P1040366
Vrijdag 06 mei 2016

Moederdagtaart!

Aanstaande zondag is het Moederdag! Dus laat het recept van deze heerlijke taart gerust slingeren zodat manlief de keuken in kan duiken om aan het bakken te gaan ;-) Of je maakt 'm natuurlijk gewoon zelf, dat kan ook! 

Ik vond het leuk om met twee biscuitlagen te werken, maar je zou deze taart ook heel goed kunnen maken met 1 biscuitlaag als bodem, daarop de aardbeienrand en yoghurtvulling en dan de tweede biscuitlaag en de slagroomtopping weglaten. Je kunt de yoghurttaart dan natuurlijk wel afmaken met verse aardbeien als de vulling goed is opgesteven. 

Geniet ervan! 

Moederdagtaart!

Ingredienten voor een vorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor één laag biscuit: 2 eieren, 40 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje vanillepoeder

Voor de vulling: 9-10 mooie aardbeien van ongeveer dezelfde grootte, 250 milliliter biologische slagroom, 250 gram Griekse yoghurt, 2 eetlepels biologische honing, 200 gram aardbeienpuree, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder* (Great Lakes of Jacob Hooy)

Voor de topping: 100 milliliter biologische slagroom, 1 eetlepel biologische honing, verse aardbeien

Bereiding:

Bak twee keer een biscuitlaag in een vorm van 20 centimeter doorsnede. Verwarm hiervoor de oven op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand licht in.

Klop de 2 eieren met de kokosbloesemsuiker tot een luchtige massa, dit neemt ongeveer 3x toe in volume! Met een KitchenAid mix ik minimaal 5 minuten, heb je een handmixer dan moet je wellicht 15 tot 20 minuten mixen, anders wordt de biscuit niet luchtig.

Weeg de droge ingrediënten af en spatel dit met een metalen lepel door het luchtige beslag. Giet het beslag in de vorm, en tik even flink tegen de onderkant zodat luchtbelletjes verdwijnen en het beslag zich gelijkmatig verdeelt.

Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten gaar, controleer met een satéprikker.

Haal de biscuitcake uit de vorm en laat afkoelen. Voor deze taart (zoals foto) moet je dus 2x een biscuitlaag bakken. 

Bekleed de vorm van 20 centimeter met schoon bakpapier, ook aan de zijkant. Leg op de bodem 1 plak biscuitdeeg. Halveer voor de vulling 10 mooie aardbeien. Zet de gehalveerde aardbeien met de snijkant rondom tegen de vorm aan. 

Pureer 200 gram aardbeien tot een puree. Schenk de puree in een pannetje. Klop de slagroom samen met de honing stijf. Voeg de yoghurt toe. Verwarm de aardbeienpuree op heel laag vuur. Voeg de gelatinepoeder toe en klop al kloppend met een garde heel goed door de aardbeienpuree. Voeg toe aan het yoghurt-roommengsel en spatel goed door. Schenk de roomvulling in de vorm. Zorg ervoor dat de aardbeien aan de rand goed blijven staan. Strijk de vulling mooi glad en dek af met de tweede biscuitlaag.

Zet de taart in de koelkast en laat minimaal 4 tot 6 uur goed opstijven. Verwijder daarna heel voorzichtig de bakvorm en het bakpapier. Klop de slagroom voor de topping stijf met de lepel honing. Bestrijk hiermee de bovenste biscuitlaag. Garneer de taart verder met verse aardbeien.

*Voor degene die de gelatinepoeder wil vervangen door gelatineblaadjes: je hebt 5-6 blaadjes nodig voor deze vulling.

Fijne Moederdag!

Liefs, Williene

Wat hebben we gesmuld van deze overheerlijke chocoladetaart. Fantastisch, vooral de kinderen...
lees verder
Omdat ik deze week erg druk ben met mijn nieuwste boek die ik volgende week moet aanleveren...
lees verder
(Kip)sate kan niet ontbreken op een rijsttafel. Voor dit recept gebruik je (biologische)...
lees verder
  Vandaag start de voorverkoop van Smakelijck deel 2: Groenten voor elk moment van...
lees verder
Sinterklaastijd komt er weer aan met daarbij allerlei lekkers in de winkels! Ik ben elk jaar...
lees verder
In de supermarkt verkopen ze op de diepvriesafdeling allerlei vissoorten met kruidenkorsten. Om...
lees verder

23 opmerkingen
  • Marije
    Marije vrijdag 06 mei 2016 om 16:32
    Wat ziet deze taart er heerlijk uit! Ik gebruik liever geen gelatine, weet jij of je ook Agar agar kunt gebruiken (normaal gesproken sla ik recepten met gelatine over, maar deze ziet er te leuk uit)?
    • Smakelijck vrijdag 06 mei 2016 om 17:33
      Dan zou je Agaragar kunnen gebruiken, dit is echter wel een rood E-nummer.
      • Marije
        Marije zaterdag 07 mei 2016 om 16:21
        Oh bah, dat wist ik dan weer niet
      • Henriëtte
        Henriëtte maandag 16 mei 2016 om 14:34
        Volgens CG is het oranje. E406. "Verdikkingsmiddel en geleermiddelverkregen uit rood zeewier, onschuldig en niet giftig" staat er. Grote hoeveelheden raad ze niet aan, omdat het problemen kan geven met de darmen. Maar goed, volgens mij eet je er niet zo snel grote hoeveelheden van.
        • Smakelijck maandag 16 mei 2016 om 21:15
          Voor mij is de waaier van Medica Natura in gevallen van oranje voor mij leidend. Zij geven hem aan als rood.
  • Karin
    Karin dinsdag 10 mei 2016 om 13:00
    ik heb agar agar van "Biovegan" in huis en dacht dat dat zonder e-nummers was. Staat op de verpakking dat het een zuiver plantaardig bindmiddel is(biologisch) Ken je dit middel en is het zonder e-nummers? Ook ik maak geen recepten waarin geen gelatine wordt gebruikt en dacht hiermee een oplossing gevonden te hebben........
    • Smakelijck dinsdag 10 mei 2016 om 18:53
      Agar Agar ís zelf een rood E-nummer, zie het boekje van CG. Het is echter pas schadelijk bij grote hoeveelheden, maar ik gebruik het daarom niet, omdat het dan niet op deze site past.
      • Dorien
        Dorien vrijdag 20 mei 2016 om 16:40
        Waarom neem je de waaier als Medica Natura als leidend het niet het boekje van CG?
        • Smakelijck vrijdag 20 mei 2016 om 19:50
          Omdat de waaier maar 2 mogelijkheden heeft: Rood of groen. Bovendien heeft het boekje van Gouget een aantal misvattingen en is de waaier uit goed en gedegen onderzoek ontstaan. Vandaar ;-)
  • Rianne
    Rianne woensdag 11 mei 2016 om 21:44
    Heb hem voor zondag gemaakt! Hij was super en snel gemaakt Bedankt weer voor dit heerlijke recept!
    • Smakelijck donderdag 12 mei 2016 om 09:09
      Leuk! Graag gedaan hoor!
  • Geanne
    Geanne vrijdag 27 mei 2016 om 09:29
    waardoor zou je vanillepoeder kunnen vervangen?
    • Smakelijck vrijdag 27 mei 2016 om 15:41
      Door vanillemerg. Succes met je taart!
  • martina mensink
    martina mensink donderdag 02 jun 2016 om 15:54
    Is de speltbloem ook te vervangen door amandelmeel zodat de taart glutenvrij is?
    • Smakelijck donderdag 02 jun 2016 om 17:50
      Dan kun je beter dit recept volgen: http://www.smakelijck.nl/recepten/biscuitbodem-zonder-meel-en-suiker-/ Succes!
      • martina mensink
        martina mensink donderdag 02 jun 2016 om 21:46
        Bedankt! Kan me moeder ook een keertje taart mee eten op een verjaardag;)
  • Margreet
    Margreet zaterdag 16 jul 2016 om 12:58
    Is het ook mogelijk om de ingrediënten voor het biscuitdeeg x 2 te doen, en na het bakken de bodem door te snijden? Of bakt de bodem dan niet goed?
    • Smakelijck zaterdag 16 jul 2016 om 16:39
      Ja hoor, dat kan, de baktijd moet je dan wel verlengen. Ik doe het zelf op deze manier omdat ik het resultaat mooier, strakker en steviger vind. Succes!
  • Margreet
    Margreet zondag 17 jul 2016 om 08:15
    Dank je wel!
  • Marieke Kruijt
    Marieke Kruijt woensdag 12 okt 2016 om 18:34
    1,5 eetlepel rundergelatinepoeder* (Great Lakes of Jacob Hooy) Waar haal je dit?
  • Marieke Kruijt
    Marieke Kruijt woensdag 12 okt 2016 om 18:34
    1,5 eetlepel rundergelatinepoeder* (Great Lakes of Jacob Hooy) Waar haal je dit?
    • Smakelijck woensdag 12 okt 2016 om 19:47
      Great Lakes heb ik zelf en bestel ik bij Puur Mieke. Jacob Hooy is te koop bij de Tuinen.
  • RINY BOOT
    RINY BOOT zondag 30 apr 2017 om 16:40
    heb een spring vormpje van 10 cm kan ik de verhoudingen voor de vorm van jullie krijgen? ben alleen dan heeft een grote taart geen zin maar wil het wel maken mvg riny
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190