Woensdag 18 jan 2012

Hutspot!

Ik zet hier maar eens een klassieker neer :-) Doordat je het kookt in bouillon en de groenten eerst aanbakt krijgt de hutspot een hele lekkere smaak.

Verhouding aardappels/wortels kan per smaak verschillen. Meestal doe ik maar wat, de laatste keer heb ik het netjes afgewogen...


Ingredienten:
900 gram aardappels, 700 gram winterwortels in grove plakken, 5 a 6 uien in halve ringen, halve liter bouillon (van bijv. Naturcompagnie), zout en peper, 1 biologische worst.

Bereiding:

Schil de aardappels, de wortels en de uien. Halveer de aardappels, snijd de wortels in grove plakken en de uien in halve ringen.


Smelt roomboter in een braadpan, bak hierin de uien glazig, en bak de wortels even mee.


Doe de aardappels in een ruime pan, schep de gebakken groenten erop en giet een halve liter bouillon erbij. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat de hutspot 1 tot 1,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of er vocht genoeg in de pan zit. Leg een half uur voordat de hutspot klaar is de worst op de hutspot zodat hij kan garen.


Haal de worst uit de pan, stamp de hutspot grof (of fijn) door elkaar, breng op smaak met zout en peper (evt. klontje roomboter) en serveer met de worst.

Hutspot is ook heerlijk met hachee! http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/hachee.html

Vandaag heb ik weer een snelle en gemakkelijk maaltijd voor je. Vaak neemt het snijden van de...
lees verder
Dit heerlijke groente gerecht is eenvoudig te maken en smaakt heerlijk! Vooral met een...
lees verder
    De schoolvakanties zijn nu echt voorbij. Alle scholen zijn weer inmiddels...
lees verder
's Ochtends vroeg heb ik geen trek om brood te eten. Sowieso ben ik geen fan van brood, eet het...
lees verder
Even nog een snel en makkelijk smoothie recept voor de liefhebber! Deze smoothie is lekker...
lees verder
Onlangs kreeg ik van een aantal lezers complimenten dat ze met de recepten van deze site...
lees verder

17 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 18 feb 2014 om 17:03
    Hoi Williene,

    Ik zat even op je site te kijken, want ik heb je op de workshop gesproken over gistextract. Is het alleen goed als het een eko label heeft, (van Healthy planet o.a.) of is het bio-label (dat groene blaadje met sterretjes) ook goed? Ik heb nu de kippenbouillontabletten van Natur Compagnie en twijfel een beetje...

    groet Corine
    • Anonymous
      Anonymous woensdag 19 feb 2014 om 19:26
      Hoi Williene,

      Bedankt voor je antwoord. Ik kan nu met een gerust hart mn soepjes maken ;)

      Hartelijke groet,

      Corine
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 19 feb 2014 om 08:56
      In biologische producten mag geen E621 zitten, van Natur Compagnie weet ik zeker dat het natuurlijk gistextract bevat. Deze kun je dus gerust gebruiken! Die heb ik ook altijd ;-) Succes!
  • Agnes vd Berg
    Agnes vd Berg donderdag 07 feb 2013 om 16:22
    Nog een andere variant
    bruine bonen erbij in voor de grotere eters deed mijn moeder vroeger

    Nog een vraagje:
    Kook je de vitaminen niet helemaal "dood" als je het zo lang kookt?

    Groetjes agnes
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 feb 2013 om 18:55
      Bruine bonen deed mijn moeder er inderdaad ook altijd in. Ik hou daar zelf niet zo van. Maar het vult wel goed!

      Je kookt het op laag vuur, maar inderdaad wel lang. Er zullen dus zeker minder vitaminen inzitten dan wanneer je wortels kort kookt of rauw eet.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zondag 27 jan 2013 om 22:21
    Hoi williene,

    Waar haal je die worst? is die helemaal e vrij:)

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 jan 2013 om 21:15
      De biologische, E-vrije slager ;-)

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 11 feb 2012 om 18:28
    Met veel plezier lees ik de recepten. Voor de hutspot heb ik nog een tip:
    Wij aten altijd hutspot als mijn zusje zwemles had, dus 1x per week. Op een gegeven moment vonden we het allemaal een beetje 'saai' worden. M'n moeder las toen ergens, dat je ook kerrie kunt gebruiken. Ze bakt nu eerst de uien in kerrie en verder doet ze gewoon hetzelfde als normaal. De smaak wordt zo echt heel anders en het is echt heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 feb 2012 om 19:28
      Bedankt voor je reactie, leuk!
      Zo heb ik het inderdaad ook wel eens gedaan, volgens mij heeft die tip een keer in een blad gestaan! Grappig en dat is inderdaad ook lekker!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 jan 2012 om 18:59
    Ja, die verwarring maakt het er inderdaad niet beter op!

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 18 jan 2012 om 14:33
    Hoi Mariska,

    Leuk je hier te zien :-)

    Klopt, daar zit gistextract in, maar dat is natuurlijk gistextract en kun je dus gerust gebruiken. Niet alle gistextract bevat E621, er is ook een natuurlijk gistextract wat m.n. wordt gebruikt in EKO producten.

    Groetjes, Williene
    • Mariska van Eckeveld
      Mariska van Eckeveld woensdag 18 jan 2012 om 16:01
      Oh had ik dat geweten...

      Dan kan ik het weer met een gerust hart gebruiken!
      Sjonge wat maken ze het toch moeilijk, zeg! Dus met etiketten lezen ben je nog niet verstandig genoeg... Ik snapte al niet dat het wel een EKO-label had, maar dat zegt dus dat het gecontroleerd is.

      Bedankt voor je reactie!

      Groetjes,
      Mariska
  • Mariska van Eckeveld
    Mariska van Eckeveld woensdag 18 jan 2012 om 14:19
    Williene,

    Dit ziet er weer heerlijk uit!

    Je gebruikt bouillon van dr. Vogel, maar ik heb een daar ook een potje van en daar zit wel gistextract in! En wel met EKO-label. Hoe zit dat bij jou?

    Groeten,
    Mariska van Eckeveld
  • Judy Baaij
    Judy Baaij donderdag 26 nov 2015 om 07:39
    Hoi Williene, Gisteren je hutspot gemaakt. Wat heerlijk zeg! Ik heb altijd mijn bouillionblokjes vd aldi. Zijn deze ook goed?
    • Smakelijck donderdag 26 nov 2015 om 09:27
      Hoi! Leuk om te lezen! Geen idee of ze van de aldi goed zijn. Geen gistextract, aroma's en/of suiker, maltodextrine?
  • T.D.
    T.D. vrijdag 03 nov 2017 om 13:54
    Hoi Williene, Voor hoeveel personen is dit recept? M.v.g. T.D.
    • Smakelijck vrijdag 03 nov 2017 om 14:54
      Is wel wat afhankelijk van de porties van de eters, voor of bijgerechten, maar gemiddeld is dit recept voor ongeveer 3-4 personen.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190