Vrijdag 18 mei 2012

Tomaten (creme) soep!

Reuzegemakkelijk deze soep. Binnen een kwartier tijd staat deze heerlijke soep op tafel. Met wat stokbrood of zuurdesembrood met wat zelfgemaakte tapenade heb je een lekkere maaltijd voor als je weinig tijd hebt! Door de mascarpone wordt de soep lekker romig en dus een lekkere tomaten-cremesoep.

Tomatensoep:

Ingredienten:
1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook uitgeperst, 2 pakjes passata (gezeefde tomaten, een pakje is 500 ml), 500 ml water (of meer/minder naar smaak), 2 tl bouillonpoeder (Naturcompagnie), 2 el rode pesto (zelfgemaakt of natuurwinkel), zout en peper, Evt. mascarpone of creme fraiche (bio AH)

Fruit de ui en de knoflook in wat olie tot ze mooi glazig zien. Voeg de passata toe met het water en breng aan de kook. Breng de soep op smaak met bouillonpoeder, pesto, zout en peper. Je kunt het natuurlijk zelf nog opleuken met verse kruiden (tijm is een aanrader), gehaktballetjes, vermicelli o.i.d. maar de soepbasis is al erg lekker. Op het bord een flinke lepel mascarpone op de soep en wat versgemalen zwarte peper en smullen maar!

Wat in Nedeland de tosti is, is in Mexico de quesadilla. Alleen dan niet met brood maar met...
lees verder
Soms heb je van die momenten dat je het een en ander overdenkt. Afgelopen weekend had ik zo'n...
lees verder
Speciaal voor Valentijnsdag bedacht ik een recept voor deze heerlijke frambozenslof. En of je er...
lees verder
In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je...
lees verder
Wespen zijn zeer nuttige, maar soms ook zeer irritante beestjes. En ze zijn er nu in...
lees verder
In de vakantie is het leuk om op een regenachtige dag als vandaag koekjes te bakken met de...
lees verder

19 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 03 dec 2012 om 09:56
    Ik heb geen ervaring met het invriezen van deze soep. Het lijkt me echter dat het moet kunnen. Als je de mascarpone toevoegt bij het opdienen, lijkt het me geen probleem. Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous zondag 02 dec 2012 om 17:32
    Kun je deze soep ook invriezen? Ik wil em namelijk maken voor het kerstdiner bij familie. Maar 'k heb bedacht om em dan thuis te maken en in bevroren toestand mee te nemen en onderweg (2 uur rijden) te laten ontdooien in een grote soeppan.... Zou dat wat zijn? Blijft de smaak dan goed?
  • ange
    ange zondag 20 mei 2012 om 10:20
    He Williene,

    Bedankt voor je antwoorden weer hoor,heerlijk dat ik natuurlijk gistextract geen kwaad kan,scheelt weer wat zoeken.

    Ik had de kaas inmiddels gekocht van Remeker bij slagerij van de Geer.


    Fijne zondag

    groetjes,Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 mei 2012 om 11:09
      Graag gedaan! Lekkere kaas he?

      Groetjes, Williene
  • Ange
    Ange zaterdag 19 mei 2012 om 12:57
    Ziet er weer goed uit Wlliene,
    Wat voor boulionpoeder gebruik je?zelfs bij de natuurwinkel zit er gistextract in.
    Trouwens de volkorenpizza met wijsteen is gelukt,was wel lekker,maar kon wel iets luchtiger.
    Mag ik ook nog vragen waar jij kaas koopt zonder e nummers?


    Bedankt alvast,en fijn weekend

    Groetjes Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 19 mei 2012 om 14:35
      Hoi Ange,

      Ik gebruik bouillonpoeder van dr. Vogel en van Natur Compagnie. In beide zit gistextract maar zijn absoluut E621 vrij. Door het boekje van Corinne Gouget is er onterecht een angst voor gistextract ingeslepen. Er is ook een natuurlijk gistextract wat in veel producten van de natuurwinkel gebruikt wordt. Ik heb degene gesproken die de recepten heeft ontwikkeld en kon me verzekeren dat hier natuurlijk extract was gebruikt en geen 621.

      Ik koop biologische kaas. Bijv. van de Ah, natuurwinkel of van Remeker. Die laatste is te koop in veel kaaswinkels. Kijk maar eens op hun site voor verkooppunten: http://www.remeker.nl/ Ze verkopen het ook in hun boerderijwinkel in Lunteren, onderaan de A30.

      Fijn dat je pizza was gelukt!

      Goed weekend verder!

      Groetjes, Williene
  • Adrienne
    Adrienne maandag 05 jan 2015 om 09:43
    Hoi Williene, Bedankt voor je inspirerende blog! Vraagje; kan ik ook zelf passata maken van tomaten? Hoe? Ben benieuwd! Er ligt hier namelijk een grote voorraad tomaten te wachten om op gegeten te worden. Groetjes, Adrienne
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 11:02
      Ja hoor, je kunt verse tomaten even in stukjes snijden en de harde stukjes van het kroontje verwijderen. Dan even aanfruiten in een pan of roosteren in de oven. Je kunt er wat knoflook bij doen, een uitje, en wat verse kruiden naar smaak. Als de tomaten lekker zacht zijn kun je ze blenderen of door een zeef halen. Succes!
  • Janneke
    Janneke dinsdag 06 jan 2015 om 22:03
    Hoi Williene, Ik wil deze soep graag maken zonder bouillonpoeder. Kan ik als basis de runderbouillon nemen? Groetjes!
    • Smakelijck woensdag 07 jan 2015 om 09:59
      Ja hoor, dat kan zeker!
      • Janita
        Janita zaterdag 04 mrt 2017 om 11:37
        Hoi, Williene, Als je bouillonblokjes gebruikt, hoeveel moet je er dan in doen? 1tje?
        • Smakelijck zaterdag 04 mrt 2017 om 18:18
          Yep!
  • Rianne
    Rianne woensdag 14 jan 2015 om 13:07
    Hoi Williene, Kan ik deze soep binden op basis van boter en speltmeel, zoals ik ook sauzen maak? Moet je dat dan gelijk aan het begin doen of apart maken en later erin doen? Gr. Rianne
  • Smakelijck donderdag 15 jan 2015 om 09:04
    Tomatensoep bind ik zelf nooit met een roux, maar als je dat wilt dan kan dat natuurlijk. Dan zou ik de boter smelten, uitje erin fruiten, meel toevoegen en aanmaken met wat bouillon en dan de passata erbij doen. Succes!
  • Rianne
    Rianne dinsdag 10 mrt 2015 om 10:14
    Ha Williene, Deze soep is zo'n succes, ik maak hem heel graag. Tot op heden gebruikte ik altijd de rode pesto van Grand Italia, maar in je recept ga jij uit van die van de natuurwinkel. De ingrediënten van die van Grand italia zijn: In­gre­di­ën­ten: to­ma­tenpulp (40%), zon­ne­bloem­olie, CAS­HEW­NO­TEN (6,5%), zonge­droog­de to­ma­ten (4,5%), Peco­ri­no KAAS (4%), Gra­na Pada­no KAAS (met ei-PRO­TE­Ï­NE), ba­si­li­cum (4%), ex­tra ver­gi­ne olijf­olie, zout, ge­droog­de to­ma­ten (2%), knof­look, chi­li­pe­per, zwar­te bes­sen- en WOR­TEL­con­cen­traat, zuur­te­ge­laar: ci­troen­zuur. Ik zag dat citroenzuur een groen e-nummer is. Zit jouw twijfel dan met name bij de Pecorino kaas en Grana Padano kaas? Dan weet ik even waar ik op moet letten:) Alvast bedankt! Gr. Rianne
    • Smakelijck dinsdag 10 mrt 2015 om 12:19
      Hoi Rianne, deze pesto is helemaal oké hoor ;-) Zelf vind ik die uit de natuurwinkel erg lekker, maar inmiddels zijn er in de supermarkt ook goede, e-vrije en suikervrije pesto's te vinden. Hopelijk kun je hier weer wat mee! Succes!
      • Rianne
        Rianne dinsdag 10 mrt 2015 om 15:02
        Geweldig, bedankt voor je reactie! Soms begin je toch te twijfelen:)
  • Jacqueline
    Jacqueline zondag 22 mei 2016 om 10:53
    Hallo Williene, ik ben nog maar een beginner en erg zoekend. Ik mag geen lactose en gluten. Maar deze soep heeft toch wel lactose imdat je mascarpone en crème fraise toevoegt?
    • Smakelijck maandag 23 mei 2016 om 09:31
      Hoi, Ja dat klopt, deze soep bevat zuivel/lactose. Dit kun je gemakkelijk vervangen door de soep wat romiger te maken met haverroom, rijstroom of kokosroom. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190