Maandag 23 sep 2013

Jam!


Het seizoen van het zomerfruit is al een beetje voorbij, maar toch nog een blog over het maken van jam. Misschien heb je wat ingevroren en daar kun je natuurlijk ook nog jam van maken! Bovendien kun je nu nog prima bosbessen, bramen en frambozen plukken! En daar kun je dan weer heerlijke jam van maken.

Jam maken zonder geraffineerde suikers is heel goed mogelijk, maar zorgt ook dat je het minder lang kunt bewaren. Hoe het zit met deze jam weet ik niet goed, dat moeten we nog uittesten. Maar ik neem aan dat het wel een paar maanden houdbaar is.

Jam!

Ingrediënten voor 2 kleine potjes jam:

300-350 gram fruit, 30 milliliter appeldiksap, 2 gram (halve theelepel) Agar agar, Citroensap van een halve citroen, sap van 2 mandarijnen of 1 sinaasappel, evt. rasp van citroen/sinaasappel

Breng het fruit aan de kook met het diksap, citroensap en het sap van de mandarijnen of sinaasappels. Houd 2 eetlepels sap achter in een kommetje. Breng het fruit aan de kook. Kook tot het fruit zacht is. Dit is sterk afhankelijk van welk soort fruit je hebt. Frambozen kook ik nog geen minuut, Aardbeien een paar minuten, een ananas heeft wel een half uur nodig voordat het lekker zacht is. Roer de Agar agar door de 2 eetlepels achtergehouden sap. Voeg toe aan de jam en kook nog een minuut of 2 goed door. Schep de hete jam in schone potten, draai de deksels erop en zet min. 10 minuten op z'n kop op het aanrecht.

Wat is Agar agar:
Agaragar is een natuurlijk verdikkingsmiddel en dus een natuurlijk en 'schoon' vervangingsmiddel van gelatine. Je kunt Agaragar kopen in de natuurwinkel.
Let op, je hebt maar heel weinig nodig, anders heb je gelei ;-) Dat zie je niet direct, de jam gaat nog vloeibaar in de potten, maar daarna wordt het snel stevig.

Tip: Ze zijn hier niet zo van de jam, dus ik maak het niet zo vaak meer. Als ik het maak dan in kleine hoeveelheden zodat ik zeker weet dat het niet overstuur gaat. Ik vries het fruit liever in, zodat ik dus steeds weer een beetje kan verwerken. Maar je kunt dit recept uiteraard ook vermenigvuldigen!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deze soep is heel gemakkelijk om te maken en érg lekker! Favoriet als lunch dus! Let even op de...
lees verder
Als de herfst en de winter echt zijn aangebroken dan is het echt tijd voor lekkere winterkost! Al...
lees verder
Speciaal voor de komende feestdagen zijn de Smakelijck kookboeken speciaal geprijsd. Je...
lees verder
Ik kreeg pas de vraag van een lezer of ik ook een recept had met bloemkool. En ja, die heb...
lees verder
Wat een prachtige dag was het afgelopen zaterdag! De derde editie van Heel Putten...
lees verder
Het tweede recept in de reeks 'zonder pakjes en zakjes'. Dit keer Bami Speciaal. Nu zag ik dat er...
lees verder

13 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 24 sep 2013 om 13:48
    Hoi, waar kan je nog terecht in een pluktuin voor blauwe bessen ?
    Volgens mij is dat gestopt om deze tijd.
    Groet Karin
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 24 sep 2013 om 14:12
      Omdat de pluk zo'n 3 weken later begon door de kou, kun je ze op sommige plaatsen nog plukken. Ik weet niet of hier de bosbessenkwekerij nog open is, vorige week nog wel!

      Succes!
  • Monique
    Monique maandag 23 sep 2013 om 11:29
    Agar agar is toch een rood E-nummer?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 23 sep 2013 om 15:59
      Agaragar is oranje bij Corinne Gouget en bij MN inderdaad Rood. Bij zeer overmatig gebruik is dit E-nummer schadelijk. Toch ben ik wel benieuwd waarom hij bij MN rood is, ik zal dat eens navragen. Ik gebruik persoonlijk liever een natuurlijk bindmiddel (Agaragar komt uit zeewier) dan bijv. gelatine of gelei dat ook weer omstreden is. Maar je kunt natuurlijk altijd Marmello blijven gebruiken.

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous maandag 23 sep 2013 om 15:45
      Ik heb geen idee, maar als er iemand is die je hier in kunt vertrouwen, dan is het Williene wel!

      Gr Patricia
  • Rianne
    Rianne maandag 09 mrt 2015 om 12:38
    Hallo Williene, Onlangs heb ik jouw boek Smakelijck gezond & gevarieerd cadeau gehad. Een leuk boek met lekkere recepten waarmee ik aan de slag ga! Ik heb een vraag over de houdbaarheid van de jam. Heb je enig idee hoe lang ik de jam geopend kan bewaren? Groetjes Rianne
    • Smakelijck maandag 09 mrt 2015 om 12:45
      Omdat de jam natuurlijke suikers bevat is deze ook maar kort houdbaar. Hooguit een paar weken in een afgesloten pot. Ik bewaar dus fruit in de vriezer en maak elke keer kleinere porties jam. Succes!
  • Marijke
    Marijke vrijdag 05 jun 2015 om 13:35
    Wist je dat je ook chiazaden als geleermiddel kunt gebruiken ipv agar-agar , gelatine of geleisuiker in jam? (gelezen op carola bakt zoethoudertjes .nl , nog niet zelf uitgetest, maar lijkt me wel wat!)
    • Smakelijck maandag 08 jun 2015 om 08:54
      Hoi Marijke, Ja, dat doe ik al heel lang ;-) Recept hiervan staat in Smakelijck Zoet!
  • Anne
    Anne woensdag 12 aug 2015 om 15:38
    Ik wil graag ananasjam maken voor iemand met een streng dieet. Ik mag niet gebruiken: suiker, appel, sinaasappel, mandarijn,etc. Wel: limoen, agar agar. Zou ik jam kunnnen maken van alleen ananas, limoensap en agar agar? Heb je misschien een recept daarvoor?
    • Smakelijck woensdag 12 aug 2015 om 20:09
      Nee, daar heb ik geen recept voor. Maar wellicht als je deze ingredienten gebruikt dat het vast wel lukt! Succes!
      • Anne
        Anne vrijdag 14 aug 2015 om 00:08
        Als ik 350 gram ananas en 2 gram agar agar gebruik, hoeveel limoensap zou jij dan toevoegen?
        • Smakelijck vrijdag 14 aug 2015 om 10:38
          Ik zou 1 limoen gebruiken. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190