Vrijdag 11 nov 2011

Rijsttafel #1: Babi Pangang!

Oke, aangezien jullie staan te springen om nieuwe recepten wil ik eerst beginnen met het plaatsen van de chinees/indische rijsttafel :-)

Om te beginnen start ik met Babi Pangang.

Een volgende keer kunnen jullie verwachten:

*Foe yong hai
*Loempia's met zoetzure saus
*Nasi en bami zoals je 'm bij de chinees kunt krijgen
*Gebakken banaan

En een aantal gerechten kennen jullie al:
*Kip in Tikka Massala met wokgroenten
*Sate saus (met Kip sate)
*En ook de nasi is al een keer geplaatst.

Oke, terug naar Babi Pangang:

Je hebt nodig voor het vlees:
Pond doorregen runderlappen in repen gesneden.
2 t.l gemberpoeder, 1 t.l. laospoeder, 1 t.l. knoflookpoeder, 1 t.l. uienpoeder, 4 e.l. ketjap manis (Yakso), 1 t.l. limoensap, zout en peper, 2 e.l olie

Meng alle poeders met de limoensap en 2 e.l. ketjap manis. Schep dit door het in repen gesneden vlees. Laat het vlees hier minimaal een kwartier in marineren.
Verwarm de olie in de pan. Laat het vlees dichtschroeien en doe daarna voor ong. 10 min. de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan en laat nog 15 min. braden. Doe de rest van de ketjap manis (2 e.l.) erbij en laat nog 5 min. al omscheppend bakken.

Doe het vlees over in een schaal en zet het eventjes onder de grill. Dit kan worden overgeslagen maar je vlees krijgt wel een lekker knapperig korstje.

We gaan verder met de saus:

1 ui, 2 uitgeperste tenen knoflook, 1 el olie, 2 dl kippenbouillon (Naturcompagnie), 1 tl gemberpoeder, 1 tl sambal (Yakso), 4 el tomatenpuree, 1 el sherry, 2 el palmsuiker, 1 el ketjap manis (Yakso).

Verwarm de olie in een pan en laat de fijngesnipperde ui en knoflook even fruiten. Voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe en roer tot het een egale saus is. Laat het nog even 3 minuten pruttelen en giet de saus over het vlees.

Eet smakelijck,

Liefs, Williene

Voor de soepliefhebbers weer een soeprecept! Dit keer groentensoep!   Ingredienten:...
lees verder
Een lekker makkelijk en zomers gerechtje, deze risotto! Het recept kreeg ik van een...
lees verder
Ik wens alle lezers van Smakelijck een heel gezond, goed én Smakelijck 2015 toe!  ...
lees verder
Hartige taarten zijn vaak gemakkelijk te maken en het is weer eens wat anders...
lees verder
Zoals beloofd, het perfecte bijgerecht recept voor bij de Quinoasalade. Dit recept is ook...
lees verder
Heerlijke speculaasbrokken op een winterse avond! Je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken met dit...
lees verder

34 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 feb 2014 om 12:00
    Leuk, Manon!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 17 feb 2014 om 09:43
    Gisteren gegeten, het was heerlijk!

    Groetjes,
    Manon
  • Anonymous
    Anonymous maandag 24 jun 2013 om 11:44
    Hoi Williene,

    Kan ik de cherry vervangen voor iets anders (scheutje wijn of zo), heb nl. geen cherry in huis.

    Groetjes Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 24 jun 2013 om 12:29
      Ha,

      Je kunt het ook weglaten. Dat maakt niet zo heel veel uit. Evt. kun je het vervangen door wijn of (rijst)azijn.

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
  • Janny
    Janny zaterdag 28 apr 2012 om 15:22
    Vandaag de babi pangang gemaakt volgens bovenstaand recept. Een aanrader! Het was heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 01 mei 2012 om 15:08
      Dankjewel voor je reactie! Fijn dat het heeft gesmaakt!
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 dec 2011 om 14:38
    Bedankt voor je reactie, leuk om te horen! Van de rijst heb ik geen idee, zou je uit moeten proberen. Ik denk het wel ongeveer. Ik kook altijd een half pak voor 3a4 personen ong.
    Eet- en theelepels strijk ik nooit af, neem gewoon een schepje.

    Klopt, zie het verhaal onder de Chinese tomatensoep. In Eko producten zit geen E621. Ook niet in Vogel en Natur compagnie. Corinne Gouget is daarin een beetje te rigoureus geweest. Het is een natuurlijk gistextract en kan dus gerust gebruikt worden!
  • mieke
    mieke zaterdag 24 dec 2011 om 13:26
    Hoi, Williene
    We hebben gisteren de nasi met babi pangang gegeten. Het was heerlijk!
    Ik heb nog een paar vraagjes:
    4 kopjes gekookte rijst zijn dat ongeveer 2 kopjes ongekookte?
    Als je theelepels en eetlepels met ktuiden enz. beschrijft in je recept bedoel je dan afgestreken eet/theelepels?
    Ik zag in de ingredienten van de bouillon van dr.Vogel dat er gistextract en maltodextrose inzit. Dit is toch ook E 621? Of is het bij biologische bouillon van Vetera (waar ook gistextract inzit) en dr. Vogel een natuurproduct.
  • Smakelijck!
    Smakelijck! dinsdag 06 dec 2011 om 11:31
    Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen!

    Groetjes, Williene
  • Jammie
    Jammie dinsdag 06 dec 2011 om 09:21
    Hallo,
    Zaterdagmiddag deze Babi pangang uitgeprobeerd en het viel goed in de smaak. Ik had geen sherry in huis en de tom puree vervangen door een blikje tomaten (even met de staafmixer) en daarna de saus gebonden met maïzena. Heerlijk!
    'k Ga zeker nog meer uitproberen! groetjes Jantina
  • Nelleke
    Nelleke vrijdag 07 nov 2014 om 12:48
    Hoi Williene, Ik wil dit recept vanavond maken, maar vind bij de EKO-supermarkt van Yakso alleen ketjap manis zoet... Ik dacht juist dat ketjap manis zout is, en ketjap asin zoet? Ik raak een beetje in de war... Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck vrijdag 07 nov 2014 om 12:51
      Hoi, Nee 't is andersom, manis is zoet en asin zout. Je kunt ook tamari gebruiken, maar deze is wel zout. Dus wil je specifiek de smaak zoals je m anders ook hebt dan moet je manis gebruiken. Succes!
      • Nelleke
        Nelleke vrijdag 07 nov 2014 om 12:53
        Hihi... lekker handig... Maar bedankt voor je snelle reactie! Ik laat weten hoe het in de smaak gevallen is!
  • Anna
    Anna dinsdag 06 jan 2015 om 14:29
    Hoi Williene, Wat heb je toch leuke en vooral lekkere recepten op je site! Volgens mij kom ik op jouw site vooral gemberpoeder tegen. Hoe staat dat in verhouding tot verse gember? Of kun je dat niet gebruiken? Groetjes Anna
    • Smakelijck dinsdag 06 jan 2015 om 19:37
      Dankjewel voor je compliment! Je kunt wel verse gember gebruiken, maar dat is erg sterk van smaak. 1 theelepel poeder is ongeveer een halve theelepel rasp. Succes!
  • Marlies
    Marlies zaterdag 28 mrt 2015 om 16:20
    Hoi Williene, vanavond wilde ik dit recept maken. Nu zag ik at jij het vlees ongeveer een half uur braadt/stooft. Ik heb rib/runderlap gekocht en daar staat bij dat je het 3-5 uur moet stoven. Heb ik het verkeerde gekocht?
    • Smakelijck zaterdag 28 mrt 2015 om 16:42
      Nee hoor, dat is helemaal goed! Voor de babi pangang hoeft het niet mals te zijn. Succes met het recept!
  • Evertine
    Evertine woensdag 15 apr 2015 om 20:42
    Hoi Williene, de babi pangang smaakte erg lekker maar het vlees was erg taai. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? Ik vind het namelijk erg de moeite waard om nog eens te proberen. De saus en de nasi was heerlijk! Super leuk om zo nieuwe, maar vooral gezonde gerechten uit te proberen.
    • Smakelijck donderdag 16 apr 2015 om 16:51
      Dan zou ik ander vlees nemen bij de slager. Als je vraagt om vlees voor babi pangang weten hun wel een alternatief. Of eens bij een andere slager proberen. Succes!
  • Je naam...
    Je naam... maandag 14 dec 2015 om 21:16
    Dag, ik lees van alles over gezond. Maar het is ondertussen toch wel duidelijk dat rood vlees, zoals runder-/riblappen helemaal niet gezond is?
    • Smakelijck dinsdag 15 dec 2015 om 09:00
      Vooral bewerkt vlees is niet gezond. Rood vlees met mate heb ik persoonlijk geen probleem mee, omdat het ook voedingsstoffen en vitaminen bevat die moeilijk uit andere productgroepen gehaald kunnen worden. Maar als je liever vega eet, dan sla je dit recept gewoon over. De keuze in vega recepten is namelijk reuze, op deze site ;-)
  • Marjet
    Marjet maandag 01 feb 2016 om 18:35
    Williene, Als echte chinees liefhebbers, was ik erg blij voor deze simpele rijsttafel! Omdat wij echte kip liefhebbers zijn, bestellen wij altijd Ajam Pangang... Dus in jouw recept de runderlappen vervangen door dezelfde hoeveelheid kippendij reepjes en het oven gedeelte overgeslagen (ik was bang dat de kip te droog werd). We hebben met zijn allen gesmuld! Groetjes Marjet
    • Smakelijck maandag 01 feb 2016 om 21:14
      Oh, wat een ontzettend goed idee! Bedankt voor het delen!
  • Jans
    Jans zaterdag 06 feb 2016 om 10:11
    Na Williene, een vraagje geboren uit onervarenheid. Het vlees bak je eerst aan. Dat doe je op hoog vuur toch. Dan de deksel op de pan, moet het vuur dan lager? En het bakken, moet dat op hoog of laag vuur en moet er dan olie toegevoegd worden en is dat bakken net zoiets als braden bij een gehaktbal, dus regelmatig draaien? Hoop vragen hè, maar met ze te beantwoorden zou ik weer heel wat wijzer zijn ;) Groetjes Jans'
  • Jans
    Jans zaterdag 06 feb 2016 om 10:11
    Na Williene, een vraagje geboren uit onervarenheid. Het vlees bak je eerst aan. Dat doe je op hoog vuur toch. Dan de deksel op de pan, moet het vuur dan lager? En het bakken, moet dat op hoog of laag vuur en moet er dan olie toegevoegd worden en is dat bakken net zoiets als braden bij een gehaktbal, dus regelmatig draaien? Hoop vragen hè, maar met ze te beantwoorden zou ik weer heel wat wijzer zijn ;) Groetjes Jans'
    • Smakelijck zaterdag 06 feb 2016 om 12:53
      Aanbakken kan inderdaad op hoog vuur, maar als het te hard gaat op middelmatig. Als je de deksel op de pan doet, dan zou ik het vuur wat lager zetten. Je kunt het inderdaad af en toe omscheppen en aan alle kanten laten dichtschroeien. Succes!
  • anke
    anke maandag 22 feb 2016 om 15:38
    Even een vraag: in ketjap zit toch suiker? Groetjes
    • Smakelijck maandag 22 feb 2016 om 16:39
      Klopt! Voor een aantal dingen die ik maar heel af en toe gebruik maakte ik hiervoor weleens een uitzondering. Maar sinds een hele tijd gebruik ik nu Tamari ter vervanging van ketjap. Evt. in combi met een lepeltje honing. Net zo lekker!
  • Eline
    Eline donderdag 28 apr 2016 om 13:53
    Hoi Williene, ik heb geen sherry in huis. Kan ik ook witte wijn gebruiken?
    • Smakelijck donderdag 28 apr 2016 om 22:00
      Ja hoor!
  • Marijke
    Marijke maandag 23 mei 2016 om 15:47
    Dit recept stond al een tijdje op mijn lijstje. Gisteren gemaakt en we vonden het allemaal erg lekker! Wordt vervolgd!
    • Smakelijck dinsdag 24 mei 2016 om 09:03
      Fijn!
  • Annelies
    Annelies zondag 26 mrt 2017 om 11:02
    Volgens mij is babi varken in het Indonesisch... Dus babi Pangang is dit niet :-) Je zou het dan daging Pangang kunnen noemen. Maar verder lijkt het me erg lekker
    • Smakelijck maandag 27 mrt 2017 om 10:04
      Dat klopt, maar omdat dit gerecht zo bekend is bij veel mensen heb ik het zo gelaten ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190