Dinsdag 31 jan 2012

Banketbakkersroom!

Ook op aanvraag van een paar lezers, vandaag mijn recept voor banketbakkersroom.
Banketbakkersroom is lekker in taarten, als vulling voor cupcakes etc.


Banketbakkersroom

Ingredienten:
2 eierdooiers, 40 gram biologische honing, 25 gram (spelt)bloem, 2,5 dl (amandel)melk, een half vanillestokje

Bereiding:
Snijd het halve vanillestokje open en verwarm zachtjes met de melk, (laat een klein beetje koude melk over voor het eimengsel). Laat dit ongeveer een kwartier staan en roer af en toe door.
Klop ondertussen de eidooiers met de honing door elkaar. Voeg de bloem en een scheutje melk toe en blijf kloppen. Verwijder het vanillestokje en voeg de warme melk langzaam toe aan het eimengsel. Giet het mengsel terug in het pannetje en breng dit aan de kook. Laat het een paar minuten zachtjes koken tot je een mooie binding krijgt. Laat de room nu rustig afkoelen terwijl je 'm af en toe doorroert.

Als de room koud is, is hij klaar voor gebruik. Het is heel erg lekker als je er nu geklopte slagroom doorroert, dan heb je zwitserse room!
 

Maandagavond was er op Tv een interressante uitzending over E-nummers van Tros Radar. Vanaf 11.35...
lees verder
Corinne Gouget, de schrijfster van het boekje 'Wat zit er in uw eten?' is afgelopen zomer...
lees verder
Een lekker makkelijk en zomers gerechtje, deze risotto! Het recept kreeg ik van een...
lees verder
Ze zijn volop in het seizoen en het zijn prachtige groenten. Pompoenen! Toen ik ze voor het...
lees verder
Ben je nog op zoek naar een lekker lente gerecht voor de komende Paasdagen? Dan zou ik...
lees verder
In mijn rijsttafel recepten staat een recept van bami. Dit is de bami zoals je hem bij de Chinees...
lees verder

16 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous zondag 16 feb 2014 om 21:11
    Ik zag in het blaadje van de jumbo pudding-kruimelvlaaitjes staan, heb dit omgevormd naar mijn wensen waardoor het een stuk gezonder is: minder suiker en de banketbakkersroom (naar jouw recept) zelf gemaakt en met kokosmelk gedaan, wil prima! En lekker dat we het vonden, kan geen winkel tegenop!
    Groetjes Josella
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 feb 2014 om 12:02
      Mmm! Klinkt lekker zeg!
  • Thamar Van dijke
    Thamar Van dijke woensdag 15 mei 2013 om 22:49
    Hoi Williene,

    Kan je de melk ook door een andere variant dan soja vervangen?
    Kokosmelk, rijstemelk of amandelmelk?

    Dankje!

    Groetjes thamar
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 16 mei 2013 om 16:07
      Met soja kan, andere weet ik niet, maar lijkt me wel!

      Succes!
  • Jeannette
    Jeannette zaterdag 30 jun 2012 om 15:17
    Hoi Williene,

    denk je dat de bloem ook vervangen kan worden door tarwe- of speltmeel? Of is de kleur/smaak dan niet goed?

    Groetjes Jeannette
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 02 jul 2012 om 12:17
      Hoi,

      Bij patisserie toch wel het liefst bloem gebruiken. Geeft het beste resultaat. Je zou het kunnen uitproberen, ik weet niet of lukt.
      WIl je het laten weten als je het hebt geprobeerd?

      Groetjes, Williene
  • Mama Muis
    Mama Muis maandag 07 mei 2012 om 11:27
    Hoi Williene, net de banketbakkersroom gemaakt (ga er straks nog slagroom door doen), ik ga er bladerdeegschelpen mee vullen (ook net zelf gemaakt) en dan met aardbeien erop serveren als een klein taartje, ben heel benieuwd! De banketbakkersroom smaakt warm in ieder geval al lekker :)
    De mosterdsoep ook al een paar keer gemaakt, valt hier ook erg in de smaak!

    Groetjes!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 mei 2012 om 19:16
      Hoi!

      Wat leuk, lekker hoor! Zo heb ik het inderdaad pas ook gedaan, met aardbeien, frambozen en bosbessen. Mmm!
      Succes en eet smakelijk!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 01 feb 2012 om 20:44
    Hoi Williene,

    Hoeveel geklopte slagroom doe je door de klaargemaakte banketbakkersroom om zwitserse room te maken? En heb ik dan voldoende om bijv. een taartbodem mee te vullen?

    Verder mijn complimenten voor je vele smakelijcke recepten! Ik heb er al vele geprobeerd en het is elke keer weer verrassend lekker! Bedankt hoor en ga zo door!

    Hartelijke groetjes uit Zeeland,
    Janny
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 01 feb 2012 om 20:52
      Hallo Janny,

      Bedankt voor je reactie en je complimenten! Leuk!

      Met dit recept heb je voldoende om een taartbodem mee te vullen, zeker als je er zwitserse room van maakt. De hoeveelheid slagroom is een beetje aan jezelf, een half bekertje kan voldoende zijn, maar als je het romiger wilt hebben voeg je wat meer toe. Die verhouding maakt niet zo heel veel uit, je mag toevoegen naar smaak!

      Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 01 feb 2012 om 14:22
    Hoi,

    Het kan beide, maar enkel met dooiers verhoogt de smaak. Op dit recept is 1 zakje vanillesuiker voldoende, maar als je liever 2 gebruikt is ook prima, ik zou dan wel wat suiker weglaten. Maar als jullie het zo lekker vonden dan is het prima!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 31 jan 2012 om 20:20
    hoi Williene,

    Ik heb de banketbakkersroom vanavond gemaakt, nu had ik per ongeluk 2 hele eieren erin gedaan. Toch vond ik het goed gelukt,
    Maar je zal niet voor niks zeggen 2 eidooiers?
    En ik had twee zakjes vanillesuiker gebruikt, dat is denk ik ook wel veel of niet?
    Groetjes
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 31 jan 2012 om 13:49
    Graag gedaan, succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 31 jan 2012 om 11:52
    Heel erg bedankt voor je recept, ik hoop dit zeker te gaan maken want ze zijn hier ook dol op roombroodjes!
  • anoniem
    anoniem maandag 23 feb 2015 om 18:01
    Kan je taart bakken met zwitserseroom erin??op 160graden
    • Smakelijck maandag 23 feb 2015 om 19:41
      Nee, dat kan echt niet. Dit is een heerlijke vulling, maar die kun je niet bakken! Succes met je taart.
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190