Donderdag 27 sep 2012

Chocola!

Pure chocolade is erg goed voor je gezondheid. In pure chocola zitten flavonoiden (antioxidant). Deze goede stof zorgt er bijv. voor dat je bloeddruk verlaagt, werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, goed voor de bloedsomloop, gaat veroudering tegen, kankerwerend etc.

Genoeg van eten dus ;-) Komt dat even goed uit! Helaas zit in de meeste pure chocolade suiker. En dat is dan weer niet zo goed voor je. Nu is er bijv. Lovechock chocolade zonder geraffineerde suiker, maar deze is wel prijzig voor een klein beetje chocola. Maar met dit makkelijke recept maak je het in het vervolg gewoon zelf.

Ingredienten:
100 gram kokosolie, 50 gram rauwe cacaopoeder, 75-100 gram mix van noten, zaden, rozijnen, cranberry's, mulberry's, goji's* etc.

Verwarm de kokosolie op heel laag vuur. Zodra ze zacht is, direct van het vuur afhalen. Hak de noten/vruchtenmix wat fijn. Meng de kokosolie met de cacaopoeder en meng dit vervolgens door de noten/vruchten. Strijk uit op een stuk bakpapier en laat het opstijven in de vriezer. Haal de chocolade uit de vriezer als het bevroren is (3 uur) en breek in stukjes. Bewaar de chocolade daarna in de koelkast.

*Je kunt natuurlijk ook alleen noten of alleen rozijnen gebruiken. Net wat je lekker vindt.

Dit recept is een bewerkt recept van Julia Kang.


  Vezels, van voedingsstof naar voedingsmiddel!   Veel mensen denken bij...
lees verder
Op internet was ik aan 't speuren naar een goed recept voor glutenvrij brood....
lees verder
Er is steeds meer vraag naar lekkernijen die glutenvrij zijn. Nu ben ik van mening dat,...
lees verder
      Eén van mijn favoriete salades op dit moment. Het kost niet...
lees verder
Het ligt al een tijd bij mij op de boekenplank: Hormoonbalans voor vrouwen van Ralph Moorman in...
lees verder
Onlangs kreeg ik van een aantal lezers complimenten dat ze met de recepten van deze site...
lees verder

17 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 21:13
    Hoi Williene,

    Ik heb vandaag dit recept gemaakt maar de chocola bleef zo dun dat deze aan alle kanten van het bak pakpapier afstroomde. Wat deed ik verkeerd?

    Groet Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 09:11
      Ha,

      Dat is vreemd, misschien te lang verwarmd? Of misschien ligt het aan de soort chocolade? Een volgende keer kun je het bakpapier in een schaal leggen, of een bakvorm zodat het in de vorm blijft.

      Succes!
  • wilma
    wilma vrijdag 28 sep 2012 om 20:14
    Vroeg me al af hoe lang te bewaren.Mss verdriedubbelen?!
    Heerlijk!
    Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 21:21
      Hoi Wilma,
      Omdat ze in de koelkast staan kun je ze best een tijdje bewaren denk ik (minimaal een paar weken, het zijn geen kort houdbare ingredienten).
      Verdriedubbelen lijkt me dus een goed idee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 28 sep 2012 om 12:51
    Hoi Williene,
    Waarom moet de chocola zo lang in de diepvries, want met een uur is ie al zo hard dat je goed stukken kunt breken.
    Groetjes Henriëtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 16:17
      Haha, dan weet ik zeker dat het hard is. Maar als het na 1 uur ook hard is, dan is dat ook prima hoor! ;-)

      Groetjes, Williene
  • sarina
    sarina donderdag 27 sep 2012 om 13:41
    hoi willine,
    dat recept van julia kang maak ik iedere twee dagen, dan is het alweer op, we zijn er allemaal verzot op, eigenlijk vind ik deze chocolade nog lekkerder als de gewone uit de winkel
    kan ik jouw recept ook een keer proberen!

    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 12:08
      Hoi Sarina,

      Dat moet op de verpakking staan. Bijv. Raw cacao. Ik haal dat in de Natuurwinkel. Het is wel prijzig, dus als je het te duur vindt kun je het ook met gewone biologische cacao doen.

      Groetjes, Williene
    • sarina
      sarina donderdag 27 sep 2012 om 16:20
      nog een vraagje, hoe weet je of het rauwe cacao is? is de fairtrade uit de supermarkt ook rauw? en waar haal jij m?
      groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 sep 2012 om 15:07
      Heerlijk is het he? Ik dacht dat het niet zoet genoeg zou zijn, maar ik vind het ook heel erg lekker. Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • JvdB
    JvdB maandag 26 jan 2015 om 20:48
    Ook erg lekker om te maken en verse ananas in te 'dippen'
    • Smakelijck dinsdag 27 jan 2015 om 09:09
      Klinkt goed ;-)
  • Berien
    Berien vrijdag 25 mrt 2016 om 17:08
    Kan ik ook brownies maken van deze chocolade, zonder noten en zaden? Ik heb namelijk geen suikervrije chocola in huis.
    • Smakelijck vrijdag 25 mrt 2016 om 17:31
      Geen idee, dat heb ik nog nooit geprobeerd.
  • Eline
    Eline zaterdag 10 dec 2016 om 14:18
    Hoi wiliene, Wat een ontzettend leuke site heb je! Ik heb de chocolade gemaakt van kokosolie en cacao,naar deze is zeer bitter! Wat heb ik verkeerd gedaan? Gr.Eline
  • Margje
    Margje donderdag 27 jul 2017 om 16:03
    O wat grappig zeg.. Ik ontdekte net eergisteren de filmpjes van Julia Kang en heb dit recept van haar genoteerd. Leek me zo makkelijk en Smakelijck ;-) En nu zie ik het hier :-) Zeker het proberen waard. Vandaag andere huishoudelijke drukte maar in tweekend is het wel ff leuk om te maken.. Ps. waarom moet er een mailadres vermeld worden? Naar mijn idee heeft dat geen functie. Wel zou het handig zijn wanneer wij melding per mail zouden ontvangen, zodra er een antwoord op de reactie komt, of er meerdere reacties op het artikel komen. Nu 'vergeet' je soms dat je hebt gereageerd, en kan je het soms zelfs niet meer terugvinden, als je later bedenkt dat je eerder een reactie plaatste.. Snap je?
    • Smakelijck vrijdag 28 jul 2017 om 11:14
      Ha! Succes met je chocola ;-) Geen idee van het mailadres, is standaard ingebouwd, maar wordt niet getoond op de site. Geen idee of er een melding kan komen, ik zal dat eens navragen ;-) Fijne dag!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190