Maandag 21 nov 2011

Gehaktstaaf!

In deze tijd van het jaar zie je overal de amandelletters verschijnen. Erg lekker, maar je kunt heel gemakkelijk zelf een hartige variant met gehakt maken.

Deze gehaktstaaf maak ik voor 4 personen en dan als 'hapje' tussendoor.

Nodig:
250 gram biologisch rundergehakt, halve rol vers bladerdeeg van bijv. tante Fanny (of gebruik speltbladerdeeg, te koop in natuurwinkels), kruiden voor het gehakt, 2 eieren, paneermeel of broodkruim van een speltboterham

Bereiding:

Kneed het gehakt met wat broodkruim of paneermeel, 1 ei en kruiden naar smaak. Ikzelf doe vaak een scheutje soya (Yakso), chilisaus (Yakso), kerriepoeder, 1 theelepeltje palmsuiker, scheutje gembersiroop (natuurwinkel), snufje chilipoeder, peper en zout. Dit kneed ik goed door elkaar.

Leg de halve plak bladerdeeg voor je, leg het gehakt erop en rol het op tot een staaf. Als je het gehakt en het bladerdeeg verdubbeld dan zou je van de staaf een letter kunnen vormen.
Vouw de uiteinden goed dicht en bestrijk de rol met geklutst ei. Laat het een half uur rusten, bestrijk het nogmaals met ei en schuif het dan in een voorverwarmde oven van ong. 200 graden.
Na ong. 25 รก 30 min. is de staaf mooi bruin en gaar.

Liefs, Williene

 

 

 
Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan...
lees verder
Het is echt pruimentijd! In verschillende tuinen zie je prachtige, bomvolle bomen met veel...
lees verder
Bewerkte voedingsmiddelen zijn vooral beladen met overmatige hoeveelheden suiker, zout, ongezonde...
lees verder
Het is weer volop aspergetijd. En als ik ergens dol op ben, dan is het wel op asperges. Echt...
lees verder
Mmm, nu er weer wat zomers weer komt heb je echt zin lekkere zomerse gerechten die niet al te...
lees verder
Jam is een populair broodbeleg. Maar het is ook erg lekker in een taartvulling of op een...
lees verder

16 opmerkingen
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad maandag 10 sep 2012 om 03:46
    Hallo Williene,

    Deze gan wij morgen proberen, lijkt me heerlijk, en ook niet al te moeilijk, dus weer een recept van jou op ons menu, wederom bedankt;-)

    Groetjes Gerdien
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 sep 2012 om 09:07
      Leuk Gerdien! Succes ermee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 25 jan 2012 om 11:39
    Hoi Henriette,

    Bedankt voor je reactie! Leuk dat het zo goed gelukt is! Het filmpje ken ik, en ik heb ook nog een boek waar het heel goed wordt uitgelegd aan de hand van foto's.

    Het staat zeker op m'n lijstje om te gaan uitproberen, alleen moet ik er nog ergens tijd voor zien te vinden... Maar dat komt vast goed! Ik zal het je laten weten, zal nog even goed naar verschillende recepten kijken, maar volgens mij maakt dat niet zoveel uit.

    Je hoort het wel!

    Groetjes, Williene
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 07 feb 2012 om 21:16
      Ha Henriette,

      Bedankt voor je gezellige reactie! Altijd leuk om te lezen :-)

      Het is inderdaad ontzettend leuk om zelf dingen te maken, maar ook tijdrovend. Toch geeft het wel heel veel voldoening vind ik zelf.

      Erg leuk dat je er zoveel plezier aan beleeft! Ik ga zeker door, want door dit soort reacties krijg je energie om er meer mee te doen! Dankjewel!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous dinsdag 07 feb 2012 om 20:34
      Hoi Williene,

      Haha, ja de tijd dat gaat al zo hard en er zit echt maar 24 uur in een dag.
      En met kids is het ook al zo snel om!
      ik ben nu ruim twee maanden bezig om echt alles (nou ja bijna alles) zonder foute e-nummers te eten. Voornamelijk voor mijn dochtertje maar natuurlijk ook voor onszelf.
      Nu sta ik dus ook veel meer in de keuken, ik bak ook zelf brood (super leuk!) maar je bent wel veel meer, en veel bewuster met eten bezig. En dan gaan die uurtjes ook weer snel voorbij.
      Ik vind je website echt super leuk en kijk er geregeld op. Ook fijn dat je op deze manier toch wat 'steun' van elkaar kunt krijgen en toch ook elkaar weer helpt. Mn zus en schoonzus eten ook enummer vrij dus bij ons gaan geregeld recepten heen en weer en met elkaar alternatieven vinden voor bijv. snoep etc voor de kids.

      (oeps tis weer n heel verhaal geworden, en je krijg al zoveel reacties... )

      Ga in iedergeval door met je website en je recepten in de gezinsgids!! :)


      Groetjes Henriette.
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 25 jan 2012 om 10:58
    Ha Williene...

    Even over de bladerdeeg... je zegt hier dat het nogal een klus is om het zelf te maken... ik heb het deze week ( ook voor het eerst in mijn leven omdat iedereen zegt... daar begin je toch niet aan! ) bladerdeeg gemaakt!
    Volgens dit recept: http://www.foodtube.nl/video/1572/Bladerdeeg-van-Cees-Holtkamp
    Het is een recept met een video erbij om het nog gemakkelijker te maken!
    En het is super gelukt! het is helemaal niet moeilijk. Alleen had ik wel de hele tijd mijn aanrecht vies (bloem) als de bladerdeeg weer een half uur in de koelkast moest.
    Ik heb er koekjes van gemaakt (krakelingen alleen dan in een andere vorm. ) en iedereen die ze geproefd had vond ze zoooooooooo heerlijk, en het is het ook echt. Ik vond het helemaal geen super groot karwei en helemaal top om te doen.
    Ik denk dat jij, die ook graag in de keuken sta, het ook leuk vind om te doen. En jij die alles zelf maakt moet dit toch geen karwei vinden! hopelijk ga je het proberen! ik ben benieuwd!
    Oh... ik zie nu dat er hier over al geschreven is...
    Maar nu weet je dat het bij mij in ieder geval super gelukt is!!
    en bedankt voor je super goede recepten etc etc...

    Henriette Nap - van Vulpen
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 dec 2011 om 14:44
    Oh, wat leuk! Het is echt een geweldig boek! Het is inderdaad niet moeilijk, maar sommige dingen wel heel bewerkelijk.

    Bedankt voor de site! Ik zal er eens rondsnuffelen!
  • Mama Muis
    Mama Muis zaterdag 24 dec 2011 om 14:17
    Haha, ik krijg het kookboek in januari voor m'n verjaardag van collega's, dus ik had me alvast even zitten verlekkeren bij de filmpjes. Maar het ziet er redelijk makkelijk uit en je schijnt het dus goed in te kunnen vriezen. O, nog een tip voor (vind ik) leuke recepten: http://www.thedutchtable.com/

    Maar wellicht ken je die al, wel alles in het engels, maar leuke Hollandse recepten!
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 dec 2011 om 13:32
    Dankjewel voor het meedenken! Ik heb het kookboek van Cees Holtkamp en daar staat ook het recept! Ik kijk wel eens vaker op Foodtube voor filmpjes van hem. Ik moet er toch echt eens aan om het te proberen :)

    Ik zag wel dat bladerdeeg van Koopmans inderdaad E-vrij is!
  • Mama Muis
    Mama Muis vrijdag 23 dec 2011 om 21:03
    http://www.foodtube.nl/video/1572/Bladerdeeg-van-Cees-Holtkamp

    Zie deze link eens, Cees Holtkamp legt het heel goed uit! Ik ga het binnenkort ook proberen, zal je laten weten of het ook zo makkelijk is als dat het lijkt op de video :)
  • Smakelijck!
    Smakelijck! maandag 05 dec 2011 om 10:45
    Leuk om te horen!
  • Marjolein
    Marjolein zondag 04 dec 2011 om 18:17
    De gehaktstaaf was heerlijk!! Had dit recept gisteren gemaakt, smaakt echt goed! Tot snel. Groetjes
  • Smakelijck!
    Smakelijck! donderdag 24 nov 2011 om 17:39
    Bedankt voor je tip, voor hartige taart deeg is inderdaad Koopmans E-nummervrij, maar bladerdeeg ook? Dat is nl. wel een verschil. Bij m'n volgende bezoekje aan de supermarkt zal ik eens opletten.
    Vers bladerdeeg is wel veel beter van smaak en werkt ook beter dan uit de diepvries.
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 24 nov 2011 om 15:41
    Het diepvriesbladerdeeg voor hartige taart van Koopmans schijnt E-nummervrij te zijn.
    Zelf maken vind ik teveel werk!
  • Smakelijck!
    Smakelijck! donderdag 24 nov 2011 om 12:56
    Hallo,

    Ik haal nu vers bladerdeeg bij de supermarkt (AH) van Backini. Daar zitten helaas wel wat (2) E-nummers in. Aangezien bladerdeeg zelf maken nogal een klus schijnt te zijn ben ik daar nog niet aan begonnen, maar het staat wel op mijn lijstje. Omdat er anders geen alternatief is gebruik ik deze heel soms. Ik ben helaas nog geen E-nummervrij bladerdeeg tegengekomen in de natuurwinkel. Iemand misschien een tip?

    Je kunt ook gewoon diepvriesbladerdeeg gebruiken, dan moet je wat plakjes uitrollen tot een lap.
  • lautje
    lautje woensdag 23 nov 2011 om 12:28
    Beste Williene, even een vraagje: waar haal je vers bladerdeeg? Of maak je het zelf?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190