Maandag 22 jul 2013

Muesli-kletskoppen!


Naar koekjes en tussendoortjes is veel vraag, merk ik wel. Gewoon een maaltijd klaarmaken zonder e-nummers, suikers e.d. is vaak niet heel moeilijk, maar om lekkere en suikervrije tussendoortjes te maken is wel andere koek ;-) Daarom pas de vraag of ik een lekker recept had van mueslikoekjes. Ik ben aan de slag gegaan en het onderstaande recept is het geworden. Ze zijn ontzettend lekker, maar vooral op de dag van het bakken. Het nadeel van zelfgebakken koekjes is dat ze vaak een dag later hun knapperigheid hebben verloren.

Muesli kun je kant en klaar kopen of zelf maken. In mijn kookboek staan 2 recepten, een recept voor muesli en één voor granola. Nu vind ik het erg flauw om te zeggen dat je mijn kookboek maar moet kopen voor het recept, daar houd ik niet zo van. Maar deze 2 recepten kun je hier allebei voor gebruiken. En het is heel gemakkelijk. Je kunt allerlei noten, zaden, gedroogd fruit e.d. mengen met havermoutvlokken om een lekkere muesli te krijgen. Maar je kunt ook gewone kant en klare muesli gebruiken. Let wel goed op, want aan heel veel muesli's is suiker toegevoegd! De noten maken deze koekjes trouwens wel erg lekker. Dus als je kant en klare muesli gebruikt is het wel de moeite waard om wat hazelnoten of amandelen toe te voegen. Deze tellen natuurlijk wel mee in het gewicht ;-)

En altijd handig om te weten, het 'beslag' voor deze koekjes is in 5 minuutjes gemaakt! Supersnel en heel simpel dus!

Muesli-kletskoppen

Ingrediënten voor ong. 10 koekjes:
60 gram roomboter, 1,5 eetlepel honing, 40 gram kokosbloesem of palmsuiker (met deze laatste worden de koekjes wel wat donkerder), 50 gram speltmeel, halve theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 90 gram muesli of granola, 1,5 eetlepel kokosrasp, snufje kaneelpoeder

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter met de honing en de kokosbloesemsuiker in een pannetje. Hak evt. de muesli grof. Meng alle ingrediënten door de boter als deze goed is gesmolten. Laat het mengsel evt. een paar minuten staan om wat steviger te worden. Maak nu 9 a 10 hoopjes op een vel bakpapier en maak deze wat plat met behulp van een lepel. De koekjes vloeien nog wat uit in de oven dus laat voldoende ruimte tussen de koekjes. Bak de koekjes 15 minuten in de oven. Laat daarna nog ongeveer een half uur afkoelen.

Eet smakelijck!

Fijne dag!




 

          's Zomers is het heerlijk om wat blad van...
lees verder
  Vooral in de winter vinden wij soep erg lekker. Een lekkere warme kom soep als het...
lees verder
  Deze salade vond ik in de laatste Allerhande. Ik heb hem wel hier en daar aangepast...
lees verder
In de zomer vind ik het heerlijk om gemakkelijke en snelle recepten achter de hand te...
lees verder
Deze winterse knolselderij-champignonsoep staat al ruim een jaar op deze site, maar wordt nog...
lees verder
In het weekend is er altijd net even iets meer tijd om iets lekkers klaar te maken op...
lees verder

26 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 23 jul 2013 om 22:06
    Hoi Williene,

    ik wil je even laten weten dat je een ontzettend leuke site hebt! De recepten zien er heerlijk uit, dus daar ga ik zeker mee aan de slag!

    Succes met je site en ik zal em regelmatig bezoeken.

    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:27
      Wat leuk, dankjewel voor je reactie! Veel succes met de recepten, hopelijk vallen ze in de smaak!

  • Refo Mama
    Refo Mama dinsdag 23 jul 2013 om 15:27
    Mjammie!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 23 jul 2013 om 17:06
      :-)
  • Anonymous
    Anonymous maandag 22 jul 2013 om 20:31
    Hoi Williene,
    Ik ga het recept graag proberen, dankjewel.
    Kan je ook gewoon bakpoeder gebruiken?

    Groetjes Vera
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 23 jul 2013 om 08:45
      Ja hoor, dat kan zeker! Succes ermee ;-)

      Fijne dag!
  • Summer-design
    Summer-design maandag 22 jul 2013 om 17:18
    Lijkt me heerlijk en ga ze zeker maken alleen nu niet i.v.m. de warmte.
    Ik ga je ff plagen Williene, gebroken lijnzaad is geen goed idee daar lijnzaad heel gauw ranzig wordt, het is verstandig om dit zelf kort voor gebruik te hakselen/fijnmalen. De rest van je verhaal klopt wel, de gezonde eigenschappen kunnen alleen opgenomen worden wanneer het zaadje gebroken is. Dankjewel voor het delen van dit recept.

    Groetjes, Wietske
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 19:43
      Bedankt voor je reactie! Altijd fijn om te weten, dat wist ik niet! Proef je het ook als het ranzig wordt?

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 22 jul 2013 om 16:38
    Mmm, dat klinkt lekker! Weer eens wat anders dan de havermoutkoekjes of mijn eigen recept van appel-rozijnenkoekjes. Bedankt weer! Groetjes Eline.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 19:40
      Graag gedaan hoor! Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 22 jul 2013 om 16:37
    Dit recept komt vandaag als geroepen! Afgelopen zaterdag heb ik mezelf nl. getrakteerd op o.a. een pot kokosolie en kokosbloesemsuiker (beiden voor het eerst). En zodoende stond ik te popelen om er mee aan de slag te gaan. Met als resultaat dat er nu muesli-kletskoppen uit liggen te dampen in de keuken! De geur is heerlijk, nu de smaak nog (maar eerst een half uurtje af laten koelen (wat moeilijk toch altijd...)! Ik heb trouwens de roomboter vervangen door kokosolie. Voor het oog is het gelukt, ik ga de rest straks beoordelen. Misschien laat ik het nog wel weten!
    Nogmaals bedankt voor je inspirerende recepten(boek)!
    Hartelijke groetjes,
    Janny
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 23 jul 2013 om 08:48
      Wat leuk zeg! Ik denk inderdaad dat het komt door de kokosolie, die is toch wat vetter en vloeibaarder dan boter. Bij mij waren ze de volgende dag ietsje minder knapperig en wat taaier, maar wel nog erg lekker en niet vettig.

      Succes een volgende keer en fijn dat je me het resultaat nog even liet weten!

      Fijne dag!
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 23 jul 2013 om 08:09
      Hoi Williene,

      Gezien de gretige afname door man, kinderen, vriendjes uit de straat én mijzelf was dit recept een succes! Het kan dus ook met kokosolie, maar ik ga het zeker ook nog eens met roomboter proberen om evt. verschillen te onderscheiden. De hoopjes liepen best uit tijdens het bakproces, voelden wat vettig aan en 's avonds waren ze niet meer zo knapperig. Misschien door de kokosolie? Ik ga het gewoon nog eens proberen op jouw manier!

      Groetjes, Janny
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 19:40
      Wat leuk zeg! Ik ben heel benieuwd of het is gelukt met de kokosolie! Laat je dat nog even weten?

      Fijne avond!

      Groetjes, WIlliene
  • Evelien
    Evelien maandag 22 jul 2013 om 10:34
    Even een vraagje, ik wil de musli zelf gaan maken. Nu zag ik dat je er gebroken lijnzaad in doet. Ik heb zelf in de kast nog gewone lijnzaad staan. Kan dat ook?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 24 jul 2013 om 16:26
      Ja hoor, als je de zaadjes maar een beetje kapot maakt. Succes!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 24 jul 2013 om 13:56
      Kun je het ook niet gewoon kneuzen met bijv een vijzel?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 11:21
      Door gebroken lijnzaad te gebruiken neem je de voedingsvezels en de vitaminen goed op. Hele lijnzaadjes blijven vaak heel en daardoor nemen we de voedingsstoffen niet (goed) op. Je kunt het natuurlijk gewoon gebruiken, ook in de muesli, maar ik zou, als je zak leeg is, gebroken lijnzaad kopen.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 22 jul 2013 om 10:03
    Mmmm, ik krijg direct zin om aan de slag te gaan! Misschien vanav. maar even bakken i.v.m. de hitte...

    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 22 jul 2013 om 11:19
      Leuk! Het is nu inderdaad wel erg warm om te bakken...! Fijne dag!
  • Van de Water
    Van de Water donderdag 30 apr 2015 om 14:11
    Suikerbietenstroop ipv de palmsuiker werkt ook prima en nog steeds erg lekker!
    • Smakelijck donderdag 30 apr 2015 om 16:01
      Alleen laat deze stroop helaas je bloedsuikerspiegel nog steeds erg stijgen.
  • Inge
    Inge maandag 29 jun 2015 om 15:30
    Kan ik deze ook met speltbloem maken?
    • Smakelijck dinsdag 30 jun 2015 om 15:38
      Ja hoor, dat kan altijd!
  • Christine
    Christine vrijdag 17 feb 2017 om 12:56
    Lekkere koeken! 2 keer gemaakt, beide keren iets meer gemaakt dan volgens het recept en toch veel te snel weer op! De 2e keer kreeg ik visite en ik had geen koekjes in huis. Ik had deze in 10 min in elkaar geflanst, in de oven, huis ruikt heerlijk en visite vond m ook erg lekker!
    • Smakelijck vrijdag 17 feb 2017 om 13:56
      Leuk om te lezen! Fijn dat ze in de smaak vallen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190