Donderdag 07 jun 2012

Lasagne met spinazie en ricotta!


Lasagne is een ideale ovenschotel. Je kunt het goed van tevoren klaarmaken, je kunt 'm in z'n geheel invriezen, en je kunt er veel groenten in kwijt! En deze overheerlijke versie is nog vegetarisch ook! De moeite waard om eens uit te proberen!


Lasagne met spinazie en ricotta:


Ingredienten voor de tomatensaus:
Ui, teen knoflook, 2 blikken tomatenblokjes, laurierblaadje, hand fijngesneden verse basilicum, zout en peper.


Voor het spinazie-ricottamengsel:
400 gr. spinazie, 250 gr. ricotta (supermarkt), zout, peper, nootmuskaat, 2 eetlepels geraspte parmezaan, geraspte schil van een halve biologische citroen.


Overige ingredienten:
Lasagnebladen, 2 tomaten, 1 bol mozzarella in plakjes gesneden, 1 hand verse basilicum.


Begin met de tomatensaus. Fruit hiervoor een ui en een teen knoflook in wat olie. Voeg de blikken tomatenblokjes toe met een blaadje laurier, hand verse fijngesneden basilicum en maak op smaak met wat zout en peper. Laat deze saus op laag vuur 20 minuten inkoken. Af en toe doorroeren.

Roerbak ondertussen de spinazie in een pan met olijfolie. Voeg wat zout, peper en nootmuskaat toe. Laat de spinazie op hoog vuur snel slinken. Zet daarna het vuur uit en laat wat afkoelen.
Laat de spinazie uitlekken maar bewaar het vocht. Snijd de spinazie fijn en roer er de ricotta, wat geraspte parmezaanse kaas en de geraspte schil van een halve citroen door. Giet er wat kookvocht bij als het mengsel te droog is geworden.

Bedek de bodem van een ovenschaal met de helft van de tomatensaus (verwijder het laurierblaadje!). Leg hierop lasagnebladen. Dit kunnen verse bladen zijn of gedroogde uit een pak. Verdeel hierover het spinazie-ricottamengsel. Leg hierop opnieuw lasagnebladen en maak de schotel af met de rest van de tomatensaus. Beleg de saus met plakjes verse tomaat, bestrooi deze met een hand basilicumblaadjes en de mozzarellaplakjes.

Bak de lasagneschotel 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bestrooi hem voor serveren opnieuw met verse basilicum.

Eet smakelijck!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Op workshops maar ook om mij heen hoor ik regelmatig de vraag wat nu gezond, e-nummervrij,...
lees verder
Op verzoek van velen: recepten voor groente- en fruitsapjes. Ik hoop steeds tussendoor hier...
lees verder
Ondanks het herhaaldelijk checken op fouten zijn er in Smakelijck Zoet! toch een paar...
lees verder
Soezen zijn erg leuk om te maken. Het is erg makkelijk en de ingredienten heb je waarschijnlijk...
lees verder
Zelf koekjes bakken is vaak verrassend eenvoudig. Er zijn niet heel veel ingrediënten voor...
lees verder

46 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 09 dec 2013 om 19:09
    Hoi Williene,
    Vanavond dit recept gemaakt. Het viel goed in de smaak! Alleen was de citroensmaak vrij aanwezig. Wellicht iets te enthousiast geraspt...? Volgende keer probeer ik het zonder, want verder ben ik blij met weer een heerlijk vegetarisch gerecht waar je het vlees niet in mist! Omdat wij met vijf personen zijn heb ik een blik tomatenblokjes extra gebruikt en een laag lasagnevellen extra. Ik vond de verhouding zo ook goed kloppen.
    Bedankt voor je leuke recepten, ik ben er al dagen in aan het neuzen en ga zeker nog meer proberen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 09 dec 2013 om 21:35
      Wat leuk zeg! Dankjewel voor je reactie. Ik gebruik zelf altijd bio citroenen en die zijn vrij klein ;-) Dus volgende keer mee oppassen ;-)

      Succes met de recepten!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 19 aug 2013 om 22:16
    Hallo Williene,

    Ik wil morgen je lasagne gaan maken. We zijn met 6 volwassenen, is dit recept dan genoeg? Of raad je aan om dan alles te verdubbelen?

    Ik hoor het graag van je.

    Alvast bedankt.

    Groeten.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 20 aug 2013 om 21:19
      Hallo,

      Het ligt eraan hoeveel jullie eten en wat je erbij serveert. Als je er nog een lekkere salade bij doet en wat volkoren pasta dan zit je al sneller vol. Maar dan nog zou ik zeker 1,5 van het recept nemen!

      Succes en eet smakelijck!
  • Esther
    Esther maandag 13 mei 2013 om 22:08
    Wow...wat was deze lasagne lekker zeg; hij staat met stip op nr 1!! Super!!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 28 mei 2013 om 21:10
      Je kunt dit inderdaad gerust eten. Ik lees net dat je beter mozzarella kunt eten dan gewone kaas. Bovendien bevat mozzarella anti oxidanten.

      Eet smakelijck ;-)
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 28 mei 2013 om 11:37
      Ha Williene,
      We dachten dat we met dit gerecht misschien een teveel aan vet binnen zouden krijgen... Maar je reactie is duidelijk!
      't Gaat ons er juist om dat we zo gezond als mogelijk is eten. Heerlijk dat we dit gerecht dus met een gerust hart kunnen eten! Dank-je-wel!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 27 mei 2013 om 19:49
      Leuk om te horen dat het geslaagd was!

      En ach, calorieën ;-) Ik let daar zelf totaal niet op, omdat in een gezond eetpatroon het aantal calorieën niet uitmaakt.

      Ik heb het even opgezocht vwb de kazen, die zijn (denk ik) het meest calorierijk. 100 gram ricotta bevat 98 calorieën. Mozzarella bevat per 100 gram 250 calorieën.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous maandag 27 mei 2013 om 18:41
      We waren erg benieuwd hoe dit gerecht zou smaken.... In één woord: verrukkelijk!!

      We vroegen ons af of dit gerecht veel calorieën bevat...
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 13 mei 2013 om 22:46
      Wat leuk Esther! Fijn dat je het even laat weten!
  • Janny
    Janny woensdag 19 sep 2012 om 19:56
    De verjaardag was, mede dankzij de taarten en hapjes, geslaagd! Positieve reacties op de Monchoutaart en appeltaart. Ook de tonijn- en kipkerriesalade komen hier zeker nog eens op het menu. Maar voorlopig even niet...pffft...het kostte wel even tijd om alles te maken :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 20 sep 2012 om 19:17
      Wat leuk Janny! En fijn dat je het nog even laat weten! Tja, het is wel veel werk he? Dat is helaas het nadeel...


      Groetjes, WIlliene
  • Janny
    Janny donderdag 13 sep 2012 om 15:14
    Hoi Williene,

    Ja, het is gelukt en het zag er prachtig uit! Toch weten we nu dat wij niet zo van kaas houden in een gerecht. Nou ja, smaken verschillen!
    De appeltaart was heerlijk gisteren, geserveerd met een bolletje ijs. Topper!
    Vrijdagavond is het echte feest voor 25 familieleden. Dan staat o.a. deze taart waarschijnlijk weer op het menu. Ook wil ik proberen om jouw tonijn- en kipkerriesalade te maken, voor mini-sandwiches. Ik laat je de reacties nog weten!

    Groetjes! Janny
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 sep 2012 om 19:02
      Dankjewel Janny, voor je reactie! Ik moet ook zeggen dat ik niet zo'n fan ben van mozzarella. Dus als dat de soort kaas is waar je niet van houdt dan kun je ook gewoon geraspte kaas er overheen strooien.

      Leuk dat de appeltaart in de smaak is gevallen! Leuk dat je het nog even laat weten, ik ben benieuwd naar de reacties! Een hele fijne avond, morgen!

      Groetjes, WIlliene
  • Janny
    Janny maandag 10 sep 2012 om 15:05
    Op aanraden van schoonzus Geke hierboven maak ik vandaag deze lasagne.... Ik ben heel benieuwd!
    Voor morgen staat de appelkruimeltaart van Place op mijn to-do-lijst. Geke kan 'em bij komen beoordelen op mijn verjaardag, woensdag! :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 sep 2012 om 20:26
      WAt leuk, Janny! Is het gelukt?

      Succes met de taart en ik wens je een hele fijne verjaardag! Gefeliciteerd!

      Groetjes, Williene
  • Geke
    Geke donderdag 06 sep 2012 om 22:16
    We zijn hier inmiddels bijna verslaafd aan;-) Het is heerlijk!! Soms voeg ik wat andere kazen toe en laat een andere kaassoort weg. Voor de kinderen doe ik er vaak lasangette in, in plaats van grote lasangebladen, dat eet wat makkelijker voor hen..Ga maar zo door met al die lekkere recepten...Leuk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 sep 2012 om 08:58
      Wat leuk om te horen, Geke! Heerlijk om te lezen hoe je er mee experimenteert! Dankjewel voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • lotte
    lotte dinsdag 12 jun 2012 om 10:50
    Nou ik heb van het weekend deze lasagne met een beetje een 'lotte twist' gemaakt.
    Hij was heerlijk! Een nadeel van mijn twist: ik had wat meer laagjes gemaakt, en het leek alsof de 2 laagjes spinazie ricotta vulling het een beetje droog maakte terwijl het in de pan goed smaakte. Volgende keer doe ik er dus iets meer tomatensaus in (die ik overigens zelf ook al zo maakte muv het laurier blaadje, zal dat eens proberen), maar die spinazie ricotta blijft erin!
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 12 jun 2012 om 11:29
      Leuk Lotte, dat je 'm hebt geprobeerd! Met meer laagjes moet je inderdaad uitkijken. Zelf vind ik het dan al snel te pasta achtig worden. Je zou wel meer laagjes kunnen doen maar de spinazie-ricotta maar 1 laag geven. Je zou ook wat extra kookvocht kunnen toevoegen aan het spinazie mengsel zodat het wel lekker smeuig is.

      Succes!
  • ange
    ange maandag 11 jun 2012 om 21:21
    Ha Williene,

    Super recept lijkt me,doe je hier volkoren lasagne bladen in?
    En waar haal je deze ?

    groetjes Ange
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 jun 2012 om 21:31
      Ha,

      Dat is inderdaad mogelijk, de natuurwinkel heeft deze sowieso maar je kunt ze denk ik ook wel bij de supermarkt kopen.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 08 jun 2012 om 16:32
    hoe moet je lasagne invriezen? wat voor schaal gebruik je daarvoor en laat je het eerst in de oven bakken of kan het gelijk in de diepvries?
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 jun 2012 om 17:01
      Dan maak ik het gewoon in de ovenschaal en zet schaal en al afgedekt in de vriezer. Ongebakken dus. Ik zet de bevroren lasagne dan in de oven op 200 graden en zet 'm er dan 1 uur in. Geraspte kaas of mozzarella doe ik er dan pas na een half uur oventijd op, zodat deze niet te hard/bruin wordt.

      Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 07 jun 2012 om 17:59
    Oh, haha, dat is een foutje. Ik zal het gelijk even aanpassen. Het vocht kun je evt. weer toevoegen aan de spinazie-ricotta zodat het een goed roerbaar mengsel wordt ;-) Soms is dat niet nodig, maar als je het heel goed uitknijpt met het snijden dan kan het wat droog worden.

    Bedankt voor je oplettendheid!
  • Rianne
    Rianne vrijdag 11 jul 2014 om 14:24
    Ha Williene Ik lees in het recept dat je basilicum mee moet koken, maar op de site van de AH staat dat je basilicum nooit mee moet koken omdat aroma dan verdwijnt. Klopt dit? Groet Rianne
    • Smakelijck vrijdag 11 jul 2014 om 18:48
      Basilicum voeg ik altijd als allerlaatst toe. Vers zit er inderdaad de meeste smaak aan, maar de smaak verdwijnt ook zeker in de saus of soep, waar je het in gebruikt. Succes!
  • Inge
    Inge dinsdag 03 feb 2015 om 19:45
    Met recht een Smakelijck recept. Ik kook als het even kan zonder zout, dus nu niet toegevoegd. We hebben het totaal niet gemist. De spinazie in de sla-centrifuge drooggemaakt, en daardoor alle voedingstoffen behouden bij het wokken. Parmezaan had ik niet in huis, dus het werd oude schapenkaas, die op zichzelf ook al zouter is. De citroen heb ik niet gebruikt. Misschien volgende keer wel eens proberen. Omdat ik nogal van groenten houd, probeer ik volgende keer de verhouding van 1,5 x de groenten. Dan heb ik ook gelijk genoeg voor 4 grote volwassen eters. Bedankt voor het recept en voor ons een blijvertje. Je snapt wel dat het helemaal opgegaan is. Fijne avond verder en succes met het bedenken van nog meer heerlijke, smakelijcke en gezonde recepten!
    • Smakelijck woensdag 04 feb 2015 om 14:41
      Wat leuk, dat het een geslaagde schotel is geworden! Goed om te lezen. Je aanpassingen klinken heerlijk!
  • Van de Water
    Van de Water donderdag 30 apr 2015 om 17:44
    Echt heerlijk!
  • Marlies
    Marlies vrijdag 01 mei 2015 om 12:30
    Hoi Williene, Wat een lekker recept! Heb het in het weekend gemaakt. Had ik de tomatensaus klaar... bleek ik geen lasagnebladeren meer te hebben. Ik had nog wel penne in huis. Dus deze heb ik ongekookt door de tomatensaus geroerd en het recept verder op dezelfde manier klaargemaakt. In de oven gezorgd dat de penne goed onder de saus zat. Het resultaat: heerlijk! Van mijn man mag ik iedere week een vega-dag inlassen! (en dat is heel wat voor een man die dol is op vlees) Complimenten voor al je recepten. Groet Marlies
    • Smakelijck vrijdag 01 mei 2015 om 12:59
      Hé, wat leuk zeg! Goed idee ook, van die penne. Bedankt voor je reactie en leuk om te lezen dat je man zo reageert! Fijn weekend!
  • Eva
    Eva dinsdag 13 okt 2015 om 12:28
    Dit is mijn favo lasagne! Alleen een vraag, steeds als ik je recepten op zoek, denk ik: voor hoeveel personen is dit? Zou je dat er misschien bij kunnen vermelden?
    • Smakelijck dinsdag 13 okt 2015 om 19:02
      Leuk! Qua hoeveelheid is dit nogal wisselend per gezin/persoon. Wat eet je erbij bijvoorbeeld, of eet je het enkel. Het is ook afhankelijk van grote eters/kleine eters. Ik merk zelf altijd dat, als het bij een recept staat aangegeven dat het veel te weinig is. Daarom maak ik alles op gevoel en weet ik inmiddels wat wij als gezin nodig hebben. Daarom wil ik dat loslaten.
  • alet
    alet maandag 02 nov 2015 om 19:23
    Op advies van mijn schoonzus deze vegaschotel gemaakt. Manlief gruwelt van ''kaasdraden". Daarom de schotel op een bord geschept, heel fijngesneden en toen geserveerd. Ziet er niet zo mooi uit, maar het resultaat was wel dat hij gesmuld heeft! Als er maar geen kaas in zit mag ik vaker vega koken. Hi,hi..;-))
    • Smakelijck maandag 02 nov 2015 om 20:28
      Leuk, Alet! Succes!
  • Magdalien
    Magdalien maandag 23 nov 2015 om 19:13
    Vorige week gemaakt. Het was heerlijk!
    • Smakelijck dinsdag 24 nov 2015 om 10:44
      Leuk!
  • Thirza
    Thirza maandag 21 dec 2015 om 18:11
    Heerlijk gesmuld vanavond van deze lasagne! Het was een hit! De kids hebben gesmuld! :-)
    • Smakelijck dinsdag 22 dec 2015 om 11:06
      Super!
  • Gerda
    Gerda dinsdag 26 jan 2016 om 17:11
    Kun je deze lasagne ook een dag vantevoren klaarmaken, en de volgende dag in de oven doen?
    • Smakelijck woensdag 27 jan 2016 om 11:22
      Ja hoor!
  • Boudien
    Boudien dinsdag 16 feb 2016 om 10:41
    Hoi Williene, laatst heb ik deze overheerlijke lasagne gemaakt. Echt een topper! Maar... Ik heb lactose-intolerantie en heb erg veel last gekregen na het eten hiervan. Waar kan de ricotta door vervangen? Het romige van de ricotta vond ik juist zo lekker.....
    • Smakelijck dinsdag 16 feb 2016 om 12:46
      Dankjewel voor je complimenten! Ik zou eens in de natuurwinkel kijken of ze iets van een vervanging hebben. Wellicht op basis van geitenmelk? Of kan dit ook niet? Succes!
  • Alette
    Alette woensdag 19 okt 2016 om 00:43
    Hoi Williene, voor een stamppotbuffet wilde ik graag een rookworstvrije boerenkoolstamppot maken. Al snuffelend op internet kwam ik op het idee om van knolselderij lasagnebladen te maken. Zou bovenstaand recept lekker zijn met boerenkool en knolselderij i.p.v. de spinazie en de lagsagnebladen? Vind jouw recepten altijd zo lekker, maar volgens mij staan er geen vega boerenkoolrecepten op de site en in je boeken. Het recept in Winter vind ik te gewaagd voor de gasten die gewoonlijk boerenkool met worst en aardappels eten.....
    • Smakelijck woensdag 19 okt 2016 om 15:12
      Wat een leuk idee! Ik heb alleen echt geen idee of dat goed uitpakt, het klinkt wel heel spannend ;-) Je zou het een keer kunnen testen? Het recept in Winter ziet er wellicht gewaagd uit, maar is echt erg lekker. Ik ben benieuwd naar je resultaat. In ieder geval, succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190