Donderdag 27 sep 2012

Chocola!

Pure chocolade is erg goed voor je gezondheid. In pure chocola zitten flavonoiden (antioxidant). Deze goede stof zorgt er bijv. voor dat je bloeddruk verlaagt, werkt ontstekingsremmend, cholesterolverlagend, goed voor de bloedsomloop, gaat veroudering tegen, kankerwerend etc.

Genoeg van eten dus ;-) Komt dat even goed uit! Helaas zit in de meeste pure chocolade suiker. En dat is dan weer niet zo goed voor je. Nu is er bijv. Lovechock chocolade zonder geraffineerde suiker, maar deze is wel prijzig voor een klein beetje chocola. Maar met dit makkelijke recept maak je het in het vervolg gewoon zelf.

Ingredienten:
100 gram kokosolie, 50 gram rauwe cacaopoeder, 75-100 gram mix van noten, zaden, rozijnen, cranberry's, mulberry's, goji's* etc.

Verwarm de kokosolie op heel laag vuur. Zodra ze zacht is, direct van het vuur afhalen. Hak de noten/vruchtenmix wat fijn. Meng de kokosolie met de cacaopoeder en meng dit vervolgens door de noten/vruchten. Strijk uit op een stuk bakpapier en laat het opstijven in de vriezer. Haal de chocolade uit de vriezer als het bevroren is (3 uur) en breek in stukjes. Bewaar de chocolade daarna in de koelkast.

*Je kunt natuurlijk ook alleen noten of alleen rozijnen gebruiken. Net wat je lekker vindt.

Dit recept is een bewerkt recept van Julia Kang.


Met de feestdagen komt deze heerlijke huzarensalade zeer zeker van pas! Hij is niet moeilijk om...
lees verder
Notenrepen zijn ideaal als tussendoortje. Deze lekkere repen kun je goed bewaren in de koelkast,...
lees verder
Een aantal weken terug kreeg ik een heerlijk verwenpakketje met chocolade van...
lees verder
Voor het weekend bak ik vaak iets lekkers. Zelf ben ik niet zo'n fan van boterkoek, maar m'n man...
lees verder
Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat...
lees verder
          Een echte klassieker, dit recept. Hij komt...
lees verder

15 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 05 okt 2013 om 21:13
    Hoi Williene,

    Ik heb vandaag dit recept gemaakt maar de chocola bleef zo dun dat deze aan alle kanten van het bak pakpapier afstroomde. Wat deed ik verkeerd?

    Groet Esther
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 okt 2013 om 09:11
      Ha,

      Dat is vreemd, misschien te lang verwarmd? Of misschien ligt het aan de soort chocolade? Een volgende keer kun je het bakpapier in een schaal leggen, of een bakvorm zodat het in de vorm blijft.

      Succes!
  • wilma
    wilma vrijdag 28 sep 2012 om 20:14
    Vroeg me al af hoe lang te bewaren.Mss verdriedubbelen?!
    Heerlijk!
    Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 21:21
      Hoi Wilma,
      Omdat ze in de koelkast staan kun je ze best een tijdje bewaren denk ik (minimaal een paar weken, het zijn geen kort houdbare ingredienten).
      Verdriedubbelen lijkt me dus een goed idee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 28 sep 2012 om 12:51
    Hoi Williene,
    Waarom moet de chocola zo lang in de diepvries, want met een uur is ie al zo hard dat je goed stukken kunt breken.
    Groetjes Henriƫtte
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 16:17
      Haha, dan weet ik zeker dat het hard is. Maar als het na 1 uur ook hard is, dan is dat ook prima hoor! ;-)

      Groetjes, Williene
  • sarina
    sarina donderdag 27 sep 2012 om 13:41
    hoi willine,
    dat recept van julia kang maak ik iedere twee dagen, dan is het alweer op, we zijn er allemaal verzot op, eigenlijk vind ik deze chocolade nog lekkerder als de gewone uit de winkel
    kan ik jouw recept ook een keer proberen!

    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 28 sep 2012 om 12:08
      Hoi Sarina,

      Dat moet op de verpakking staan. Bijv. Raw cacao. Ik haal dat in de Natuurwinkel. Het is wel prijzig, dus als je het te duur vindt kun je het ook met gewone biologische cacao doen.

      Groetjes, Williene
    • sarina
      sarina donderdag 27 sep 2012 om 16:20
      nog een vraagje, hoe weet je of het rauwe cacao is? is de fairtrade uit de supermarkt ook rauw? en waar haal jij m?
      groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 27 sep 2012 om 15:07
      Heerlijk is het he? Ik dacht dat het niet zoet genoeg zou zijn, maar ik vind het ook heel erg lekker. Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • JvdB
    JvdB maandag 26 jan 2015 om 20:48
    Ook erg lekker om te maken en verse ananas in te 'dippen'
    • Smakelijck dinsdag 27 jan 2015 om 09:09
      Klinkt goed ;-)
  • Berien
    Berien vrijdag 25 mrt 2016 om 17:08
    Kan ik ook brownies maken van deze chocolade, zonder noten en zaden? Ik heb namelijk geen suikervrije chocola in huis.
    • Smakelijck vrijdag 25 mrt 2016 om 17:31
      Geen idee, dat heb ik nog nooit geprobeerd.
  • Eline
    Eline zaterdag 10 dec 2016 om 14:18
    Hoi wiliene, Wat een ontzettend leuke site heb je! Ik heb de chocolade gemaakt van kokosolie en cacao,naar deze is zeer bitter! Wat heb ik verkeerd gedaan? Gr.Eline
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190