Donderdag 22 mrt 2012

Tapenades!

Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf gemaakt zijn ze minstens zo lekker als van de kaasboer of uit de supermarkt. En dan hebben we het nog niet eens over de E-nummers die er vaak in zitten.


Zongedroogde tomaten zijn lastig E-vrij te vinden. Grand' Italia heeft ze met een oranje E-nummer en bij Plus zag ik nog een e-vrije variant, ik weet echter de naam niet meer :-) bij de natuurwinkel zijn ze ook verkrijgbaar. Daar kosten ze echter bijna 5 euro voor een potje. Je kunt ook zelf zongedroogde tomaten maken, en dat recept zal ik binnenkort ook plaatsen. Daarvoor moet je echter een hele dag thuis zijn, en dat valt niet mee. Bovendien kun je dit het beste zomers doen als de tomaten goedkoop en het lekkerst zijn. Als je ze dan goed droogt en inmaakt heb je het hele jaar zelfgemaakte zongedroogde tomaten.


Olijventapenade:


Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten op olie, 3 el zwarte olijven (blikje van Carbonell of natuurwinkel), 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, een kleine of een halve teen knoflook, peper, scheut olijfolie


Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.


Tomatentapenade:


Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten, 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, handje verse basilicum, kleine of halve teen knoflook, zout en peper, scheut olijfolie


Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.


Als je wat tapenade over hebt kun je het in een afgesloten bakje nog een paar dagen bewaren. Schenk er dan wel wat extra olijfolie overheen.

Zoals ik al eens eerder hier en daar verteld heb op mijn blog, is dat ik zelf vrijwel...
lees verder
  Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
De vakantieperiode is voor de meesten weer aangebroken. Het ideale moment dus om wat tips te...
lees verder
Als de herfst en de winter echt zijn aangebroken dan is het echt tijd voor lekkere winterkost! Al...
lees verder
Een aardappelgratin is een makkelijk en vooral Smakelijck bijgerecht bij een kerstdiner. In...
lees verder
Het recept van dit reinigende drankje kwam ik tegen op facebook. Het is zo gemaakt, en het werkt...
lees verder

25 opmerkingen
  • Nelleke
    Nelleke woensdag 10 jul 2013 om 08:00
    Nu heb ik nog een vraagje...
    Hoeveel gram is een half potje zongedroogde tomaatjes op olie ongeveer?
    De tomaatjes zijn inmiddels wat zachter geworden, dus zou het dit weekend kunnen gaan maken.
    Groeten, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 10 jul 2013 om 13:08
      Ha Nelleke,

      Ik doe er meestal zo'n 10-12 tomaatjes in. Ligt er ook aan hoe 'tomaterig' je de tapenade wilt hebben. Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Nelleke
    Nelleke zaterdag 06 jul 2013 om 07:57
    Hoi Williene,

    Nou wilde ik vanmorgen die tomaatjes gaan weken (had er even niet meer aan gedacht) en toen ik het zakje open trok stond er aan de binnenkant een bereidingswijze. Namelijk: leg de tomaatjes in een schaal en voeg 1/3 azijn en 2/3 warm water toe. Laat de tomaatjes 2 uur wellen. Laat de tomaatjes vervolgens uitlekken en breng ze op smaak met wat extra vergine olijfolie, oregano en andere verse kruiden. De gemarineerde tomaatjes kunnen nog 10 dagen in de koelkast bewaard worden.
    Ik had ze al in de olie gezet, voordat ik het zag, maar voor een volgende keer kan dat handig zijn. Misschien hebben anderen hier ook wat aan.
    Goed weekend,
    Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 jul 2013 om 19:23
      Ah, dat is handig om te weten inderdaad. Toch lijkt me weken in olie lekkerder en gezonder! Maar dan worden ze misschien niet zacht genoeg?

      Jij ook een fijn weekend!

      Groetjes, WIlliene
  • Nelleke
    Nelleke woensdag 03 jul 2013 om 14:27
    Hoi Williene,
    Ik had zongedroogde gevonden, maar dan gedroogd, dus niet in olie. Deze hadden geen e-nummers (alleen zongedroogde tomaten en zout). (bij de AH: van: Castellino: pomodori secchi). Zou je deze gewoon in olijfolie kunnen zetten en krijg je dan hetzelfde idee, of zou je er dan kruiden bij moeten doen? En heb je een idee hoelang je dat dan zou moeten laten weken?
    Ik hoor graag van je.
    Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 03 jul 2013 om 16:47
      Ha,

      Zal ook eens kijken, had ze nog niet gezien bij de AH! Deze kun je inderdaad gewoon in de olie zetten en een paar dagen in te laten weken. Hoef je verder geen kruiden bij te doen, maar als je dat lekker vindt kan dat natuurlijk wel. Teentje knoflook, takje rozemarijn ;-) Ik zou met een paar dagen even kijken of ze al wat zacht worden en dan kun je ze gewoon gebruiken.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 26 mrt 2012 om 10:13
    Het weekend de tapenade gemaakt, was erg lekker en binnen een kwartiertje klaar! Ik heb geen keuken machine en heb hem dus met de staaf mixer gemaakt. Het leuke als je steeds meer echt kookt ( zonder e nummers) dat je smaak echt anders wordt. Je wilt dan alleen nog maar pure producten proeven en niet Bijv mix met water. Bij deze tapenade proef je ook echt wat erin zit, heerlijk! Gr. Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:26
      Bedankt voor je reactie Mirjam! Leuk he? Het is soms zo eenvoudig en de smaken zoveel lekkerder! Staafmixer kan inderdaad ook heel goed.

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana maandag 26 mrt 2012 om 10:09
    Natuurlijk :) Dit is trouwens wel voor hele grote hoeveelheden :)

    Stap 1: De tomaten moet heel kort in een grote pan met kokend water zodat het velletje los laat.

    Stap 2: Tomaten afspoelen onder koud water en het velletje lostrekken.

    Stap 3: Tomaten gaan in een steriele pot en je drukt een beetje de sap eruit, je kneust als het ware de tomaten een beetje.

    Stap 4: Er gaat wat zelf gemaakte passata di pomodori bij (gezeefde tomaten) en een kleine theelepel zout.

    Stap 5: De potten worden dicht gemaakt en goed schoongemaakt.

    Stap 6: De potten gaan in een grote vat met water in de tuin met een smorend vuurtje en de hele nacht worden de potten vaccuum gekookt.

    Stap 7: Alle potten worden één voor één gecontroleerd of er geen lucht meer in zit.

    Stap 8: Ze worden bewaard op een donkere koele plek.

    Ik had ook stap voor stap foto's gemaakt van het hele proces wat een hele middag duurde :) Die kun je hier bekijken: http://www.dianaemanuela.nl/fotosite/italian_impressions/pummarole
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 19:23
      Precies :-)
    • Diana
      Diana maandag 26 mrt 2012 om 10:50
      Ik denk het wel! Ik bewaar die potten van Bonne Maman ook altijd :) Wellicht moeten er wel nieuwe dekseltjes voor gekocht worden voor het vacuum koken. Ik zal eens bij Dille en Camille kijken of ze passen. Dat scheelt dan ook weer :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:46
      He, die laatste link die je plaatst dat zijn dezelfde potjes als van Bonne Maman. Daar heb ik er hier nog tientallen van staan. Zouden die tegen zoveel hitte kunnen? Gewoon proberen maar :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:42
      Wat een geweldig leuke potten! Dankjewel voor de link! Ik ga het onthouden voor de zomer, als er weer genoeg en lekkere tomaten te krijgen zijn :-)

      Super bedankt!
    • Diana
      Diana maandag 26 mrt 2012 om 10:35
      Of deze: http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/110/a/1538/inmaakpot-met-facetten-deksel-apart-verkrijgbaar-324-ml
    • Diana
      Diana maandag 26 mrt 2012 om 10:34
      Zij hebben type jam potten gebruikt die je dus kunt gebruiken om groente of fruit in te maken en die bestendig zijn voor hele hoge temperaturen. Je kunt ze op de foto's zien. Ik had zelf een keer weckpotten gebruikt om iets in te maken, maar het glas was niet bestand tegen kokend heet water en scheurde kapot ;) Die potten die daar wel tegen kunnen heb ik trouwens ook bij Dille en Camille gevonden:

      http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/110/s/1058/quattro-stagioni-inmaakpotten
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 10:25
      Wat leuk! En wat een snelle reactie, dankjewel! Welke potten gebruik je hiervoor, jam of weckpotten? Het klinkt heerlijk in ieder geval :-)

      Groetjes, WIlliene
    • Diana
      Diana maandag 26 mrt 2012 om 10:13
      Oh en voor stap 1 moeten de tomaten wel schoongespoeld worden. :)
  • Diana
    Diana zaterdag 24 mrt 2012 om 19:43
    Het is het merk "Grand Gérard" maar na goed het etiket bestudeerd te hebben zag ik dat er een oranje nummer in zit, de E300. Ik heb toentertijd in de winkel de afweging gemaakt het alsnog te kopen omdat het mij verder wel redelijk onschuldig lijkt. Maar dat is een persoonlijke afweging geweest. Volgende keer ga ik wel bij de italiaanse winkel kijken.

    Ik zal trouwens eens googlelen naar het recept voor zongedroogde tomaten. Ik ben half italiaans, en spreek en begrijp de taal goed, dus ik kan vast iets vinden via de italiaanse zoekmachines of in één van mijn italiaanse kookboeken :)

    Ik heb ook een keer in de zomer bij vrienden een hele dag tomaten ingemaakt voor pastasauzen voor de winter. Dat was ook ontzettend leuk. :) Al dat werk voor een bord pasta :D
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 mrt 2012 om 09:53
      Wat leuk Diana! Nou als je een geweldig recept tegenkomt, dan hoor ik het graag :-)

      Hoe heb je de saus ingemaakt? Daar ben ik wel benieuwd naar, wil je dat delen?

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana vrijdag 23 mrt 2012 om 11:19
    Ik had laatst bij de jumbo zongedroogde tomaten in olie gehaald zonder e-nummers. Ik zal vanmiddag even kijken wat voor merk het is, want ik heb het ook weleens bij de AH zien staan.

    Maar ben wel heel benieuwd hoe jij zongedroogde tomaten maakt :) Ik heb het in Italië weleens gezien, hele daken van appartementen waren bezaaid met doeken en tomaten die aan het drogen waren :D Gebruik jij dan tomaten uit NL of heb jij een adresje waar je italiaanse tomaten (type San Marzano) groot kunt inslaan tegen een goed prijsje?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 23 mrt 2012 om 19:45
      Ah, super, dat hoor ik graag!

      Ik zal het recept hier binnenkort een keer plaatsen, maar ik heb nog zoveel staan op aanvraag, dat daar nog wel wat tijd overheen gaat. Het liefst doe ik het in de zomer, dan zijn de tomaten goed, en goedkoop. Ik gebruik helaas geen italiaanse maar ik haal ze hier bij de biologische winkel. Ik koop ze dan als ze in de reclame zijn.

      Je ziet het recept vanzelf langskomen :-)

      Groetjes, WIlliene
  • JanetW
    JanetW donderdag 22 mrt 2012 om 14:27
    Zelf bestel ik regelmatig zongedroogde tomaten bij La Vialla, ze hebben daar heerlijke producten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 mrt 2012 om 23:36
      Hoi Janet,

      Klopt daar hebben ze ze ook! Fantastische producten hebben ze! Ik ga deze zomer weer een bestelling bij ze doen, dus dan zal ik eens kijken, heb ze gister nog in hun folder zien staan :-)

      Groetjes, Williene
  • Je naam...
    Je naam... woensdag 11 jun 2014 om 18:34
    Nooit geweten dat zelfgemaakte tomatentapenade zóó lekker is! Voor mij nooit geen potje meer!
    • Smakelijck woensdag 11 jun 2014 om 20:10
      Leuk hé! En veel lekkerder vooral...
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190