich hierin kan vinden en zijn/haar eetpatroon volledig omgooit. Pak er uit waar je iets mee kunt en laat liggen wat voor jou een stap te ver gaat.

Als je besluit drastisch te gaan minderen of zelfs te stoppen met het eten van brood, eet dan vaker witvis, zeewier, nori, kelp noodles, havermout, banaan etc. Dit om je jodiumgehalte goed op peil te houden.

Succes!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

27 Reacties

  • Gerda
    Gerda zondag 13 apr 2014 om 22:30
    Ik eet tegenwoordig van dat noetsbrood, lekker met noten en zaden en geen meel erin.
    Het bakt heel makkelijk en er zitten geen rare stofjes in!
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 10 mei 2014 om 20:42
      Zie www.noets.nl!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 apr 2014 om 09:36
      Klinkt lekker. Koop je dat of maak je dat zelf?
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 11 mrt 2014 om 17:36
    Leuke site! Ik ben momenteel ziek (niet erg, hoor) en merk dat ik helemaal geen zin meer heb in brood. Zo ging het ook eens met melk en toen heb ik de melk afgeschaft. Ik ga nu dus het boord afschaffen, en ben erg blij hier alternatieve lunches aan te treffen! Er zijn zo ontzettend veel ideeën waar ik zelf nooit opgekomen was. Vandaag winterpeensalade met witlof, rozijnen, appel en dressing van biologische yoghurt, olijfolie, gembersiroop (ja, fout, maar erg lekker) en veel kerrie erdoor gegeten, heerlijk! En zeer vullend. Leuk, zo'n site, dank je!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 mrt 2014 om 20:45
      Dankjewel! Fijn dat je wat aan de recepten hebt! Heel veel beterschap!
  • Esther
    Esther vrijdag 28 feb 2014 om 17:42
    Hoi! Wat een leuke en interessante site! Sinds een paar maanden ben ik zelf bezig om zo min mogelijk brood te eten, of speltbrood, maar het liefst zou ik mijn hele gezin geen brood meer zien eten ;-) Nu lees ik veel over bio- en natuuretenswaren, net als de diverse broodvervangers. Wat ik erg lastig vind, is dat het best aan de prijs is! Ik zou per maand niet uitkomen denk ik als we alle 5 met fruit ontbijten, veel fruit meenemen naar school, rauwkost, en dan ook nog zoveel mogelijk biologisch, etc. En dan ook: wat stop je in de broodtrommels van de kids voor hun lunch?? Ik heb al eens zelf brood gebakken maar helaas geen bbm dus dan ben je echt een paar uur kwijt. Daarbij werk ik 1,5 dag als vrijwilligster en heb mn huishouden draaiende te houden ;-)
    Al met al: ik zie het niet zitten maar zou het wel graag willen! Hoe doen jullie dat? Of is het alleen weggelegd voor .... ? Zijn er tips? Ook van andere lezers?

    Alvast bedankt voor reacties!
    Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 mrt 2014 om 11:08
      Ha Esther,

      Bedankt voor je reactie! Zelf eet ik vrijwel geen brood, maar de kinderen bij mij eten wel brood hoor, roggebrood, speltbrood etc. Vooral naar school is dat wel makkelijk. Maar daarnaast krijgen ze nog wat rauwkost mee, wat noten met rozijntjes, etc.

      Fruit kun je op de markt vaak voordeliger kijken en het kopen van seizoensgroenten en fruit is ook aan te raden. Bovendien, als je gezond gaat eten hoef je heel veel producten niet meer aan te schaffen. Want:

      Frisdrank = water
      Koek/snoep = fruit/noten/rozijnen/ei/rijstwafel

      Biologisch is natuurlijk een keuze en soms gaat dat niet, maar er is genoeg groente en fruit te koop wat niet duur is. Bovendien is E-vrij eten goedkoper dan pakjes/zakjes e.d.
      Het is even een omslag maken, en bovendien ben je veel sneller gevuld en eet je dus wel goed, maar heb je minder nodig.

      Succes hoor, en als je vragen hebt, stel ze gerust!

      Groetjes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 jan 2014 om 18:42
    Ha Nelleke,

    Ik heb het boek Broodbuik ook al een half jaar liggen en heb 'm nog steeds niet gelezen... Wel her en der stukjes. Ik vind wel dat hij heel erg doorslaat, maar ben wel van mening dat tarwe (en zeker in de hoeveelheden die wij, de westerse bevolking eten) niet goed voor ons is. Maar dat hij heel veel klachten laat verdwijnen, enkel door tarwe te vermijden lijkt me wat kort door de bocht. Want als je tarwe gaat mijden, dan ga je zo puur eten dat je daar automatisch van afvalt en dat je ook automatisch jezelf beter gaat voelen. Ik vind niet dat je daar enkel tarwe de schuld van kan geven, maar ook suiker én bewerkte voedingsmiddelen.

    Maar ik moet gewoon even doorlezen ;-), want misschien zegt hij dat ook wel en oordeel ik te vroeg ;-)

    Maar stoppen met brood eten en de broodmaaltijden vervangen is gewoon een heel goed idee omdat ik zeker weet dat de meeste mensen zich daar stukken beter van gaan voelen. Fijn dat jullie je er ook zo goed bij voelen! Je hebt inderdaad veel minder last van je bloedsuiker, al is dat ook een logisch gevolg van suikervrij eten. Het bevalt mij ook echt uitstekend en wil nooit meer terug!

    Fijne avond!!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 27 jan 2014 om 10:54
    Ik heb niet alle reactie´s gelezen op deze blog, maar het boek broodbuik van W. Davis geeft heel helder en duidelijk weer waarom brood (eigenlijk vooral tarwe) zo slecht voor je is.
    Deze site geeft een samenvatting van het boek (erg kort door de bocht, vanuit het Paleo oogpunt) maar dan kun je in het kort lezen waarom tarwe zo slecht is. http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/03/de-onvermijdelijke-post-over-broodbuik/
    Ik zelf en de rest van ons gezin zijn sinds een korte tijd ook helemaal tarwevrij aan het eten. Vooral mijn man ervaart hele grote voordelen. Je hebt niet meer de hele dag trek omdat je suikerspiegel zo daalt en stijgt, hebt zoals Williene zegt genoeg aan een goed ontbijt, een stevige lunch en een goede avond maaltijd. Heb bijna geen behoefte meer om tussendoor te snaaien.
    Groeten, Nelleke
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 jan 2014 om 12:56
    Je lijkt wel een konijn.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 jan 2014 om 13:18
      Nu je het zegt, begin ik daar inderdaad aardig op te lijken! Bedankt voor je nuttige bijdrage en een hele fijne dag!
  • Jelle
    Jelle zaterdag 04 jan 2014 om 10:18
    http://en.m.wikipedia.org/wiki/Soylent_(food_substitute)
  • Aonir
    Aonir woensdag 06 nov 2013 om 14:15
    ik krijg steeds meer te horen over brood en andere producten, maar kun je me doorverwijzen naar wat officiele onderzoeken (bronnenlijst of iets dergelijks).

    ik woon bij mijn ouders en die hebben het niet zo op afwijken van vaste patronen en met wat bewijs kan ik de boodschappenkar misschien beter aanpassen.

    ik was zelf van plan om een soort omelet van eieren en aardappels te maken is dit een goed alternatief? (dit is iets makkelijker mee naar school te nemen)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 07 nov 2013 om 21:54
      Graag gedaan, Aonir! Lekker hoor, je omelet! Nu kijken ze er van op, straks willen ze met je mee-eten ;-)

      Succes!
    • Aonir
      Aonir donderdag 07 nov 2013 om 20:09
      bedankt voor de informatie.
      roggebrood is wel een makkelijk alternatief, en ik ga ook nog havermout banaan koekjes bakken.
      de omelet was gelukt met paprika en ui: je moest ze eens zien kijken op school.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 nov 2013 om 17:01
      Sinds kort is het boek Broodbuik uit, hier staat veel in over tarwe/brood e.d. dit is geschreven door een arts, met ook her en der wat onderzoeken hiernaar. Ook De Voedselzandloper vond ik een eyeopener. Deze is geschreven door Kris Verburgh, ook een arts en hij verwijst echt naar tal van wetenschappelijke onderzoeken.

      Je omelet klinkt lekker! Je zou ook nog lekkere groenten kunnen toevoegen voor meer vulling. Ui, tomaat, preiringetjes, broccoliroosjes, etc.

      Voor mee naar school is ook nog handig: Fruit, noten, rauwkost, roggebrood, meergranen wraps, rijstwafels etc.

      Succes hoor, en als je vragen hebt, stel ze gerust! Je mag me ook mailen op: info@smakelijck.nl
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 okt 2013 om 14:53
    Hallo Wielline,

    Interessante discussie over brood. Ik eet tegenwoordig ook weer te veel brood (al is het meestal wel goed brood van spelt en of zuurdesem). Ga ook maar eens proberen om een maaltijd te vervangen voor iets anders. Nu vind ik het wel lastiger voor mijn dochtertje van 9 maanden. Die krijgt sinds kort 1 snee brood bij het ochtendflesje en 1 snee brood bij het middagflesje. Ze krijgt nu nog bruin (dus geen volkoren), maar wel meestal speltbrood. Soms helemaal puur (van Ekoplaza, zonder e-nummers en
    broodverbeteraars) en soms van de bakker (hier zitten wel wat toevoegingen in).
    Is dit dan nu ook te veel brood voor zo'n kleintje? Dit is wel het advies van het bureau. Ik zou niet weten wat ik haar anders kan geven.

    Alvast bedankt voor je reactie. Leuke blog heb je ;-)

    Groetjes,
    Ellen
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 okt 2013 om 21:41
      Ha Ellen,

      Mijn kinderen eten ook nog gewoon brood. Voor kleintjes is het gewoon lastiger om maaltijden te vervangen. Ze eten wel brood uit de natuurwinkel en zoveel mogelijk spelt of meergranen. Vooral mijn jongste dochter wil nog graag brood. Mijn zoon begint steeds meer te vervangen. Maar ik zou me hier niet zo druk over maken nog. Je zou later, bijv. vanaf 1 jaar 's morgens kwark of havermoutpap kunnen proberen met wat fruit. En dan nog 1 broodmaaltijd 's middags kunnen geven.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 12 okt 2013 om 14:51
    Hoi,

    Leuke blog heb je! Ik heb er veel aan. Al mijn hele leven heb ik moeite gehad met brood eten. En vooral op stage en op school heb ik hier moeite mee omdat iedereen brood eet en jij iets anders vinden ze het maar raar. Hoe doe jij het op je werk wat eet je dan? Ik zie er later echt tegen de pauzes op het werk op. Dus ben erg benieuwd hoe jij dit oplost. (19jarige studente)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 okt 2013 om 21:19
      Ha,

      Leuk, dank je wel voor je reactie!

      Zelf werk ik niet, dus dat is gemakkelijk ;-) Maar je kunt bijv. bij Greenjump hele fijne 'brood'boxen kopen met vakjes die goed zijn afgesloten. Hier kun je bijv. rauwkost in meenemen, zodat je op je werk een salade kunt samenstellen, evt. met wat amaranthcrackers of roggebrood. Noten zijn ook erg lekker en voedzaam.

      Het is even wennen misschien voor anderen, maar zodra ze eraan gewend zijn stopt het commentaar meestal ook.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 12 okt 2013 om 13:42
    Hoi Williene,

    Al een tijdje kijk ik af en toe op je blog en maak soms een recept. Deze week bijv. de Hawaï rijst en vorige week de pasta met roomsaus, viel goed in de smaak!
    Ik zou graag beter en gezonder willen eten/koken voor mij en mijn gezin, maar vind het wel erg ingrijpend allemaal. Sinds een tijdje bak ik vaak zelf brood als ik tijd heb, maar weet inmiddels ook dat tarwe niet zo gezond (meer) is als we altijd dachten. Dus soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat ik vooral ingewikkeld vind is dat het a. vaak veel tijd kost om écht gezond eten te kopen en te bereiden en b. hoe ik elke verandering bij m'n gezin introduceer (we hebben twee dochters van 4 en 6). Als ik zelf iets wil veranderen vanuit de overtuiging dat het goed is, zien zij me alweer aankomen met iets dat anders 'moet' :P.

    Maar goed, ik vind het wel leuk om af en toe wat op je site rond te snuffelen en weet diep van binnen dat veel van wat je zegt, klopt. Ik vond het dan ook leuk om je site in de Eva te zien staan (volgens mij van augustus, ik krijg ze altijd later van m'n moeder, dus lees het dan later). Ik ben er ook biddend mee bezig en vraag God me te leiden in deze ontdekkingstocht en daarom vond ik dit ook een leuke ontdekking ;). Maar goed, ik sta nog volledig aan het begin ervan en vind het bijv. al een uitdaging om E-nummer vrij te eten, om het dan over brood en veel meer groenten/fruit nog maar niet te hebben.

    Ik vraag me echt af waar je de tijd vandaan haalt, niet alleen voor bovengenoemde dingen, maar dan ook nog eens voor het bijhouden van je site en 't beantwoorden van alle reacties! ;)

    Veel succes met alles!

    groetjes,
    A nnemarije
    • Anonymous
      Anonymous zondag 13 okt 2013 om 22:27
      Dank je!!

      Je hebt gelijk hoor, ik wil vaak graag te veel in één keer... ben me ervan bewust dat het een proces is.

      Groeten!
      A nnemarije
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 okt 2013 om 21:17
      Ha Annemarije,

      Wat leuk dat je m'n blog hebt gevonden en welkom natuurlijk!

      De stap om gezond te gaan eten en alles wat daarbij komt kijken heeft tijd nodig. Je kunt niet 1,2,3 de stap zetten en alles omgooien. Neem er dus ook de tijd voor, en verander je eetpatroon stapje voor stapje. Je zult het zien, des te meer je leest, des te duidelijker het wordt en des te meer je gedreven wordt.

      Ik wens je veel succes en bij vragen, je kunt ze op mijn blog maar ook via mail stellen!

      Fijn weekend!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 sep 2013 om 14:19
    Bedankt voor je toevoeging, Marie-José!

    Ik vind het persoonlijk moeilijk om te vergelijken. De tijd uit de Bijbel is niet te vergelijken in de tijd waarin wij leven. Wat toen op het land groeit, groeit er nu ook, maar wordt bespoten met gif. Wordt met de zaden gemanipuleerd, etc. Is het dan te vergelijken met elkaar? Is het dan net zo gezond als toen? Ik denk het niet.

    Tarwe bijv. is een graan, maar of het destijds veel werd gebruikt? Ik denk van niet. Nu het gemanipuleerd wordt wil ik het helemaal liever niet meer eten. Heeft God het dus gegeven? Niet zoals het nu is. Dat is een ding wat zeker is. Maar welk voedsel is nog wel 'puur en onbewerkt'? Je moet doen waar je je goed bij voelt, en dat zal soms van elkaar verschillen. En dat mag, natuurlijk.

    Groetjes, Williene
  • Marie-José Smetsers
    Marie-José Smetsers dinsdag 24 sep 2013 om 13:20
    Over de reactie die over: als god iets geeft dan neem ik aan dat het gezond is!
    Ik heb toevallig hier van de wek over na lopen denken, kom dan uit op het antwoord>
    Het voedsel is onbewerkt. God geeft al in de staat zoals het te eten is!
    Verwerking van voedsel is mensenwerk! Ben zelf ook al gelange tijd bezig met allerlei manieren om gezonder te eten en vond deze ontdekking nog niet zo raar. Hopelijk kunnen meerdere hier iets mee.
  • francien
    francien maandag 22 jun 2015 om 10:18
    Hallo Williene, als ik tegenwoordig een recept zoek dan kijk ik eerst op jou blog...maar nu zoek ik eigenlijk een goed recept voor roggebrood, zonder toegevoegde (tarwe)gluten. Ik kan zo gauw niets vinden bij je recepten... gr Francien PS. zijn dat ook jou recepten die nogal eens opduiken in de gezinsgids?
    • Smakelijck maandag 22 jun 2015 om 11:00
      Hoi, Bedankt voor je berichtje. Ik heb zo geen recept voor roggebrood, maar kan dit misschien wel eens uitproberen. Maar rogge bezit van zichzelf ook gluten, al zijn dit er minder dan bijv. in spelt en tarwe. Zelf heb ik vaak roggebrood van ekoland, daar zit geen tarwe in. En ja, ik schrijf inderdaad recepten voor de GezinsGids, dus daar kun je me regelmatig in terugvinden ;-)
Laat een bericht achter!
251