Vrijdag 23 mei 2014

Crackers met keltisch zout en rozemarijn!

En zijn ze naar je zin? Verdubbel het recept een paar keer zodat je in één keer een grotere hoeveelheid kan maken!

Crackers met keltisch zout en rozemarijn! 

Ingredienten voor 8 crackers:
45 gram pompoenpitten, 40 gram sesamzaad, 30 gram lijnzaad, 45 gram zonnebloempitten, 50 gram boekweitmeel, 1 kleine theelepel keltisch zout, 1 theelepel rozemarijn, 30 gram kokosolie, 100 milliliter water

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe het boekweitmeel met zout en rozemarijn (of andere kruiden naar smaak) in een kom. Doe hierbij 25 gram pompoenpitten, 30 gram sesam, 20 gram lijnzaad, 35 gram zonnebloempitten. Smelt de kokosolie en voeg toe samen met het water bij het mengsel. Meng met elkaar en verdeel over een bakplaat, bekleed met bakpapier. Strijk uit tot een zo plat mogelijk geheel. Meng de rest van de zaden en verdeel deze over het uitgestreken beslag. Bestrooi eventueel met wat keltisch zout en nog wat extra kruiden.

Bak de cracker in 40 minuten krokant en gaar. Je kunt halverwege de baktijd eventueel de cracker in vierkanten snijden. Doe je dit niet dan kun je het na het afkoelen in stukken breken.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

PS: Gebruik maken van een aantrekkelijke korting bij gezondenotenkopen.nl? Koop het starterspakket!

Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf...
lees verder
Ik denk dat we allemaal wel kaneel in huis hebben en regelmatig gebruiken. Niet alleen voor in de...
lees verder
Precies een jaar geleden kwam mijn kookboek Smakelijck Winter uit. Geen enkel voorgaand...
lees verder
De cellen in ons lichaam worden continue vernieuwd. Zo’n 60 biljoen hebben we er totaal! Elke...
lees verder
  Graag wil ik een aantal gezinnen rond de kerstdagen blij maken met een mooi...
lees verder
Er is zoveel kant en klaar te koop dat je er soms niet bij stil staat hoe je iets zelf kunt...
lees verder

27 opmerkingen
  • Ilse
    Ilse dinsdag 10 jun 2014 om 12:16
    Deze website net ontdekt en fijn alle recepten aan het bekijken. Deze crackers zien er goed uit! Wil ik zeker uit proberen. Kan ik het lijnzaad er wel uithalen? Dit is niet goed voor mij namelijk. Groetjes.
    • Smakelijck dinsdag 10 jun 2014 om 12:26
      Leuk, Ilse! Welkom! Je kunt lijnzaad zeker weglaten en vervangen door iets anders wat je lekker vindt, bijvoorbeeld sesam of hennepzaad. Succes!
  • Jo
    Jo dinsdag 15 jul 2014 om 14:02
    Ha Williene, Kun je de kokosolie vervangen door een ander soort olie/vet?
    • Smakelijck dinsdag 15 jul 2014 om 19:12
      Ja hoor, dat kan zeker! Bijvoorbeeld door roomboter. Succes!
  • Rianne
    Rianne maandag 28 jul 2014 om 21:49
    Ha Williene, Ik heb zojuist deze crackers gemaakt. Toen ik ze de uit de oven haalde roken ze helemaal niet lekker, dus was even bang dat het mislukt was. Maar niets is minder waar, de smaak is heerlijk. Alleen ik eet het in mn eentje op denk ik :) de plak is 18 bij 18 cm, en echt niet zo heel erg dik. Hoe kun jij hier 8 crackers uithalen? Moet ik misschien meer water gebruiken om meer vloeibaar mengsels te krijgen. Toen ik het uit de pan haalde was het 1 grote bonk, en zeer moeilijk smeerbaar :) Is dat bij jou ook zo? Groetjes Rianne
    • Smakelijck dinsdag 29 jul 2014 om 20:21
      Ha Rianne, Fijn dat de smaak wel goed was ;-) Bij mij was het heel goed smeerbaard, dus misschien inderdaad wat meer vocht nodig. Verder probeer ik het zo dun mogelijk uit te strijken! Succes!
  • Judith
    Judith zaterdag 27 sep 2014 om 11:35
    Ik heb pas geleden je site ontdekt en volop aan het experimenteren met de recepten, al veel ideeën opgedaan. Vanmorgen stonden deze crackers op de planning. En wat zijn ze lekker!! Alleen de volgende keer toch maar bakpapier gebruiken..... Ik had geen bakpapier meer en dacht dat het ook wel zou gaan als ik de bakplaat gewoon zou invetten. Helaas! Het resultaat is een bak vol crackerstukjes en gruis, maar zo ontzettend lekker! Zonde om weg te gooien, dus ik gebruik het maar als gezonde snack. ;-)
    • Smakelijck zaterdag 27 sep 2014 om 19:36
      Ai, dat is jammer ;-) Maar gelukkig nog wel eetbaar! Leuk dat je lekker aan 't experimenteren bent! Succes!
      • Judith
        Judith maandag 06 okt 2014 om 13:08
        Nou, de tweede poging op bakpapier is gelukt hoor! Zalig!
        • Smakelijck maandag 06 okt 2014 om 17:17
          Leuk! Goed om te lezen!
  • çiska
    çiska dinsdag 07 okt 2014 om 11:24
    Hallo, interessante info allemaal, ik was op zoek naar koolhydraat arm brood -recept en kom deze cracker tegen. Kan ik de boekweitmeel ook vervanger door bijv havervlokken?? De rest van de ingredienten erbij lijkt me een lekkere combi!
    • Smakelijck dinsdag 07 okt 2014 om 18:30
      Daar heb ik geen ervaring mee, dus dat durf ik niet te zeggen. Misschien wat fijner malen? Dan lijkt 't me geen probleem. Succes!
  • Yvonne Vos
    Yvonne Vos maandag 20 okt 2014 om 10:44
    Vorige week de crackers geprobeerd op aanraden van mijn schoondochter en ze zijn echt heerlijk! Na de eerste keer meteen maar een dubbele hoeveelheid gemaakt en die zijn ook alweer bijna op, dus vandaag maar weer aan de bak!
    • Smakelijck maandag 20 okt 2014 om 11:02
      Wat leuk, Yvonne! Zo blijf je bezig hé! Maar fijn dat ze in de smaak zijn gevallen! Succes met bakken!
  • Liz
    Liz woensdag 31 dec 2014 om 15:29
    Werkelijk geweldige crackers. Ik had geen pompoenpitten meer, maar met amandelschilfer ging het ook heel goed. Deze blijf ik maken!
    • Smakelijck woensdag 31 dec 2014 om 19:47
      Goed om te lezen, Liz!
  • Viola
    Viola vrijdag 09 jan 2015 om 09:11
    Hoi Williene, wat een heerlijke crackers! Gisteren gebakken, laten afkoelen en in een afgesloten weckpot bewaard. Ze smaken erg lekker en zijn niet erg knapperig (meer). Hoe krijg ik ze zo knapperig mogelijk en hoe bewaar ik ze 't best?
    • Smakelijck vrijdag 09 jan 2015 om 10:04
      Dankje! Ze blijven knapperig als je ze zo dun mogelijk maakt, op een hoge temperatuur bakt en dan luchtdicht afsluit in een pot of trommel. Succes!
  • Arianne
    Arianne zaterdag 14 mrt 2015 om 14:36
    Ha Williene, Boven je recept schrijf je dat de oven op 150 graden moet, maar in een reactie zeg je dat je de cracker op hoge temp. moet bakken willen ze knapperig blijven,,,. welke temperatuur bedoel je? groet! Arianne
  • Arianne
    Arianne zaterdag 14 mrt 2015 om 14:39
    O ja, en kan ik boekweit vervangen door havermoutvlokken?
    • Smakelijck zaterdag 14 mrt 2015 om 20:24
      Als je ze knapperiger wilt hebben dan kan dat inderdaad. Ik vind ze met 150 graden goed genoeg, maar ovens verschillen nogal van temperatuur, dus dat is een beetje zelf uitvogelen op welke manier je ze lekker vindt. Wellicht kun je het vervangen, daar heb ik geen ervaring mee. Succes!
  • Viola
    Viola vrijdag 03 apr 2015 om 16:32
    Hoi Williene, jouw tip om ze zo dun mogelijk te maken heb ik ter harte genomen. Keer op keer lukt het nu zo: Het beslag gaat nu op bakpapier, ik strijk het iets uit en bedek het vervolgens met nog een vel bakpapier. Dan rol ik het met de deegroller zo dun mogelijk uit. Het bovenste vel trek ik er af, nog even bestrooien met de achtergehouden zaden en pitten, even alles vastrollen en 40 minuten op 150 graden zoals je beschrijft. En jawel: perfect, ze zijn superkrokant en ze blijven (langer dan een week) heel knapperig. De smaak was al overheerlijk natuurlijk! Zojuist heb ik ze met rijstmeel gemaakt, dat moest een keer op. Wederom een super resultaat! Dankjewel.
    • Smakelijck vrijdag 03 apr 2015 om 17:00
      Dat klinkt goed, Viola! Leuk om te lezen hoe je het hebt gedaan!
  • Marije
    Marije donderdag 18 feb 2016 om 15:16
    Kan ik het boekweitmeel vervangen door amandelmeel? Of geeft dat een heel andere smaak?
    • Smakelijck donderdag 18 feb 2016 om 16:15
      Wellicht dat dit wel wat consequenties heeft voor het deeg. Ik ben bang dat het misschien niet goed plakt waardoor ze wat kruimelig worden. Maar wellicht valt 't mee?
  • Annemieke
    Annemieke vrijdag 17 jun 2016 om 12:12
    Eerder heb ik niet met boekweitmeel gewerkt. Ik heb het niet in huis. Kan speltmeel ook?
    • Smakelijck vrijdag 17 jun 2016 om 20:00
      Ik denk ik wel, maar heb er geen ervaring mee.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190