P1040905
Maandag 24 okt 2016

Kip in champignonroomsaus!

Op sommige recepten krijg ik ontzettend veel enthousiaste reacties. De kip uit de oven, uit Smakelijck Zomer was zo'n recept. Nu leek het mij leuk om van dit recept ook een Herfst-variant van te maken. Lekker met paddenstoelen en een roomsaus, en dat is onderstaand recept geworden. Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld gekookte of gestoomde broccoli of boontjes, in combinatie met aardappels uit de oven of zilvervliesrijst. Wij hebben ervan gesmuld, hopelijk jullie ook ;-)

Fijne dag!

Kip in champignonroomsaus

Ingredienten voor 4 personen:

2 biologische kipfilets, 1 eetlepel tamari of sojasaus, 1 ui, 2 tenen knoflook, 350 gram champignons of paddenstoelen, 40 gram boekweitmeel (glutenvrij) of speltmeel, 350 milliliter groentebouillon (Rapunzel zonder gist), 100 milliliter slagroom of haverroom (zuivelvrij), paar takjes verse peterselie, 70 gram roomboter, geraspte parmezaanse kaas, Keltisch zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Halveer de kipfilets. Marineer de filets in de tamari, zout en peper. Smelt de roomboter in een braadpan en bak de kipfilets rondom bruin. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paddenstoelen in plakjes of grove stukjes. Fruit de ui en knoflook in de braadpan waarin de kipfilet is aangebraden. Voeg de paddenstoelen toe en bak even 5 minuten mee op laag vuur.

Strooi het meel over de paddenstoelen en laat even een minuut meegaren. Blus de saus af met een scheutje groentenbouillon. Roer tot alles is opgenomen en voeg opnieuw bouillon toe. Ga zo door tot je een mooie, stevige saus hebt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Voeg de room en wat gesnipperde peterselie toe. Proef totdat je tevreden bent over de smaak en dikte van de saus.

Schenk de saus bij de kipfilets en rasp een beetje Parmezaanse kaas over de ovenschotel. 

Zet de schotel in de oven en laat zo'n 20 minuten garen. Serveer de kip eventueel met wat gesnipperde verse peterselie. 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Dit keer geen recept, maar een heel handig hebbedingetje!   Boodschappen doen is...
lees verder
Wij zijn dol op de echte ouderwetse appelbeignets. Niet de appelflappen die je kunt kopen met...
lees verder
Een heerlijke frisse saus, die absoluut onmisbaar is bij een pittig gerecht als een curry....
lees verder
Lasagnesaus maak ik iedere keer weer anders. Je kunt met dit recept eindeloos varieren en het...
lees verder
  Op zoek naar een gezond, voedzaam én lekker tussendoortje? Dan zijn deze repen een...
lees verder
Ben jij ook een theeleut, maar probeer je suiker te mijden? Let dan goed op en bekijk deze...
lees verder

18 opmerkingen
  • Andrea
    Andrea maandag 24 okt 2016 om 09:43
    Hmmm.. klinkt heerlijk, die ga ik eens proberen! Hoelang laat je de kip marineren?
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 10:13
      Een paar minuutjes, maar kan eventueel ook eerder klaargezet worden zodat het langer kan marineren. Succes!
      • Andrea
        Andrea maandag 24 okt 2016 om 16:40
        Dankjewel! Hij staat voor straks op 't menu!
  • Josella
    Josella maandag 24 okt 2016 om 10:44
    Hoi Williene, welke haverroom gebruik jij en waar koop je die? Gr Josella
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 10:52
      Ik had 'm altijd van Zonnatura. Helaas is deze uit het assortiment. Nu koop ik haverroom bij de natuurwinkel. In een klein pakje bij de plantaardige melksoorten.
  • Janette
    Janette maandag 24 okt 2016 om 12:55
    Hoi hoi Williene, kan ik in de plaats van room, en roomboter, gepureerde knolselderij gebruiken? Of wordt de kip dan erg droog?
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 13:45
      Je hebt iets nodig om de kip in te bakken en de ui in te fruiten. Bovendien is de boter nodig om een roux te maken. Je zou wellicht een gedeelte kunnen vervangen of kokosolie kunnen gebruiken?
  • Anita de Waal
    Anita de Waal maandag 24 okt 2016 om 16:26
    Hoi Williene, Is de Haverroom bij jou hellemaal E nummer vrij, want ik kan geen haverroom vinden zonder E nummers? Gr Anita
    • Smakelijck maandag 24 okt 2016 om 19:55
      Ik heb de ongezoete haverroom van Oatly, hierin zit alleen een groen E-nummer.
  • Mirjam
    Mirjam woensdag 26 okt 2016 om 20:38
    Ik heb dit gerecht vanavond gemaakt en het was echt héérlijk!!! Een absolute aanrader!
    • Smakelijck woensdag 26 okt 2016 om 21:19
      Fijn om te lezen!
  • Mari
    Mari zaterdag 29 okt 2016 om 21:25
    Hoi Williene, Vanavond aan het bakken geweest, maar ik weet niet wat ik verkeerd doet, het is niet helemaal gelukt. Uit het boek 'zoet' de kokosmakronen. Ik had een hele bak vol eiwitten opgeklopt, maar zodra ik de kokos erdoorheen schepte, zakte alles in, en bleef er een heel klein hoopje over. Ze waren ook helemaal niet luchtig meer. Wat zou ik dan verkeerd gedaan hebben? En de chocolade-hazelnoottaart op de foto ziet hij er zo hoog en luchtig uit, maar bij mij is het een cakeje van nog geen 1 cm, en ook niet luchtig. Maar ik heb precies het recept gevolgd... groetjes
  • Smakelijck maandag 31 okt 2016 om 09:19
    Dat de kokosmakronen inzakken na het toevoegen van de kokos klopt. Als het maar voldoende plakt om er mooie koekjes van te maken en ze niet uit elkaar vallen. Bij de chocolade hazelnotentaart is het mixen van het ei heel belangrijk. De ervaring is dat veel mensen veel te kort mixen. Ik mix soms zeker 10 minuten met de KitchenAid, dat betekent dat je met een handmixer toch wel 15 minuten moet mixen. Door het luchtig kloppen van het ei rijst het ook veel beter.
  • Mari
    Mari maandag 31 okt 2016 om 09:35
    Oke bedankt voor je reactie. Ga ik het zeker nog is proberen
  • Arianne
    Arianne maandag 31 okt 2016 om 15:22
    Dit was zooooooo lekker!
    • Smakelijck dinsdag 01 nov 2016 om 13:11
      Fijn!
  • Andrea Heuvelman
    Andrea Heuvelman maandag 07 nov 2016 om 22:07
    Vanavond echt met zn allen genoten van dit heerlijke recept!! Absoluut een aanrader en het stond werkelijk in een kleine drie kwartier op tafel! Heerlijk met rijst en sperzieboontjes erbij gegeten!
    • Smakelijck dinsdag 08 nov 2016 om 13:16
      Leuk zeg! Fijn om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190