Dinsdag 29 nov 2011

Rode kool met appeltjes!

Een favoriet wintergerecht hier is toch wel gestoofde rode kool met appeltjes.
Wij eten dit met verse aardappelpuree en heerlijke hachee. Je hebt voor dit complete menu wel een middagje nodig, maar het is geweldige winterkost!

Rode kool:

Smelt 30 gram roomboter in de (hapjes)pan en roer hier een lepel palmsuiker doorheen. Doe er een kaneelstokje bij, 5 a 6 kruidnagels en roer dit door met een houten spatel. Los zo de suiker op in de boter.

Doe de fijngesneden rode kool (ik gebruik een halve) bij het mengsel, en voeg direct een glas rode wijn toe, 2 eetlepels rode wijnazijn of balsamicoazijn en wat zout. Leg het deksel op de pan en breng het aan de kook.

Voeg 2 appels, geschild en in blokjes toe en stoof de rode kool nu in 1 รก anderhalf uur gaar. Af en toe omscheppen.

Eet smakelijck,

Liefs, Williene

  Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
Een tijdje geleden kon er gekozen worden voor het meest misleidende product op de site van...
lees verder
Dit is niet echt een recept maar meer een idee om je groenten eens anders te eten :-) Vooral...
lees verder
Op de facebookgroep komen regelmatig heerlijke recepten voorbij die veel mensen weer op ideeen...
lees verder
Ik serveer vrijwel altijd een (aantal) bijgerechten bij de maaltijd. Zo is er altijd wel iets bij...
lees verder
In de winter zijn we hier dol op stoofpotjes. Deze is zeker favoriet. Goulash....
lees verder

21 opmerkingen
  • margrieta
    margrieta donderdag 23 jan 2014 om 16:50
    kan je niet een blaadje laurier meestoven, of komt dat met de smaak niet uit?? (heb geen idee hoor!) Dan kun je daar de kruidnageltjes in prikken en er zo weer uit vissen.
    • Anonymous
      Anonymous maandag 03 mrt 2014 om 17:53
      Wat ik altijd doe met kruiden is het volgende.
      Ik stop alle kruiden die ik meestoof in een koffiefilterzakje en dat gaat dan in de pan.
      Dan kun je het makkelijk aan het eind in een keer allemaal eruit halen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 jan 2014 om 19:50
      Ja, ik denk dat dat op zich wel moet kunnen. Lijkt me ook wel lekker ;-)
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 15 jan 2014 om 15:20
    Misschien een domme vraag, maar hoe vinden jullie toch die kruidnagels terug?
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 jan 2014 om 10:01
      Op je bord ;-) Maar dat is inderdaad lastig. Goed opletten en proberen er zoveel mogelijk uit te halen. En tellen hoeveel je erin doet, dan weet je ook hoeveel je eruit moet halen. In soep of stoofvlees kun je ze in een thee ei doen of in laurier prikken, maar dat gaat bij dit gerecht niet lukken!
    • Suzanne Swart
      Suzanne Swart dinsdag 22 dec 2015 om 12:38
      Ik doe de kruidnagels altijd in een theebuideltje, waar je normaal je verse theekruiden in stopt en die hang ik in de pan.
  • Agnes vd Berg
    Agnes vd Berg donderdag 22 nov 2012 om 20:13
    Heerlijk gegeten met je recept.
    Dank je wel
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 nov 2012 om 20:35
      Fijn ;-)
  • MManon
    MManon donderdag 23 feb 2012 om 09:14
    Hoi
    Wat heb je veel recepten op je site, ik moet me nog helemaal gaan verdiepen in koken zonder e-nummers, maar ga zeker alvast wat recepten van je proberen.
    Weet je misschien of je de rode kool kunt invriezen(Altijd makkelijk op dagen dat ik moet werken)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 04 mrt 2013 om 19:18
      Bedankt voor de tip! Fijn om te weten, altijd handig als je weinig tijd hebt!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous maandag 04 mrt 2013 om 14:50
      Hoi Manon en Williene,

      Heerlijk recept inderdaad! Deze variant heb ik nog niet ingevroren maar dat doe ik normaal gesproken wel. Zowel bereid als onbereid heb ik goede ervaringen. Vooral de bereidde variant hebben we veel plezier van. Ruim een dag tevoren zet ik het in de koelkast om te ontdooien. Even opwarmen op laag vuur en je hebt een heerlijke maaltijd! Succes.

      groetjes,
      Michelle
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 feb 2012 om 13:29
      Hoi Manon,

      Bedankt voor je reactie! Het aantal groeit behoorlijk ja :-)

      Ik heb het nog niet geprobeerd om rode kool in te vriezen. Als ik zoiets wil uitproberen dan vries ik een restje wat overgebleven is in, dan verwarm ik dat bijv. een week later en dan kijk ik of het een succes was. Het is inderdaad makkelijk om wat achter de hand te hebben voor als je een keer snel wilt zijn ;)

      Ik zou het gewoon proberen, succes ermee!

      Groetjes, Williene
    • Erika
      Erika zaterdag 29 okt 2016 om 06:47
      Rode kool vries ik voor het koken altijd in. Ik koop grote rode.kolen die ik direct in stukjes snijd en invries. Als het eenmaal gekookt is kun je t beste een volgende.dag opwarmen en eten. Ik heb het een aantal keer ingevroren na het koken maar vond de smaak dan erg bitter worden. Dat heb ik eveneens met andere koolsoorten als spruitjes en bloemkool. Minder lekker dan een dag later opwarmen :-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 jan 2012 om 10:52
    Leuk! Fijn dat het smaakte!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zondag 08 jan 2012 om 18:07
    Het eerste recept zonder E-nummers! Dank je wel voor de inspiratie. Het was erg lekker en makkelijk om te maken. Groet DvV
  • Sitie
    Sitie donderdag 23 okt 2014 om 11:05
    Hoi Williene, Is het noodzakelijk om wijn toe te voegen? Ik gebruik liever geen alcohol in mijn gerechten. Heb je een goed alternatief? Groetjes, Sitie
    • Smakelijck donderdag 23 okt 2014 om 16:54
      Hoi, Nee, het is niet noodzakelijk. Alhoewel de alcohol voor het grootste gedeelte verdampt. Je kunt aan 't einde wel wat meer balsamico azijn toevoegen voor wat extra smaak. Succes!
  • Arianne
    Arianne dinsdag 15 sep 2015 om 21:43
    wijnazijn of balsamicoazijn, kan ik dit weglaten of door iets anders vervangen?
    • Smakelijck woensdag 16 sep 2015 om 08:37
      Het geeft juist een heerlijke smaak af, maar je zou het weg kunnen laten of een minischeutje gewone of appelazijn kunnen toevoegen.
  • Greet Foekema van Ee
    Greet Foekema van Ee dinsdag 29 sep 2015 om 09:10
    Je schrijft dat je een houten lepel gebruikt. Is dat met een speciale reden?
    • Smakelijck dinsdag 29 sep 2015 om 16:25
      Nee hoor ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190