Maandag 18 jun 2012

Ontbijtsmoothie!

's Ochtends vroeg heb ik geen trek om brood te eten. Sowieso ben ik geen fan van brood, eet het dus maar af en toe. Voor het ontbijt heb ik elke keer weer wat anders. Dan eet ik wekenlang kwark of yoghurt met biologische muesli met lijnzaad, banaan en honing, dan weer drink ik een goedgevulde fruitsmoothie, of roggebrood met roomboter en heel dun kokosbloesemsuiker.

Deze lekkere ontbijtsmoothie is ook favoriet en wil ik met jullie delen. Door de spinazie die erin zit krijgt je gelijk een flinke portie groenten en vitaminen binnen. Het klinkt een beetje vies, ik weet het, want dat was ook mijn eerste gedachte, maar je proeft echt bijna niets van de spinazie. Het proberen waard, vooral als je even een extra energieboost kunt gebruiken! Ook lekker als tussendoortje...

Omdat de onderzoeken naar nitraat-nitriet nogal tegenstrijdig zijn is het het beste om zoveel mogelijk af te wisselen met verschillende soorten bladgroenten. Dus als je van plan bent om elke dag zo'n smoothie te maken dan raad ik je aan om 2 a 3 keer spinazie te gebruiken en de rest van de week een ander soort bladgroenten. Bijv. boerenkool, andijvie, raapstelen of sla.

Ingredienten:
4 blokjes biologische spinazie, ontdooid (AH, of verse spinazie), 2 geschilde kiwi's, 1 banaan, 1 el lijnzaad en/of Chiazaad.

Doe de spinazie in de blender en maal deze fijn. Als ze fijn is voeg je de kiwi's en de banaan toe. Blender het helemaal fijn en voeg net zoveel water (of versgeperste sinaasappelsap) toe tot je een drinkbaar geheel hebt. Ik voeg ongeveer een glas toe. Je kunt ook nog een handje blauwe bessen, frambozen of ander lekker fruit toevoegen.

Doe het drankje in een groot glas en roer er de gebroken lijnzaad en/of Chiazaadjes door.

Drink smakelijck!

Voor meer info over Chiazaad: http://www.chiazaden.nl/

Deze flikken heb je zo gemaakt en het is een leuk werkje. Vooral kinderen vinden het erg leuk om...
lees verder
In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder
Ingredienten: 1 liter water, 3 groentenbouillonblokjes (Rapunzel zonder gist), 2...
lees verder
Onlangs kreeg ik van een aantal lezers complimenten dat ze met de recepten van deze site...
lees verder
Dit heerlijke brood is lekker om te eten bij een lekkere kom soep, als lunch of wanneer je...
lees verder
Het weer wordt kouder en de eerste nachtvorst is in aantocht! Lekker weer om binnen te...
lees verder

39 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 28 feb 2014 om 13:02
    Hoi Williene,
    Zou je deze smoothie ook een dag van te voren kunnen maken, of komt dat de smaak niet ten goede?

    Groetjes Arianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 feb 2014 om 18:27
      Het kan wel, maar ik proef het wel. Vind het vers lekkerder! Maar is een kwestie van uitproberen. Sommigen vinden het geen probleem. Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 03 okt 2013 om 20:05
    Fijn!
  • Leny
    Leny donderdag 03 okt 2013 om 12:08
    Bedankt, hij was heerlijk! :)
  • Leny
    Leny donderdag 03 okt 2013 om 09:40
    Hoi Williene,

    Als je verse spinazie gebruikt hoeveel heb je dan ongeveer nodig?

    Groetjes!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 03 okt 2013 om 11:16
      Ha,

      Ik doe meestal zo'n 2 handen verse spinazie, maar 1 hand is ook prima. Net wat je zelf lekker vindt! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 01 jul 2013 om 14:38
    Hallo,
    Misschien een domme vraag, hoe komen jullie aan de nodige jodium. Wat wel in brood zit.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 jul 2013 om 19:19
      Een vraag stellen is nooit dom ;-) Jodium haal je uit meer producten dan alleen zout (uit brood). Bijv. zuivelproducten, eieren, sommige (groene) groenten, vis en sommige fruitsoorten, crackers etc.

      Hopelijk heb je zo een antwoord op je vraag.

      Groet, Williene
  • Kleinigheidje
    Kleinigheidje dinsdag 07 mei 2013 om 11:22
    Vanmorgen deze smoothie gemaakt en deze is echt lekker. Zelfs mijn jongste van drie vondt hem heerlijk! Zal dus wel vaker gemaakt worden, mooie manier om wat extra groente binnen te krijgen. Hoe zit het trouwens met nitriet die vrij komt, dat is toch alleen als de spinazie verwarmt wordt?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 mei 2013 om 19:27
      Wat leuk zeg!

      En het is net wat je zegt, nitriet gaat alleen op als je de groenten verwarmt en niet bij het gebruik van rauwe groenten.

      Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke maandag 18 jun 2012 om 20:15
    Williene,

    Misschien een rare vraag. Je houdt niet zo van brood,wat eet je dan tussen de middag als lunch? Misschien heb je ideetjes.
    (ik wil nl.proberen wat minder koolhydraten te eten)
    Gr. Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 feb 2013 om 17:28
      Wat leuk zeg!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 11 feb 2013 om 10:26
      Ha Williene,

      Nooit gedacht dat we als ontbijt nog eens een smoothie zouden nuttigen..., maar deze smoothie is echt zo lekker dat hij vanaf nu op ons ontbijtlijstje staat!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 jun 2012 om 21:36
      Geen rare vraag hoor ;-)

      Ik eet bijv. een salade (couscous is favoriet), rauwkost, een restje van de warme maaltijd van de vorige dag, roggebrood, een wrap belegd met tomaat, geraspte kaas en kruiden en even in de oven tot de kaas is gesmolten. Dan beleg ik 'm verder met avocado en alfalfa. Zelfgebakken notenbrood vind ik wel erg lekker dus dat eet ik ook wel.
      Op zaterdag eten we vaak een tosti o.i.d. en op zondag afbakstokbroodjes van de AH (biologisch) met allerlei tapenades e.d.
      En ik eet soms ook gewoon brood, vooral als de kinderen mee eten. Vaak eet ik ook altijd wat extra komkommer, ei en/of tomaatjes extra bij de lunch.

      Hopelijk heb je hier wat aan!

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana maandag 18 jun 2012 om 16:22
    Ja ik ben de goede Diana :) Ik ben 2 weken terug bevallen! Ik verloor met 36 weken en 4 en 5 dagen vruchtwater en met precies 37 weken moest ik ingeleid worden en ben na 4 uur bevallen van een gezonde zoon die we Luca hebben genoemd :) Anders had ik nu ruim 39 weken zwanger geweest en a.s. vrijdag was ik uitgerekend :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 jun 2012 om 18:13
      Van harte gefeliciteerd!! Wat leuk joh, mooie naam ook! Lekker italiaans ;-)

      Geniet ervan! Ze zijn maar zo kort klein!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 18 jun 2012 om 14:35
    Dat is inderdaad toevallig! De eerste keer had ik er ook niet zo'n zin in, maar het smaakt gek genoeg helemaal niet naar spinazie! Jouw combi klinkt ook goed, vooral de ananas! Lekker!

    Gaat het goed met je? Volgens mij ben je bijna uitgerekend? Of heb ik nu de verkeerde Diana voor me?
  • Diana
    Diana maandag 18 jun 2012 om 12:55
    Wat grappig, wij hebben gisteren voor het eerst ook een ontbijtsmoothie met spinazie op :) Het zag er vies uit maar het smaakte verrassend lekker! De combi was: spinazie, ananas, appels, gember en wortels. Uit het boek van Jason Vale "Puur Sap" :) Jouw omschreven combinatie klinkt ook goed :) Zo'n smoothie werkt nog beter dan koffie in de ochtend :)
  • Marian
    Marian donderdag 05 feb 2015 om 09:28
    Vandaag geprobeerd. Erg lekker. Sinds kort bezig gezonder te eten en ik heb al heel wat recepten van jouw site geplukt. Blij mee!
    • Smakelijck donderdag 05 feb 2015 om 15:27
      Fijn om te lezen, Marian! Succes met je zoektocht naar gezonde voeding!
  • Viola
    Viola zaterdag 21 feb 2015 om 09:09
    Hoi Williene, Is er een reden waarom je de zaden pas later toevoegt en niet 'mee blenderd'?
    • Smakelijck zaterdag 21 feb 2015 om 16:19
      Nee hoor, dat kan beide. Maar ik hou de smoothie wel een beetje grof zodat je er nog op moet kauwen, dat is goed voor je spijsvertering ;-)
  • Marieke
    Marieke zondag 01 nov 2015 om 20:56
    Hoi, Een vraagje, is volle kwark gezond of toch juist niet? Groetjes
    • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 09:09
      Ja hoor, kwark is een verzuurd melkproduct en daarom een natuurlijk antibiotica. Zelf kies ik voor biologische kwark. Succes!
  • Marieke
    Marieke maandag 02 nov 2015 om 09:37
    En dan de volle kwark? Omdat die juist veel vetter is, maar wel veel lekkerder...:-)
    • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 09:43
      Jazeker, altijd vol. Mager wordt namelijk bewerkt! En de vetten heb je nodig ;-)
  • marieke
    marieke maandag 02 nov 2015 om 09:48
    Dank je voor je reactie. Groetjes Marieke
  • Judy Baaij
    Judy Baaij zaterdag 28 nov 2015 om 17:24
    Hoi Williene welke biologische muesli raad jij aan? Mag dit ook krokante cruesli zijn? Gr Judy
    • Smakelijck zaterdag 28 nov 2015 om 20:52
      Ik maak het altijd zelf, maar dat kan inderdaad prima krokante zijn, maar je moet goed opletten of ze niet gezoet is. Dat is 9 van de 10 keer wel het geval. Er staat een heerlijke kokosgranola op de site, dat is echt een aanrader! Succes!
  • Judy Baaij
    Judy Baaij maandag 30 nov 2015 om 11:56
    Hoi Williene ik.heb de crueesli orginial granola van dr quacker meegenomen. Is dit een wat gezondere variant? Ik focus me nu voornamelijk op enummervrij en nog niet op suikervrij ik zag bij de aldi speltcrackers liggen. Heb jij ervaring er mee of deze 'goed en gezond' zijn? Gr Judy
    • Smakelijck maandag 30 nov 2015 om 14:11
      Hoi, ik heb even de ingrediënten erbij genomen. Er zitten wel 4 soorten suiker in, en dat is echt heel erg veel. Ik begrijp dat je alleen op E-nummers let, maar er zijn ook alternatieven met minder suiker, bijvoorbeeld dorset cereals met honing. Wellicht is dat een tip. Geen idee of de speltcrackers oké zijn, als je de ingrediënten weet dan zal ik er even naar kijken. Succes!
  • Judy
    Judy maandag 30 nov 2015 om 17:29
    Hoi, oeps. De volgende keer koop ik zeker dorset cereals met honing. Dankjewel voor de tip! Al doende leert men he.. Het zijn speltcrackers van bolletje van de ah, ingredienten zijn spelt, bloem, volkoren meel, vlokken, stroop, gist zout tarwebloem, paneermeel tarwe rogge spelt sesamzaad. Heb jij nog voorkeur voor rijstwafels? Complimenten voor de hutspot en de preitaart van jou. Heerlijk! Morgen staat de salade ,et noten druiven etc op het menu. Alvast bedankt, Judy
    • Smakelijck maandag 30 nov 2015 om 20:36
      Zo is dat ;-) Crackers klinken goed, alleen wel weer met suiker (stroop). En helemaal spelt zijn ze ook niet helaas, maar als je geen klachten hebt dan moet dat geen probleem zijn. Rijstwafels zijn meestal vrij puur zonder toevoegingen. Leuk dat de hutspot en preitaart in de smaak vallen! Succes met de salade!
  • Judy
    Judy donderdag 03 dec 2015 om 15:01
    Ha williene De salade was heerlijk.. Welke biologische muesli gebruik jij of kan ik het beste van de ah nemen? Gr judy
    • Smakelijck donderdag 03 dec 2015 om 16:18
      Fijn! Ik maak mijn muesli/granola altijd zelf ;-) Kun je er net in doen wat je lekker vindt. Een recept voor Kokosgranola staat hier op de site, en er staan ook 2 recepten in Gezond & Gevarieerd.
  • everlien
    everlien zondag 08 mei 2016 om 00:33
    Ik verdraag geen kiwi wat zou ik daarvoor in de plaats kunnen doen?
    • Smakelijck maandag 09 mei 2016 om 09:08
      Een mango is ook erg lekker in deze smoothie. Succes!
  • Marjoke
    Marjoke woensdag 17 mei 2017 om 15:01
    Hoi Williene, Bovenaan deze blog schrijf je dat je soms wekenlang hetzelfde ontbijt eet. Doe je dat nog steeds? Ik weet namelijk dat dat niet heel goed is voor je darmflora. Je darmen houden van gevarieerd eten. Daarom is goed om eens in de drie dagen hetzelfde te eten, niet vaker. Heb je weleens gehoord van Oersterk? Die boeken beveel ik je echt aan. Ze zijn heel interessant. De schrijver is zelf regulier arts geweest en is nu orthomoleculair therapeut. Zie www.oersterk.nu Hij gaat wel uit van de evolutietheorie, maar daar kun je gewoon overheen lezen. ;) Hartelijke groet, Marjoke Ps. Je recepten zijn echt super, hier nog een grote fan van jouw smaak!
    • Smakelijck donderdag 18 mei 2017 om 17:42
      Nee, dit is een oude blog en inmiddels ben ik erg van de afwisseling ;-) Ik ken de boeken inderdaad, heb er 1 in de kast staan maar er nog niet aan toegekomen om in te lezen! Bedankt voor je reactie in ieder geval!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190