Dinsdag 05 nov 2013

Kruidcake!


Via mail kreeg ik een lekker recept voor een kruidkoek. Het recept was gemaakt met witmeel en geraffineerde suiker, maar dat is natuurlijk gemakkelijk omgezet! Bij deze geef ik het lekkere recept door! Niet moeilijk te maken en een erg lekker tussendoortje, vooral met een beetje roomboter ;-)

Ingrediënten:
300 gram speltmeel (voor glutenvrij: zie tip), 1,5 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 75 gram roomboter, 1 ei, 2 eetlepels koek- of speculaaskruiden, 150 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker, 3 eetlepels biologische of imkerhoning, 200 milliliter melk (amandelmelk, karnemelk o.i.d), snufje zout

Smelt de boter in een pan. Voeg de honing toe en roer dit goed door tot de honing is opgenomen. Haal de pan van het vuur af en klop het ei en de melk door elkaar en vervolgens voeg je dit al kloppend bij de gesmolten boter. Voeg de droge ingrediënten toe en mix dit tot een beslag.

Doe het beslag in een cakeblik van 1 liter inhoud en zet in een voorverwarmde oven op 160 graden. Bak de cake gaar in 55-60 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is voordat je 'm eruit haalt!

 
Tip: Wil je dit recept glutenvrij maken? Gebruik dan 225 gram boekweitmeel, 75 gram amandelmeel.
 

Fijne dag!

Liefs, Williene

Garam masala is een kruidenmengsel die veel wordt gebruikt in de Indische keuken. Zoals ik...
lees verder
's Ochtends vroeg heb ik geen trek om brood te eten. Sowieso ben ik geen fan van brood, eet het...
lees verder
Een aantal weken geleden heb ik een workshop brood bakken met zuurdesem gevolgd bij Levine van de...
lees verder
Een aantal weken terug kreeg ik een heerlijk verwenpakketje met chocolade van...
lees verder
Voor de Foe yong hai heb je nodig: 1 prei, in dunne ringen gesneden, ong. 200 gr....
lees verder
Een lekkere eenvoudige smoothie die je op elk moment van de dag kunt drinken. De heerlijke...
lees verder

72 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 01 mrt 2014 om 14:09
    Beste Williene,

    Ik heb vanmorgen je kruidcake geprobeerd maar helaas lukt het niet om hem gaar te krijgen.
    Heb hem anderhalf uur in de oven gehad op 160 graden. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben?

    Groetjes

    Toos
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 04 mrt 2014 om 16:22
      Ja hoor, dat is prima! Gebruik je misschien een combi-magnetron? Deze geven vaker dit soort problemen.

      Succes!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 03 mrt 2014 om 18:33
      Ja, dat kan ik nog proberen. Ik heb pas geleden ook de cake gebakken en die was ook niet gaar. Daarom had ik hem er nu al langer in gedaan. Maar jammer genoeg lukte deze ook niet. Ik ga het nog een keer op 180 graden proberen! Ik gebruik een gewoon cakeblik is dat wel goed?

      Groetjes Toos


    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 01 mrt 2014 om 19:42
      Wat jammer! Heb je het recept gevolgd? Misschien ligt het aan de temperatuur van je oven? Volgende keer 180 graden proberen?

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 14 feb 2014 om 10:51
    Ha Williene

    Heb je net een mail gestuurd i.v.m. de kruidcake en nu lees ik allerlei opmerkingen over de kruidcake op jouw blog. Ook mijn vraag staat erbij ( niet luchtig ) dus dat ga ik nu maar eens uit proberen. De cake is erg lekker en zo gemaakt, dus voor herhaling vatbaar!

    Groetjes,
    Ali
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 14 feb 2014 om 22:11
      Succes met het proberen, Ali!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 08 feb 2014 om 13:52
    Wat een makkelijk en leuk recept van deze heerlijke kruidcake! Hij staat deze week al voor de 2e keer in de oven, valt er in de smaak bij ons thuis!

    Hartelijk bedankt!

    Groetjes Brenda
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 08 feb 2014 om 17:55
      Leuk, Brenda! Eet smakelijck!
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 14 dec 2013 om 19:50
    Deze vandaag gebakken!!! mmmmm erg lekker. Stond al heel lang op mijn lijstje eens te doen, maar kwam er steeds niet van. Weet je ook of je hem kan invriezen? Ik vind dit wel een leuke tractatie voor de juffen en meesters, maar heb niet de dag voor de verjaardag tijd om te bakken.
    Groet
    Elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 dec 2013 om 09:37
      Pfoe! Dan heb je er heel wat voor over ;-) Hopelijk is het goed gelukt!

      Fijne dag!
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 18 dec 2013 om 08:38
      dank voor je reactie durfde toch niet in te vriezen dus ik zet mijn wekker maar een uurtje eerder! verser kunnen ze dan niet krijgen! :)
      groet Elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 dec 2013 om 09:39
      Wat leuk! Je kunt hem vast wel invriezen, lukt met gewone cake ook. Succes in ieder geval!

      Fijne dag!
  • Ali
    Ali zaterdag 30 nov 2013 om 17:09
    Ha Williene

    Kan de palmsuiker in de appel-noten-rozijnencake uit je kookboek ook vervangen worden door agavesiroop?

    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 30 nov 2013 om 19:12
      Ha,

      Oh, dat zou ik niet zo snel doen. Door dat het siroop is heeft het een andere invloed op het bakproces. Je zou wel een gedeelte kunnen vervangen, of palmsuiker vervangen voor oerzoet, bijv. Ik zou dan wel wat minder appels gebruiken, bijv. 400 gram of 350. Succes!
  • Maria
    Maria vrijdag 22 nov 2013 om 19:35
    Mmm, hij is heerlijk! Heb hem met amandelmelk gemaakt en heb een handje rozijnen toegevoegd. Hij is lekker zacht en best luchtig ook!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 23 nov 2013 om 19:05
      Leuk zeg! Dankjewel voor je reactie!
  • Anneke
    Anneke dinsdag 12 nov 2013 om 21:33
    Vandaag gebakken en hij was erg lekker! Ook goed in de smaak gevallen bij man en dochters!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 nov 2013 om 10:26
      Fijn zeg! Goed om te lezen!
  • Cora Bronkhorst
    Cora Bronkhorst maandag 11 nov 2013 om 18:08
    Hoi Williene,

    Vandaag heb ik de kruidcake gebakken maar het probleem is dat hij niet echt luchtig wordt. Hij is qua smaak wel lekker maar ik zou hem graag wat minder compact hebben. Heb je tips hoe dat gaat lukken, moet in misschien langer mixen? Hetzelfde probleem heb ik met het brood wat ik ook via jouw recept (en zonder broodbakmachine heb gebakken), de smaak is lekker maar totaal niet luchtig.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 nov 2013 om 19:08
      Ha Cora,

      Dat is apart, want hij was juist zo lekker zacht! Heb je je oven goed voorverwarmd? Goed gemixt? Daar zou ik eens naar kijken, wel een 1 liter cakeblik gebruikt?

      Bij brood komt het heel precies met het rijzen wat 'm luchtig maakt. Nu met dit weer is dat best lastig, en zou ik het voor de verwarming zetten zodat het goed rijst. Succes!
  • Crea Roosje
    Crea Roosje donderdag 07 nov 2013 om 10:38
    Ik heb de kruidcake gebakken!
    En vond het niet zo zoet ja,maar je moet er ook aan wennen!
    Rozijnen erin zou dat ook kunnen of?
    Nog een opmerking van zo kant en klaar pak blijf je ervan snoepen en nu heb je genoeg! dusdat was de E nummers!
    Heb het boek bestel voor mijn dochter verjaardag een leuk en goed cadeau he?
    groetjes esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 07 nov 2013 om 13:11
      Klopt, hij is niet zo zoet. Als je 'm zoeter wilt dan kun je 25 gram extra palm of kokosbloesemsuiker toevoegen.
      Als je eet zonder suiker dan is alles al snel te zoet, daarom maak ik het standaard met wat minder suiker.

      Rozijnen zou ook lekker zijn erin, en dat maakt het gelijk wat zoeter.

      Leuk zeg! Ik heb het boek op de post gedaan, dus hopelijk heb je 'm op tijd in huis!

      Succes en een fijne verjaardag van je dochter!

  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 nov 2013 om 16:56
    Is inderdaad ook een goede, alhoewel dit vaak ook redelijk in de prijs loopt én dat het qua GI vaak veel hoger ligt dan bijv. palm of kokosbloesem. Daarom probeer ik dat niet te vaak te doen. Bananen toevoegen ipv suiker bevalt wel goed! Ik hoop daar binnenkort nog een recept mee te posten! Maar er staat nog zoveel op m'n lijstje... pfff ;-)

    Fijne avond!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 06 nov 2013 om 16:12
    Ik werk ook wel eens met gepureerd (gedroogd) fruit! Kan je natuurlijk niet 1 op 1 vervangen als er suiker gebruikt word, dus je moet wel wat experimenteren.. Maar het is wel relatief goedkoop en lekker, vinden wij. Als je er nog een lekker recept voor hebt Williene, ik houd me aanbevolen! ;) Groetjes, Eline.

  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 06 nov 2013 om 10:22
    Ik dacht, misschien ken je het nog niet, maar ik kan het me voorstellen hoor. Het is allemaal inderdaad erg prijzig. En ik vind dat je het goed oplost hoor, om het zo op deze manier te doen!

    Succes!
  • Johanneke
    Johanneke dinsdag 28 okt 2014 om 14:25
    Hij is lekker! Het leek me nóg lekkerder met rozijnen - beetje meer bite... Hoe voeg ik die toe zonder dat ze allemaal naar de bodem zakken? Groetjes!
    • Smakelijck woensdag 29 okt 2014 om 15:49
      Dat is inderdaad lekker. Je kunt de rozijnen dan een beetje omschudden met een lepeltje meel. En dan op 't laatst erdoor spatelen. Succes!
  • Bertha
    Bertha zaterdag 03 jan 2015 om 19:59
    Hoi Willine, Ook ik heb vandaag de kruidcake gebakken. Hij smaakt heerlijk! Maar ook voor mij zou hij wel wat luchtiger mogen. Ik heb volkoren speltmeel gebruikt. Is dat nog anders dan gewone speltmeel? Zou het misschien luchtiger worden als ik half speltmeel half speltbloem gebruik? Groetjes Bertha
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:31
      Speltmeel of volkoren speltmeel is hetzelfde. Met bloem wordt hij inderdaad luchtiger. Je kunt ook een scheutje extra karnemelk toevoegen en een extra schepje baksoda. Wellicht rijst hij dan wat beter en wordt hij ook wat luchtiger. Succes!
  • Bertha
    Bertha maandag 05 jan 2015 om 22:09
    Bedankt voor je reactie! Ik had inmiddels ook al bedacht dat ik aardig scheutig was met de honing en ik had gewone melk gebruikt. Las ergens dat combinatie karnemelk baksoda juist zorgt voor goed rijsproces. Ik kan hier weer wat mee!! Groetjes
    • Smakelijck dinsdag 06 jan 2015 om 09:01
      Karnemelk is inderdaad echt nodig om baksoda te activeren. Dat heeft een zuur ingrediënt nodig namelijk ;-) Dus wellicht kun je dat eerst eens proberen. Succes!
  • Jolanka
    Jolanka woensdag 04 feb 2015 om 10:56
    Hoi Williene, Ik heb je kruidcake vandaag gemaakt zonder de suiker, ook heerlijk! Heb jij nog een alternatief voor de palmsuiker?
    • Smakelijck woensdag 04 feb 2015 om 14:38
      Goed om te lezen! Je zou het kunnen vervangen door fijngeprakte banaan of dadels? Succes!
      • Melia
        Melia woensdag 25 jan 2017 om 10:21
        Hoi Williene, allereerst: ik ben heel blij met je site. Al heel wat lekkere recepten ervan geprobeerd:) Zo ook deze kruidcake, heerlijk! Ik lees in de reacties dat je ook banaan in plaats van suiker toe zou kunnen voegen. Heb jij een idee qua hoeveelheid banaan vs. suiker? Kan ik bijv. de suiker halveren en dan 1 banaan toevoegen of komt dat niet overeen?
        • Smakelijck woensdag 25 jan 2017 om 10:54
          Fijn! Je zou de helft van de suiker kunnen nemen met bijv. 2 rijpe bananen. Of een gedeelte van de suiker kunnen vervangen door stukjes dadels. Succes!
  • Jomaru
    Jomaru zondag 15 mrt 2015 om 14:23
    Hoi, Zou je hem ook kunnen maken met 150 Gr amandelmeel en 150 gr glutenvrije schar c?? Mvg jomaru
    • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 09:21
      Ik verwacht van wel, maar durf het niet met zekerheid te zeggen.
  • janneke
    janneke maandag 23 mrt 2015 om 20:07
    Hoi, heb vanmiddag de kruidcake gebakken maar de cake wou niet rijzen, en was erg hard geworden, terwijl ik wel gewoon het recept opgevolgd heb, wat zou ik verkeerd kunnen hebben gedaan? mvg Janneke
    • Smakelijck dinsdag 24 mrt 2015 om 08:49
      Wat jammer, Janneke! Ligt het aan je bakpoeder? Ik heb bijv. weleens Tammi gehad en dat bevat zoveel maiszetmeer dat het bij mij ook niet meer wilde rijzen. Nu gebruik ik bakpoeder van It's Amazing en dat werkt wel super. Wellicht is dat het probleem?
  • janneke
    janneke dinsdag 24 mrt 2015 om 13:24
    Hoi ja had inderdaad tammi gebruikt, we gaan het gewoon nog eens proberen met de bakpoeder van it's amazing bedankt. mvg janneke
    • Smakelijck dinsdag 24 mrt 2015 om 15:57
      Ik denk dat het dan daar aan ligt. Heb het ook kort gebruikt en alles mislukte of kwam niet goed omhoog. Nu met It's Amazing geen last meer van. Succes!
  • Sanne
    Sanne dinsdag 24 mrt 2015 om 17:58
    Wat een geweldig recept! In plaats van wijnsteenzuurbakpoeder heb ik 1 theelepel gewoon bakpoeder gebruikt en gewone melk. Hij is prachtig geworden! Heerlijk luchtig en heel mooi gerezen. Lekker krokant korstje. Ik heb met een mixer gemixt (niet te lang want het klimt de mixer in). 45 minuten op 160 graden en perfect gaar! Dank je wel!!
    • Smakelijck dinsdag 24 mrt 2015 om 19:07
      Leuk, Sanne! Goed om te lezen. Geniet ervan!
  • Anneke
    Anneke zaterdag 29 aug 2015 om 14:42
    Hoi, heb vandaag de kruidcake gemaakt, maar is niet goed gerezen. Ik had de suiker weggelaten en wat meer honing gebruikt om het zoeter te maken. Kan het daar aan liggen? Ook heb ik een iets groter bakblik maar dat mag toch niet uitmaken? Ik heb ook gewone melk gebruikt. Heb je nog tips/adviezen voor me?
    • Smakelijck maandag 31 aug 2015 om 09:35
      Een groter bakblik kan wel verschil maken. Hierdoor rijst het bij mij ook niet helemaal goed. Hoe dat komt weet ik niet. Honing zou niet echt verschil moeten maken.
  • Monique
    Monique donderdag 17 sep 2015 om 21:02
    Hoi Williene, De kruidcake die ik van de week gebakken heb, is amper gerezen en nog klef van binnen:( Waarschijnlijk een te groot cakeblik! Nu zie ik in jouw boek zoet! dat ik ook een rond bakblik kan gebruiken van 20 cm doorsnee, Alleen gebruik je dan 2/3 van het beslag. Is dat ook nodig als ik hem zonder vruchten maak dus een standaard kruidcake? En gebruik je dan ook 2/3 ei? Ik hoor graag van je! Vr gr Monique
    • Smakelijck vrijdag 18 sep 2015 om 11:25
      Wat jammer! Rond bakblik werkt inderdaad ook heel goed. Ook zonder vruchten zou ik 2/3 van het beslag nemen, hij wordt vrij hoog namelijk. Het ei zou ik in z'n geheel toevoegen. Succes!
  • Iris
    Iris woensdag 23 sep 2015 om 17:25
    Vandaag de kruidcake gemaakt. Helaas niet zo luchtig als de cake op de foto, maar de smaak is heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 23 sep 2015 om 17:42
      Fijn dat hij lekker is! Mixen maakt de cake luchtig en wellicht een half theelepeltje baksoda!
  • Meyke
    Meyke donderdag 08 okt 2015 om 17:17
    Zojuist gebakken (met wat fijngehakte ongezwavelde abrikozen erdoor). Erg lekker, al vind ik de honing overheersen. Daar zal ik een volgende keer minder van gebruiken (het is nu echt een soort honingkoek en ik zo het naar een kruidkoekrecept).
    • Smakelijck vrijdag 09 okt 2015 om 11:27
      Je zou ook wat honing kunnen vervangen met kokosbloesem. Succes!
  • Marijke
    Marijke vrijdag 06 nov 2015 om 22:50
    Vandaag de kruidcake gebakken en ik vond hem erg lekker! De binnenkant was lekker smeuïg, de buitenkant is aan de harde kant, maar dat heb ik de laatste tijd vaak met eigen gebakken cake.. Net een nieuwe oven, dus misschien dat het daar aan ligt? Of het bakblik, heb hem in zo'n siliconen gebakken, had niets anders om handen, de andere waren al im gebruik. Maar desalniettemin: voor herhaling vatbaar!
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:41
      Leuk, Marijke! Met een nieuwe oven is het altijd even wennen. Wellicht zou ik 'm 10 graden lager zetten, misschien dat de buitenkant dan iets zachter blijft. Siliconen lijkt me niet uitmaken. Succes!
  • Carolien
    Carolien maandag 23 nov 2015 om 12:34
    Helaas ook hier een kruidcake die niet is gerezen en erg klef is geworden.... Las later op je bloc dat wijnsteenzuurbakpoeder van tammi wel vaker dit soort problemen geeft. Jammer.... Zou een volgende x een schepje erbij van baksoda kunnen helpen??
    • Smakelijck maandag 23 nov 2015 om 16:37
      Ja, dat zou wellicht kunnen helpen. Een eitje toevoegen kan ook wat meer luchtigheid geven. Succes!
  • marjolijn
    marjolijn donderdag 03 dec 2015 om 19:38
    Helaas is de cake hier ook niet gerezen. Heb hem gemaakt met it's amazing wijnsteenbakpoeder. Heb amandelmelk gebruikt en voor de zekerheid wat citroensap toegevoegd (weet niet of dit nodig was?) en een extra ei, maar hij is alsnog erg compact geworden en niet lekker helaas. Enig idee wat er fout is gegaan?
    • Smakelijck vrijdag 04 dec 2015 om 09:53
      Nee, geen idee ;-) Het kan aan je oven liggen, aan de mixer, ik heb echt geen flauw idee.
      • Marjolijn
        Marjolijn zondag 06 dec 2015 om 15:13
        Zou het misschien helpen als ik gist (bijv uit een zakje van dr oetker) gebruik? En zo ja heb je dan enig idee hoeveel? Of is dat 'rommel'?
        • Smakelijck maandag 07 dec 2015 om 09:08
          Gist is geen rommel, maar heeft een hele andere werking. Het wordt namelijk gebruikt voor brood en heeft veel rijstijd nodig. Dat kun je dus niet zomaar vervangen. Ik zou dan eerder een extra lepeltje wijnsteenbakpoeder toevoegen.
  • Geerke
    Geerke maandag 11 jan 2016 om 20:42
    Hoi Williene, Mijn kruidkoek is niet gerezen. Wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen?
    • Smakelijck dinsdag 12 jan 2016 om 10:22
      Wel bakpoeder toegevoegd? Anders zou ik het niet weten ;-) Kan ook liggen aan het merk bakpoeder. Ik heb een tijdje Tammi gebruikt, maar daarmee wilde ook niets rijzen. Ik gebruik nu It's Amazing. Deze bevat veel meer werkzaam natriumcarbonaat. Wellicht dat het daaraan ligt? En anders nog een extra eitje luchtig kloppen en toevoegen?
      • Geerke
        Geerke woensdag 13 jan 2016 om 14:42
        Hoi Williene, waar koop je het mark It's Amazing? Tot mijn schrik zag ik dat ik de koekkruiden niet had gebruikt. Kan het daar ook aan liggen?
        • Smakelijck woensdag 13 jan 2016 om 15:12
          Nou, dat denk ik niet. Maar dan mis je wel veel smaak ;-) It's Amazing koop ik bij een G&W winkel.
  • Geerke
    Geerke woensdag 13 jan 2016 om 18:15
    waar is de G&W winkel?
    • Smakelijck donderdag 14 jan 2016 om 08:50
      Kijk maar eens hier voor de dichtstbijzijnde bij jou in de buurt: https://www.gezondheidswinkel.nl/vestigingen
      • Geerke
        Geerke vrijdag 15 jan 2016 om 17:58
        Hoi Williene, Bedankt voor de tip. Die gezondsheidswinkel zit bij ons in de buurt. Ik laat wel je even of het gelukt is met bakken
  • Geerke
    Geerke dinsdag 19 jan 2016 om 14:48
    Dag Williene, De kruidcake is gelukt! Een andere vraag: wat zou ik i.p.v. van de kokosbloesem suiker kunnen gebruiken?
    • Smakelijck woensdag 20 jan 2016 om 09:09
      Leuk! Je zou bijv. palmsuiker kunnen gebruiken? Of bedoel je iets anders?
  • Anita
    Anita maandag 14 mrt 2016 om 11:12
    Hoi Williene, Wat is het verschil tussen speltbloem en speltmeel? Kan ik in jouw gerechten dat altijd door elkaar halen, of heeft het allebei echt zijn eigen werking? Ik heb de kruidcake van het weekend voor het eerste gemaakt. Hij was heerlijk, maar ook erg 'vast' qua structuur. Ik zie dat je hierboven al een aantal tips gegeven hebt, dus die ga ik zeker opvolgen. Hij was overigens echt heerlijk!
    • Smakelijck maandag 14 mrt 2016 om 14:30
      Meel is onbewerkt meel met alle voedingsstoffen er nog in. Bloem is gezeefd meel, hier zijn de vezels uitgehaald. Meel is dus uiteraard veel voedzamer en gezonder. Maar het maakt baksels wat stugger, compacter en vaster. Vezels nemen ook meer vocht op, dus bij het gebruik van meel kun je bijv. ook wat extra vocht of ei toevoegen.
  • Margje
    Margje zaterdag 14 mei 2016 om 22:05
    Wat een heerlijke kruidcake. Had em volgens mij nog niet eerder gemaakt uit mn boek. Maar dit is een blijvertje. Ik heb de suiker flink verminderd en vind em zoet genoeg! En karnemelk verving ik door kefir. Maar hij was niet genoeg gerezen dus ga ik baksoda (ipv wijnsteen of en en..?) proberen of bovenstaande tips gebruiken.
    • Smakelijck zaterdag 14 mei 2016 om 23:27
      Fijn, Margje! Succes voor een volgende x!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190