IMG_2397
Maandag 30 jan 2017

Spruitjesovenschotel!

Veel kinderen, maar ook volwassenen zijn niet echt spruitjesfans. Daarom vind ik het wel een uitdaging om een manier te vinden waarop mensen het dan wél lekker gaan vinden, met deze ovenschotel denk ik dat dit aardig geslaagd is. Laat je me weten of hij in de smaak valt? 

Fijne dag! 

Spruitjesovenschotel

Ingredienten voor 4 personen:

800 gram aardappelen (ik maak hiervan een mix tussen zoete en gewone aardappelen, maar je kunt ook denken aan een mix van zoete aardappel, knolselderij, pastinaak o.i.d.), 400 gram spruiten, 300 gram (biologisch) rundergehakt, 2 sjalotjes, 1 teen knoflook, 1 rode paprika, 125 gram kastanjechampignons, 100 gram tomatenpuree, Keltisch zout en peper, roomboter, 2 eetlepels creme fraiche, geraspte kaas

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 1 pan gaar. Maak de spruitjes schoon, halveer ze en kook ook deze in een pan gaar.

Snipper de sjalotten en de knoflook. Snijd de paprika in kleine blokjes, de champignons in plakjes. 

Smelt wat boter in een braadpan en fruit de sjalotjes aan met de knoflook. Voeg de paprika en champignons toe en fruit even mee. Doe het gehakt erbij, bak rul mee en maak op smaak met zout en peper. Voeg de tomatenpuree toe, laat het even doorpruttelen en zet het vuur uit. 

Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper, voeg de creme fraiche toe en maak op smaak met zout en peper. Neem een ruime ovenschaal, doe het gehaktmengsel hier in en verdeel de aardappelpuree voorzichtig hier overheen.

Laat de gekookte spruitjes goed uitlekken en verdeel over de puree. Strooi wat geraspte kaas over de schotel en schuif in een voorverwarmde oven van 160 graden. Als de geraspte kaas lekker is gesmolten is de schotel klaar. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Ik vond het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik werd overspoeld met vragen over gevulde...
lees verder
Dit is echt een basis recept. Een ragout, een saus of een soep,het kan allemaal met dit...
lees verder
Blender Een blender gebruik je om hele vruchten te vermalen. Je voegt een hele...
lees verder
De sapdagen zitten erop! En, hoewel het goed te doen was, ben ik er erg blij mee! Pff, ik heb het...
lees verder
Zelf ben ik dol op verse ananas, zeker in smoothies of verse fruitsappen. De smaak wordt dan heel...
lees verder
Rabarber is weer volop verkrijgbaar. Ik kreeg een aantal vragen of ik een recept had...
lees verder

18 opmerkingen
  • rita
    rita dinsdag 31 jan 2017 om 14:22
    ziet er weer heerlijk uit. Gaan we uitproberen. Even een vraagje, welke groene thee gebruik jij. Ik zoek losse groene thee van goede kwaliteit. Ik heb met laten vertellen dat je de hele blaadjes moet hebben en biologisch. Ik kocht ze steeds op beursen.. je ken t het waarschijnlijk wel chinese groen thee van TzeTji Chun. Maar zoek een alternatief... hoor graag van je...of van iemand ander.. Bedankt. Groet Rita
    • Smakelijck dinsdag 31 jan 2017 om 18:55
      Ik zou eens bij Simon Levelt kijken. Die hebben lekkere biologische thee. In de natuurwinkel hebben ze ook een aantal soorten.
  • Judith
    Judith zaterdag 04 feb 2017 om 17:07
    Het was heerlijk! Onze oudste dochter vond de aardappelpuree op deze manier heel lekker. De jongste kids vonden de spruitjes nog niet heel erg lekker, maar hebben toch goed gegeten. Trouwens: De gevulde paprika's, broccoli pasta en chicken tonight kerrie zijn hier favoriet :) Bedankt voor al je heerlijke recepten!
    • Smakelijck maandag 06 feb 2017 om 11:22
      Fijn om te lezen, Judith!
  • Margreet
    Margreet maandag 06 feb 2017 om 09:14
    Hoi Williene, Je schreef dat je het een uitdaging vind om een manier te vinden waarop mensen spruitjes wel lekker vinden. Ikzelf heb het eens geprobeerd met rauwe spruitjes in dunne plakjes snijden en in een salade. Dat vond ik best lekker. Misschien een idee .... :-)
    • Smakelijck maandag 06 feb 2017 om 11:23
      Goed idee, om ze rauw te eten! Heb ik nog nooit geprobeerd. Bedankt voor je tip!
  • Jenny
    Jenny maandag 06 feb 2017 om 19:06
    Zo zeg ... dat was lekker! Ik heb de puree gemaakt van een zoete aardappel (200 g) en een stuk knolselderij wat we van een ander recept over hadden (we zijn met z'n tweeen). Verrukkelijk!!! Blijft zeker in onze receptenverzameling staan. Dank je wel!
    • Smakelijck maandag 06 feb 2017 om 19:16
      Superfijn om te lezen zeg! Leuk!
  • Anja
    Anja maandag 06 feb 2017 om 21:02
    Vandaag deze spruitjesschotel gegeten, en in 1 woord verrukkelijk!!! Zelfs de 3 knullen vonden de spruitjes lekker zo! Deze gaan we vaker eten!
    • Smakelijck dinsdag 07 feb 2017 om 12:24
      Wat leuk!! Goed om te lezen ;-)
  • Anita de Waal
    Anita de Waal dinsdag 07 feb 2017 om 21:00
    Hoi Wiliene Bij de jumbo hebben ze jam van het merk st Dalfour. Dit zijn de ingrediënten: ( ze hebben meerdere soorten) Frambozen 51% ongezoete geconcentreerde vruchtensappen (druiven en dadels) geleermiddel (pectine) is dit E nummer en suikervrij? Bedankt groetjes Anita
    • Smakelijck woensdag 08 feb 2017 om 14:54
      Ja, deze kan gebruikt worden inderdaad. Alleen vind ik het jammer dat er vruchtensap wordt gebruikt en niet gewoon het fruit. Zelf gebruik ik liever fior di frutta, deze is ook veel minder zoet dan st dalfour.
  • alette
    alette woensdag 08 feb 2017 om 22:22
    Hoi, spruiten met knolselderijpuree uit kookboek Winter vinden wij heerlijk, maar deze schotel komt er ook bij. We hebben echt zitten smullen. 1 eter zou wat later komen, maar helaas was de schaal toen al leeg....;-) Zo lekker was het! We worden helemaal blij van zo'n schotel met allerlei groentes!
    • Smakelijck donderdag 09 feb 2017 om 17:02
      Wat leuk zeg! Die valt dus duidelijk in de smaak ;-) Erg leuk om te lezen.
  • Marianne
    Marianne donderdag 09 feb 2017 om 19:11
    Vanavond de spruitjesovenschotel gegeten. Wat was het lekker, bedankt voor het recept.
    • Smakelijck vrijdag 10 feb 2017 om 13:34
      Fijn! Graag gedaan!
  • hanneke
    hanneke dinsdag 14 feb 2017 om 14:36
    nou ik was erg geïnspireerd op de reacties hier boven. maar wat viel dat tegen in ons gezin....mama, alstublieft, doet u dit nooit meer?????? ze zijn niet de makkelijkste eters, maar ik had toch goede hoop. vergeefs dus! op naar het volgende recept, we geven de moed niet op!!
    • Smakelijck donderdag 16 feb 2017 om 10:10
      Dat is jammer zeg! Hopelijk valt een ander recept meer in de smaak ;-) Smaken verschillen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190