Woensdag 24 jul 2013

Overnight Oats!


Een groot succes wat over is komen waaien uit Amerika. Overnight Oats is een havermoutpap wat je niet hoef te koken maar in de koelkast zet en na zo'n 8 uur weken opeet. Het is al een hele tijd 'in', maar aangezien ik havermoutpap echt niet zo lekker vind heb ik het maar gelaten wat het is. Maar toch won mijn nieuwsgierigheid het, na alle jubelverhalen ;-)  En zo zie je maar weer, altijd eerst proeven of je iets lust, des te meer de bodem van mijn schaaltje in zicht kwam des te lekkerder ik het begon te vinden. Het is super voedzaam, het vult snel en het is echt een reuze snel ontbijt omdat je het de avond ervoor al klaarzet. En ook dan staat het binnen 5 minuten in de koelkast. Ik zou het niet elke ochtend willen eten, want ik hou van variatie. Maar zo af en toe, heerlijk!

Qua hoeveelheden geldt hierbij ook weer mijn blog van een tijdje terug. Ik vond deze hoeveelheid vrij veel voor mijzelf, het is een flinke schaal pap, maar misschien dat jij het gemakkelijk op kan. Het is een beetje uitproberen waar jezelf genoeg aan hebt!

Overnight Oats!

Ingrediënten:
30 gram havermout (=3 ruime eetlepels), 2 eetlepels verschillende zaden (denk aan bijv. lijnzaad, chiazaad, sesamzaad etc.), 1 eetlepel kokosrasp, 1 banaan, 175-200 ml amandelmelk (of rijstmelk), fruit naar eigen smaak

Doe de havermout met de zaden en kokos in een kom. Prak de banaan fijn en doe bij de havermout. Meng met de amandelmelk, dek af en zet in de koelkast tot de volgende morgen.

Als je van dikke pap houdt raad ik je aan om 175 ml melk toe te voegen, wil je het wat dunner dan is 200 ml. lekker. Gebruik je bijv. chiazaden dan is 200 ml verstandig, want chiazaad zet erg uit en zorgt dat het sowieso wat dikker wordt.

Serveer de volgende ochtend de havermout met vers fruit naar keuze, bijv. (bos)bessen, appel met rozijnen en kaneel en evt. gehakte hazelnoten (lekker!!), plakjes banaan, aardbeien, frambozen of net wat je lekker vindt!

 


Fijne dag!

 

 

 

 

Ook op aanvraag van een paar lezers, vandaag mijn recept voor banketbakkersroom....
lees verder
Vroeger thuis aten wij regelmatig koninginnesoep. Vooral de erwtjes die erin zaten vond ik...
lees verder
Groente en fruit van het seizeoen... Februari! De voordelen van seizoengroenten (en...
lees verder
Heksenkaas is een favoriet smeerseltje uit supermarkt of delicatessenwinkel. Maar zoals...
lees verder
Schrijf je nu in! Na het succes van voorgaande jaren, organiseren we dit jaar opnieuw Heel...
lees verder
Dit is mijn favoriete borrelsnack, heerlijke, knapperige gekruide kikkererwten, doen het ook goed...
lees verder

31 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 31 jan 2014 om 11:52
    Kun je de melk ook vervangen door water?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 31 jan 2014 om 12:32
      Misschien wel, maar het lijkt me niet lekker, maar je kunt het natuurlijk uitproberen! Succes!
  • Milou
    Milou vrijdag 04 okt 2013 om 12:15
    Ik ga het morgenochtend meteen proberen, heel erg bedankt voor je recept!
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 04 okt 2013 om 21:22
      Eet smakelijck ;-)
  • willeke
    willeke donderdag 22 aug 2013 om 20:25
    Wat voor havermout gebruik je hiervoor? Van die snelkokende?
    Amandelmelk kun je ook van amandelpasta maken.. Ik gebruik gewoon volle melk.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 26 aug 2013 om 21:25
      Ha Willeke,

      Bedankt voor je reactie! Ik heb het nog niet gegeten met chiazaad, misschien dat het daaraan ligt. Ik heb geen idee, mijne smaakt nooit bitter. Welk fruit had je erop gedaan? Kan ook zijn dat dat niet goed matcht met de havermoutpap. Ik wil het inderdaad ook nog een keer doen met Griekse yoghurt. Lijkt me ook erg lekker!

      Succes!

      Groetjes, WIlliene
    • willeke
      willeke maandag 26 aug 2013 om 16:08
      Ik heb het geprobeerd maar vond het een beetje bitter.. waar zou dat aan kunnen liggen? Ik dacht zelf aan de chiazaadjes..

      Ik vind het concept wel leuk dus ik ga het deze week nog een keer proberen met kwark en zonder de chiazaadjes en lijnzaad.. eens zien of dat wel in de smaakt valt (en de natuurwinkel havermout).

      Willeke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 22 aug 2013 om 22:55
      Ik gebruik hiervoor gewone havermout. Uit de natuurwinkel.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 07 aug 2013 om 10:55
    Ik maak meestal zelf mijn amandelmelk. Heel simpel en een stuk goedkoper als melk uit de winkel! (ligt er natuurlijk wel aan hoe duur de noten waren ;)) http://www.kiwienzo.nl/zelf-notenmelk-maken/ en http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2011/12/drie-goeie-vervangers-voor-koeienmelk.html Groetjes Eline.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 aug 2013 om 11:56
      Dankjewel! Ik wil het inderdaad altijd nog een keer zelf proberen. Vooral rijstmelk omdat ik dacht dat het qua prijs niet veel uit zou maken omdat amandelen ook best prijzig zijn. Maar ik zal eens kijken!
  • Henny
    Henny woensdag 31 jul 2013 om 13:28
    Ik vind het héérlijk, bedankt!!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 31 jul 2013 om 18:51
      Wat leuk! Graag gedaan hoor!
  • mamavanzes
    mamavanzes vrijdag 26 jul 2013 om 11:56
    Bij de C1000 verkopen ze ook rijstemelk en havermelk,
    dit zit in net zulke pakken als de houdbare melk,
    en staat daar ook naast in het schap!

    waarom moet het 8 uren staan?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 29 jul 2013 om 19:06
      Oké! Dankjewel voor de tip!
    • mamavanzes
      mamavanzes maandag 29 jul 2013 om 16:01
      ja, deze zijn suikervrij, moet je wel even voor kijken want er is ook een gezoete variant!

    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 26 jul 2013 om 14:40
      Bedankt voor je tip! Zijn deze ook suikervrij? Vaak wordt er namelijk erg veel suiker toegevoegd aan de supermarkt soorten.

      Het moet 8 uur weken om het een soort van pap te maken. Anders is het nog hard en geen pap.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 25 jul 2013 om 20:53
    Super, dankjewel! Ga ik ook eens proberen!

    Amandelmelk heeft inderdaad een wat aparte smaak. Zelf heb ik ook altijd suikervrije amandelmelk. Ik heb ook wel eens havermout gekookt in amandelmelk, maar dat vond ik echt niet lekker, ook door de smaak van de melk. Zo koud vond ik het wel lekker. Lekker, hé, de noten met de appel/rozijnen! Vond ik ook!

    Succes en dankjewel voor je recept!
  • Nelleke
    Nelleke donderdag 25 jul 2013 om 12:42
    Hoi Williene,

    Ik vroeg me af kun je het ook met gewone melk doen? zo nee, waar koop je amandel of rijst melk?

    Groeten,
    Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 25 jul 2013 om 20:50
      Hoi Nelleke,

      Bedankt voor je reactie. Je kunt het natuurlijk ook met gewone melk doen, verhouding blijft hetzelfde. Amandel of rijstmelk koop je bij de natuurwinkel, dan heb je ook suikervrije. In de supermarkt verkopen ze ook amandelmelk, maar volgens mij alleen met suiker.

      Succes!

      Groetjes, Williene

      Ik heb je dubbele reactie trouwens verwijderd ;-)
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 25 jul 2013 om 09:47
    Hoi Williene,

    Het officiële recept is 250 cc yoghurt, 2 eetlepels havermout, 25 gram rozijnen. Dit laat je een nacht in de koelkast staan. Voor gebruik roer je er nog een geraspte appel door en voeg je kaneel naar smaak toe.
    Hoeveelheden kun je natuurlijk aanpassen naar behoefte en smaak.

    Vanmorgen hebben we jou overnight oats op. We moesten een beetje wennen aan de smaak. Maar dat komt door de amandelmelk. Wij gebruiken altijd amandelmelk zonder suiker en wij vinden daar toch wel een speciaal smaakje aan zitten. De hazelnoten vonden wij erg lekker i.c.m. appel en rozijnen!
    Om te kunnen variëren is dit recept voor ons toch een blijvertje!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:30
    Graag gedaan hoor, Sofieke! Het is inderdaad een zomerse variant van havermoutpap, daar had ik nog niet aan gedacht ;-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:29
    Ah, wat grappig, hoe doe je dat dan precies? Amandelmelk maakt het wat zoeter, maar het is ook wel wat dunner. Leuk dat je 'm gelijk gaat proberen! Succes, en graag gedaan natuurlijk ;-)
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:28
    Wat leuk!
  • Diana
    Diana woensdag 24 jul 2013 om 13:59
    Wij zijn er vooral in de zomer fan van :) Echt super lekker. Beetje dom alleen dat ik het vaak 's avonds vergeet klaar te zetten ;) :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:31
      Haha, ja, en 's ochtends hoeft het dan niet meer ;-)ik heb overal briefjes en lijstjes hangen, dan vergeet ik het niet zo snel ;-)
  • marjolein
    marjolein dinsdag 24 jun 2014 om 16:57
    Ik zie nergens dat je het s,ochtend weer op moet warmen. eet je het koud uit de koelkast? Is er een mogelijkheid dat je het toch warm kan eten?
    • Smakelijck dinsdag 24 jun 2014 om 17:07
      Overnight Oats eet je inderdaad koud. Als je warme pap wilt 's ochtends kun je gewoon havermoutpap koken. Succes!
  • wilma
    wilma dinsdag 29 dec 2015 om 17:39
    Had een vraag ik gebruik al een lange tijd havermout zonder te koken in de yoghurt iedere morgen maar hoorde dat het niet goed voor je is omdat er een stofje in zit die je met koken weg gaat. Is dat zo? Is dat dan slecht voor je?
    • Smakelijck dinsdag 29 dec 2015 om 21:29
      Daar heb ik nog niet eerder van gehoord. Bedoel je misschien fytinezuur? Deze lost ook op bij het weken van havermout. In grote mate kan dit slecht zijn, maar met een schaaltje havermout is dit zeker niet schadelijk.
  • wilma
    wilma dinsdag 29 dec 2015 om 21:47
    Ja ik bedoel fytinezuur. Dus als ik het de avond ervoor in de yoghurt zet is het al voldoende?
    • Smakelijck dinsdag 29 dec 2015 om 22:15
      Bij mijn weten wel ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190