IMG_3198
Woensdag 13 sep 2017

Hazelnoot-appelcake!

Vandaag is het echt de eerste, herfstige dag. Heerlijk, als de blaadjes beginnen te vallen en het buiten stormt terwijl je zelf lekker warm binnen zit. Hopelijk heb je vandaag wat tijd over om deze herfst-hazelnoot-appelcake te bakken. Eet je nog niet zo lang zonder suiker of bak je de cake voor visite? Gebruik dan gerust 100 gram dadelpuree. Dan wordt de cake wat zoeter van smaak. 

Hazelnoot-Appelcake

Ingredienten voor een ronde bakvorm van 20 centimeter:

200 gram roomboter, 75 gram dadelpuree*, 4 eieren, 125 gram speltbloem of -meel, 75 gram hazelnootmeel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje zout, 2 appels, sap en rasp van een halve biologische citroen, 1 theelepel kaneelpoeder, handjevol pecannoten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de roomboter samen met de dadelpuree licht, romig en luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en wacht tot ze volledig zijn opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Voeg nu de speltbloem, hazelnootmeel, wijnsteenbakpoeder en het snufje zout toe en spatel goed door het beslag.

Vet een bakvorm van 20 centimeter goed in met boter en verdeel het beslag in de vorm.

Schil de appels en snijd in blokjes. Meng met het citroensap, de rasp, het kaneelpoeder en met de pecannoten. Breek de laatste evt. in stukjes. Verdeel het appelmengsel over de cake en druk licht aan. Schuif de cake in de oven en bak gaar in 40-45 minuten. Test met een prikker of de cake goed gaar is.

*Week hiervoor 75 gram medjouldadels zonder pit ongeveer 15 minuten voor in wat warm water. Doe de dadels, zonder weekwater in de keukenmachine en maal fijn tot een puree. Gebruik de puree voor het recept van de cake.

Budgettip:

Vind je bakken met notenmeel te prijzig? Vervang dan het aantal gram notenmeel gewoon door speltbloem of meel.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Nog een recept waar veel vraag naar is. Want hoe maak je een lekkere jus? Heel makkelijk en je...
lees verder
Afgelopen weken stroomde mijn mailbox vol met vragen over jodium. Krijg ik wel voldoende jodium...
lees verder
Ik wil jullie allemaal hele fijne en goede Kerstdagen toewensen. Na de Kerst hoop ik weer voor...
lees verder
Soms is het heerlijk om wat extra tijd te nemen voor de lunch. Dit broodje zalm is erg favoriet,...
lees verder
Het is weer tijd voor een leuke actie! Deze keer verloot ik 3x het kookboek Smakelijck Groente...
lees verder
Een heerlijke vegetarische salade. Deze maaltijdsalade is lekker als lunch maar ook als hoofd- of...
lees verder

13 opmerkingen
  • Alette
    Alette woensdag 13 sep 2017 om 10:34
    Hoi Williene, gewoonlijk geen lekkers voor ons door de weeks, maar deze ga ik vanmiddag echt maken. Mmm, wat ziet het er lekker uit. Pas geleden was de hazelnootmeel in de aanbieding. Nooit geweten dat dit zo'n fantastische smaak heeft! Jammer dat ik toen niet meer zakken heb gekocht. Nu maar wachten op de volgende aanbieding...;-)
    • Smakelijck woensdag 13 sep 2017 om 17:23
      Wat leuk! Veel succes met de cake. Hopelijk valt hij in de smaak!
  • Tanja
    Tanja dinsdag 19 sep 2017 om 10:52
    Kan ik voor een gutenvrije variant boekweitmeel gebruiken i.p.v. speltbloem? of heb hier een ander alternatief voor?
    • Smakelijck woensdag 20 sep 2017 om 10:27
      Jazeker, dat kan! Ik zou dan wel een extra ei toevoegen voor de luchtigheid. Succes!
  • Femmie
    Femmie woensdag 20 sep 2017 om 15:05
    Waar koop je dames,dadelpuree?
    • Esther
      Esther woensdag 20 sep 2017 om 15:08
      Zelf maken.....
      • Smakelijck woensdag 20 sep 2017 om 20:02
        Zie het recept, dit maak je van dadels ;-)
  • Esther
    Esther woensdag 20 sep 2017 om 15:07
    Hoi Williene, de appelcake staat in de oven. Ipv hazelnootmeel heb ik amandelmeel gebruikt. Dit kan toch ook??? Zal je l aten weten hoe de cake smaakt
    • Smakelijck woensdag 20 sep 2017 om 20:02
      Ja hoor, zeker!
  • Elisabeth
    Elisabeth woensdag 20 sep 2017 om 19:51
    wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem. en kan ik in plaats ven hazelnootmeel ook amandelmeel gebruiken
    • Smakelijck woensdag 20 sep 2017 om 20:04
      Meel is de gehele gemalen graankorrel, dus met vlies, kiemen etc. Bloem is enkel het binnenste gedeelte van de korrel, en bevat dus weinig voedingswaarde meer. Meel is het beste, want dit geeft veel verzadiging. Net als bijv. het verschil tussen volkorenbrood en witbrood. De eerste is gemaakt van meel, de tweede van bloem. Je kunt voor dit recept ook amandelmeel gebruiken. Succes!
  • Elisabeth
    Elisabeth donderdag 21 sep 2017 om 11:51
    Bedankt voor je antwoord. Als ik hem gemaakt heb laat ik weten hoe hij was.
  • Karin
    Karin donderdag 21 sep 2017 om 17:54
    Jammer vind ik dat het met meel droog wordt . Zo is het tenminste vaak bij mij ... Ga het ook een keer maken met amandelmeel ,misschien dat het dan wat " natter" wordt nu was het een soort droog brood -;!) Kan ik trouwens ook gewoon suiker gebruiken ? Dezelfde aantal grammen? Verder bedankt Williene voor al je recepten en reacties !
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190