P1040926
Maandag 23 jan 2017

Rozijnenbrood!

Na de broodbaktips van vorige week vandaag een heerlijk recept voor rozijnenbrood om je tips in de praktijk te brengen. Brood bakken is niet moeilijk, maar het kost veel tijd, zeker omdat je steeds tussendoor moet wachten en de tijd in de gaten moet houden. Als je dan echter zo'n brood uit de oven haalt, dan is dat absoluut de moeite waard.

Wil je meer brood zelf bakken? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten: 

Speltbreekbrood, speltstokbrood, vijgenbrood, gevuld speltbrood, kaas-uienbrood.

Rozijnenbrood

IngrediĆ«nten voor 1 brood: 

350 gram (spelt)bloem, 125 gram (spelt)meel, 300 gram ongezwavelde rozijnen, 20 gram biologische honing, 6 gram zout, 4 gram droge gist, 1 ei, 30 gram zachte roomboter, 120 gram karnemelk, 160 gram lauw water, 1 theelepel kaneelpoeder 
 

Bereiding: 

Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten voor in warm water. Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef en dep ze daarna droog. 

Doe het bloem, het meel en de kaneel bij elkaar in een kom. Voeg aan de ene kant het zout toe en aan de andere kant het gist. Voeg het ei, 20 gram zachte, gesmolten boter, de honing, karnemelk en het lauwe water toe. Kneed het deeg met een deeghaak ongeveer in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg in de laatste paar minuten de rozijnen toe.  

Controleer of het deeg goed gekneed is door een vliesje te trekken. Kijk hiervoor bij de tips voor het broodbakken. 

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en draai het deeg om, zodat alle kanten van het deeg bedekt is met een laagje olie. Dek het deeg af met een vochtige warme doek of met plastic folie. Laat het deeg op een rustige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld.  

Vorm het deeg zoals gewenst of bijvoorbeeld in een broodbakblik. Dek deze opnieuw af en laat opnieuw ongeveer 1-1,5 uur rijzen.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schuif het brood in de oven en bak in 35 tot 40 minuten af. Als een brood hol klinkt als je erop tikt dan is het gaar.  

Smelt de overgebleven 10 gram roomboter en bestrijk het brood met de boter, met behulp van een bakkwastje. Hierdoor gaat het brood mooi glanzen. 

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Om groentegerechten of roerbakschotels lekker te maken en op smaak te brengen is het lekker...
lees verder
Overrijpe bananen in huis? Daar maak ik altijd een heerlijk bananenbrood van. Lekker voedend,...
lees verder
Een aantal weken terug kreeg ik een heerlijk verwenpakketje met chocolade van...
lees verder
  Hallo allemaal,   In wil me graag aan jullie voorstellen. In overleg met...
lees verder
Met quinoa kun je hele lekkere vega-burgers maken. Dit recept had ik al een tijdje, en daarom nog...
lees verder
    Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept...
lees verder

14 opmerkingen
  • Marjoke
    Marjoke maandag 23 jan 2017 om 16:55
    Lijkt me lekker! Alleen, waar kan ik karnemelk voor vervangen? Mijn zus is namelijk lactose-intolerant.
    • Smakelijck maandag 23 jan 2017 om 18:30
      Je zou rijstmelk o.i.d. kunnen proberen. Succes!
  • rita
    rita donderdag 26 jan 2017 om 08:57
    Ha Williene, Dit recept ga ik uitproberen, zelf hou ik niet van rozijnen, maar de rest van het gezin wel. waar koop jij de ongezwavelde rozijnen?? Gisteren een gewoon speltbrood gebakken, volgen jou recept. was erg lekker, maar het brood blijft heel licht...heb jij nog n tip dat hij wat donkerder kleurt? En hoe kan ik ook alweer de blogs terug vinden vooraf gaande je laatste blog?? Lees wel eens een recept, wil ik het later maken, kan ik het niet vinden, dus vind het wel handig terug te zoeken. bedankt Groet Rita
    • Smakelijck donderdag 26 jan 2017 om 15:35
      Deze koop ik in de natuurwinkel. Maar AH heeft bijv. ook biologische ongezwavelde rozijnen. Als je donkerder brood wilt dan kun je de oventemperatuur verhogen. Dit is echter niet zo gezond, vandaar dat ik op een lagere temperatuur bak. Als je op de homepagina bent zie je de laatste geposte blog voluit staan. Daaronder staan 3 recente laatst geposte blogs. En verder kun je alle recepten terug vinden via de receptenindex. Succes!
  • Inek
    Inek woensdag 08 feb 2017 om 12:36
    Net gesmuld van het rozijnenbrood. Ik had geen 300 gram rozijnen in huis dus lekker aangevuld met walnoten. Verrukkelijk. Was een heerlijk luchtig broodje. Bedankt weer voor dit recept. Groetjes Ineke Post
    • Smakelijck woensdag 08 feb 2017 om 14:51
      Fijn om te lezen! Geniet ervan.
  • Diane
    Diane woensdag 12 apr 2017 om 16:08
    Kan het ook zonder ei? Daar kan mijn zoontje helaas niet tegen
    • Smakelijck woensdag 12 apr 2017 om 17:44
      Dat zou je kunnen proberen. Wellicht iets meer vocht toevoegen. Succes!
  • Renske van Doornik
    Renske van Doornik vrijdag 09 jun 2017 om 16:23
    Kun je het rozijnenbrood ook met de broodbakmachine bakken?
    • Smakelijck zaterdag 10 jun 2017 om 14:07
      Daar heb ik geen ervaring mee, maar dat zal vast gaan.
      • Renske
        Renske donderdag 15 jun 2017 om 16:02
        Ik heb het geprobeerd en het gaat super! Eerst alle droge dingen erin een dan de natte dingen erboven op. op standaard programma en dan bij het piepje de rozijnen erbij. En je hebt een heerlijk brood!!
        • Smakelijck donderdag 15 jun 2017 om 17:26
          Fijn! Dat is vast voor anderen ook handig om te weten.
  • Heidi
    Heidi vrijdag 20 okt 2017 om 13:38
    Hoi Williene, Op wat voor stand zet jij je oven altijd? Boven/onderwarmte, hetelucht, nog iets anders?
    • Smakelijck zaterdag 21 okt 2017 om 11:17
      Ik bak altijd met boven en onderwarmte. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190