P1020645
Vrijdag 06 nov 2015

Smeuïge boterkoek!

Heerlijk deze boterkoek gevuld met spijs! Het spijs is op smaak gebracht met wat citroenrasp hierdoor is de koek niet alleen lekker smeuïg maar ‘t geeft ook een frisse smaak.

Smeuige boterkoek!

Ingrediënten voor het deeg: 250 gram roomboter, 125 gram kokosbloesemsuiker, 1 ei, 250 gram speltbloem of -meel, snufje zout

Ingrediënten voor het spijs: 125 gram amandelmeel, 50 gram biologische honing, 1 ei, rasp van 1 biologische citroen

Afwerking: handje gemengde noten, bijvoorbeeld pecannoten,  hazelnoten en amandelen, 1 ei-dooier

Bereiding:

Mix de boter met de kokosbloesem tot een romige massa, voeg al mixend het ei erdoor. Voeg het meel of de bloem toe en een snufje zout en mix tot een smeuïg beslag.

Vet een rechthoekig vorm van 20x30 cm goed in met boter en bestrijk de bodem met de helft van het deeg en zet de vorm even in de koelkast.

Begin ondertussen de bereiding van het spijs. Doe het amandelmeel, de honing, het ei en de citroenrasp in de keukenmachine en maal tot een smeuïge massa.

Pak de vorm uit de koelkast en bestrijk de boterkoek met het spijs. Zet weer even terug in de koelkast voor een kwartier. Bestrijk nu heel voorzichtig het spijs met het resterende deeg.

Hak de noten grof en verdeel over de boterkoek, druk voorzichtig aan. Bestrijk boterkoek met het eigeel en schuif de hem in de oven voor zo’n 30 minuten op 175 graden.

Eet Smakelijck!

Fijne dag,

Liefs, Williene

Een heerlijke luchtige slagroomtaart met friszure Lemon Curd en zoete blauwe bessen, met deze...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
De bloembollen die veel te vroeg hun kopje laten zien geven mij toch al het gevoel dat het...
lees verder
Deze flikken heb je zo gemaakt en het is een leuk werkje. Vooral kinderen vinden het erg leuk om...
lees verder
Afgelopen vrijdag kreeg ik een prachtige gietijzeren stoofpan van Kitchen & More! Een...
lees verder
      Laat je Smakelijck verrassen! Vanaf vandaag geef ik...
lees verder

21 opmerkingen
  • Joh
    Joh vrijdag 06 nov 2015 om 09:13
    Kan het ook met gewoon amandelspijs (weet natuurlijk wel dat dit ongezonder is ;-)).
    • Smakelijck vrijdag 06 nov 2015 om 09:52
      Ja hoor, alleen is dat vrij stevig. Dus dat moet je wel even luchtig kloppen met bijv. een ei erdoor. Succes!
  • rita
    rita vrijdag 06 nov 2015 om 09:36
    Lijkt me heerlijk. Maar als je amandelspijs maakt, moet dat toch 1 of 2 weken in de koelkast... voor je het kan gebruiken, om de smaken goed in te laten trekken? Groet Rita
    • Smakelijck vrijdag 06 nov 2015 om 09:53
      Dat kan inderdaad om de smaken goed in te laten trekken. Maar het is niet persé nodig.
  • Angel
    Angel vrijdag 06 nov 2015 om 13:15
    Ik heb een ronde boterkoek vorm. Kan ik die ook gebruiken voor dit recept? Ga het zeker binnenkort uitproberen. :)
    • Smakelijck vrijdag 06 nov 2015 om 17:49
      Ja hoor, geen probleem!
      • Angel
        Angel vrijdag 06 nov 2015 om 18:43
        Super dank je.
  • Rianne
    Rianne zaterdag 07 nov 2015 om 08:49
    Kan ik in plaats van kokosbloesemsuiker, palmsuiker gebruiken. En moet de hoeveelheid dan hetzelfde zijn?
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:33
      Ja hoor, dat kan altijd! Zelfde hoeveelheid.
  • Mieke
    Mieke zaterdag 07 nov 2015 om 18:53
    Wat een fijn recept weer! Vanmiddag gebakken:-) De koek is bij mij alleen wel héél smeuïg, vooral de bodem. Wel in de koelkast gezet tussentijds en 40 ipv 30 minuutjes in de oven. Heb je hier nog tips om de koek iets minder 'nat' te krijgen?
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:36
      Leuk Mieke! Ik denk dat de koek in jouw oven dan toch nog iets langer nodig heeft. Heb je gebakken op boven en onderwarmte? Dat kan namelijk ook schelen. Succes!
  • Arianne
    Arianne zaterdag 07 nov 2015 om 21:44
    Hij is heerlijk! Wat zijn die ovens toch verschillend.Bij ons hebben we de oven op 150 graden gezet en wel 30 min. maar hij is iets te droog eigenlijk.Morgen is hij misschien wel lekkerder!
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:38
      Ja, ik verbaas me er ook altijd weer over ;-) De volgende keer in jouw oven dus iets korter ;-) Maar gelukkig is de smaak wel goed ;-)
  • Ella
    Ella maandag 23 nov 2015 om 09:23
    Weet je misschien een geschikte vervanger voor de kokosbloesemsuiker? (in welke hoeveelheid?) Pas heb ik tijmhoning gebruikt in een ander recept, maar dat geeft toch niet echt die heerlijke zoete smaak. En bij steviapoeder zitten veel verkeerde additieven...
    • Smakelijck maandag 23 nov 2015 om 09:25
      Palmsuiker of biologische bloemenhoning?
      • Joanne
        Joanne maandag 29 feb 2016 om 12:00
        Hoeveel biologische bloemenhoning is dan nodig?
        • Smakelijck maandag 29 feb 2016 om 14:46
          Zo'n 100 gram, al zal het deeg hiermee wel behoorlijk plakkerig worden, verwacht ik.
  • Dineke
    Dineke donderdag 07 sep 2017 om 13:18
    Ik wil deze boterkoek graag zonder het spijs en met volkoren speltmeel bakken. Moet het geheel dan wat korter in de oven? En moet ik andere dingen aanpassen?
    • Smakelijck donderdag 07 sep 2017 om 18:05
      Dan kun je wellicht beter dit recept aanhouden: http://www.smakelijck.nl/recepten/boterkoek-/ En dan met speltmeel. Succes!
  • Eleonie
    Eleonie zondag 29 okt 2017 om 18:16
    Even terug geef je aan dat men honing kan gebruiken. Die variant probeerden wij vandaag, en het is niet echt aan te raden. De koek wordt niet zo stevig als bij boterkoek, maar meer cake-ig. Wel lekker en net zo machtig, maar geen boterkoek.
    • Smakelijck maandag 30 okt 2017 om 09:14
      Dat is inderdaad het nadeel van honing, dat het veel zachter wordt. Wil je echt de structuur van boterkoek houden dan kun je beter geen honing gebruiken, dat is juist.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190