Maandag 07 mrt 2016

Jodium, waar zit het in?

Afgelopen weken stroomde mijn mailbox vol met vragen over jodium. Krijg ik wel voldoende jodium binnen als ik geen (of weinig) brood eet. Nu bevat brood van zichzelf helemaal geen jodium, dit komt door het toevoegen van jodiumhoudend zout. Als je dit jodiumhoudende zout dus zou toevoegen aan de voeding die je wél eet, dan ben je er al. 

Helaas bevat dit jodiumhoudende zout (zoals bijvoorbeeld jozo en bakkerszout) niet alleen jodium, maar ook antiklontermiddelen en dus (rode) E-nummers. Het is dus het beste om je jodiumgehalte op peil te houden door het uit de natuurlijke bronnen te halen. Want die zijn er namelijk genoeg! 

Waar zit jodium in?

*met name in producten uit de zee: Zeewieren en vis

Maar ook in:

*Iers Mos (dit is gedroogd te koop en hier kun je bijv. thee van zetten)

*Zuivel zoals kwark en Yoghurt

*Eieren

*Groenten

*Fruit, zoals banaan

*Cranberry's

Maar de absolute topper is toch wel zeewier. Zeewier bevat veel jodium. Tegenwoordig zijn er veel producten waarin zeewieren verwerkt worden, bijvoorbeeld in Kelpnoodles, zeewiertapenade (AH), zeewiersnacks, sushi, norivellen, spirulinapoeder, maar op de groenteafdeling vind je ook zeekraal e.d. Deze kun je kort wokken en eten met bijvoorbeeld vis. In de toekomst zullen zeewierproducten alleen maar meer worden, dit is nu al behoorlijk populair, omdat het zo gezond is!

Zelf snipper ik norivellen (te koop in supermarkt of natuurwinkel) fijn en deze strooi ik over een salade of schep ik door de rijst. Maar ook in de soep kun je een beetje nori verwerken. Op die manier proef je er vrijwel niets van, en krijg je toch een mooie hoeveelheid jodium binnen. Ook spirulinapoeder kun je toevoegen aan je smoothie. Op deze manier krijg je op een natuurlijke manier voldoende jodium binnen. Als je dan ook nog 1 á 2 keer per week vis eet en veel groenten, regelmatig een kom kwark of yoghurt eet en meer van bovenstaande, dan zit je wel goed. 

Er zijn ook jodiumsupplementen, alleen raad ik je aan eerst te laten onderzoeken bij een (natuur)arts of je daadwerkelijk een jodiumtekort hebt, voor je overstapt op supplementen.

Fijne dag! 

Liefs, Williene

In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat...
lees verder
Het is weer tijd voor een leuke actie! Deze keer verloot ik 3x het kookboek Smakelijck Groente...
lees verder
Niet iedereen heeft ’s ochtends de tijd (en zin :-) ) om een uitgebreid en voedzaam ontbijt...
lees verder
  Het tweede gerechtje van het Sushi-menu! Deze komkommersalade heb ik van Jamie...
lees verder
Net voor de zomer kreeg ik een prachtig pakket toegestuurd van SnoepGoed. Het betrof de box...
lees verder
Op workshops maar ook om mij heen hoor ik regelmatig de vraag wat nu gezond, e-nummervrij,...
lees verder

7 opmerkingen
  • IEP
    IEP maandag 07 mrt 2016 om 15:54
    Bedankt voor dit stukje! Het is een onderwerp waar ik al een tijdje mee worstel. Ik gebruik nu gedroogde zeekraalzilt door een gerecht. Zit er in een gdroogde vorm ook "genoeg" jodium of is vers beter? De mannen hier eten liever niet iets dat uit de zee komt of er naar ruikt :-(
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 20:44
      Ja hoor, gedroogd is ook prima! Dat is geen enkel probleem. Er zijn tegenwoordig veel gedroogde varianten te vinden in bijv. natuurwinkel.
      • Dirk
        Dirk vrijdag 21 apr 2017 om 22:10
        Onderzoek wijst niet uit dat er veel jodium in Zeekraal zit. http://www.zeekraalwijzer.nl/wp-content/uploads/2012/10/Rapportage-Voedingscentrum.pdf
  • mkv
    mkv maandag 07 mrt 2016 om 19:49
    Bedankt voor je uitleg over het gebruik van jodium! Ik ben ook zoekende op dit terrein. De laatste tijd gebruik ik keltisch zeezout in plaats van keukenzout en sindsdien gebruik ik weer meer dan ik deed, omdat het zo gezond is en er zoveel mineralen inzitten. Heb jij idee of het gebruik van keltisch zeezout zorgt voor voldoende jodium, naast het gewone gebruik van groente en fruit et (dus zonder het extra nuttigen van zeewier of iets van dien aard).
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 20:46
      In Keltisch zout zit inderdaad ook jodium, maar niet voldoende om geen tekorten op te lopen. Ik zou dit dus zeker aanvullen met bijvoorbeeld spirulina of vis.
  • ange
    ange zaterdag 19 mrt 2016 om 08:18
    Ha Williene, Wat eerder gaf je aan Kelp te gebruiken, sta je hier niet meer achter? groetjes, Ange´
    • Smakelijck zaterdag 19 mrt 2016 om 14:15
      Dat klopt, dat zijn ook wieren en kan ook. Ik haal het liever uit natuurlijke bronnen dan dat ik pillen ga slikken, vandaar.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190