P1010114
Maandag 24 nov 2014

Kruidige Stoofpeertjes!

De wintermaanden staan voor mij gelijk aan stoofpeertjes, warme chocolademelk, gevulde speculaas en koekkruiden. De rest van het jaar gebruik ik dat maar weinig, maar in de herfst/winter des te meer.

Stoofpeertjes daar ben ik dol op, alleen weet ik nooit goed waar ik ze bij moet eten ;-) Het lekkerst vind ik ze bij rode kool met appeltjes, stoofvlees en met kerst. Toetjes eten we verder vrijwel niet en fruit bij de warme maaltijd vind ik nooit zo heel geslaagd, met uitzondering van de rode kool dus. Dus ik maak een pan vol en vervolgens eet ik ze als tussendoortje bij een lekkere mok kruidenthee.

 

Kruidige Stoofpeertjes

Ingrediënten:

8-10 stoofperen, 75 milliliter appel-bessendiksap of appeldiksap, scheutje rode port, 600 milliliter water, 1 theelepel koek en speculaaskruiden, ½ theelepel kaneelpoeder of 1 kaneelstokje, schil van 1 citroen, halve vanillepeul, 2 stuks steranijs

Bereiding:

Schil de peertjes maar laat ze heel. Leg ze voorzichtig in een stoofpan en voeg de ret van de ingrediënten toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zo’n anderhalf tot twee uur zacht doorstoven.

Je kunt de peertjes warm maar ook koud serveren.

Tip: het overgebleven vocht is ook erg lekker, dit kun je wat indikken met bijvoorbeeld maizena. Je doet hiervoor 1 eetlepel maizena aanmaken met 1 eetlepel koud water en dit roer je voorzichtig door het vocht. Laat het nog een paar minuten doorkoken dan zal het langzaam indikken. Erg lekker bij bijvoorbeeld een toetje of over de peertjes.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Het zal je vast niet ontgaan zijn in het nieuws: Voedselfabrikant Honig doet E-nummers in de ban....
lees verder
Het is weer tijd voor de Smakelijcke Kerstpakketactie! Ook dit jaar wil ik weer graag een...
lees verder
Ingredienten: 1 liter water, 3 groentenbouillonblokjes (Rapunzel zonder gist), 2...
lees verder
Zout Zout is een enorme smaakmaker in gerechten. Zonder zout zit er vaak maar weinig...
lees verder
Je bent er dol op of je gruwelt ervan. Amandelspijs. In een roomboterstaaf of in een lekker...
lees verder
Het is zó simpel, maar daarom ook zo leuk! Een fruitsalade in de kleuren van de vlag! De foto...
lees verder

26 opmerkingen
  • Rianne
    Rianne maandag 24 nov 2014 om 14:10
    Dit ga ik zeker proberen! Lijkt me heerlijk! Sinds enkele weken ben ik me aan het verdiepen in e-nummervrij eten en het spreekt me erg aan! Ik heb (vooral de laatste tijd) steeds meer last van mijn darmen en ik hoop dat het verbeterd door meer op mijn voeding te letten. Ik probeerde altijd wel gezond te eten, maar ik kom er steeds meer achter dat wat in de winkel gezond lijkt in, helemaal niet zo gezond is! Ik heb al verschillende van je recepten uitgeprobeerd en de meeste vielen hier (ook bij m'n man en kinderen) wel in smaak! Ik vind het zelf wel lastig om ineens over te gaan, dus we doen het in stapjes. De avondmaaltijden probeer ik nu zoveel mogelijk op te letten en we eten nu voornamelijk speltbrood... Elk stapje is er 1, denk ik maar... Ben dus erg blij met je blog! Groetjes Rianne
    • Smakelijck maandag 24 nov 2014 om 18:53
      Bedankt voor je reactie, Rianne! Goed om te lezen dat je bent begonnen met E-vrij eten. Stapje voor stapje werkt vaak het beste, in ieder geval om het vol te houden. Succes en als je vragen hebt, stel ze gerust!
      • Rianne
        Rianne dinsdag 25 nov 2014 om 11:22
        Dan hier alvast de eerste vraag...;) M'n frituurpan is aan een schoonmaakbeurt toe, dus gelijk een goed moment om een gezondere vervanger voor zonnebloemolie erin te gooien. Nu las ik dat arachideolie ook een goed (en wat goedkoper) alternatief is voor kokosolie. Klopt dat?
        • Smakelijck woensdag 26 nov 2014 om 09:15
          Nee dat klopt niet ;-) Prima olie om 1 keer in te frituren, maar zoals heel veel olie wordt deze olie ranzig bij vaker gebruik en regelmatige verhitting. Bovendien kun je met kokosolie minimaal een jaar frituren. Als je de acties in de gaten houdt, bij o.a. de Tuinen dan kun je best voordelig aan kokosolie komen en valt de prijs heel erg mee, vooral omdat je er veel langer mee doet! Succes!
  • Jacquelien van asselt
    Jacquelien van asselt maandag 24 nov 2014 om 16:43
    Wij eten de stoofperen met sperziebonen en een stukje rundvlees op zondag. Maar ik denk dat dit een familie recept is want de aangetrouwden vinden het een vreemde combinatie Wij vinden het heerlijk we eten het zelfs met kerst! Probeer het maar eens!
    • Smakelijck maandag 24 nov 2014 om 18:54
      Leuk zeg, bedankt voor je tip! Kijken of het hier in de smaak valt ;-)
    • Alette
      Alette donderdag 27 nov 2014 om 10:08
      Ha Williene, Sinds wij à la Williene eten hebben wij dat "probleem" ook: dat we niet weten waar we de stoofperen bij moeten eten. Jouw smaakvolle (hartige) groenterecepten vinden wij niet zo combineren met de zoete smaak van de stoofperen. Daarom vriezen we de stoofperen in en eten we ze o.a. 's zomers in combinatie met spitskool uit de wok. "Vroeger" aten wij ze ook wel bij gestoofde andijvie met een stukje stoofvlees. Jouw tip om ze als tussendoortje te eten vinden we echt een hele goede! Die gaan we vandaag uitproberen. Heb geen port in huis, maar met rode wijn zal het w.s. ook wel gaan.
      • Je naam...
        Je naam... donderdag 27 nov 2014 om 10:10
        oei, ik doe iets niet goed.... De reactie had hier onderaan moeten staan....
        • Smakelijck donderdag 27 nov 2014 om 13:59
          Ja hoor, rode wijn kan ook prima! En ik vind het ook niet lekker combineren met al dat hartigs ;-) Soms eet ik het dan gewoon als 'toetje' wat we normaal nooit eten, en dat is ook lekker.
  • Rianne K
    Rianne K dinsdag 25 nov 2014 om 19:24
    Ik kan het niet laten om even te laten weten waar wij stoofpeertjes heerlijk bij vinden; spruiten! En dan inderdaad met het stukje stoofvlees en aardappels :). Ook ideaal om kinderen aan spruiten te laten wennen want ze vinden het vaak wel te eten in combinatie met zoete peertjes. Mede hierom vind ik foodblogs ook zo leuk, het uitwisselen van ieders smaken en ervaringen :)
    • Alette
      Alette donderdag 27 nov 2014 om 09:59
      Deze combi kennen wij ook! Wij eten nu de spruiten à la Williene (met linzen en zoete aardappel) en dan is de combi met stoofperen niet zo....;-)
      • Smakelijck donderdag 27 nov 2014 om 14:00
        Ook een goede tip, bij spruiten. Ik hou niet zo van spruitjes maar wie weet ga ik het zo wel lekker vinden!
  • Corina
    Corina woensdag 26 nov 2014 om 21:47
    Zoooooo wat een super heerlijke stoofpeertjes zijn het geworden, dankzij dit recept. Moeite om ze te laten staan. Bedankt!!!
    • Smakelijck donderdag 27 nov 2014 om 14:01
      Goed om te lezen, Corina, ik heb ook alweer zin om nieuwe te maken ;-)
  • Jo
    Jo vrijdag 28 nov 2014 om 11:05
    Hallo! Dr. Oetker heeft mix voor kwarktaart met stoofperen. (Het recept staat ook op internet) Zou ik jouw recept voor kwarktaart kunnen maken in combinatie met dit recept voor stoofperen?
    • Smakelijck vrijdag 28 nov 2014 om 13:20
      Heb het even opgezocht, maar dat lijkt me prima kunnen. Klinkt erg lekker zeg! Misschien ga ik daar ook nog wel wat mee doen ;-)
  • margrietha
    margrietha vrijdag 28 nov 2014 om 13:33
    mijn vraag gaat niet over de stoofperen (die vind ik heerlijk bij een aardappel en een stukje vlees, vind het heerlijk als vervanger van groente...zal aan mijn smaakt liggen ;-) of gemak 1soort koken is handiger dan stoofperen en een groente ernaast) Ik las van de kokosolie dat je die minimaal een jaar goed houd om in te frituren, maar kan je er dan ook kroketten oid in bakken? Of alleen patat? Ben er wel benieuwd naar want bakken doe ik al in kokosolie Groeten Margrietha
    • Smakelijck vrijdag 28 nov 2014 om 16:12
      Hoi, In kokosolie kun je alles frituren, maar van bijv. kroketten wordt de olie wel sneller vies door het paneermeel. Dit kun je voorkomen door een filter in je mandje te leggen (te koop bij o.a. blokker) of het frituurvet een keer te zeven. Succes!
  • Wietske
    Wietske zondag 30 nov 2014 om 04:07
    DIe stoofpeertjes lijken me wel wat en ik eet ze gewoon als groente maar eet dan overdag wel een avocado voor de gezonde vetten en vitaminen en een groene smoothie.. Verder nog een persoonlijke tip i.p.v. frituren kun je beter patat en kroketten in de oven bereiden, toch wat gezonder en wel zo lekker. Nu zijn er ook bitterballen etc.die je in de oven kunt bereiden (van Kwekkeboom) en ze smaken prima. Die zeldzame keer dat ik eens patat of i.d. eet maak ik het mijzelf gemakkelijk!
    • Smakelijck maandag 01 dec 2014 om 09:23
      Snacks zijn vrijwel niet E-vrij en suikervrij te verkrijgen, ik ken enkel de bitterballen van Ecofields en die moeten in de frituurpan. Verder frituren we hier heel matig en in kokosolie vind ik dat geen enkel probleem. In de oven doen we vaak gewone aardappeltjes met schil, dat vinden ze hier net zo lekker als frietjes. Ovenfriet is ook voorgefrituurd dus niet meer 'gezond'. Dus als ik frituur doe ik het graag goed ;-)
  • Esther
    Esther woensdag 17 dec 2014 om 11:49
    Hoi Williene, is een vanillepeul hetzelfde als een vanillestokje? Zo ja, moet hij dan in zijn geheel erin, of alleen de 'zaadjes'? Groetjes Esther
    • Smakelijck woensdag 17 dec 2014 om 17:21
      Yep, dat is hetzelfde. Ik gebruik vaak een stokje waar ik het merg al heb uitgehaald voor een baksel o.i.d. Dan doe ik het 'lege' stokje bij de stoofpeertjes in. Je kunt ook een half stokje doen, maar wel even doorsnijden zodat de smaak er lekker in gaat zitten. Succes!
  • Nicoline
    Nicoline zaterdag 07 nov 2015 om 09:42
    Help!! Heb deze stoofpeertjes gemaakt, maar ze smaken ontzettend zuur en bitter. De citroenschil overheerst enorm. Kan ik hier nog wat aan doen? Groetjes, Nicoline
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:40
      Wat vreemd! Heb je er teveel wit van de schil bijgedaan, dat kan een hele bittere smaak geven. Wellicht wat meer diksap erbij?
  • wilma
    wilma zaterdag 14 nov 2015 om 15:13
    Hoi Williene, Ik heb net je recept ontdekt en met de ingrediënten die ik in huis had de stoofpeertjes opgezet. I.p.v vanillepeulen heb ik vanillesuiker gebruikt en ipv rode port witte en i.pv. diksap rode bessensap. omdat ik van zoete peren hou heb ik nog wat suiker toegevoegd.De citroenschil heb ik met een zesteur geraspt dan weet je zeker dat je geen wit schil meeneemt. Wij eten stoofpeertjes met pittige sperziebonen (met spekjes, ui, basamicoazijn(scheutje) honing(naar smaak) en champignons.Een frisse salade à la Jamie van munt, Spaanse peper, komkommer(geschild met de dunschiller) en citroen maken het (herfst)gerecht compleet. bedankt Williene voor je inspiratie!
    • Smakelijck maandag 16 nov 2015 om 09:32
      Dat klinkt als een overheerlijk menu! Leuk om te lezen en bedankt voor het delen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190