Woensdag 15 feb 2012

Pizza!

Van Mexicaans gaan we zo over in Italiaans. We reizen heel wat af in onze recepten...
 
Pizza. Een favoriet gerecht van velen. De diepvriespizza's heb ik nooit echt lekker gevonden (te chemisch), de afhaal (of bezorg :-) )pizza's waren al een stuk beter van smaak. Maar sinds jaar en dag maak ik ze inmiddels zelf. Makkelijk, lekker, veel goedkoper en we hebben 'm precies zoals we hem willen hebben. Teus wil pittig, Joshua alleen met tomaat en kaas en zelf met zoveel mogelijk groenten en brie. Marthe snoept nog van alle walletjes mee :-) Als de pizza op m'n bord ligt besprenkel ik 'm met chilisaus, heerlijk!
 
 
Pizza
 
 
Ingredienten:
300 gr. speltbloem of -meel, 2 el olijfolie, 1 el gist, halve tl zout, 150 ml. lauw water.
 
 
Doe de ingredienten in een kom of keukenmachine en draai het tot een soepel deeg. Laat het deeg een half uur rijzen op een warme plek zodat het deeg zich verdubbeld.
Kneed het deeg door en rol het uit tot de gewenste pizzavorm(en) en gewenste dikte.
 
Besmeer de pizza met tomatensaus, maar laat de randen vrij. De tomatensaus kun je zelf maken van bijv. een half pakje passata, gesnipperd uitje, teentje knoflook en wat italiaanse kruiden. Laat dit even pruttelen en inkoken en smeer dit dan over de pizzabodem. Als je haast hebt kun je ook tomatenpuree over de bodem smeren, dit is ook lekker.
 
Beleg de pizza nu met wat je lekker vindt. Geraspte kaas eerst en dan de ingredienten erop. Champignons, uien, ringetjes bosui, paprikareepjes, pepertjes, plakjes brie, ansjovisjes, mozzarella, plakken tomaat, blaadjes basilicum, olijven, en ga zo maar door. Je kunt ook kleine pizza'tjes maken, bakjes met ingredienten op tafel zetten en ieder z'n eigen pizza laten samenstellen.
 
Bak de pizza in de oven op 200 graden af. Zodra de randen mooi bruin kleuren en de kaas is gesmolten is de pizza klaar. Dit is na zo'n 10 a 15 minuten.
 
Eet smakelijk!
De 10 tips die bewijzen dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn. Deze tips komen uit de...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op...
lees verder
Welke frisdrank is goed voor mij of voor mijn kinderen? Dat is een vraag die regelmatig...
lees verder
Hier is risotto een favoriet gerecht wat we regelmatig eten. Let op dat je echt speciale...
lees verder
Zoals beloofd het 'recept' voor bladerdeegzoutjes. Vaak heb je een restje bladerdeeg over...
lees verder
Tomaten zijn van zichzelf vaak wat zurig. Daarom wordt aan tomatensauzen en soepen regelmatig...
lees verder

48 opmerkingen
  • Josella
    Josella zaterdag 19 okt 2013 om 17:11
    Helemaal blij, heb van de week 25 pakjes gist bij de dekamarkt in Lelystad gekocht. We wonen in Groningen en kwamen langs Lelystad. Nu kan ik denk ik bijna een half jaar bakken. Het eerste pakje is alweer op;-) Vanmiddag een brood gebakken en alvast een broodje met pesto en tomaat voor morgen. Benieuwd hoe die smaakt:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 19 okt 2013 om 19:26
      Wat leuk zeg! Succes met bakken ;-) En eet smakelijck alvast!
  • gezinsleven
    gezinsleven vrijdag 31 mei 2013 om 19:28
    Hoi williene,
    Deze week hebben we 4!!! Recepten van je blog gebruikt. Allemaal met veel tevredenheid. Dank je wel!

    Ik heb alleen nog een vraag over het rijzen. Moet er een theedoek op de bak? Ik had een vochtige theedoek over de bak gehangen en in de zon gezet binnen, maar het wilde helemaal niet rijzen.
    Hoe doe jiij dat?

    Groetjes,
    Helma
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 jun 2013 om 09:34
      Hoi Helma,

      Wat leuk om te horen zeg! Super.

      Met een vochtige theedoek werkt vaak wel het beste is mijn ervaring, maar ik laat het ook wel eens gewoon staan.

      Maar ik ben er ook wel achter gekomen dat een half uur vrij kort is om het zich te laten verdubbelen. Dan moet het toch zeker een uur staan.

      Dus ik gebruik het wel gewoon na een half uur, verdubbeld of niet ;-)

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 15 mei 2012 om 20:28
    Oke, bedankt.
    Ik vroeg dit omdat je schreef "op een warme plaats".....

    Groetjes Annet

    Ps ik maak sinds een tijdje veel van je recepten en het bevalt prima! Wat een inspiratie moet jij hebben, om steeds maar wat nieuws te bedenken! Succes ermee.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 mei 2012 om 20:53
      Klopt, je kan het ook even voor de verwarming zetten dan rijst het sneller. Maar met pizzadeeg laat ik het altijd gewoon op het aanrecht rusten.

      Leuk dat je gemak hebt van de recepten. Ik heb nog inspiratie genoeg ;-) Dus dat gaat goed komen!

      Groetjes Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 14 mei 2012 om 16:47
    Hoi Williene,

    Waar kan je het pizzadeeg het beste laten rijzen?

    Groetjes Annet
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 18:41
      Hoi,

      Ik laat het altijd even op mijn aanrecht rijzen en dat gaat prima.

      Groetjes, Williene
  • Ange
    Ange zondag 13 mei 2012 om 15:57
    Ha willigende,

    Kan ik ook weisteenzuurpoeder gebruiken i.p. Gist?


    Groetjes ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 mei 2012 om 11:45
      Ha,

      Ik heb geen idee, dat zou je moeten uitproberen. Ik ben wel benieuwd, zou je het willen laten weten als het is gelukt (of niet ;-))?

      Groetjes, WIlliene
  • Jeanine
    Jeanine donderdag 19 apr 2012 om 10:59
    Hoi Williene,
    Gister de pizza gemaakt, heerlijk weer! Voor de kids tomatensaus met verborgen groente (door de saus gepureerd). Mijn dochter vond de pizza veeeeel lekkerder dan die van de supermarkt. En helaas moet mijn zoontje ze sowieso niet, geen pizzafan dus.
    Maandag had ik de broodjes shoarma met knoflook komkommersaus gemaakt, ook erg lekker. Mijn man is helemaal blij met al deze nieuwe inspiraties, dankzij jou :-) We gaan nog veel meer van jouw lekkere recepten proberen. Voor vandaag staat er ook weer een lekkere tiramisu in de koelkast.
    Bedankt voor het delen van deze recepten.

    Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 apr 2012 om 12:25
      Wat ontzettend leuk, Jeanine! Van dit soort reacties krijg ik energie om nog veel meer met jullie te delen :-)

      Eet smakelijck en bedankt voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • reina
    reina dinsdag 06 mrt 2012 om 17:25
    hoi williene ik zag dat je schreef dat er geen jumbo in het dorp zit dat klopt maar wel een nieuwe in harderwijk dus als je toch die kant op gaat voor je molen meel misschien leuk om een keer te gaan kijken groetjes reina
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 06 mrt 2012 om 21:09
      Hoi Reina,

      Bedankt voor de tip! In Nijkerk zit er ook 1. En dat is ook vlakbij! Als ik in de buurt ben zal ik eens kijken. Thanx!

      Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke woensdag 29 feb 2012 om 15:28
    Williene,
    Ik wil brie gebruiken,welk merk heb jij altijd?
    gr mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 29 feb 2012 om 19:09
      Hoi Mieke,

      Natuurwinkel :-) of op de AH versafdeling, maar die is volgens mij niet helemaal zuiver. Zal eens goed opetten de volgende keer.

      Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke donderdag 23 feb 2012 om 13:26
    Williene,
    Ik heb bij de Jumbo een 100% natuurlijke sweet chilisaus gevonden. Het is van het merk Tropical(heeft trouwens meer natuurlijke artikelen). Het is een fles van 700ml en deze kost €1.99 De ingr. zijn water, azijn, suiler, rode chili, knoflook, zout.
    De cupcakes heb ik ook gemaakt. Ik vond ze net als een andere lezer ook wat zoet. Kun je ook volstaan met 100 gram suiker?Of heeft dit effect op het bakproces?
    Groetjes
    Mieke.
    Ps. Ik heb ook kokosolie gekocht. Merk: gezond & wel, bij de Plantijn.Een pot van een pond kost €4.99
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 23 feb 2012 om 13:48
      Hoi Mieke,

      Dat is goedkoop! Helaas is hier geen Jumbo in het dorp, maar ik ga hier zeker eens kijken. Bedankt!

      Volgens mij moet dat geen probleem zijn. Ik zou het gewoon eens proberen.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Lydia
    Lydia maandag 20 feb 2012 om 17:51
    Kun je deze pizza evt. (voor het bakken) ook invriezen (of een gedeelte ervan)?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 20 feb 2012 om 19:16
      Hoi Lydia,

      Ik maak wel eens de pizzabodems met tomatensaus, deze bak ik dan 10 min. voor en vries ze in. Daarna kan ik de bodems bevroren beleggen en zo de oven inschuiven. Helemaal beleggen en bevriezen heb ik nog nooit gedaan.

      Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke zaterdag 18 feb 2012 om 10:55
    Williene,
    Ik ben nog op zoek naar chilisaus. Welk merk gebruik jij? Ik heb gisteren de preitaart gemaakt,heerlijk. Onze zoon houdt niet van prei. Voor hem heb ik een klein taartje gemaakt met broccoli en zalm,ook heel lekker. Bedankt voor al die eenvoudige ,heerlijke recepten. Mijn map waar ik ze in spaar(die voor ons van toepassing zijn)raakt steeds voller:-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 18 feb 2012 om 12:53
      Hoi Mieke,

      Ik gebruik chilisaus van Yakso uit de natuurwinkel. De Plus verkoopt het bij ons ook.
      Wat grappig, ik heb al een hartige taart met broccoli en zalm klaar staan om volgende week te bloggen :-)
      En graag gedaan hoor :-)

      Groetjes Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 17 feb 2012 om 15:03
    Hoi Williene,
    Morgen wil ik een grote bakplaat maken met pizza, is dit recept dan genoeg hiervoor?
    Groetjes,
    Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 17 feb 2012 om 15:28
      Hoi Henriette,

      Met dit recept heb je inderdaad een bakplaat vol. In mijn oven tenminste wel :-)

      Je haalt er ong. 2 a 3 pizza's uit (als we het over de supermarktpizza's hebben)

      Succes morgen!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 feb 2012 om 14:32
    Ik heb nu nog gist van bruggeman, maar daar zit 1 rood E-nummer in. Ik liet me vertellen dat er geen droge gist is zonder E-nummers, maar 1 lezer van hier had droge gist gevonden bij de Deka-markt zonder E-nummers. Het moet hier ergens staan bij de reacties.
    Als mijn droge gist op is ga ik voor brood over op verse gist.

    Staat er verder niets op de verpakking? Als het verse gist is lijkt het me prima. Je moet dan alleen even kijken met de verhoudingen. Ik gebruik hier 1 el droge gist dat is ongeveer 7 gram. Verse gist moet je x2,5 doen dus ong. 17 gram zeg maar.

    Groet, Williene
  • Anita
    Anita woensdag 06 mei 2015 om 19:44
    Hoi Williene, vanavond weer heerlijk pizza gegeten met een bananensoufle toe. Nu vraag ik me af wat je met eigeel doet, ik heb er drie, heb 6 soufles gemaakt. Groetjes, Anita
    • Smakelijck donderdag 07 mei 2015 om 10:25
      Leuk om te lezen, Anita! Met eigeel maak ik mayonaise maar je kunt er bijv. ook banketbakkersroom van maken. Succes!
      • Anita
        Anita vrijdag 15 mei 2015 om 10:36
        Hoi Williene, bedankt voor je reactie, ga denk maar eens proberen om mayonaise te maken. Maak zoveel zelf, maar dit nog nooit geprobeerd. Je aardbeien ijs is heerlijk. En de jam met chiazaadjes ook. Die paar potten die ik nog van vorige zomer over heb met geleisuiker zijn nu gewoon mierzoet. Ik wil de jam gaan wecken, aan een houdbaarheid van een maand heb ik niets, heb zoveel fruit uit eigen tuin straks, ik neem aan dat dat gewoon kan, met jouw jam recept. Groetjes, Anita
        • Smakelijck vrijdag 15 mei 2015 om 11:11
          Leuk om te lezen, Anita! Ik verwacht zeker dat je dit kunt wecken. Zelf vries ik het fruit allemaal in en maak dan in kleine hoeveelheden jam. Succes!
        • Annemieke
          Annemieke zondag 21 jun 2015 om 16:47
          Ik ben benieuwd of het we ken van de jam met chiazaad gelukt is. Wil je dat laten weten Anita? Groet, Annemieke
  • Heleen
    Heleen zaterdag 27 jun 2015 om 10:29
    Hallo Williene, Ik heb eigenlijk nog nooit de moeite genomen eens te reageren op de heerlijke recepten, nu ik ook een van je boeken in mijn bezit heb, wil ik je graag laten weten dat wij graag jouw recepten eten. Gisteren de pizza gemaakt en het was heerlijk! Dank voor alle lekkers dat je deelt! Hartelijke groet, Heleen
    • Smakelijck zaterdag 27 jun 2015 om 10:57
      Wat leuk om te lezen, Heleen! Fijn dat je zoveel plezier hebt van de recepten! Fijn weekend!
  • Marleen van der Have
    Marleen van der Have maandag 24 aug 2015 om 12:52
    Hallo Williene, Kan ik dit deeg ook al 's morgens maken? ( of staat het dan te lang te rijzen?) zodat ik het uit mijn werk alleen nog maar hoef te beleggen. Tot nu toe alleen het deeg zonder gist gemaakt groetjes, Marleen
    • Smakelijck maandag 24 aug 2015 om 16:15
      Ja, ik denk wel dat het kan!
  • Marloes
    Marloes zaterdag 09 jan 2016 om 15:34
    Hallo Williene, Waar kan je de pizzabodem beter mee maken; speltbloem of meel? Of maakt dit niet veel uit? Groetjes, Marloes
    • Smakelijck zondag 10 jan 2016 om 20:05
      Bloem is gezeefd meel, hieruit zijn veel voedingsvezels en kiemen uit gehaald. Het beste is dus om meel te gebruiken. Maar bloem maak het luchtiger en meel maak het zwaarder. Succes!
  • katharine
    katharine donderdag 21 apr 2016 om 15:05
    Hoi, Voor hoeveel pers. is dit ongeveer? gr. katharine
  • katharine
    katharine donderdag 21 apr 2016 om 15:06
    Hoi, Voor hoeveel pers. is dit ongeveer? gr. katharine
    • Smakelijck donderdag 21 apr 2016 om 16:26
      Het is deeg voor 1 grote pizza. Wij eten daar met 2 personen van, maar dat is zeer verschillend pp.
  • Ineke
    Ineke vrijdag 24 feb 2017 om 18:21
    Net deze pizza voor het eerst gemaakt. We vonden de bodem wat droog. Ik heb me aan de hoeveelheden gehouden. Wat kan ik doen om het te verbeteren? Bvd.
  • Ineke
    Ineke vrijdag 24 feb 2017 om 18:21
    Net deze pizza voor het eerst gemaakt. We vonden de bodem wat droog. Ik heb me aan de hoeveelheden gehouden. Wat kan ik doen om het te verbeteren? Bvd.
    • Smakelijck maandag 27 feb 2017 om 11:00
      Heb je bloem of meel gebruikt? Meel valt wat droger uit dan bloem. En wel goed laten rijzen?
      • Ineke
        Ineke maandag 27 feb 2017 om 23:05
        Ik heb idd de meel gebruikt. Maar het wel goed laten rijzen. Misschien probeer ik het nog eens met bloem. ;-)
  • Petra
    Petra vrijdag 28 apr 2017 om 21:26
    Williene, ik heb deze pizza al een paar keer gemaakt, maar ik zou de bodem graag wat knapperiger willen, hij is vrij broodachtig, hoe krijg ik dat voor elkaar. Als ik hem langer in de oven laat staan dan verbranden de ingrediënten die erop zitten.
    • Smakelijck zaterdag 29 apr 2017 om 17:40
      De pizza 10-20 minuutjes voorbakken?
      • Petra
        Petra zondag 30 apr 2017 om 20:42
        Oke kan ik inderdaad wel even proberen, het is dus niet zo dat speltmeel altijd zo zacht blijft bij een pizzabodem?
        • Smakelijck maandag 01 mei 2017 om 18:40
          Speltbloem wordt wel wat luchtiger en knapperiger, maar is ook minder voedzaam.
    • Smakelijck zaterdag 29 apr 2017 om 17:40
      De pizza 10-20 minuutjes voorbakken?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190