Maandag 02 apr 2012

Jus!

Nog een recept waar veel vraag naar is. Want hoe maak je een lekkere jus? Heel makkelijk en je kunt het prima af zonder zakje.

Jus maak je als volgt:

Je haalt het gebraden vlees uit de pan, aanbaksels met het overgebleven vet losroeren en een uitje in fruiten (je kunt ook al een uitje of sjalot meefruiten met het vlees). Aanmaken met wat bouillon, evt. een scheutje rode wijn/port/sherry, en het vocht wat laten indampen. Breng de jus op smaak met kruiden en zout en peper. Evt. wat indikken met een maizena papje.

Tips:
*Breng de jus eens op smaak met een schepje mosterd.
*Een lepel tomatenpuree of ketchup is lekker voor een volle smaak en een mooie kleur.
*Soyasaus in de jus geeft een mooie donkere kleur.
*Gembersiroop maakt de jus wat zoeter en stroperiger.

Toevoeging:
Vandaag heb ik eens jus gemaakt zonder braadvocht. Dit ging prima moet ik zeggen.
Ik heb het als volgt gedaan (ook geschikt voor vegetariers):

Maak een roux van gesmolten roomboter met wat bloem (gelijke delen). Voeg wat bouillon toe, bijv. van dr. Vogel. Maak op smaak met wat peper, evt. een gebakken uitje en voeg een scheutje soya-saus (yakso) toe voor een mooie bruine kleur. Pas op dat de jus niet te zout wordt!

Het zal jullie ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat ik na de zomervakantie iets minder trouw blog...
lees verder
  Hopelijk houden jullie van winacties, want vandaag weer een actie!  In...
lees verder
Gisteren heerlijk en simpel gegeten. Het recept stond in de nieuwste delicious. Thaise...
lees verder
Deze week 2 bijzondere nieuwsitems. Omdat het de moeite van het delen waard is, vandaag in deze...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Afgelopen weekend crashte mijn laptop, dus vandaar dat ik niet veel online ben. Ook wel eens goed...
lees verder

15 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 03 dec 2013 om 20:12
    Ik lees overal dat als je jus wilt maken zonder vlees, maar ook zonder e-nummers je bouillion moet gebruiken. Ik heb nog geen geschikte bouillion gevonden zonder e-nummers! Alleen van zonnatura groente bouillion, maar om nou te zeggen dat de jus daar lekker van werd...
    iemand een tip?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 03 dec 2013 om 21:41
      In de natuurwinkel heb je goede bouillon. Bijv. van Naturcompagnie of dr. Vogel. De laatste bevat wel maltodextrine. Succes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 05 aug 2013 om 22:10
    Het kan op zich wel, maar werkt niet echt fijn. Als je echt jus wilt dan zou ik het in roomboter bakken.

    Succes!
  • debora
    debora maandag 05 aug 2013 om 20:26
    En hoe zit dat als je vlees braadt in kokosolie? kun je daar ook gewoon jus met maken?
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 07 mei 2013 om 18:43
    kan je ook water gebruiken in plaats van rode wijn port cherrry ?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 mei 2013 om 19:26
      Dat kan, maar verandert wel de smaak. Kies dan wel voor bouillon ipv water, anders wordt het nogal flauw.

      Succes!
  • Stina
    Stina maandag 02 apr 2012 om 20:13
    maar als je nou eens geen vlees eet,hoe doe je het dan met de jus!
    gr Stina
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 20:40
      Naar mijn mening heb je echt vlees nodig voor een echte jus. Anders kun je een roux maken van roomboter en bloem, deze laten garen (1 minuut), (paddestoelen)bouillon toevoegen en gebakken uitjes en verder de tips gebruiken die ik in mijn blog geef.
  • Klaasje
    Klaasje maandag 02 apr 2012 om 11:31
    Ha Williene,
    ik gebruik altijd zo'n tupperware schaal in de oven voor het vlees, en dan biologische jus uit de natuurwinkel, uit een zakje. Dat gaat ook prima, die vind ik erg lekker.
    gr, Klazina
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 12:48
      Hoi Klazina,

      Klopt, ik zag ze pas ook liggen bij de natuurwinkel. Dus die kun je ook prima gebruiken.
      Bedankt voor je reactie!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 02 apr 2012 om 09:38
    Nog even een vraagje over jus, wij hebben ook wel eens vlees uit de oven.
    Ik mis de jus dan niet, maar mijn man wil het er erg graag bij.
    Hoe maak je dan en lekkere jus?
    Ik ben er nog steeds niet echt uit.

    G
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 18:20
      Bedankt voor de tip Wilma!

      Groetjes, Williene
    • wilma
      wilma maandag 02 apr 2012 om 14:30
      Wij doen vaak vlees in de oven en ook hier hetzelfde,geen jus.Maar als je je braadpan invet en je doet er een klontje boter bij,(eventueel iets bouillon),krijg je wel wat jus. Ik doe er wat bouillon later bij en maak het later aan op de manier zoals Williene het doet. Je kunt ook met barbequesaus werken,is ook erg lekker met een groot stuk vlees.
      Gebruik zelf meer de oven voor het vlees als de fornuis.
      Zeker voor wild is dit lekkerder.
      Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 apr 2012 om 12:45
      Hoi,

      Heb je dan wel braadvocht in je ovenschaal? Dan zou je dat ook als basis voor je jus kunnen gebruiken. Dus het braadvocht overgieten in een pannetje en dan verder werken zoals ik beschrijf in de blog. Is dat een optie?

      Groetjes, Williene
  • jolanda
    jolanda zondag 01 apr 2012 om 10:56
    Zo maakte wij het altijd al..
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190