P1000963
Maandag 09 feb 2015

Monchoutaart met frambozen!

Monchoutaart is wel zo'n beetje één van de meest gegeten taarten in Nederland. Gemakkelijk te maken, geen oven voor nodig, alleen een pak met kant en klare mix. Al is dat laatste helemaal niet nodig. Sowieso heb ik die hele mix nog nooit zo goed begrepen, want je moet zelf nog allerlei ingrediënten toevoegen zoals de monchou, slagroom, etc. Beetje overbodig dus. En daarom een recept voor overheerlijke, zelfgemaakte monchoutaart! Zonder pakjes en zakjes.

Monchoutaart met frambozen!

Ingrediënten:

75 gram roomboter, 12-14 suikervrije biscuits of zelfgebakken koekjes, 250 milliliter slagroom, 300 gram monchou, vanillemerg van een half vanillestokje, 6 eetlepels biologische honing, 200 gram (diepvries)frambozen, 1 theelepel biologische maizena, 1 theelepel koud water

Bereiding:

Maal de biscuits of koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter op laag vuur. Meng de kruimels met de boter er verdeel in een vierkante vorm van 20 centimeter. Zet de bodem voor 15 minuten in de koelkast.

Klop de slagroom stijf. Zet even apart. Klop de monchou helemaal glad en voeg de honing en vanillemerg toe. Als dit een mooie gladde structuur heeft mag de slagroom erbij. Klop nog even goed door en verdeel over de bodem. Zet de monchoutaart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de frambozen op laag vuur. Maak een theelepel maizena aan met koud water. Voeg de maizena toe als de frambozen beginnen te koken. Kook de maizena nog even 1 á 2 minuten mee om de saus te laten binden en laat dan afkoelen.

Verdeel de frambozencoulis over de monchoutaart als deze voldoende is opgesteven.

Tip: Het is ook heerlijk om het vruchvlees van 4 passievruchten te verdelen over de monchoutaart. Lekker fris!

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Afgelopen weken stroomde mijn mailbox vol met vragen over jodium. Krijg ik wel voldoende jodium...
lees verder
Morgen is het Valentijnsdag! Een goed moment om iemand te verrassen van wie je houdt. Deze...
lees verder
Door de drukte rond mijn kookboek schiet het bloggen er een beetje bij in. Helemaal niet...
lees verder
Er werd mij eens gevraagd naar mijn recept voor bbq-saus. Nu heb ik zelf een redelijk bewerkelijk...
lees verder
Deze cheesecakejes zijn glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. En ze zijn...
lees verder
Helemaal vergeten om de seizoengroenten en fruit te bloggen voor deze maand! Maar bij deze als...
lees verder

58 opmerkingen
  • Annemieke
    Annemieke maandag 09 feb 2015 om 17:28
    Succes gegarandeerd! Hij was een topper op mijn birthday! :-)
    • Smakelijck maandag 09 feb 2015 om 21:24
      Hé wat leuk! Ik dacht, hoe kan je 'm nu al gemaakt hebben, maar ik snap 'm, haha!
  • Marieke
    Marieke maandag 09 feb 2015 om 21:52
    Afgelopen zaterdag deze taart gemaakt en hij is heerlijk! Voor herhaling vatbaar!!
    • Smakelijck dinsdag 10 feb 2015 om 10:16
      Leuk! Goed om te horen!
  • francien
    francien maandag 09 feb 2015 om 23:01
    kan je ipv honing ook kokosbloesemsuiker gebruiken? en hoeveel dan?
    • Smakelijck dinsdag 10 feb 2015 om 10:16
      Dat zou wel kunnen, maar omdat kokosbloesemsuiker bruin van kleur is wordt je roomlaag ook bruin. Persoonlijk vind ik dat niet zo'n smakelijck gezicht tenzij het chocoladetaart is ;-) ik denk dat je qua verhouding hetzelfde kunt aanhouden.
  • Inge
    Inge dinsdag 10 feb 2015 om 09:29
    Onze bakker verkoopt lekkere (èn stevige) "bodems"; deze gebruiken wij vaak als basis voor een Monchoutaart.
    • Smakelijck dinsdag 10 feb 2015 om 10:17
      Handig!
  • Karin
    Karin dinsdag 10 feb 2015 om 20:03
    Een vraagje ,moet er ongeklopte slagroom bij of geklopt erdoor spatelen ? Bedankt ! Karin
  • Karin
    Karin dinsdag 10 feb 2015 om 20:05
    Oeps , sorry sorry sorry ,ik lees het al !
  • Brenda
    Brenda donderdag 12 feb 2015 om 11:39
    Heerlijk, monchoutaart!! Zelf doe ik altijd nog schijfjes banaan onder de vruchten, in dit geval de frambozen. Dit doe ik dan wel vlak voor het serveren anders zijn ze bruin;-)
    • Smakelijck donderdag 12 feb 2015 om 18:01
      Wat een leuke tip! Dankjewel voor het delen!
      • Brenda
        Brenda vrijdag 13 feb 2015 om 11:11
        Graag gedaan!
  • finz
    finz donderdag 12 feb 2015 om 16:57
    hoi hoi, wat een heerlijk recept dacht ik dus die ga ik maken; sta ik op de verpakking van de monchou te lezen dat er gewoon e nrs in zitten!!???? of koop jij andere monchou gr finz ps; supper leuke en inspirerende site!!1
    • Smakelijck donderdag 12 feb 2015 om 18:00
      Je gebruikt de vierkante pakjes? Hierin zit 1 E-nummer en deze is groen. Ik heb deze zojuist nog even gecheckt op internet. Succes met je taart!
  • Margje
    Margje zaterdag 14 feb 2015 om 23:29
    Inmiddels 3 Smakelijck taarten in de koeling, ook deze monchou. Masndag de afwerking, maar.. kan ik ook speltbloem ipv maizena gebruiken?
    • Smakelijck maandag 16 feb 2015 om 14:20
      Wat leuk! Eet Smakelijck ;-) Of je bloem kunt gebruiken weet ik eigenlijk niet, wellicht wel, maar misschien heb je 't al geprobeerd? Succes in ieder geval!
  • Annemarie
    Annemarie zondag 15 feb 2015 om 19:08
    Gisteren gemaakt, heerlijk! Omdat ik geen frambozen in huis had en wel bevroren aardbeien, hadden wij een heerlijke aardbeienmonchou taart. Door de bodem heb ik ook nog een beetje suikervrije jam gedaan. De visite heeft er ook van gesmuld. Complimenten voor al je recepten! Ondertussen heb ik al heel wat gemaakt. Dank je wel voor het delen en voor mijn verjaardag ga ik zeker een boek vragen.
    • Smakelijck maandag 16 feb 2015 om 14:22
      Wat fijn, Annemarie! Ik doe het met veel plezier en dan vind ik het leuk om te lezen dat mensen er ook echt blij van worden. Dankjewel voor je complimenten!
  • Ellie
    Ellie maandag 16 feb 2015 om 14:43
    beste, waar koop ik suikervrije biscuits?
    • Smakelijck dinsdag 17 feb 2015 om 15:37
      In de natuurwinkel, bijv. van het Maolenaartje.
  • liesbeth
    liesbeth maandag 16 feb 2015 om 14:43
    Gebruik zelf altijd de verse roomkaas van de aldi ipv monchou, is veel goedkopen en net zo lekker.
    • Smakelijck dinsdag 17 feb 2015 om 15:38
      Bedankt voor je tip! Is deze net zo stevig als de vierkante pakjes?
      • Marike
        Marike donderdag 19 mrt 2015 om 23:20
        Ik gebruik ook goedkope roomkaas. Ik doe twee pakjes in een kaasdoek en laat het een nachtje uitlekken. Resultaat: stevige roomkaas, ietwat brokkelig soms maar dat roer /prak je toch glad dus daar merk je helemaal niets van! Iets meer werk maar bij bijv een grote plaattaart echt de moeite waard vind ik!
        • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 10:35
          Goed idee! Bedankt voor het delen van je tip.
  • liesbeth
    liesbeth woensdag 18 feb 2015 om 09:33
    Gebruik altijd 1 pakje, is 200 gr, en 200 ml slagroom, gaat prima. Proberen waard! Misschien als je hier honing bij doet dan het dan dunner blijft maar dat weet ik niet, want dat doe ik nooit.
  • Carina
    Carina dinsdag 10 mrt 2015 om 21:50
    Wat een heeeeeeerlijke taart!!! Vond alleen de frambozen ietwat zuur... Dus heb die nog even gezoet met Rijststroop. Dit is wel een blijvertje!
    • Smakelijck woensdag 11 mrt 2015 om 17:29
      Dankje! En frambozen kun je inderdaad wat zoeter maken.
  • Karin
    Karin vrijdag 20 mrt 2015 om 08:44
    Ha Williene,een vraagje over de monchoutaart... Welke biscuits of koekjes zijn het meest smakelijk voor de bodem ? Ik had hem gemaakt met speltbiscuit ,suikervrij ,maar ze vonden het beetje te "koevoer" achtig..... Zijn natuurlijk een zachte zoete cakebodem gewend -)) Welke koekjes smaken het zoetst en zijn geschikt voor deze bodem ? Erg bedankt alvast !
    • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 10:37
      Er zijn vrijwel geen suikervrije koekjes te koop, dus dat wordt best lastig. Zelf bak ik ook wel eens een biscuitcake, en snijd daar een hele dunnen laag vanaf die ik dan als bodem gebruik. De rest kun je invriezen voor een andere keer. Of zelf koekjes bakken en deze gebruiken. Je kunt de speltbiscuit ook wat specialer maken door gehakte chocolade of abrikozenjam toe te voegen. Succes!
  • Bettina
    Bettina woensdag 22 apr 2015 om 10:05
    Hoi Williene, kun je de bodem ook even in de oven bakken? Ik dacht er wat havermout aan toe te voegen, misschien dat het dan een beetje knapperig wordt. Benieuwd naar je gedachten hierover!
    • Smakelijck woensdag 22 apr 2015 om 12:00
      De koekjes zijn natuurlijk al gebakken, en ben bang dat het er droog van wordt. Dan zou ik liever een koekjesrecept nemen, en dat op de bodem uitstrijken en afbakken.
  • Joni Van Hoeven
    Joni Van Hoeven zondag 10 mei 2015 om 20:40
    Hoi Williene, Gisteren heb ik de Monchou taart gemaakt. Alleen de honing door agave siroop vervangen. Aangezien ik geen honing in huis had. Vanmiddag haalde ik de taart uit de koelkast om hem mee te nemen voor moederdag. En toen we hen aan wilden snijden, zakte hij als een pudding in elkaar. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    • Smakelijck maandag 11 mei 2015 om 07:40
      Wat jammer! Het enige wat ik kan bedenken is dat je geen stevige monchou hebt gebruikt maar zachte roomkaas?
  • Rianne
    Rianne donderdag 01 okt 2015 om 18:04
    Hoihoi, ik wil deze taart gaan maken en heb een springvorm van 28 cm. Weet jij de verhoudingen? Alvastbedankt!
    • Smakelijck donderdag 01 okt 2015 om 20:25
      Dan moet je alle ingredienten x 1,54 doen ;-) Succes!
      • Rianne
        Rianne donderdag 01 okt 2015 om 20:37
        Super, bedankt!
      • Margreet
        Margreet donderdag 12 jan 2017 om 11:55
        Ik heb een springvorm van 24 cm. Wat is de verhouding? Kunnen de ingrediënten zomde springvorm in? Zonder bakpapier enzo?
        • Smakelijck donderdag 12 jan 2017 om 14:38
          Hoi, dan moet alles x 1,13. Bakpapier doe ik wel op de bodem. Succes!
  • Wendy
    Wendy zaterdag 14 nov 2015 om 17:47
    Lijkt me best lekker maar bij mij zitten er klontjes in het beslag die er niet meer uit gaan...Had ik se monchou langer moeten kloppen?
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 09:30
      Yep, echt net zo lang kloppen tot alle klontjes uit de monchou zijn en dan pas de overige ingrediënten toevoegen.
  • Geanne
    Geanne vrijdag 18 mrt 2016 om 11:15
    deze taart wordt altijd zeer goed ontvangen bij ons, dank voor het recept! Nu heb ik de taart gisteren gemaakt met verse roomkaas van AH i.p.v. monchou, vond het een leuk experimentje of dit te vervangen was door elkaar omdat dit bij cheesecake (gebakken in de oven) wel kan. Helaas, de taart is veel te slap en wordt vanavond als toetje in een bakje geserveerd (dat is daar weer prima;-)). Ik ben benieuwd wat er nu in monchou zit, waardoor de taart zijn stevigheid verkrijgt.
    • Smakelijck vrijdag 18 mrt 2016 om 11:27
      Goed om te lezen dat deze in de smaak valt! Ik gebruik hier ook altijd de stevige monchou voor inderdaad. Er zit in de monchou wel een groen verstevigingsmiddel, wellicht dat het daardoor komt? Geniet van jullie toetje ;-)
  • Liesbeth Groothuis
    Liesbeth Groothuis zaterdag 11 jun 2016 om 20:55
    Dag, bij een vriendin op de verjaardag geproefd en ik ga hem nu zelf maken. Ik heb een vraag over de voedingswaarden. Weet jij misschien hoeveel eiwit er in zit? als ik dit recept volg? (we hebben een kind met een eiwitarm recept, vandaar dat ik het graag wil weten). ik ga het zelf ook proberen uit te rekenen, maar misschien weet jij het al? Vriendelijke groeten, Liesbeth
    • Smakelijck maandag 13 jun 2016 om 10:01
      Nee sorry, die info heb ik niet voor je!
  • liesbeth Groothuis
    liesbeth Groothuis zaterdag 11 jun 2016 om 20:59
    Dag, nog een vraag, als ik bevroren vruchten gebruik, moet ik deze dan eerst laten ontdooien alvorens te gebruiken? of kunnen ze bevroren in de pan. vriendelijke groet,
    • Smakelijck maandag 13 jun 2016 om 10:00
      Nee hoor, die kunnen zo de pan in! Succes!
      • Gerdine
        Gerdine donderdag 02 feb 2017 om 20:45
        Hoi, Een vraagje over de vruchten, ik lees dat ze zo de pan in kunnen bevroren, maar moet ik water toevoegen?
        • Smakelijck vrijdag 03 feb 2017 om 15:36
          Nee, daar komt vocht genoeg van af, anders wordt het te nat. Succes!
  • Anja vd Ham
    Anja vd Ham dinsdag 19 jul 2016 om 19:54
    Mijn zoon is gek op monchoutaart , maar mag momenteel geen koemelk,tarwe en suiker. Koekbodems zonder tarwe, dat lukt me wel. De kersenvulling bovenop kan ik wel van jam van verse kersen met bijv. wat honing maken. Maar de monchoulaag is lastiger. Ik kan een kwarktaartrecept gebruiken enipv kwark geitenyoghurt erin. Maar de slagroom...kan ik die gewoon weglaten? En zo ja, hoeveel gelatine heb ik dan nodig ? Heb jij een idee hiervoor hoe ik de monchoulaag zou kunnen maken?
    • Smakelijck vrijdag 22 jul 2016 om 11:40
      Je zou ook kunnen denken aan kokosyoghurt en kokosroom. Dan maak je 'm wat meer kokos, maar daar moet je wel van houden. Geitenyoghurt of kwark zou inderdaad ook een goed alternatief zijn. In de natuurwinkel is wel lactosevrije slagroom te koop, maar ik weet niet of lactose het probleem is bij je zoon Anders zou ik het geheel vervangen door geitenyoghurt of dus de kokosvariant. Als je blaadjes gelatine gebruikt dan zou ik er 3 gebruiken. Gebruik je poeder dan een theelepel. Succes!
  • Hermieke
    Hermieke woensdag 17 aug 2016 om 11:18
    Ik wil deze taart gaan maken vandaag, maar ik heb geen vanillestokje. Wel vanillepoeder, welke verhouding moet ik dan aanhouden?
    • Smakelijck woensdag 17 aug 2016 om 12:11
      Een half theelepeltje is wel voldoende. Succes!
  • Marieke
    Marieke zaterdag 27 aug 2016 om 12:30
    Hoi Williene, Deze taart zojuist weer eens gemaakt. Ben benieuwd of hij weer gelukt is, maar dat zal ik vanavond wel proeven ;) Wat ik me afvroeg of ik de juiste hoeveelheid van het vanillestokje heb gebruikt. Ik heb zo'n stokje die dubbel in zo'n pakje zit en daarvan de helft gebruikt. Klopt die hoeveelheid? Ik twijfel er nu aan, dus ik dacht: laat ik het gewoon eens vragen! Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Marieke
    • Smakelijck zaterdag 27 aug 2016 om 12:50
      Ja hoor, dat is voldoende!
  • Nelleke
    Nelleke zondag 26 feb 2017 om 15:21
    Ik ben fan! In winter staan de gemberkoekjes. Daar ben ik gek op! Ik heb nu geprobeerd om die als bodem te gebruiken. Dan afmaken met passievrucht en blauwe bessen. Ben benieuwd!
    • Smakelijck maandag 27 feb 2017 om 11:01
      Klinkt heerlijk!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190