P1010505
Vrijdag 20 feb 2015

Cake met Appel!

Een cake bakken zonder geraffineerde suikers e.d stond hoog op mijn lijstje. Ik heb hiervoor mijn oude recept gebruikt en hier en daar wat aangepast. Héérlijk! Persoonlijk vind ik 'm wel 't lekkerst op de dag dat hij gebakken is.
Geniet ervan!

 

Cake met Appel!

Ingrediënten: 100 gram speltmeel, 100 gram speltbloem, 200 gram roomboter, 4 eieren, 75 gram kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels honing, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 1 theelepel kaneel, snufje zout, rasp van een halve citroen, 1 appel, amandelschaafsel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Mix de boter met de kokosbloesemsuiker en honing romig en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen. Mix nog rustig 5 minuten verder tot je een mooi luchtig beslag hebt. Voeg het meel, bloem, bakpoeder, kaneel, zout en citroenrasp toe en mix goed door. Doe het cakebeslag in een cakeblik, bekleed met bakpapier. Snijd de appel in schijfjes en duw bovenin de cake de schijfjes appel in het beslag. Bestrooi de cake met wat amandelschaafsel.

Schuif de cake in de oven en bak in 45 tot 50 minuten gaar. Prik met een saté prikker in de cake om te kijken of hij gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is de cake gaar.

Eet smakelijck!
 

Liefs, WIlliene

Het zomerseizoen breekt aan en dan is een salade een heerlijke, lichte maaltijd. Maar ook als...
lees verder
In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat...
lees verder
Heksenkaas is een favoriet smeerseltje uit supermarkt of delicatessenwinkel. Maar zoals...
lees verder
Een lekkere frisse salade die je prima bij een (getoaste) boterham kunt eten of bij de...
lees verder
Superfoods: zin of onzin? Superfoods, de laatste jaren kun je er bijna niet omheen. Ik...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder

27 opmerkingen
  • Griet
    Griet vrijdag 20 feb 2015 om 13:21
    Ha Williene, Het ziet er weer heerlijk uit, zou er ook een gv vervanger zijn voor de spelt meel en spelt bloem, ik denk er al lang over na, misschien heb jij (of iemand anders) de gouden tip? Groetjes!
    • Smakelijck zaterdag 21 feb 2015 om 16:20
      Dankje! Je zou het kunnen proberen met half amandelmeel en half boekweit? Helemaal boekweit lijkt me te droog. Anders zou ik het niet weten... Succes!
  • marije
    marije vrijdag 20 feb 2015 om 19:32
    Ik vervang speltmeel regelmatig voor volkorenmeel
  • Truus
    Truus vrijdag 20 feb 2015 om 19:50
    Je kunt met roggemeel vervangen, dit is niet helemaal glutenvrij maar bevat wel veel minder gluten,mijn kinderen hebben een gv dieet en kunnen er tegen 1x p.week dan. Ik ga het morgen proberen met rijstmeel en gierst/maismeel, ben benieuwd!
    • Griet
      Griet maandag 23 feb 2015 om 10:43
      Ik ben helaas een echte gevoelige coeliaak, ik hoef het niet te proberen met volkorenmeel, ik wordt van glutenvrij gemaakt tarwezetmeel al ziek helaas! Maar ik ben erg benieuwd naar de ervaring met rijstmeel en maismeel..:-)!
  • Betsy
    Betsy vrijdag 20 feb 2015 om 21:27
    Voor een glutenvrije variant zou het te proberen zijn met boekweitmeel....
  • Dianne
    Dianne vrijdag 27 feb 2015 om 09:08
    Ik heb de cake gisteren gebakken. Ruikt heerlijk! (nog niet geproefd..) Nu viel het me op dat het deeg nauwelijks was gerezen. Ik heb de ei vervangen heb door no egg, verder niets veranderd. Heb je enig idee hoe het kan komen?
    • Smakelijck vrijdag 27 feb 2015 om 09:32
      Dat kan aan veel dingen liggen, je oven temperatuur, aan de eivervanger, kwaliteit van het bakpoeder etc. Bij mij was hij goed gerezen tot cake-hoogte zeg maar. Hopelijk heeft het niets met de smaak gedaan, al kan ik me voorstellen dat hij nu wat compacter is.
  • Petra
    Petra vrijdag 20 mrt 2015 om 10:03
    Ha Williene, Kan je ook 200ml ongeklopte slagroom gebruiken ipv 4 eieren?
    • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 10:38
      Ik heb geen idee. Doe je dat vaker in een cake? Zo ja, dan moet het bij deze cake ook lukken. Succes!
      • Petra
        Petra vrijdag 20 mrt 2015 om 11:40
        Ik maak vaak speltbrood (in een cakeblik) op basis van griekse yoghurt + 100ml slagroom ipv 2 eieren en dat gaat uitstekend. Het lijkt me dus idd dat het met dit recept ook moet lukken, ga het gewoon proberen!
        • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 11:52
          Ik ben wel benieuwd. Laat je weten of het gelukt is?
  • Petra
    Petra vrijdag 03 apr 2015 om 22:46
    Heerlijk! Voor herhaling vatbaar... Zou de appel er trouwens ook in blokjes doorkunnen?
    • Smakelijck zaterdag 04 apr 2015 om 10:08
      Ja hoor dat kan!
  • Anja
    Anja vrijdag 26 jun 2015 om 11:29
    Ik wil deze cake graag gaan proberen, maar kan ik de Kokosbloesemsuiker vervangen voor palmsuiker?
    • Smakelijck vrijdag 26 jun 2015 om 12:56
      Ja hoor, dat kan altijd!
  • Anja
    Anja zaterdag 27 jun 2015 om 12:47
    Wat een heerlijke cake! Ik heb hem net gemaakt! Stukjes appel heb ik erdoor gedaan! Een blijvertje deze cake!
    • Smakelijck zaterdag 27 jun 2015 om 19:17
      Fijn, Anja! Geniet ervan!
  • Ina
    Ina vrijdag 09 okt 2015 om 10:24
    Hi Williene, Ik wil graag bunnenkort deze cake gaan maken. Wat voor maat cakeblik gebruik jij, en kan de cake in de vriezer? Hihihi natuurlijk wel eerst een stukkie proeven. Lieve groet Ina.
    • Smakelijck vrijdag 09 okt 2015 om 11:35
      Mijn cakeblik heeft een inhoud van 1 liter. Cake kun je inderdaad goed invriezen. Succes!
  • Aukje
    Aukje vrijdag 30 okt 2015 om 20:13
    Ik zou deze cake graag willen maken, maar heb geen citroen in huis. Kan er ook gewoon citroensap door? En hoeveel zou je dan aanraden?
    • Smakelijck zaterdag 31 okt 2015 om 18:54
      Ja hoor, klein scheutje is genoeg. SUcces!
      • Aukje
        Aukje zaterdag 31 okt 2015 om 19:21
        Dankjewel!
  • Bertineke
    Bertineke zaterdag 02 sep 2017 om 17:06
    Hoi Williene, Kan ik de wijnsteenbakpoeder vervangen voor baksoda? Gr. Bertineke
    • Smakelijck maandag 04 sep 2017 om 10:11
      Dat kan, maar dan ook een beetje zuur toevoegen, bijv. wat citroensap of appelazijn. Succes!
  • Carolien
    Carolien donderdag 07 sep 2017 om 13:27
    Heerlijk deze cake. Heb hem nu een keer aangepast met alleen honing en backing soda met een theelepel azijn. Daarbij heb ik vier eetlepels rum toegevoegd en rozijnen ipv appel. Was heerlijk!
    • Smakelijck donderdag 07 sep 2017 om 18:03
      Klinkt goed zeg! Fijn dat het in de smaak valt!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190