30-01-2013

Chocolade-pindarepen!

Er is veel vraag naar gezonde tussendoortjes, lekkers om de kinderen mee te geven naar school etc. Ik weet zelf hoe lastig het is om je kinderen iets gezonds en verantwoords te geven, terwijl het aanbod van ongezonde producten zo enorm groot is. Ik wil ze ook niet alles ontnemen omdat de kans dan groot is dat ze op latere leeftijd hun (zak)geld gaan uitgeven aan alles wat hun moeder verboden heeft ;-) Er zijn gelukkig heel veel lekkere recepten die een prima alternatief zijn en waarvan ze niet eens doorhebben dat het ook nog eens goed voor ze is!

 
Chocolade-pindarepen
 
Ingrediënten:
100 gram 100% pindakaas, 50 gram imkerhoning, 50 gram kokosolie, 100 gram havermout, 115 gram pure chocolade (92% cacao bijv. Vivani), 50 gram cranberry's (of rozijnen)
 
Bereiding:
 
Hak de chocolade in kleine stukjes. Verwarm in een pannetje de pindakaas, kokosolie en de honing tot het een egale massa is. Voeg de havermout, de cranberry's en de stukjes chocolade toe en roer dit goed door tot de chocolade gaat smelten.
 
Giet het in een bakblik of een ovenschaal (bekleed met bakpapier of plastic folie) en maak de bovenkant mooi glad. Zorg dat het niet dikker wordt dan ongeveer een centimeter.
 
Laat het hard worden in de koelkast of de vriezer voor ongeveer 2 uur.
Snijd in mooie stukjes en bewaar in de koelkast. Ik vind ze na een dag (of nacht) in de koelkast het lekkerst.
 
Tip: in plaats van de pure chocolade kun je ook 70 gram (rauwe) cacaopoeder gebruiken!


Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

56 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 10 sep 2013 om 15:02
    Hoi Williene,

    Ik heb de repen gemaakt en ze zijn echt heerlijk!!

    Groetjes Corrien
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 09:58
      Leuk, Corrien!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 19 feb 2013 om 09:11
    hoeveel stukjes kan je hiervan maken.
    ben maar alleen dus denk dat het handig is om het recept te halveren. en hoe lang is het houdbaar?
    groet
    Elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 feb 2013 om 21:18
      ;-) Succes!
    • Anonymous
      Anonymous vrijdag 22 feb 2013 om 08:54
      haha maar het is de kunst om ervan af te blijven een paar weken lang.............. en dat is niet zo makkelijk voor een vrouw en chocola!!!!!! :) dus ik ga voor een halve recept!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 feb 2013 om 13:56
      Het waren er best heel wat (volgens mij 20), dus ik zou het inderdaad halveren. Je kunt ze wel heel goed in de koelkast bewaren en dan zijn ze wel een paar weken houdbaar in een trommeltje.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 05 feb 2013 om 14:57
    Wij hebben deze repen vanmorgen gemaakt. In plaats van cranberry's rozijnen gebruikt en hazelnoten toegevoegd. Net een stukje geproefd.. heerlijk!

    Groetjes,
    A.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 05 feb 2013 om 15:54
      Leuk om te horen en smakelijck eten ;-)

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana dinsdag 05 feb 2013 om 14:36
    Deze klinkt heerlijk! Ik ben ook altijd op zoek naar lekkere recepten om te maken voor mijn dochter en mee te geven voor onderweg of naar de peuterspeelzaal, zodat ze niet helemaal 'uit de toom' valt met de andere kinderen :) Zo hoeft mijn dochter niets te missen :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 05 feb 2013 om 15:54
      Lastig is dat soms he? Hopelijk vallen ze in de smaak!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 04 feb 2013 om 09:29
    Wat gebeurt er als je de pindakaas weglaat of waar zou het door kunnen vervangen? Ik griezel van pindakaas, heb het toch ooit eens heel stoer ergens doorheen gedaan maar nee dat is niet mijn smaak. Groet, Jo
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 04 feb 2013 om 14:49
      Misschien wat extra chocolade, dan maak je gewoon een soort van chocoladerepen.
  • Anonymous
    Anonymous zondag 03 feb 2013 om 15:32
    Dit ziet er lekker uit. Was even op zoek op je site naar gezonde tussendoortjes. Mijn dochter is gek op chocola, haha. Ik dacht altijd dat de pure chocola die ik had liggen "goed" was maar nu ik erop kijk is het niet zoveel % cacao als ik hier lees. Moet ik dan de "extra puur" hebben of is het met zoveel % cacao als jij aangeeft niet in de "gewone" supermarkt te koop? En hebben ze kokosolie ook bij de supermarkt? Ik ga dit deze week eens proberen en de ingrediënten bij elkaar zoeken, bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 04 feb 2013 om 14:48
      Des te puurder je chocolade des te beter. Ook bij de supermarkt is er chocolade van 72% cacao te koop. Verschillende soorten zelfs. Tony Chocolonely's heeft ook 72% chocolade.
      Kokosolie verkopen ze helaas niet bij de supermarkt maar in de natuurwinkel. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 03 feb 2013 om 01:39
    Heb je repen zaterdagmorgen gemaakt voor mijn dochter die gluten-suiker-melkvrij moet eten: in een woord HEERLIJK. Weer een leuke variatie voor bij de koffie/thee
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 04 feb 2013 om 14:47
      Leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie.
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 01 feb 2013 om 17:36
    sorry, groetjes Marjan
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 02 feb 2013 om 13:46
      Ha Marjan,

      Wat leuk dat ze in de smaak zijn gevallen. En inderdaad als je ze met noten maakt hebben ze wel wat weg van snickers!

      Geweldig als je kinderen de leeftijd hebben om zelf aan de slag te gaan. En dan is dit inderdaad een makkelijk recept hiervoor! Leuk hoor.

      Je bent er maar druk mee ;-) Bedankt voor het delen!

      Groetjes, WIlliene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 01 feb 2013 om 13:15
    Ha Williene,

    dat was weer een heerlijke tractatie.
    Ik maakte hem zonder rozijnen en cranberries, maar met gehakte noten, mmmh, wij noemen het de "gezonde" snickers.
    De kids wilde weten hoe mams dat toch maakte, na wat uitleg bleek het heel simpel, dus ik denk dat ze nu zelf wel weer ns aan de slag gaan@@@
    Vandaag je heerlijke tomatensoep gemaakt, voor morgen, en dan een pita broodje( jou recept, je hoeft echt geen kant en klare meer), met kip reepjes en parika met shoarmakruiden, en natuurlijk de knoflooksaus, heerlijk.
  • Annemieke
    Annemieke donderdag 31 jan 2013 om 16:14
    Ha Williene,

    Die kokosolie, is dat 50 gram vloeibaar of 50 gram vast?

    Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 jan 2013 om 20:24
      Ha,

      Je weegt 50 gram vast af en deze smelt je. Volgens mij is het dan nog steeds 50 gram ;-)

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad donderdag 31 jan 2013 om 02:45
    Dit lijkt me erg lekker, en ben soms wel blij dat ik geen kinderen heb, kan ik ze lekker samen met Bram opeten:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 31 jan 2013 om 20:24
      Haha, inderdaad! Soms is het ook wel makkelijk als je ergens vanaf wil... Maar als het echt lekker is... ;-)

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 jan 2013 om 21:40
    Klinkt inderdaad heerlijk! Er staat hier op mijn blog een soortgelijk recept met kokosolie/cacaopoeder. Dat is inderdaad erg lekker!

  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 30 jan 2013 om 21:38
    Wat leuk om te horen! Graag gedaan ;-)

    Groetjes, Williene
  • Sandra
    Sandra woensdag 18 jun 2014 om 10:09
    Niet te versmaden, dit! Zoals alles op je website :P De eerste keer heb ik ze gemaakt met 50 gram roomboter ipv kokosolie. Superlekker. Maar ik wilde ze graag nog gezonder maken, dus de tweede keer dacht ik: wat als ik de boter helemaal vervang door... jawel, gekookte linzen? In het kookboek 'Heerlijkheden' staat namelijk een koekjesrecept waarin ook gekookte linzen worden gebruikt als vocht/bindmiddel in het deeg. En de pindakaas bevat al veel vetten van zichzelf. Dus maar gewoon geprobeerd, en het werkt nog ook! Qua smaak vallen de repen wel iets anders uit dan met boter en wellicht zijn ze ook iets minder lang houdbaar, maar mij gaat het gewoon om 'iets met chocola' bij de koffie, zo gezond mogelijk, en daarom hou ik dit er zeker in! Ik heb dus 50 gram rode linzen gekookt, ongeveer 10 minuten, en dat goed afgegoten (door zeef gedrukt), dan hou je ongeveer 100 gram smurrie over. Die voeg je bij het pindakaas/honingmengsel in de pan. Het wordt allemaal wel wat droger dus wanneer je de cacao, havermout, rozijnen/noten erbij doet kom je er met roeren alleen niet, je moet echt kneden. Daarna druk je het in de bakvorm. Een combinatie met 25 gr boter/olie en 25 gram ongekookte linzen (= ong. 50 gram gekookte smurrie) is misschien ook nog een idee. Ben benieuwd wie van jullie het nog meer gaat proberen! En voor wie niet van linzen houdt: je proeft het niet!
    • Smakelijck woensdag 18 jun 2014 om 10:38
      Bedankt voor je reactie, Sandra! Wat een geweldige vondst! Dat wil ik zeker gaan proberen, dankjewel! Fijne dag!
  • Grietje
    Grietje vrijdag 26 sep 2014 om 11:55
    Hey Williene, Het lijkt me weer heerlijk! Zeg, havermout blijft een lastig onderwerp binnen de glutenvrije wereld, zelfs als er glutenvrij op staat, blijkt er nog wel een glutendeel in zitten zegt men na onderzoek, ik ben dus een beetje huiverig omdat ik overal sterk op reageer, wat zou ik kunnen gebruiken om te vervangen? Heb jij een tip?Super trouwens dat je ook steeds meer glutenvrije recepten er tussen hebt staan! Bedankt alvast, groetjes Grie
    • Smakelijck vrijdag 26 sep 2014 om 18:36
      Dankje! Je kunt hiervoor ook heel goed gepofte quinoa gebruiken, dat is ook erg lekker! Succes!
  • Ingeborg
    Ingeborg woensdag 24 jun 2015 om 14:20
    stukjes rijstewafel erdoor was hier een succes!
    • Smakelijck woensdag 24 jun 2015 om 15:14
      Dat lijkt me lekker! Bedankt voor je tip!
  • tiek
    tiek dinsdag 12 jan 2016 om 20:18
    Dit is een topper... Voer je opmerking
    • Smakelijck woensdag 13 jan 2016 om 09:34
      Dankje!
  • Hanneke
    Hanneke vrijdag 10 mrt 2017 om 15:40
    Aanrader. ..mix gedaan van havermout en gepofte quinoa en rozijnen. .smullen!!
    • Smakelijck zaterdag 11 mrt 2017 om 18:57
      Lijkt me heerlijk!
  • Jenny Schaafsma
    Jenny Schaafsma zondag 10 feb 2019 om 20:42
    Hallo Williene! Ik heb dit recept geprobeerd om iets lekkers te maken voor bij de koffie. Hiervoor heb ik siliconen vormpjes gebruikt van 4x4 cm. De bonbons werden ong 1 cm hoog. Ik kon er 23 van maken (12 vormpjes per plateautje). Ik ben niet zo’n voorstander van siliconen vormpjes, maar het voordeel is dat je de bonbons zo uit hun vormpje drukt. We hebben er zopas 2 geprobeerd en ze waren heerlijk! En het was erg makkelijk om te maken. Dank voor het delen!
    • Smakelijck maandag 11 feb 2019 om 12:37
      Wat leuk dat ze in de smaak vielen! Siliconen is prima als je de vorm kunt buigen en de kleur niet verandert. Als de silicone wit uitslaat dan heb je de verkeerde silicone. Zeker voor koud gebruik kun je het prima veilig gebruiken.
    • MaaikeA
      MaaikeA maandag 08 jun 2020 om 23:03
      100% pindakaas. Voldoet die van Calvé ook of moet ik een andere hebben ?
      • Smakelijck dinsdag 09 jun 2020 om 09:44
        Dat kan, alleen zitten daar toegevoegde, verharde vetten. De 100% pindakaas is een stuk puurder en minder bewerkt.
        • MaaikeA
          MaaikeA dinsdag 09 jun 2020 om 23:15
          Bedankt voor je reactie. Ik dacht altijd dat pindakaas best 'gezond' was. Waar kan 100% pindakaas kopen ? Heb ik nog een vraag Williene; tot mijn verbazing zag ik op de verpakking van mijn 72
    • Smakelijck woensdag 10 jun 2020 om 09:33
      De 100% pindakazen zijn tegenwoordig bij vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar. Volgens mij was je vraag nog niet helemaal af :-)
      • Maaike
        Maaike woensdag 10 jun 2020 om 18:39
        Oeps, klopt ja. Op de verpakking van mijn 72% pure chocolade zit ruim 1,5 keer zoveel koolhydraten, verzadigde vetten etc in dan in mijn gewone reep pure chocolade ! Ik dacht dat het gezond was...
        • Smakelijck woensdag 10 jun 2020 om 21:54
          Koolhydraten zijn ook niet ongezond en verzadigde vetten ook niet :-) Het gaat om de balans.
    • MaaikeA
      MaaikeA donderdag 11 jun 2020 om 21:36
      Oké, is dat het. Moet nog veel leren ;-). Waar kan ik gezonde granberries kopen ? Hier bij de supermarkt zijn er gewoon suikers aan toegevoegd en olie. Welke kan ik het beste kopen ?
      • Smakelijck donderdag 11 jun 2020 om 21:52
        In de natuurwinkel zijn er cranberries gezoet met appeldiksap. Helemaal ongezoet zijn ze niet te koop, want dat is erg zuur.
    • Arjanne
      Arjanne dinsdag 27 feb 2024 om 12:33
      Lijkt me heerlijk, ben er nu mee bezig , maar gebruik rauwe cacao poeder, moet dat ook echt smelten of klopt het dat het een beetje een dikke massa word??
      • Smakelijck woensdag 28 feb 2024 om 10:46
        Als je poeder gebruikt zou ik wat meer kokosolie gebruiken, maar inmiddels zijn ze al gemaakt denk ik :-)
        • Arjanne
          Arjanne maandag 04 mrt 2024 om 23:03
          Haha ja klopt , ik heb er kokosolie extra bijgedaan en ze waren heerlijk!! Dankjewel! Hoe kun je chocolade verhouding in andere recepten vervangen door rauwe cacao, ik krijg van normale chocolade hartkloppingen, of is er ook chocolade waar je dat niet bij krijg?
    • Lisanne
      Lisanne maandag 04 mrt 2024 om 12:19
      Hoi Williene, Kun je in plaats van rozijnen of cranberry's ook dadels gebruiken? Groetjes, Lisanne
      • Smakelijck dinsdag 05 mrt 2024 om 13:13
        Ja hoor, dat kan zeker!
    • Alette
      Alette dinsdag 05 mrt 2024 om 11:22
      Ha Williene, héééél lang geleden eens gemaakt. Vond de smaak toen niet super. Gister kwam ik het recept weer tegen. Nu met gepofte quinoa en havermout gemaakt en wat minder pindakaas. SUPER lekker!
      • Smakelijck dinsdag 05 mrt 2024 om 13:14
        Leuk om te lezen!
    • Smakelijck dinsdag 05 mrt 2024 om 13:15
      @Arjanne, Heb je de 92% van Vivani wel eens geprobeerd? Die is heel puur. En anders cacaopoeder mengen met wat gesmolten boter, cacaoboter of kokosolie. Succes!
      • Arjanne
        Arjanne woensdag 06 mrt 2024 om 16:29
        Nee die nog nooit geprobeerd, ga ik eens proberen , Dankjewel!
    • Henrike Mokken
      Henrike Mokken maandag 25 mrt 2024 om 09:14
      Hoi, Weet je hoeveel kcal. Er in een reep zit? Alvast bedankt!
      • Smakelijck maandag 25 mrt 2024 om 10:37
        Nee, ik tel nooit calorieën :-)
Laat een bericht achter!
263