Bosbessenjam met natuurlijke suikers!
Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat we nu ook weer elke keer aan het plukken zijn en dus een verse voorraad aanleggen voor de komende winter, wilde ik snel van de oude bessen af. Jam maak ik niet meer zoveel, ten eerste omdat er zo veel suiker inzit, en ten tweede omdat het niet zoveel gegeten wordt bij ons.
Ik vond het dus tijd om eens jam uit te proberen met natuurlijke suikers. Hiervoor heb ik honing gebruikt en een lepel palmsuiker om de marmello mee te mengen. De smaak is heel puur, je proeft echt de bosbes terug in plaats van een hoop suiker en nog een beetje bes ;-) Een aanrader dus!
Bosbessenjam!
Ingredienten voor ongeveer 3 potten jam:
1 kilo bosbessen, 200 gr. honing, 1 zakje marmello (25 gram), 1 eetlepel palmsuiker
Bereiding:
Was de bessen en doe ze in een ruime pan. Breng aan de kook en voeg de honing toe, meng ondertussen het zakje marmello met de palmsuiker. Kook de bessen een paar minuten tot ze stuk koken en voeg dan het marmello-mengsel toe. Laat het nog 1 minuut doorkoken en vul dan de brandschone potten tot de rand toe. Draai de deksels er goed op en laat de potten op z'n kop afkoelen.
Let op: Als je de jam in de potten doet is de jam nog vloeibaar. Als de jam afkoelt wordt hij vanzelf dikker. Laat de jam dus echt niet langer dan een minuut doorkoken, je fruit blijft dan mooi en goed van smaak en de jam geleert vanzelf in de potten.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
Was benieuwd of iemand al weet hoe lang de jam houdbaar is? Ben ook inmiddels een hele voorraad aan het aanleggen ;)
Ben benieuwd
Groetjes Jacoli
Succes!
Nog een vraag over Marmello: weet je ook hoe lang de jam houdbaar is zonder het gebruik van suiker? Ik ben nog erg aan het experimenteren met Marmello 1 en 2, met suiker of zonder suiker, diksap als zoetstof of iets anders....
Ik vind houdbaarheid best belangrijk want de voorraad eigengemaakte jam wordt steeds groter :-)
groetjes,
Michelle
ik doe mijn jam in kleine doosjes in de diepvries!
Bedankt voor je antwoord.
groetjes,
Michelle
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Leuk! Het kan met allebei! 1 is helemaal zonder suiker, 2 met een klein beetje suiker. Wil je helemaal zonder zou ik dus 1 nemen.
Groetjes, Williene
Heb vandaag deze jam gemaakt! Alleen niet met bosbessen maar met aardbeien omdat deze nog in de koelkast stonden ;-)
Heerlijk is het geworden hoor!
Een hele mooie rode jam, en smaakt prima!
Groetjes Jantine
Maar doe je dit met nr 1 of 2 van Marmello?
Groetjes Jantine
Fijn dat het lekker smaakt, en leuk om te horen dat je het ook met ander fruit hebt gemaakt.
Groetjes, Williene
Sinds kort volg ik je blog met heerlijke recepten. Ik heb er inmiddels een paar uitgeprobeerd en dat bevalt heel goed. Ook de mooie foto's maken het extra aantrekkelijk!
Een vraagje over de marmello: gebruik je die marmello zonder suiker?
Veel succes en groeten,
Ria
Je hebt 2 soorten Marmello. Type 1 en type 2. Type 1 is zonder suiker en type 2 is met weinig suiker. Je kunt dus zelf kiezen welke je wilt gebruiken.
Succes ermee!
Groetjes, Williene