P1010225
Vrijdag 08 mei 2015

Dadelcake!

Dadels zijn bij mij een favoriet ingrediënt geworden. Ze zijn wel erg zoet, maar zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Vooral de Medjoul dadels zijn erg lekker. Door de dadels voor te weken worden ze lekker zacht en zijn ze vaak beter te verwerken als zoetmaker in koekjes of gebak. Op die manier heb je weinig tot geen suiker nodig, maar is je baksel heerlijk gezoet met natuurlijk zoet! Deze dadelcake is heerlijk zacht én lekker ;-) Geniet ervan!

Dadelcake!

Ingrediënten:

200 gram medjoul dadels, 50 gram roomboter, 1 theelepel baksoda, 250 milliliter kokend water, 2 eieren, 50 gram kokosbloesemsuiker, 275 gram speltmeel, snufje zout, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 1,5 theelepel koekkruiden, 100 gram gehakte wal- of pecannoten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de medjoul dadels grof. Doe deze in een kom met de boter, baksoda en overgiet het geheel met het kokende water. Zet opzij en laat afkoelen. Mix ondertussen de eieren met de kokosbloesemsuiker romig in ongeveer 5 minuten. Voeg het afgekoelde dadelmengsel toe samen met het meel, snufje zout, bakpoeder en de koekkruiden. Hak de noten grof en roer door het beslag. Giet het beslag in een bakvorm van 20 bij 20 centimeter en schuif in de oven. De cake is gaar als er een satéprikker droog uitkomt. Dit is na ongeveer 30 minuten.

Eet Smakelijck!

Tip: Als je al gewend bent aan suikervrij lekkers, dan is de kokosbloesemsuiker wat overbodig en kun je deze weglaten. Voor de echte zoetekauwen kan deze extra worden toegevoegd.

Liefs, Williene

  We weten allemaal dat pure, onbewerkte voeding  gezond is, maar… rustig...
lees verder
Deze week hoop ik mijn lekkerste salades aan jullie door te geven. Het is zo makkelijk te...
lees verder
Het volgende recept kwam ik tegen uit de makkelijke keuken van 24kitchen. Het stond in het...
lees verder
Zoek je nog een lekker en fris toetje voor aankomend weekend? Probeer deze variatie eens op de...
lees verder
Voor mijn verjaardag een aantal weken geleden kreeg ik van mijn man en kinderen een fantastische...
lees verder
De laatste wintermaand is aangebroken! Nog even en we kunnen weer heerlijk genieten van verse...
lees verder

38 opmerkingen
  • WIllemijn
    WIllemijn vrijdag 08 mei 2015 om 09:54
    Ziet er goed uit! Ik wilde de appelcake maken dit weekend, maar dit lijkt me leuk om te proberen. Even voor de check: "Voeg het afgekoelde mengsel toe" => is dat ook met het water erbij? Of moet je het eerst nog afgieten ofzo?
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 10:01
      Ja hoor, dit is met het water, want daarin zit ook de baksoda en de boter, anders zou je alles weer weggooien ;-) Succes met de cake!
  • Hennie van Dis
    Hennie van Dis vrijdag 08 mei 2015 om 10:23
    Even een vraag, Williene. In dit recept staat 1 theelepel baksoda en 2 theelepels wijnsteenzuurbakpoeder. Nu herinner ik me eens haverkoekjes gebakken te hebben waar ook 2 theelepels van laatstgenoemde in moesten, maar dat smaakte vies, sterk en zurig. De verhoudingen qua meel e.d. waren ong. hetzelfde als in jouw recept. Ik vraag me daarom af of er nu niet hetzelfde gebeurt met dit baksel? Kun je ook met 1 theelepel wijnsteenpoeder volstaan eventueel? (het haverkoekrecept kwam overigens wel uit een ander boek, nl. 'goed zoet'.) Alvast dank voor je antwoord!
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 10:32
      Een teveel aan baksoda of bakpoeder kan inderdaad een nare smaak geven. In dit recept proef ik dit niet terug, maar je zou het kunnen proberen met 1 theelepel. Succes!
  • Lidy
    Lidy vrijdag 08 mei 2015 om 12:02
    Ik vroeg me af of niet gedroogde dadels hier ook voor kunnen worden gebruikt? Laat ik dan t water weg?
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 13:32
      Wat bedoel je met niet gedroogde dadels? Ik ken in Nederland alleen maar de gedroogde of medjoul versie? Maar weken met water moet sowieso, omdat dit vocht ook nodig is voor het beslag.
      • Lidy
        Lidy vrijdag 08 mei 2015 om 19:06
        Je kunt ook ongedroogde dadels in n doosje kopen, bv op de markt bij de notenkraam. Deze zijn veel zachter cq vochtiger dan de gedroogde versie! Dus ik dacht misschien kan ik die ook gebruiken, maar dan met minder vocht
        • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 21:29
          Ah, dan weet ik welke je bedoeld, dit zijn, of vergelijkbaar met, medjouldadels. Je kunt met deze dadels dus gewoon het recept volgen. Succes!
  • Korien
    Korien vrijdag 08 mei 2015 om 13:03
    Weer een goed recept en weer eens wat anders! Zelfs de jongens die echt van zoet houden, vinden dit heerlijk (zonder 50 gr palmsuiker). Nog even een ander vraagje, heb je ook een recept of weet je ook hoe je een soort vlaaibodem kunt maken? Alvast bedankt.
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 13:34
      Goed om te lezen, Korien. Ik ga er eens mee experimenteren, dan hoor je t nog!
  • Alie
    Alie vrijdag 08 mei 2015 om 13:38
    Dit recept komt precies op tijd! Ik had nog wat dadels en pecannoten die eigenlijk op moesten, dus ga morgen meteen aan de slag!
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 21:30
      Leuk Alie, Succes!
  • Elisja
    Elisja vrijdag 08 mei 2015 om 16:28
    In plaats van boter kan het ook wel met kokosolie toch wij eten ook koemelkvrij
    • Smakelijck vrijdag 08 mei 2015 om 21:31
      Ja hoor, dat kan zeker!
  • hansje
    hansje zaterdag 09 mei 2015 om 20:51
    Kun je deze heerlijke dadelcake ook invriezen?
    • Smakelijck maandag 11 mei 2015 om 07:38
      Vast wel ;-)
  • Karen
    Karen zaterdag 09 mei 2015 om 22:55
    Ik heb alles in huis, behalve speltmeel... Wat kan ik .als alternatief gebruiken? Groetjes Karen
  • Karen
    Karen zaterdag 09 mei 2015 om 22:55
    Ik heb alles in huis, behalve speltmeel... Wat kan ik .als alternatief gebruiken? Groetjes Karen
    • Smakelijck maandag 11 mei 2015 om 07:38
      Heb je wel bloem, of speltbloem, volkorenmeel? Daar zou het ook prima mee gaan!
  • Ilse Hartman
    Ilse Hartman donderdag 14 mei 2015 om 20:26
    Hallo Williene, Ik heb de cake gebakken, maar vond de structuur erg compact en vooral niet zacht. De smaak is overigens wel lekker. Ik had hem in een cakeblik gebakkeb overigens. Heb je nog een tip hoe het wat soepeler zou kunnen worden? Met groet, Ilse
    • Smakelijck vrijdag 15 mei 2015 om 10:18
      Hoi Ilse, Wellicht dat dit komt door het cakeblik. Heb je wel bakpoeder en baksoda gebruikt? Hier was hij juist zo lekker zacht, veel zachter als een gewone cake. Wellicht lukt het een volgende keer beter!
  • Marja
    Marja vrijdag 15 mei 2015 om 21:36
    Ha Williene, deze cake heb ik afgelopen week gebakken! Hij is écht heel erg lekker! Ik had er geen suiker extra bij gedaan, alleen de dadels gebruikt. Wij vonden hem heerlijk zoet. In plakjes gesneden is hij de vriezer in gegaan, en ook na ontdooien was hij boterzacht! Een blijvertje wat ons betreft. Met groetjes van Marja.
    • Smakelijck zaterdag 16 mei 2015 om 13:48
      Wat leuk zeg! Klinkt heerlijk, goed ook om te lezen dat invriezen geen probleem is! Altijd handig, wat op voorraad!
      • Marja
        Marja zaterdag 16 mei 2015 om 21:46
        Ja... en dan te bedenken dat ik vroeger geen dadels lustte... sinds ik dat dadeltaartje op een workshop bij jou gedaan heb, maak ik heel veel met dadels... maar ik eet ze niet "raw", zeg maar... ;-)
        • Smakelijck maandag 18 mei 2015 om 09:28
          Leuk hé ;-) Teus vond dadels ook niet lekker en heeft ze leren eten met de dadeltaart. Nu eet hij ze zelfs gewoon zo, dus er is nog hoop ;-) Fijne dag!
  • Danielle
    Danielle zaterdag 30 mei 2015 om 17:13
    Vandaag voor de tweede keer de dadelcake gebakken. Wat een geweldig recept! Dank!
    • Smakelijck zaterdag 30 mei 2015 om 17:57
      Leuk! Graag gedaan hoor ;-)
  • Arja hoebee
    Arja hoebee dinsdag 02 jun 2015 om 13:14
    wat voor baksoda gebruik je?
    • Smakelijck dinsdag 02 jun 2015 om 21:35
      Zelf koop ik baksoda van PitPit.com maar het is ook te koop in natuurwinkels en drogisterij. Ook wel verkocht onder de naam zuiveringszout.
  • JGJ
    JGJ woensdag 17 jun 2015 om 21:57
    Is deze cake ook alleen met baking soda te maken? Ik heb geen wijnsteenzuurbakpoeder en wil het er liever niet alleen voor aanschaffen. Evt. meer zuur toevoegen in de vorm van citroensap o.i.d.?
    • Smakelijck donderdag 18 jun 2015 om 08:37
      Ja hoor, maar dan wel inderdaad wat citroensap toevoegen of een lepeltje appelazijn. Succes!
      • JGJ
        JGJ donderdag 18 jun 2015 om 16:32
        Bedankt! In welke verhouding kan ik de baking soda gebruiken? Is dit in principe 1 op 1 over te zetten? Ook bv. in andere cakerecepten ofzo?
        • Smakelijck vrijdag 19 jun 2015 om 10:00
          Yep, dat kun je zo voor elkaar vervangen.
  • Riny
    Riny zaterdag 20 jun 2015 om 13:27
    Hallo Williene, ik zou graag voor t eerst de dadelcake willen bakken. (De medjouldadels zijn in de aanbieding bij Dirk!!!!) Maar ik heb coeliakie, kan dus geen spelt eten. Kan ik dit meel in dezelfde verhoudingen vervangen voor glutenvrij meel? Ik geniet trouwens heel erg van je boek...."zoet"
    • Smakelijck maandag 22 jun 2015 om 09:22
      Ja hoor, dat is geen probleem. Succes!
  • Margreet
    Margreet donderdag 01 okt 2015 om 13:52
    Zonder baksoda ( wel wijnsteenpoeder) en 1 ei extra ook heerlijk.
  • Mascha
    Mascha zondag 24 jan 2016 om 14:50
    Wat een heerlijke cake! De 3 jongetjes hier in huis hebben er ook enorm van zitten smullen en willen zeker dat ik deze cake vaker ga bakken.
    • Smakelijck maandag 25 jan 2016 om 09:33
      Wat leuk, Mascha!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190