Donderdag 22 dec 2011

Salade 4: Tonijnsalade

De vierde salade voor op een lekker broodje of toastje.

Tonijnsalade

Ingredienten:
1 blikje tonijn op olijfolie, 1 tomaat, halve appel, halve ui, 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel tomatenketchup (Heinz bio).

Bereiding:
Tomaat (zonder zaadjes), appel en ui in hele kleine blokjes snijden, tonijn uit laten lekken, mayonaise en ketchup mengen en door het tonijnmengsel roeren. Evt. zout en peper toevoegen.

Heel lang getwijfeld of ik over dit onderwerp een blog wilde schrijven. Er is zoveel...
lees verder
Sommigen van jullie zullen allicht wel een keer gehoord hebben van Julia Kang. Julia heeft...
lees verder
Soms heb je van die dagen dat je snel iets op tafel wilt zetten en toch gezond en voedzaam wilt...
lees verder
Wat een prachtige dag was het afgelopen zaterdag! De tweede editie van Heel Putten Bakt...
lees verder
Het is heerlijk weer vandaag, dus tijd voor een verfrissend recept! Regelmatig zijn er vragen...
lees verder
  Groenten en fruit van het seizoen... December! Groenten: Boerenkool,...
lees verder

12 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 20:45
    Graag gedaan!
  • mieke
    mieke maandag 09 jan 2012 om 19:26
    Super, bedankt
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 11:16
    Inmiddels kun je het allemaal lezen in mijn blog 'Wraps'.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 jan 2012 om 18:09
    Ik ga ze zaterdag maken, de wraps. Ik zal er dan een paar invriezen om te kijken of dat goed gaat. Ik laat het weten!
  • Mama Muis
    Mama Muis woensdag 04 jan 2012 om 17:15
    @Mieke, ik halveer het recept altijd gewoon, geen idee of je het in kan vriezen.
  • mieke
    mieke woensdag 04 jan 2012 om 16:29
    heel hartelijk bedankt voor de recepten.
    Mama Muis ,jij maakt 16 balletjes dus voor 16 wraps. Kun je ze ook invriezen?
    De recepten gaan bij in de map.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 jan 2012 om 14:55
    @Mieke: Bedankt voor je reactie! Leuk dat je al zoveel hebt uitgeprobeerd! Leuke tip, van het uitprinten, wie weet kunnen anderen daar wat mee!

    Ik haal wraps inderdaad bij de natuurwinkel. Pas hadden ze hier een actie, 1+1 gratis, en dan sla ik er wat in, dat scheelt veel!

    Ik heb een recept voor wraps, maar heb het nog niet geprobeerd. Ik zal hem hier voor je neerzetten, als ik het zelf een keer heb gemaakt en het is gelukt dan zal ik het ook bloggen.

    250 gr. bloem of maismeel, 1 tl bakpoeder, 1 tl zout (lijkt me wat veel), scheutje olie, 100 ml water.

    Dit mengsel kneden, half uurtje in de koelkast.

    Balletjes van maken, dun uitrollen met deegroller en 2 minuten in droge koekenpan bakken en regelmatig draaien.

    Wil je het laten weten als je het hebt geprobeerd? Ik zal me er binnenkort ook aan wagen :-)

    Mijn recepten zijn over het algemeen wel voor 4 personen. Maar goede tip, als ik eraan denk zet ik het er voortaan bij, de net geposte macaroni is bijv. zeker voor 6-8 personen. Maar ik maak 'm altijd zo en dan vries ik de helft in voor een volgende keer.

    @Mama Muis, leuk dat je meedenkt en bedankt voor jouw recept! Zoals je ziet is mijn recept iets anders, ik zal ze beide eens gaan uitproberen! Het lijkt erg makkelijk om ze zelf te maken, en het scheelt veel geld!
  • Mama Muis
    Mama Muis woensdag 04 jan 2012 om 14:00
    Ik gebruik altijd het recept van Marieke Henselmans (de besparingsdeskundige), zie hieronder:

    Voor de tortilla’s heb je nodig: 500 gram bloem (€ 0,49/kilo), 100 ml zonnebloemolie (€ 1,39/liter) en 300 ml water. Zeef de bloem en een theelepel zout in een grote kom, giet de olie in een kuiltje en meng beetje bij beetje het warme water erdoor totdat een zacht, glad en elastisch deeg is ontstaan. Verdeel het deeg in 16 gelijke balletjes.

    Rol met de deegroller (op een met bloem bestrooid aanrecht) de balletjes uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede. Bak ze één minuut aan elke kant in de koekenpan. Deze wraps kosten 2,3 cent per stuk (de duurste kant-en-klaarwraps kosten 38 cent per stuk). Vul ze met maïs en gehakt, zalm, sla en roomkaas of waar je maar zin in hebt.
  • Mieke
    Mieke woensdag 04 jan 2012 om 13:45
    Ik heb gisteren de tonijnsalade gemaakt.Hij is heerlijk!
    Ik vind je blog ook erg leuk. Ik heb al heel wat recepten gemaakt.
    De recepten die ik gebruik of nog eens wil maken kopieer ik en druk ik af. Deze bewaar ik in een map. Zo heb ik alle e-vrije recepten die ik gebruik bij elkaar en hoef ik niet steeds de computer op te starten.
    Ik wil het nacho recept ook uitproberen. Wij zijn ook dol op wraps maar ik ben nog geen e-vrije tegengekomen,(ja, bij de reformwinkel maar die zijn erg duur en ik moet er toch wel minstens 8 hebben,ieder 2)
    Heb jij een alternatief of recept voor wraps?
    Ga je met je recepten uit van 4 personen?
    groetjes Mieke
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 dec 2011 om 19:26
    @Anoniem: Dankjewel!

    @MamaMuis: Jij ook bedankt voor je reactie! Mijn kinderen zijn nog jong (4 en 1) en nemen nog genoegen met (biologische) diksap (Covelt bijv.), in het weekend mogen ze wel eens sap uit een pak bijv. Appelsientje Multifruit/Bosvruchten, fles biologische appelsap of Coolbest (nooit Lightsappen en ik controleer goed de verpakkingen). Dit leng ik dan aan met wat water. Maar het gebeurt niet vaak. Meestal drinken ze water/diksap/melk.
    Zelf drink ik alleen water en thee. Inmiddels ben ik daar zo aan gewend dat ik frisdrank niet meer lekker vind.
    Je kunt ook zelf yoki-drink maken van 1 liter yoghurt met 200 ml bio-vruchtensiroop en dan aanlengen met water tot 2 liter.

    Bouillon vries ik in in bakjes. Inmiddels heb ik zoveel plastic verpakkingen (bakjes, emmertjes e.d.) gespaard dat ik het daarin doe. De vriezer raakt inderdaad wel erg vol. Op dit moment moeten we hier ook weer nodig onze vriezer leegeten, want er past niets meer in :-)

    Nogmaals bedankt voor je reactie, en als je meer vragen hebt, stel ze gerust!

    En de GG-recepten zal ik hier blijven plaatsen :-) !

    Groetjes, Williene
  • Mama Muis
    Mama Muis donderdag 22 dec 2011 om 16:36
    Ik heb je blog net ontdekt, maar wat ziet het er allemaal heerlijk uit! Ik kook sowieso vrij weinig met pakjes en zakjes, maar we willen nu nog bewuster de e-nummers gaan mijden, ook met drinken en zo. Wat drinken jouw kinderen overdag bijvoorbeeld? En gelijk nog een vraagje: ik zag bij jou ook goede bouillonrecepten staan, zoals ik ze zelf ook weleens maak. Hoe vries jij dit in? In bakjes of zo? (In het kader van een wel erg snel volle vriezer...) Ik ga je blog gelijk bookmarken en al die heerlijke recepten zeker snel uitproberen! Ga zo door zou ik zeggen :) En fijn dat je je recepten uit de Gezinsgids hier ook neerzet, anders moest ik daar bijna een abonnement op gaan nemen ;)
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 22 dec 2011 om 13:23
    Wat heb je toch een mooi blog! super ga zo door
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190