Maandag 07 jan 2013

Groenten van het seizoen... Januari!

Helemaal vergeten om de seizoengroenten en fruit te bloggen voor deze maand! Maar bij deze als nog.

De voordelen van seizoengroenten (en fruit) zijn:
*De groenten zijn verser en daardoor beter van smaak
*Het is beter voor het milieu
*Het is goedkoper


Groenten:
Aardappelen, Aardperen, Boerenkool, Knolselderij, Koolraap, Pastinaak, Paddestoelen, Prei, Pompoen, Rode bieten, Rode kool, Savooiekool, Schorseneren, Spruiten, Uien, Veldsla, Witlof, Witte kool, Winterwortels

Fruit:
Ananas, Appels, Bananen, Citroen, Grapefruits, Kiwi, Mandarijnen, Mango's, Peren, Pompelmoes, Sinaasappels.
 


Zoals beloofd, vandaag een preview uit Smakelijck Zomer! Mijn nieuwe kookboek die in...
lees verder
Als je fan bent van goulash dan is deze soep ook zeer zeker een aanrader! Heerlijk nu...
lees verder
Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat...
lees verder
      Zodra je E-nummervrij gaat koken merk je dat je maar weinig...
lees verder
Al een hele tijd geleden kreeg ik de aanvraag om iets te schrijven over het E-book van Diana...
lees verder
Deze feestelijke chocolade cakerol is eenvoudig te maken, met feestdagen in het vooruitzicht zou...
lees verder

11 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 feb 2013 om 19:41
    Bedankt voor je reactie!

    Ik blijf zelf bij de kokosolie om dit heel veel gezondheidsvoordelen heeft voor ons lichaam. Verder ben ik niet heel bekend met rijstolie, maar het is inderdaad ook een prima olie voor hoge verhitting.

    Nogmaals bedankt voor het delen!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 20 feb 2013 om 18:40
    Rijstolie is de beste olie voor de frituur en bakken.
    Tot 240C verantwoord plus je frituur machine blijft mooi blinken.
    Onbekende olie voor de Nederlandse consument maar in het verre oosten standaard in de wok.
    Gewoon te koop bij C1000 in 2 liter formaat en bij Albert Hein, Hoef je niet de dure kokosolie c.q. vet aan te schaffen.
    Deze informatie heb ik van T' Wethoudertje een biologische snackbar in Amsterdam.
    Sindsdien gebruik rijstolie en inderdaad alles blijf blinken.
    Doe er mee wat je wil!

  • Marr
    Marr maandag 14 jan 2013 om 19:35
    Oke dank je wel...!
    Welke olie zou je dan aanraden? Alvast bedankt!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 jan 2013 om 17:17
      http://foodwatch.nl/laatste_nieuws/vraag_van_de_maand/index_nl.html
      Hier kun je er nog meer over lezen.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 14 jan 2013 om 20:24
      Kokosolie is de enige olie die tegen zo'n grote verhitting kan, keer op keer. Het is wel prijzig, maar bij matig gebruik 2 jaar houdbaar voor de frituurpan. Ik gebruik ontgeurde kokosolie, dit scheelt ook al in prijs. Via internet of natuurwinkels is deze in emmers van 2 liter verkrijgbaar voor ong. 17-18 euro van het merk Omega & More.

      Succes!
      • Helene
        Helene woensdag 06 jan 2016 om 10:55
        Hallo Williene, Wij hebben ook een aantal keren frites gebakken in kokosolie, maar het probleem is dat het zo erg bruist. We houden het niveau in de friteuse nog beneden het minimum, en dan nog wordt de hele omgeving enorm vet. Ik heb geprobeerd dit op te lossen door wat zout toe te voegen, maar dit helpt nauwelijks. Heb jij misschien een tip? Wij bakken nu weer in rijstolie.
        • Smakelijck woensdag 06 jan 2016 om 11:49
          Vaak komt dit doordat friet al voorgebakken is geweest in andere olie. Daardoor gaat het waarschijnlijk zo bruisen. Zelf deed ik bijv. zelf friet snijden of gekookte aardappelschijfjes erin en dan heb je geen last. En het mandje heel langzaam laten zakken helpt ook.
  • Marr
    Marr zaterdag 12 jan 2013 om 11:42
    Hoi Williene,

    Waarom gebruik jij biologische roomboter? Ik doe zelf die van de lidl... En als de grasboter in de aanbieding is koop ik doe, maar is biologische dan nog weer beter? En nog een vraagje, ik had frituurolie gekocht bij de aldi, maar bij de ingrediëntenlijst staat wel zonnebloemolie. Maar hij mag wel verhit worden tot 175 graden. Is dat dan niet ongezond?
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 12 jan 2013 om 18:28
      Hoi Marr,

      Zuivel gebruik ik altijd biologisch. Dit omdat het van biologische koeien komt en dus ook niet tot weinig antibiotica krijgen. Door biologische zuivel te eten krijg je dit ook niet op deze manier alsnog binnen.

      Zonnebloemolie is niet geschikt voor verhitting, daar zou ik de volgende keer wel op letten.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 08 jan 2013 om 08:57
    Hoi williene,

    Mijn reactie plaatsen lukt niet, ik hoop nu van wel.

    Ik ben heel veel aan het lezen op je site, wauw!
    Ik ga er een heel boekwerk van maken al je recepten, mijn dank daarvoor!
    Wat een inspiratie krijg ik van je.

    Vraagje:
    Waar koop je japanse groene thee en van welk merk?
    Welke roomboter gebruik je voor op brood en waar koop je die en hoe bewaar je die?
    Waar koop je je tarwemeel, bloem (of gebruik je spelt), roggemeel en van welk merk dan?

    Alvast bedankt!

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 jan 2013 om 17:02
      Hoi Thamar,

      Welkom hier ;-)

      Japanse groene thee is te koop bij de natuurwinkel, ik geloof van Piramide. Ik gebruik altijd roomboter biologisch van AH of van bijv. Bio+. Deze bewaar ik in de koelkast en voor brood gewoon in de kast zodat hij zacht genoeg is om te smeren.
      Volkorenmeel, speltmeel, etc. koop ik bij de natuurwinkel. Bloem bij de AH biologisch.

      Succes ermee!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190