25-10-2012

Quinoaburgers!


Zoals ik wel vaker hier heb geschreven eten wij zo'n 3 a 4 keer per week vegetarisch. We zijn geen grote vleeseters, zelfs als we vlees eten is het heel beperkt. De kinderen eten vrijwel geen vlees, alleen worstjes, dat vinden ze wel heel lekker ;-) Ik ben dus altijd op zoek naar lekkere vegetarische recepten.
Op een Amerikaanse site kwam ik een recept tegen voor quinoaburgers. Ik heb het recept aangepast naar mijn eigen smaak en ik weet dat ik in mijn recepten vaak aanprijs dat het echt het proberen waard is, maar deze zijn echt zo ontzettend lekker. Mmm, die zou ik elke dag wel willen eten ;-)

Quinoaburgers:

Ingredienten:
1, 5 kop gekookte quinoa, halve kop geraspte kaas, 1 ei, 1,5 eetlepel bloem, 1,5 stengel bosui, 1 kleine wortel, 2 el magere kwark of griekse yoghurt, zout en peper, halve tl kurkuma, flinke snuf knoflookpoeder, olijfolie of kokosolie om in te bakken

Maak de quiona klaar volgens de verpakking. Let op dat je de quinoa even wast voordat je hem gaat koken, anders kan ze een bitter smaakje geven.
Snijd ondertussen de bosui in kleine ringetjes en rasp de wortel. Meng in een kom alle ingredienten (muv de olie) met elkaar. Als het erg plakkerig is voeg je zoveel gekookte quinoa toe tot je een redelijk stevig mengsel hebt.

Verhit een laagje olie in de pan en maak vervolgens burgers van het quinoamengsel. Het mengsel is vrij plakkerig, dus met je handen zal het een erg vieze boel worden. Ik heb zelf ronde kookringen, die werken ideaal. Deze zet ik in de pan, schep er van het quinoamengsel in, duw het goed aan en haal de ring weg. Dan heb ik mooie ronde burgers. Kookringen kun je tegenwoordig op veel plekken kopen, zoals marskramer, xenos, kookwinkels e.d. Het werkt misschien ook om hoopjes in de pan  te scheppen en deze wat plat te duwen.

Laat de burgers ong. 4 minuten per kant bakken op middelhoog vuur. Draai ze niet te snel, want dan breken ze... Ja ja, ik spreek uit ervaring ;-)

De burgers zijn ontezettend lekker met onderstaande Tzatziki-saus!

Tzatziki-saus:
3 eetlepels Griekse yoghurt, 3 theelepels creme fraiche, kwart geraspte komkommer (uitgelekt), snuf knoflookpoeder, zout en peper


Meng alle ingredienten met elkaar en je hebt een heerlijke frisse saus bij de quinoaburgers.

Eet smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

15 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 11 feb 2014 om 19:55
    Heej Williene!

    Leuk joh, ik struin graag even door al je recepten, en het liefst zou ik alles uit willen proberen. Kun je Quinoa gewoon kopen bij reformzaken? En je haverkoekjes uit de GG leken me ook wel wat, stond bij dat glutenvrij was, maar ik kan tot nog toe geen glutenvrije haver vinden, waar haal je dat?? En is Kurkuma te koop bij supermarkt? Ook naar gezocht, maar kon het niet vinden!

    Thanks he, groetjes Grietje
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 12 feb 2014 om 10:18
      Ha Grietje,

      Bedankt voor je reactie! Leuk dat je zo enthousiast bent! Quinoa is ook te vinden in de supermarkt, gewoon bij de rijst e.d. Maar de reform heeft het ook. Glutenvrije havermout is ook te vinden bij de natuurwinkel, maar moet je voor de zekerheid even vragen. Kurkuma is te koop bij de toko, natuurwinkel maar ook de supermarkt. Misschien was het uitverkocht? Normaal staat er bij. Tenminste, hier wel ;-)

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 16:35
    Hoi Williene,

    Ik heb laatst Quinoa vlokken gekocht (was in de winkel en had dit recept in mijn hoofd, maar wist het niet meer precies), maar is dat wat anders dat 'gewone' quinoa? er staat op dat je het kunt koken om er pap van te maken, maar niet hoelang dan. Kun jij dat aangeven? Kun je dit ook gebruiken voor deze burgers? Waar kun je quinoa eigenlijk mee vergelijken, waar kun je het voor gebruiken. Weet dat het gezond is, maar weet niet zo goed hoe ik het moet toepassen.
    Alvast bedankt.
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 05 okt 2013 om 18:14
      Ha,

      Ik ken Quinoavlokken van naam, maar nog niet tegengekomen. Ik verwacht niet dat het lekker zal zijn in deze burgers, ik denk dat je ze dan ook eerst moet koken of weken?

      Quinoa is glutenvrij, niet echt ergens mee te vergelijken, maar ik eet het bijv. in plaats van rijst. Het is lekker, voedzaam en boordevol gezonde stoffen en eiwitten. In salades vind ik 'm ook erg lekker.

      Ik denk dat je net zoals havermout kunt gebruiken, dus een soort pap van koken. 20 minuutjes? Even proeven of het al gaar is?

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 17 jul 2013 om 23:25
    Ik heb vandaag quinoa gekookt voor het avondeten, maar het was wat te gaar geworden. Ik vind het dan niet lekker om het zo te eten, maar misschien wel heel geschikt om er burgers van te maken. De struktuur is al een beetje plakkerig geworden.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 18 jul 2013 om 10:45
      Ik denk inderdaad dat je dit prima voor de burgers kunt gebruiken! Succes!
  • Janneke
    Janneke donderdag 01 nov 2012 om 09:58
    We hebben gisteren de vegaburger gegeten,was echt heerlijk!
    Dus k heb nu al zin om deze burger te gaan proberen!

    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 03 nov 2012 om 20:56
      Leuk, Janneke! Succes!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad zondag 28 okt 2012 om 19:21
    We hebben het gegeten, en het was heerlijk, alleen wat een gedoe, ik had beslist niet van die mooie vormpjes zoals jij, maar het smaakte heerlijk, ik heb er alleen andere saus over gedaan:-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 29 okt 2012 om 21:26
      Ha, Bedankt voor je reactie! En zie toevoeging ;-)

      Groetjes, Williene
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad donderdag 25 okt 2012 om 15:34
    Halo Williene,

    Zat er met smart op te wachten,( na je aankondiging op facebook) deze gaan wij het weekend eten, dan bakken we meestal iets nieuws, proberen dingen uit, yepper, een nieuwe burger erbij, naast de al zo heerlijke vegaburger, je bent een creatief kookwonder hoor, ik geniet er helemaal van.

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 okt 2012 om 13:41
      Leuk Gerdien, hopelijk valt het in de smaak! Bedankt voor je complimenten, ik vind het fijn dat jullie er zo enthousiast op reageren, dat geeft mij weer energie om ermee door te gaan! Dankjewel!

      Groetjes, Williene
    • Petra
      Petra zaterdag 25 sep 2021 om 12:23
      Wat zijn deze burgers lekker, zeg! Ze blijven bij mij alleen telkens uit elkaar vallen, hoewel ik kookringen gebruik! Ik volg exact je recept, maar waarschijnlijk gebruik ik te veel of te weinig quinoa. Volgens recept: 1,5 kop gekookte quinoa. Hoeveel gram bedoel je daarmee? Bedoel je met 'kop' een 'cup'? Volgens omrekentabel van cups is 1 cup 200 gram gekookte quinoa. Anderhalve cup dus 300 gram.
    • Petra
      Petra zaterdag 25 sep 2021 om 12:30
      In aanvulling op mijn berichtje hierboven (er was niet meer ruimte om te typen ;-) : Nóg makkelijker is als ik weet hoeveel gram ONGEKOOKTE quinoa ik moet gebruiken, dan weet ik immers vooraf hoeveel quinoa ik nodig heb (en dus niet te veel kook). Volgens omrekentabel cups is 1 cup 160 gram ONGEKOOKTE quinoa. Anderhalve cup dus 240 gram. Gebruik jij ook deze hoeveelheden of andere?
      • Smakelijck maandag 27 sep 2021 om 10:24
        Dit recept is al bijna 10 jaar geleden dat ik het maakte, maar ik gebruik hiervoor gewoon een mok. Dus geen cups. Overigens komen de verhoudingen met burgers niet heel precies. je kunt zelf net zoveel toevoegen tot je een goed geheel hebt wat aan elkaar plakt.
Laat een bericht achter!
271