Dinsdag 12 jun 2012

Pizza zonder gist!

Voor mijn verjaardag een aantal weken geleden kreeg ik van mijn man en kinderen een fantastische pizza/brood steen voor in de oven... Deze verwarm je mee in de oven en daar leg je je pizza op. Het resultaat een heerlijke pizza die niet klef is in het midden maar met een lekker krokante bodem. Een pizzasteen heb je al vanaf 15,95 (van Jamie Oliver). Ik heb onderstaande steen gekregen en deze is lekker groot zodat ik er ook mijn broden op kan bakken. Zo kan ik toch 2 broden kwijt op 1 steen.

Zo'n prachtige steen vraagt erom om snel uit te proberen, dus dat hebben we gedaan. Nu stond er op mijn blog al een recept voor pizza, maar ik kwam dit recept tegen van Jamie en die is wel erg simpel en snel te maken, het deeg bevat bovendien geen gist maar bakpoeder (in het zelfrijzende bakmeel).


Ingredienten voor het deeg:
275 gram speltmeel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, halve kop water, flinke snuf zout, flinke scheut olijfolie

Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een soepel deeg. Als het te droog is voeg je wat water toe, is het te nat nog wat meel. Het moet een lekker elastisch deeg zijn.

Ingredienten voor de saus:
1 blik tomatenblokjes, 1 hand verse basilicum, 1 teen knoflook, scheut olijfolie, scheutje balsamicoazijn, zout en peper.

Doe alle ingredienten in de keukenmachine of blender en draai het tot een saus.

Rol het pizzadeeg uit tot de gewenste grootte en dikte. Strijk de saus uit over het deeg.

Beleg de pizza nu met je favoriete ingredienten en bak je pizza af in een voorverwarmde oven op 250 graden in ongeveer 20 minuten.

Mijn veruit meest favoriete pizza is belegd met: plakjes mozzarella, plukjes spinazie, gehalveerde cherrytomaatjes en bestrooid met pijnboompitjes. Als hij helemaal belegd is giet ik er nog wat olijfolie overheen en wat zwarte peper. Mmmm!!
 

 

 
 
 
Afgelopen weekend heb ik weer eens koekjes gebakken. Zoals jullie weten eet ik van maandag...
lees verder
Sommigen van jullie zullen allicht wel een keer gehoord hebben van Julia Kang. Julia heeft...
lees verder
Even nog een snel en makkelijk smoothie recept voor de liefhebber! Deze smoothie is lekker...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Dit is een heerlijk recept. Je kunt het ook gemakkelijk van tevoren klaarmaken zodat je het 's...
lees verder
‘Vers geperste sinaasappelsap is net zo ongezond als cola, het bevat beide evenveel suiker’...
lees verder

59 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 26 feb 2014 om 12:43
    Hallo Williene,

    Gisteravond heb ik je pizza gemaakt en hij was heerlijk! De genoemde hoeveelheid was niet genoeg voor ons 5-en dus heb ik er 2 gemaakt. Omdat op de eerste pizza de tomatensaus en topping wat verbrand waren na 20 minuten bakken heb ik bij de 2e pizza eerst 10 minuten de kale bodem gebakken. Die belegde ik vervolgens met saus en topping om daarna de complete pizza nog eens 10 minuten af te bakken. Dat werkte erg goed.

    Ik heb jouw favoriete beleg genomen en dat is absoluut voor herhaling vatbaar! Heerlijk was het.

    Groetjes Megan
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 feb 2014 om 15:24
      Leuk zeg, om te lezen! Zoals jij het hebt gedaan, het voorbakken, zo doe ik het de laatste tijd ook. Heerlijke pizza!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 04 dec 2013 om 07:48
    Hey,
    is dit recept voor het deeg en de saus voor 1 pizza? Dus voor 1 persoon?
    Groetjes Linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 dec 2013 om 16:39
      Ja, dat vind ik zelf wel zo netjes, en 't is een kleine moeite ;-)

      Succes met het recept en een fijne avond!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 04 dec 2013 om 13:07
      Bedankt Williene,

      Wat goed van je om zoveel mogelijk te reageren op de vragen!
      En dan ook op een oude blog.

      Thanks!
      Groetjes Linda
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 04 dec 2013 om 09:44
      Ha Linda, Nee, dit is echt voor een grote pizza, dus voor 2-3 personen!

      Succes!
  • laura
    laura maandag 23 sep 2013 om 10:24
    Kan dit ook met zonnebloem olie?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 sep 2013 om 08:03
      Ja hoor, dat zou wel kunnen! Succes!
  • Nelleke
    Nelleke vrijdag 26 jul 2013 om 17:53
    Nog een vraagje over de olijfolie: in je blog over kokosolie en bijvoorbeeld ook in het commentaar over frituren bij patat, geef je aan dat olijfolie niet mag worden verhit. Maar hier zit het wel in en wordt het zelfs tot 250 graden verhit. Mag dat dan wel? of kun je de olijfolie beter vervangen door kokosolie?
    Sorry dat ik zoveel vragen stel hoor, maar ik moet het ook nog leren ;-)
    Groeten, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 sep 2013 om 10:06
      Rijstolie kan inderdaad tegen hoge verhitting, maar bevat wel redelijk wat linolzuur. Daarom is het niet mijn eerste keuze, maar het is wel beter dan bijv. zonnebloemolie.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 11 sep 2013 om 09:26
      In plaats van olijfolie bak ik al een paar jaar alles in Rijstolie. Deze olie is ook heel gezond en kan grote hitte hebben.

      Groetjes,

      Helen
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 21:32
      Extra vierge olijfolie mag inderdaad niet worden verhit. Er is echter ook bak-olijfolie deze is dus niet extra vierge en deze kan wel verhit worden tot een bepaalde temperatuur. De gezondheidsvoordelen zijn dan wel grotendeels verdwenen. Als ik olijfolie koud gebruik heb ik dus extra vierge en deze is supergezond. Heb ik het over olijfolie wat ik verwarm dan is dat gewone olijfolie die geschikt is om mee te bakken. Extra vierge is vaak heel groen van kleur, om mee te bakken is veel lichter. Je kunt het ook vervangen door kokosolie, maar dan moet je dat eerst weer laten smelten, anders krijg je klonten dus dat is een extra handeling.

      Vraag gerust hoor! Daar ben ik voor, haha ;-)

      Groetjes, Williene
  • Rozenvlinders
    Rozenvlinders dinsdag 07 mei 2013 om 09:12
    Hoi Williene,

    Gister hebben we dit pizzadeeg uitgeprobeerd en njammie lekker, eindelijk een goede basis gevonden zonder gist. Aangezien ik laat thuis ben na een dag werken heb ik geen tijd om 1,5 uur te wachten dat mijn pizzadeeg is gerezen ;-)

    Groetjes
    Roos
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 mei 2013 om 10:17
      Ha,

      Wat leuk! Fijn dat het gelukt is en dat het lekker was!

      Fijne dag!

      Groetjes, WIlliene
  • Lotte
    Lotte woensdag 05 sep 2012 om 10:31
    Voor mijn verjaardag heb ik de Jamie pizzasteen gekregen. Zondag ga ik lekker kokkerellen, ben zeer benieuwd. Er zat ook een pizzadeeg mix bijd, die ga ik gebruiken ivm ruimte gebrek en opmaken wat ik in huis heb maar ik ga zeker voor de topping zoals jij het hier benoemde.
    groetjes Lotte
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 sep 2012 om 18:03
      Wat leuk Lotte! Hopelijk heb je er veel plezier van! Succes met het recept!

      Groetjes, Williene
  • mari
    mari maandag 25 jun 2012 om 13:55
    Hoi!

    Nou zaterdag dit succesrecept geprobeerd en het was heerlijk! We hadden niet eens genoeg... Maar heb jij ook een tip om de bodem niet te hard te laten worden. De smaak was goed, maar ik heb geen pizzasteen dus heb ik het in de bakplaat gemaakt, en de bodem was erg hard geworden. Ik dacht zelf misschien een ei aan het deeg toevoegen of een klont boter...heb jij een idee? Gr Mari
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 jun 2012 om 14:11
      Leuk om te horen, Mari!
      Heb je de bodem misschien te dun uitgerold? Je zou er ook een stuk bakpapier tussen kunnen leggen, dan ligt hij niet direct op de bakplaat, dat scheelt vaak ook wel. En hoelang heb je 'm gebakken? 15 a 20 minuten is namelijk echt voldoende!

      Hopelijk heb je wat aan mijn tips zodat hij de volgende keer niet zo hard is!

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Gerrinda
    Gerrinda dinsdag 12 jun 2012 om 12:57
    Volgens medica natura is zelfrijzend bakmeel groen maar volgens corrinne couget rood. Als je geen zelfrijzend bakmeel wilt gebruiken, kun je in dit recept 275 gram bloem en 3 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder gebruiken.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 18:55
      Hoi,

      Leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Ik gebruik hier enkel recepten zonder E-nummers of met groene E-nummers. Het bekendste boekje is wel die van Gouget, maar Medica Natura heeft ook een waaier uitgegeven en daar staan weer andere nummers bij groen/rood. Best lastig dus. Wat beiden als rood weergeven neem ik ook aan als rood.

      Zelfrijzend bakmeel uit de supermarkt is met E-nummers. Eerst zette ik het nog bij mijn recepten, maar tegenwoordig niet meer, maar deze kun je dan halen bij de natuurwinkel. Hier zit wel E500 in (volgens MN groen) maar daar ontkom je niet aan je hebt het nodig om het te laten rijzen.

      Zoals ik onderaan m'n blog heb gezet bij het sterretje, je kunt de zelfrijzend bakmeel vervangen door (volkoren)bloem en wijnsteenzuurbakpoeder (= ook E-500).

      Succes ermee!
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 12 jun 2012 om 18:50
      Door iemand werd ik gewezen op je site, wat een heerlijke recepten staan erop. Ik ben erg enthousiast! Ik vroeg me nog één ding af: komen er helemaal geen E-nummers meer voor in de ingrediënten die gebruikt worden, of eet je alleen de 'slechte/rode/foute' E-nummers niet meer, en de 'goede/groene' nog wel? B.v. n.a.v. dit recept waar zelfrijzend bakmeel gebruikt wordt. Ik keek even op mijn zak zelfrijzend bakmeel die ik heb staan, en daar staat wel een E-nummer op (weet zo even niet welke). Dus gebruik jij die dan ook, of heb je er echt één waar helemaal niets in zit? Ik hoop dat mijn vraag zo duidelijk is. Ik heb nog geen boekje gelezen erover maar het boekje van Gouget is dus wat 'achterhaald' zoals ik ergens las? Heb al veel gelezen op je blogs, bedankt en ga zo door, je hebt er een trouwe lezer (en uitvoerder ;-)...) bij!
  • Andrea
    Andrea dinsdag 12 jun 2012 om 12:05
    mmmm ziet er heerlijk uit zeg!
    groetjes Andrea
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 18:56
      Dankjewel!
  • Mari
    Mari dinsdag 12 jun 2012 om 10:51
    Dat is nog eens super, zonder gist! Ga van ´t weekend gelijk proberen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 11:29
      Succes Mari!
  • Anne
    Anne zaterdag 05 jul 2014 om 04:46
    Hoi allemaal, Omdat ik geen wijnsteenzuurbakpoeder in huis heb, en morgen graag een pizza wil maken, vraag ik me af of ik het ook kan vervangen door iets anders? Groetjes Anne
    • Smakelijck zaterdag 05 jul 2014 om 11:22
      Hi Anne, Heb je wel andere bakpoeder of baksoda in huis? En anders kun je ook een pizza maken met gist? Alleen moet deze dan wel een half uurtje rijzen. Succes!
      • Anne
        Anne maandag 07 jul 2014 om 08:53
        Dank voor je reactie,heb toch iets anders bedacht...:-) maar voor een volgende x: als ik bakpoeder gebruik,wat is dan de verhouding wanneer ik wijnsteenzuurbakpoeder wil vervangen?
  • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 10:20
    Je kunt gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden. Succes!
  • Jantine
    Jantine donderdag 24 jul 2014 om 12:04
    Voer je opmerking in
    • Jantine
      Jantine donderdag 24 jul 2014 om 12:05
      Voer je opmerking in
      • Jantine
        Jantine donderdag 24 jul 2014 om 12:06
        Hoi Williene, Welke pizzasteen heb jij precies? Ben nl ook op zoek naar een goede pizzasteen.. Kan geen zwarte van Jamie vinden nl.. Groetjes Jantine
        • Smakelijck donderdag 24 jul 2014 om 13:35
          Hi Jantine, Jamie heeft inderdaad geen zwarte. Zelf heb ik deze: http://www.kookwinkel.nl/webshop/50014-emilehenrylargepizzasteen355cmaardewerkzwart.asp Maar die is wel een stuk duurder (en groter) dan de steen van Jamie. Succes!
  • Ineke
    Ineke woensdag 15 okt 2014 om 11:11
    Hoi, eerder had je twee verschillende recepten voor pizza op je website staan, maar nu staat hetzelfde recept er 2x op. Zou je het andere recept voor pizza die er eerst op stond weer op willen zetten? Die heb ik in het verleden gemaakt en was erg lekker! Dank je wel alvast.
    • Smakelijck donderdag 16 okt 2014 om 10:41
      Bedankt voor je reactie! Dat klopt inderdaad helemaal! Sommige blogs hebben dezelfde titel en dat is niet goed meegegaan naar de nieuwe site. Ik ben het aan 't aanpassen! Bedankt voor je oplettendheid!
      • Smakelijck donderdag 16 okt 2014 om 10:42
        't Is gelukt hoor, hij staat er weer op!
        • Ineke
          Ineke maandag 03 nov 2014 om 18:45
          Een late reactie, maar alsnog bedankt voor het plaatsen! Fijn!!
  • Erica
    Erica maandag 26 jan 2015 om 20:00
    Hoi, ik had van het weekend een pizza gemaakt maar de bodem wou niet echt gaar worden, terwijl de toppings beetje aangebrand waren, nu lees ik over het voorbakken van de bodem, hoe kan ik dat het beste doen?En gaat daar dan al de tomatensaus al op? Op hoeveel graden kan je het beste voorbakken? Bedankt alvast!
    • Smakelijck dinsdag 27 jan 2015 om 09:11
      Het kan ook zijn dat de oventemperatuur te hoog stond voor jouw oven. Maar ik bak bodems inderdaad altijd voor. De saus kan er al op, maar hoeft niet. Meestal zo'n 10 minuutjes op 180 graden bijv. Komt niet zo heel precies. Succes!
  • Maja
    Maja donderdag 05 feb 2015 om 21:26
    Ik heb 2 weken geleden met mijn zoon en zijn vriendin gegeten bij Smakelijck. Ik eet al een aantal jaren zonder suiker en e-nummers; heerlijk he, die puur natuurlijke smaken! Ik wll nog even reagren op het bakken in olijfolie. Ik woon in Oostenrijk en hier bakken we veel in "Rapsöl" ofwel koolzaadolie; heb je daar ook wel eens van gehoord?
    • Smakelijck zaterdag 07 feb 2015 om 11:20
      Goed om te lezen! Koolzaadolie daar heb ik inderdaad weleens van gehoord. Het is zeker een goede olie, maar net als voor olijfolie geldt: heel zacht verhitten, want bij hoge verhitting gaat het oxideren en komen er schadelijke stoffen vrij. Volgens mij kun je van koolzaadolie ook heel goed mayonaise maken.
  • Marleen
    Marleen vrijdag 24 apr 2015 om 19:17
    Mmmmmmmm! Nog nooit zo'n lekkere en gezonde pizza gegeten! En supermakkelijk klaar te maken... Voor ons geen afhaalpizza meer... En morgen een etentje bij restaurant Smakelijck, wat willen we nog meer? :)
    • Smakelijck vrijdag 24 apr 2015 om 21:36
      Hé, wat leuk zeg! Heel veel plezier morgenavond! Eet Smakelijck!
  • janneke
    janneke woensdag 06 mei 2015 om 16:21
    Hoi Williene al veel recepten geprobeerd en echt heerlijk... maar ik heb nog geen keukenmachine(krijg ik binnenkort') maar zou je het deeg van de pizza ook gewoon met deeghaken kunnen mixen of gaat dat niet lukken? groetjes janneke
    • Smakelijck woensdag 06 mei 2015 om 19:33
      Ja hoor, dat kan zeker. Met de hand kneden gaat ook prima!
  • mirjam
    mirjam woensdag 07 okt 2015 om 08:49
    kan dit ook met volkoren meel?
    • Smakelijck woensdag 07 okt 2015 om 09:09
      Yep!
  • Je naam...
    Je naam... donderdag 14 jan 2016 om 18:40
    Hoi Williene, Kan ik inplaats van het wijnsteenbakpoeder ook bakingsoda gebruiken? En is dit een goed alternatief? Weet jij of die van de jumbo buiten het E nummer om gezond is? Alvast bedankt :)
    • Smakelijck donderdag 14 jan 2016 om 19:19
      Dat zou kunnen, maar dan moet je daarnaast ook een flinke kneep citroensap toevoegen. Baksoda heeft een zuur nodig om te activeren. Verder ken ik deze niet van Jumbo, dus dat durf ik niet te zeggen. Als je een ingrediëntenlijst hebt dan kan ik voor je kijken.
  • Charlotte
    Charlotte zaterdag 16 jan 2016 om 20:11
    Hoi Williene, Allereerst bedankt voor de snelle reactie. Bij ingrediënten staat alleen dit.. Natriumbicarbonaat (E500ii). Groetjes, Charlotte
    • Smakelijck maandag 18 jan 2016 om 09:17
      Dat is prima, dat is namelijk pure natriumbicarbonaat oftewel baksoda of zuiveringszout.
  • Manouk
    Manouk dinsdag 31 mei 2016 om 14:56
    Haihai ik wil dit recept vanavond waarschijnlijk maken. Maar hoeveel ml/gram is een halve kop water?
    • Smakelijck dinsdag 31 mei 2016 om 16:22
      Ongeveer 100 milliliter. Succes!
  • Marieke
    Marieke maandag 08 aug 2016 om 13:29
    Hoi, Kan ik de speltmeel ook vervangen voor bloem of zelfrijzendbakmeel? En de en de wijnsteenzuurbakpoeder voor een zakje gewone bakpoeder? Ik heb die producten namelijk nog in huis... Groetjes Marieke
    • Smakelijck maandag 08 aug 2016 om 17:50
      Ja hoor, dat kan! In het geval van zelfrijzend bakmeel hoef je geen bakpoeder toe te voegen, dat zit al in het meel. Succes!
  • Marlijn
    Marlijn vrijdag 02 dec 2016 om 16:06
    Een halve kop water.. is dat 125 ml?
    • Smakelijck vrijdag 02 dec 2016 om 18:49
      Yep, zo ongeveer! Begin met 100 ml dan kun je bijvoegen als het te droog is. Succes!
  • S
    S maandag 26 jun 2017 om 16:55
    Wie weet uit ervaring of ik voor dit recept de ovenstand op boven- en onderwarmte of op heteluchtoven moet zetten? En 250 graden lijkt mij heel erg heet en dat dan ook nog eens 20 minuten, klopt dat wel? Krijg je dan geen zwartverbrande delen zoals zwarte randen om je kerstomaatjes heen en/of zwart verbrande delen aan de onderkant van de bodem?
    • Smakelijck dinsdag 27 jun 2017 om 09:05
      Boven en onderwarmte is het meest geschikt voor pizza. 250 graden is inderdaad hoog, maar wel normaal voor een knapperige pizza. Hou je oven goed in de gaten, wellicht is het voor jouw oven te warm, kan namelijk erg verschillen. Als het te heet is draai je de temperatuur wat bij. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190