06-08-2012

Bosbessenjam met natuurlijke suikers!

Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat we nu ook weer elke keer aan het plukken zijn en dus een verse voorraad aanleggen voor de komende winter, wilde ik snel van de oude bessen af. Jam maak ik niet meer zoveel, ten eerste omdat er zo veel suiker inzit, en ten tweede omdat het niet zoveel gegeten wordt bij ons.
Ik vond het dus tijd om eens jam uit te proberen met natuurlijke suikers. Hiervoor heb ik honing gebruikt en een lepel palmsuiker om de marmello mee te mengen. De smaak is heel puur, je proeft echt de bosbes terug in plaats van een hoop suiker en nog een beetje bes ;-) Een aanrader dus!

Bosbessenjam!

Ingredienten voor ongeveer 3 potten jam:
1 kilo bosbessen, 200 gr. honing, 1 zakje marmello (25 gram), 1 eetlepel palmsuiker

Bereiding:
Was de bessen en doe ze in een ruime pan. Breng aan de kook en voeg de honing toe, meng ondertussen het zakje marmello met de palmsuiker. Kook de bessen een paar minuten tot ze stuk koken en voeg dan het marmello-mengsel toe. Laat het nog 1 minuut doorkoken en vul dan de brandschone potten tot de rand toe. Draai de deksels er goed op en laat de potten op z'n kop afkoelen.

Let op: Als je de jam in de potten doet is de jam nog vloeibaar. Als de jam afkoelt wordt hij vanzelf dikker. Laat de jam dus echt niet langer dan een minuut doorkoken, je fruit blijft dan mooi en goed van smaak en de jam geleert vanzelf in de potten.


Eet smakelijck!
 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

23 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous maandag 05 aug 2013 om 19:58
    Hey,
    Was benieuwd of iemand al weet hoe lang de jam houdbaar is? Ben ook inmiddels een hele voorraad aan het aanleggen ;)

    Ben benieuwd

    Groetjes Jacoli
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 05 aug 2013 om 22:13
      Ha! Deze jam is minder lang houdbaar dan gewone jam gemaakt met suiker. Hooguit een maand of 2/3. Ik zelf vries al het zomerfruit in en maak dan steeds in kleine hoeveelheden jam. Deze doe ik in kleine potjes zodat je 'm ook snel op hebt want na openen is het helemaal beperkt houdbaar, hooguit 1,5 - 2 weken.

      Succes!
  • Michelle
    Michelle dinsdag 28 aug 2012 om 15:47
    Hoi Williene,

    Nog een vraag over Marmello: weet je ook hoe lang de jam houdbaar is zonder het gebruik van suiker? Ik ben nog erg aan het experimenteren met Marmello 1 en 2, met suiker of zonder suiker, diksap als zoetstof of iets anders....
    Ik vind houdbaarheid best belangrijk want de voorraad eigengemaakte jam wordt steeds groter :-)

    groetjes,
    Michelle
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 05 jul 2013 om 19:16
      Wat een goed idee! Bedankt voor je tip!
    • hester
      hester vrijdag 05 jul 2013 om 17:39
      hallo,
      ik doe mijn jam in kleine doosjes in de diepvries!
    • Michelle
      Michelle maandag 17 sep 2012 om 14:54
      Zodra ik meer weet laat ik het je weten!
      Bedankt voor je antwoord.

      groetjes,
      Michelle
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 28 aug 2012 om 20:42
      Pfoe, dat weet ik nog niet. In principe gebruik je natuurlijk wel 'suiker' in de vorm van siroop dus het lijkt me dat het niet uitmaakt. Maar heel zeker durf ik het niet te zeggen. Straks is je hele voorraad beschimmeld ;-)

      Groetjes, Williene
  • Mriek
    Mriek dinsdag 21 aug 2012 om 00:43
    Er zitten toch E-nummers in marmello...?
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 aug 2012 om 19:10
      In Marmello zit pectine en citroenzuur.

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 08 aug 2012 om 20:53
    Hoi Jantine,

    Leuk! Het kan met allebei! 1 is helemaal zonder suiker, 2 met een klein beetje suiker. Wil je helemaal zonder zou ik dus 1 nemen.

    Groetjes, Williene
  • Jantine
    Jantine maandag 06 aug 2012 om 19:33
    Hoi!~

    Heb vandaag deze jam gemaakt! Alleen niet met bosbessen maar met aardbeien omdat deze nog in de koelkast stonden ;-)
    Heerlijk is het geworden hoor!
    Een hele mooie rode jam, en smaakt prima!
    Groetjes Jantine
    • Jantine
      Jantine woensdag 08 aug 2012 om 18:05
      Heb ook al positieve reacties erop hoor! ;-)
      Maar doe je dit met nr 1 of 2 van Marmello?
      Groetjes Jantine
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 aug 2012 om 21:25
      Wat leuk, Jantine! Je bent gelijk aan de slag gegaan!
      Fijn dat het lekker smaakt, en leuk om te horen dat je het ook met ander fruit hebt gemaakt.

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 06 aug 2012 om 18:45
    Hallo,

    Sinds kort volg ik je blog met heerlijke recepten. Ik heb er inmiddels een paar uitgeprobeerd en dat bevalt heel goed. Ook de mooie foto's maken het extra aantrekkelijk!

    Een vraagje over de marmello: gebruik je die marmello zonder suiker?

    Veel succes en groeten,
    Ria
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 aug 2012 om 21:24
      Ha Ria, Wat leuk dat je mijn blog volgt!
      Je hebt 2 soorten Marmello. Type 1 en type 2. Type 1 is zonder suiker en type 2 is met weinig suiker. Je kunt dus zelf kiezen welke je wilt gebruiken.

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Linda
    Linda dinsdag 03 mei 2016 om 11:38
    Hoi Williene, Wat heb je toch een heerlijke recepten! Je lekkere appeltaart, bananenproducent en appel-noten-rozijnen cake zijn goed ontvangen
    • Smakelijck dinsdag 03 mei 2016 om 12:32
      Dankjewel! Fijn om te lezen!
  • Marja
    Marja dinsdag 06 sep 2016 om 14:31
    Hallo Williene, Sinds een week je weblog ontdekt. Al een paar recepten gemaakt en ze zijn heerlijk. Een vraagje: je bruist agavesirooo en palmsuiker in de jam. Bij de ingrediënten zie ik geen agavesirooo staan. Is dat soms het zakje Marmello? Waar kan ik dit kopen?
    • Smakelijck woensdag 07 sep 2016 om 09:59
      Hoi, Welkom op Smakelijck ;-) Ik heb het recept even aangepast! Binnenkort komt er een nieuw jam-recept op de site, deze is nog puurder! Marmello is te koop in natuurwinkels. Er zijn 2 soorten, 1 daarvan is met en 1 zonder suiker.
  • Viola
    Viola donderdag 08 sep 2016 om 21:14
    Hallo Williene, Toevallig zie ik hier de reacties staan. Ik werk nu twee jaar met Marmello zonder suiker (en doe er appeldiksap bij als zoetstof). Mijn jam blijft in de trapkast gerust een jaar lang goed. Dus langer dan die 2 a 3 maanden! Heel soms als een potje niet goed dicht zit, dan niet. Maar als ik ze 10 minuten op z'n kop heb gehad en ze daarna vacuüm trekken, gaan ze dus gewoon nog 1 jaar mee. Zou dat met honing zoveel anders zijn? Wij zijn dolblij met deze variant op jam, want we hebben veel bramen en frambozen in de tuin, die we dan invriezen tot we genoeg hebben om steeds een pan vol drievruchtenjam te maken (bijv. met aardbeien erbij van de boer).
    • Smakelijck vrijdag 09 sep 2016 om 14:01
      Fijn om te lezen dat de jam goed houdbaar blijft! Wellicht toch eens proberen dan! Nu maak ik het heel vaak gewoon zonder honing, omdat het meeste fruit al zoet genoeg is.
    • Arjanne Van  wijngaarden
      Arjanne Van wijngaarden woensdag 15 apr 2020 om 14:59
      Hoi, Kun je de marmello ook weglaten? Groetjes
      • Smakelijck donderdag 16 apr 2020 om 09:51
        Dan kun je beter dit recept gebruiken: https://www.smakelijck.nl/recepten/basis/blauwe-bessenjam-/
Laat een bericht achter!
281