Maandag 11 mei 2015

Kurkuma!

Even geleden hebben we je het één en ander verteld over kaneel, nu wil ik een ander specerij de aandacht geven: kurkuma.

Weten jullie trouwens het verschil tussen kruiden en specerijen? Kruiden en specerijen hebben de overeenkomst dat ze beide worden gebruikt om de geur en smaak van een gerecht te verbeteren. Kruiden en specerijen worden in zinnen vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk verschil tussen deze twee.

Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen komen vaak uit landen een met subtropisch of tropisch klimaat en bestaan uit andere plantendelen zoals knoppen, peulen of wortels.

Kurkuma is de wortel van de plant Curcuma Longa, en wordt meestal vermalen verkocht als smaakmaker in Indische gerechten.

Ander namen zijn: koenjit, curcuma, geelwortel. Kurkuma is het voornaamste bestanddeel van kerriekruiden of currykruiden, waardoor het de felle geel/oranje kleur heeft.

In Oosterse landen (Azië/Indië) waar de plant groeit, is kurkuma al eeuwen geroemd om zijn geneeskrachtige werking. De laatste jaren komt er ook in onze westerse wereld steeds meer belangstelling voor, vooral vanwege de vermeende werking tegen verschillende kankersoorten. Het is best bijzonder dat Indiërs van gelijke leeftijd vele malen minder longkanker, darmkanker, borstkanker en nierkanker hebben dan westerlingen, terwijl het milieu daar meer kankerverwekkende stoffen bevat dan hier in het Westen.

Geen ander ingrediënt in de keuken is zo sterk ontstekingsremmend als de wortel van deze plant. De voornaamste stof die hiervoor verantwoordelijk is, is curcumine. Onderzoekers probeerden kwaadaardige tumoren te behandelen met kurkumacapsules, maar merkten dat de stof erg slecht door het lichaam opgenomen werd in de darmen.

Hoe dan wel? Uit onderzoek blijkt dat kurkuma in combinatie met gember, peper en olie het beste opgenomen wordt in het lichaam. Peper verhoogt de opname van kurkuma in de ingewanden met een factor van 2000!

Dit kan je prima zelf doen in de keuken! De meest gebruikte vorm is een mengeling die je in de winkel koopt, en die kerrie heet. Lees op de verpakking of er gember en peper aan de kurkuma toegevoegd zijn, dit is namelijk niet altijd het geval. Ook is de Bio-versie beter dan de niet-bio, omdat het bekend is dat specerijen bespoten worden en in de Oosterse landen zijn de regels hiervoor vaak minder streng dan in de Europese landen.

Indiërs gebruiken gemiddeld een kwart tot een half theelepeltje per dag. Kerrie bewaar je in het donker en niet in de vensterbank omdat dat zo gezellig staat of handig is. Dan gaat de werking ervan achteruit.

Niet alleen de positieve werking tegen kanker geldt voor kurkuma, ook de remmende werking voor ontstekingen, Alzheimer, artritis en diabetes zijn bekend. De ORAC-waarde (het aantal antioxidanten in een voedingsmiddel) van kurkuma bedraagt 159.277, dit is de 6e plaats van kruiden met de meeste antioxidanten.

Geniet van deze bijzondere specerij en gebruik royaal in de keuken! Genoeg informatie om mee aan de slag te gaan!

ORAC Waarde lijstje nr 1 tm 10:

1

Kruidnagel, gemalen

314.446

2

Sumac zemelen

312.400

3

Kaneel

267.536

4

Sorghum, zemelen, rauwe

240.000

5

Oregano, gedroogd

200.129

6

Kurkuma, gemalen

159.277

7

Acai bessen, gevriesdroogd

102.700

8

Sorghum, zemelen, zwart

100.800

9

Sumak, graan, ruwe

86.800

10

Cacaopoeder, zonder suiker

80.933

 

Met pure groetjes, Christine van doemaarpuur.nl 

Het is weer hoognodig tijd voor een leuke winactie! Dit keer een hele mooie, emaille bakvorm met...
lees verder
Het weer lijkt er nog niet echt op, maar het is toch echt lente! Daarom dit heerlijke...
lees verder
Hartig broodbeleg is weleens lastig als je E-nummervrij en suikervrij wilt eten. Deze roomkaas is...
lees verder
Steeds meer mensen willen overgaan op gedeeltelijk vegetarische maaltijden. Vooral als je...
lees verder
Lemon Curd kennen we allemaal, toch? Een lekker, wat zurige citroenroom die geserveerd wordt bij...
lees verder
Door de drukte met mijn kookboek ben ik helemaal vergeten om de groenten en fruit van het...
lees verder

9 opmerkingen
  • Carolien
    Carolien woensdag 13 mei 2015 om 09:21
    Leuk deze uitleg! Ik wist het al wel maar toch leuk om weer es te lezen. Ik heb zelf alleen moeite met elke dag kerrie of kurkuma eten. Ik wil het niet elke dag in mijn warme maaltijd stoppen dat wordt ook zo saai. Maar kan het ook in smoothies of hebben jullie nog andere ideeen hoe ik dit spul elke dag ongemerkt binnen kan krijgen? Zijn er naast warme maaltijden nog leuke recepten hiermee??? Bedankt alvast voor de tips!
    • paula
      paula donderdag 21 mei 2015 om 16:18
      ik doe de kurkuma en de peper in een klein schaaltje appelmoes eet dat dagelijks smaakt lekker.
  • Christine
    Christine woensdag 13 mei 2015 om 14:21
    Ik heb wel eens gelezen van een kerriedrankje dat warm gedronken wordt met amandelmelk of kokosmelk en kerrie, gember of kaneel en eventueel wat honing. Maar ik heb het zelf nooit geprobeerd. Ook las ik van iemand die het door smoothies doet met aardbeien en peper..... groetjes Christine
    • Carolien
      Carolien donderdag 14 mei 2015 om 09:42
      Dankjewel ik ga het eens proberen! En nog even googlen misschien vind ik nog meer...
  • Maria
    Maria vrijdag 15 mei 2015 om 10:47
    Wat een leuke info. Gebruik graag kerriepoeder, maar idd elke dag wordt een beetje saai. Is het te gebruiken in andere dingen dan de warme maaltijd?
  • Anne-Marie
    Anne-Marie vrijdag 15 mei 2015 om 16:57
    Pas wel op met een hoge inname van kurkuma. Ik heb het een tijdje geslikt in de vorm van een natuurlijk supplement om de lever te ondersteunen, maar kreeg uitslag(pigment vlekjes) aan de zijkanten van mijn gezicht. Bleek door testen met bioresonantie dat de kurkuma ging belasten
  • Christine
    Christine zaterdag 16 mei 2015 om 11:23
    Bedankt Anne-Marie voor je aanvulling! Dat is idd altijd het gevaar van supplementen, dat de concentratie te hoog wordt. Bij twijfel altijd een deskundige raadplegen! Maar dat is wat anders dan het gebruik in de keuken. De kracht zit hem niet in de hoeveelheid, maar in het regelmatige gebruik.
  • Jolanda
    Jolanda zondag 17 mei 2015 om 18:16
    Vaak bak ik tussen de middag een ei met wat groente en altijd kurkuma met peper erbij..heerijk! Ook lekker door roerbakgroente, witlof met kip bv....
  • Christine
    Christine maandag 18 mei 2015 om 14:07
    Nog een tip: rauwe witlofsalade met met kerrie, een beetje mayo en een mango in stukjes, mmmm Even in laten trekken zodat de smaken goed tot zijn recht komen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190