Woensdag 28 nov 2012

Speculaasjes!


In speculaaskruiden zit vaak een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gember, anijs. Deze kruiden zijn een heerlijke winterse mix van anti-oxidanten. Anti-oxidanten helpen ons lichaam schoon te houden van giftige stoffen. Helaas worden speculaaskruiden vrijwel altijd gebruikt in combinatie met veel suiker en witmeel. Denk aan gevulde speculaas, pepernoten (of kruidnoten), speculaasjes etc. Ik heb jullie laten zien dat je deze recepten ook heel goed in de gezonde versie kan maken. Zo kun je toch genieten van deze zoete lekkernijen zonder je lichaam te schaden.

Speculaasjes!

Ingredienten voor ongeveer 20 koekjes:
125 gram spelt of volkorenmeel, 60 gram palmsuiker, 80 gram roomboter, 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden, mespuntje zout.

Bereiding:
Meng alle ingredienten met elkaar tot een deeg. Dit kan met een mixer met deeghaken, maar ook met je handen. Soms moet je het deeg even een handje helpen omdat het anders te kruimelig blijft.

Rol het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit. Je kunt hier ook een speculaasplankje voor gebruiken.

Bestrijk de koekjes met wat losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.

Bak de koekjes 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Liefs, Williene

Zoals sommigen misschien is opgevallen heb ik een en ander aan mijn blog toegevoegd. Bovenin...
lees verder
Vandaag is het echt de eerste, herfstige dag. Heerlijk, als de blaadjes beginnen te vallen en het...
lees verder
Ik wens alle lezers van Smakelijck hele fijne, goede en gezegende Kerstdagen toe! Liefs, Williene
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
      Laat je Smakelijck verrassen! Vanaf vandaag geef ik...
lees verder
Apfelstrudel is niet moeilijk om te maken en erg lekker. Het is dus zo gemaakt voor een avondje...
lees verder

24 opmerkingen
  • J.k
    J.k donderdag 07 nov 2013 om 21:17
    Hallo ik heb het gemaakt met gesmolten kokos olie gaat prima dank je wel voor het recept.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 07 nov 2013 om 22:50
      Leuk zeg! Goed om te weten, bedankt voor het doorgeven!
  • Flourish like a Palm Tree
    Flourish like a Palm Tree vrijdag 01 nov 2013 om 08:58
    Dag Williene,

    Een vraagje over deeg en afgebakken koekjes in het algemeen. Kun je het deeg ook invriezen? Of kun je de koekjes lang bewaren?

    Groet, Annelies
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 01 nov 2013 om 09:37
      Ha,

      Ja, deeg kun je heel goed invriezen. Je kunt het ook in de koelkast bewaren voor een paar dagen, maar natuurlijk geen weken ;-) Dan is de vriezer zeker een goede mogelijkheid!

      Versgebakken koekjes zijn zeker een paar dagen houdbaar in een goed afgesloten trommel, maar ik vind altijd de knapperigheid er snel vanaf gaan. Het liefst eet ik ze op de dag dat ze gebakken zijn.

      Succes!
  • Marjon.
    Marjon. zaterdag 07 sep 2013 om 11:52
    Bedankt voor dit recept! het was ontzettend lekker!:)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 07 sep 2013 om 18:27
      Graag gedaan hoor! Fijn dat het lekker was, het wordt inderdaad weer heerlijk speculaas-weer ;-)
  • Anne Wil
    Anne Wil vrijdag 04 jan 2013 om 13:41
    Mijn deeg ligt in de koelkast! Ik ben benieuwd hoe het gaat worden!:) Je hoort het wel!

    Groetjes Anne Wil
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 jan 2013 om 19:53
      Wat leuk om te horen! Daar is bijna niet tegenop te bakken ;-)

      Succes ermee!
    • Anne Wil
      Anne Wil maandag 07 jan 2013 om 09:42
      Ze waren zo lekker dat de koektrommel nu alweer leeg is! Dus nu nog maar een keertje maken en dan doen we maar gewoon het dubbele!:)
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 jan 2013 om 15:50
      Leuk! Succes ermee!
  • Franka
    Franka maandag 03 dec 2012 om 11:28
    Hoi,

    Ik heb gisteren de speculaasjes gebakken en ze waren heerlijk! Bij mij was het deeg ook te kruimelig, maar nadat ik er nog twee kleine klontjes roomboter bij had gedaan was het perfect.

    Groetjes,

    Franka
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 dec 2012 om 18:59
      Fijn! Leuk om te horen, dankjewel!

      Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda zaterdag 01 dec 2012 om 14:04
    Hoi,

    Ik heb je recept van Chicken Tonight Kerrie uitgeprobeerd. Het was echt super lekker! We vonden het alleen totaal niet op de kerrie uit een pot lijken (voor zover mijn man het zich nog kon herinneren haha). We waren het erover eens dat dit pas een echte smaak is en de kerrie uit een pot eigenlijk niks met kerrie te maken heeft.
    Ik ga hem zeker vaker maken!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 dec 2012 om 19:48
      Hoi,

      Fijn dat het lekker was! Ik kan de smaak niet vergelijken, omdat ik de smaak uit de pot niet ken. Maar ik vind inderdaad met kerriesauzen dat je nooit de juiste smaak kunt bereiken omdat de kerrie die in de pakjes of potjes zit wel hele andere kerrie lijkt te zijn. Een hele andere smaak dan de kerriepoeders. Of dat een soort kunstmatig iets is, geen idee. Dat vind ik ook zo met zelf kerriesoep maken e.d. De kleur is ook veel geler van de kerrie uit pot/zakjes. Maar goed, belangrijk is dat de smaak goed is! Leuk om te horen, dankjewel!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 30 nov 2012 om 13:24
    hallo Williene,

    Ondanks dat ik een groot deel met de hand heb gekneed, bleef het deeg toch heel erg kruimelig en viel zo uit elkaar. Ik ben nu dus mini speculaasjes aan het bakken ;-) Heb jij nog tips om te zorgen dat het deeg niet gaat kruimelen?

    Groetjes,
    Annemarie
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 nov 2012 om 13:51
      Hoi Annemarie,

      Dat had ik ook, maar ik dacht dat ik te snel was geweest, dus ik had 1 eetlepel melk toegevoegd en toen was het uiteindelijk nog te nattig dus heb ik weer iets meel toegevoegd. 1 eetl. is net genoeg om het te laten plakken, hopelijk!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 28 nov 2012 om 22:38
    Hoi Williene,

    Ik had nog even een vraagje aan je. Is wijnsteenzuurbakpoeder hetzelfde als bakpoeder en kan ik dat in dit recept gebruiken of moet het echt met wijnsteenzuurbakpoeder.

    Groetjes Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 29 nov 2012 om 20:53
      Ja hoor, je kunt er gewoon bakpoeder voor gebruiken als je dat wilt.

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 28 nov 2012 om 16:08
    Hoi Williene,

    Ik ga zeker van de week de speculaasjes uitproberen. Straks hoop ik nog pepernoten te maken volgens jouw recept. Die vinden ze hier heeeeeeeerlijk !!! Je recept van Chicken to night Kerrie vonden we ook erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.

    Groetjes Gea
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 nov 2012 om 21:01
      Ha Gea,

      Leuk om te horen dat het allemaal in de smaak valt! Succes met het recept!

      Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda woensdag 28 nov 2012 om 13:28
    Hoi ik ben zo blij dat je steeds meer recepten post met gezonde ingredienten (bakrecepten). Ik ga in januari beginnen met tarwe uit mijn menu te halen met hulp van een dietist. Ik heb zo'n zwak immuunsysteem ondanks de weinige enummers. Wellicht is tarwe de boosdoener, maar eerst een paar weken elimineren. Handig dat ik dan lekkere recepten heb want ik ben dol op eigen baksels :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 nov 2012 om 21:00
      Hoi Gerrinda,

      Fijn dat je zoveel hebt aan de recepten! Hopelijk vind je snel de oorzaak, en inderdaad, veel mensen blijken niet tegen tarwe te kunnen. Hopelijk werkt het snel voor je en succes met de recepten!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 28 nov 2012 om 10:09
    Hoi Williene,

    Waar koop jij de palmsuiker? Ik kan deze alleen bij de Jumbo vinden, maar die hebben we niet in Barneveld. Is het ook ergens anders te koop?

    Groetjes Elise
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 nov 2012 om 12:49
      Palmsuiker is te koop bij de natuurwinkel, Jumbo of de toko. Bij de toko heb je kans dat het Gula Java (0f Jawa/Djawa) heet ;-) Maar dat is hetzelfde.
      Je kunt het ook online bestellen. Ik gebruik Palmsuiker van Arenga en dat bevalt me goed.

      Groetjes Williene
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190