Woensdag 02 mei 2012

Aspergesoep!

Om aspergesoep te maken heb je aspergebouillon (kookvocht) nodig. Deze maak je als volgt:

Als je asperges eet dan schil je ze rondom goed af en snijd je ong. 1 a 2 cm van de onderkant af. Kook deze schillen en onderkantjes mee met de asperges in het water. Doe er wat zout en peper bij, een klontje boter en evt. citroensap. Kook de asperges 10 minuten en laat ze dan nog 10 minuten staan met het deksel op de pan. Haal hierna de asperges uit de pan en eet ze op een manier die je lekker vindt. Bijv. traditioneel, in een taart o.i.d.
Zeef de aspergebouillon, want dat is de basis van heerlijke soep! Zo hebben we optimaal gebruik gemaakt van de hele asperge!

Verder hebben we nodig voor de soep:
50 gr. roomboter, 50 gr. speltbloem, 1 a 2 e.l. bouillon (bijv. dr. Vogel), zout en peper, slagroom(bio, AH) of soyaroom

Smelt de roomboter en voeg de bloem toe. Laat deze roux even 1 minuutje garen. Voeg nu scheutje voor scheutje wat asperge-kookvocht toe tot je de gewenste hoeveelheid soep hebt. Maak het op smaak met de bouillonpoeder, zout, peper en een flinke scheut slagroom. Evt. wat fijngesneden bieslook of peterselie naar smaak.

En zo heb je met weinig ingredienten een heerlijke soep! Je zou evt. wat hele asperges kunnen achterhouden en deze fijnsnijden voor in de soep.

Dit is een heerlijk recept. Je kunt het ook gemakkelijk van tevoren klaarmaken zodat je het 's...
lees verder
  Leuk dat je er bent! Welkom op deze mooie, nieuwe site van Smakelijck. Een site...
lees verder
Soms is het zo eenvoudig. Dit zou je nog kun maken als je visite al binnen is. De...
lees verder
Vroeger thuis aten wij regelmatig koninginnesoep. Vooral de erwtjes die erin zaten vond ik...
lees verder
Zelf eet ik zoveel mogelijk mee met de groenten van het seizoen. Deze groenten zijn verser, komen...
lees verder
De bloembollen die veel te vroeg hun kopje laten zien geven mij toch al het gevoel dat het...
lees verder

19 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 15 mei 2014 om 13:38
    Hoi Williene,

    Klinkt weer als een heerlijk recept! De winkels liggen weer vol met asperges, dus dit gaan we binnenkort zeker uitproberen. Ik vroeg me af of je in plaats van de bouillonpoeder ook gewoon een bouillonblokje (weet niet of kip of groente dan beter is?) van de biowinkel kunt gebruiken?

    Groetjes Eline
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 mei 2014 om 20:23
      Ja hoor, dat kan zeker! Ik zou zelf groentebouillon nemen! Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 15 apr 2014 om 16:36
    Hoi Williene,
    Ik heb een hele zak asperges gekregen en daar weten we wel raad mee....!!
    Nu wil ik van het kookvocht jouw soep gaan maken. Maar kan ik de soep dan nog invriezen? In gebonden vorm? Vroeger deed ik dit wel met bloem en dat was geen probleem. Maar ik heb een keer een soep ingevroren welke gemaakt was met speltbloem en dat was daarna een beetje apart...!
    Ben benieuwd!
    Groetjes Mariah
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 15 apr 2014 om 20:18
      Mmm, lekker! Ik heb hier ook enkel ervaring mee met gewone bloem. Ik heb dus geen idee, maar volgens mij moet het geen probleem zijn!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 22 mei 2013 om 08:55
    Ik had voor 2 x asperges. De helft gekookt en de andere helft ingevroren met de schillen erbij zodat ik daar de volgende keer soep van kan maken. Bedankt voor je reactie maar weer! Gr Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 22 mei 2013 om 09:29
      Ah, zo. Ik snap het. Maar dat lijkt me geen probleem! Succes ermee!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 21 mei 2013 om 17:14
    Kun je de schillen en onderkantjes ook invriezen? Ik heb nu asperges geschild en ingevroren en daar heb ik dus de schillen bij in gedaan. Ik kan hier op internet niks over vinden zo snel. De soep lijkt me echt heerlijk! Gr Willemijn
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 21 mei 2013 om 19:46
      Je hebt de asperges ook ingevroren? Want ik kook altijd de asperges samen met de schillen en de onderkantjes. En je kunt de bouillon ook heel goed invriezen. Maar het lijkt me sowieso dat invriezen geen probleem is!

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Annemarie
    Annemarie dinsdag 29 mei 2012 om 11:12
    Wat een heerlijk soepje!!! Dank je wel voor het recept.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 mei 2012 om 18:28
      Leuk om te horen, Annemarie!
  • Marnix en Jantine
    Marnix en Jantine zaterdag 05 mei 2012 om 23:17
    Hmmm... errug lekker!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 mei 2012 om 18:36
      Fijn!
  • Marlies
    Marlies vrijdag 01 mei 2015 om 12:27
    Hoi Williene, Dit lijkt me een lekker recept! Ik heb nog aspergebouillon in de koelkast staan van afgelopen zondag... Zou dat nog te gebruiken zijn na 5 dagen? Of is dat echt te riskant? Groetjes, Marlies
    • Smakelijck vrijdag 01 mei 2015 om 12:57
      Hoi, Wellicht even ruiken of proeven? Dan weet je 't wel ;-) Succes!
  • Marion
    Marion woensdag 27 mei 2015 om 14:28
    Oh alles in huis voor deze heerlijke soep maar geen room... Kan ik er melk of soja melk in doen als vervanger?
    • Smakelijck woensdag 27 mei 2015 om 18:54
      Ja hoor, dat denk ik wel!
  • annemiek
    annemiek woensdag 27 mei 2015 om 14:36
    wat is de verhouding aspergeschillen/ water voor een smaakvolle bouillon? 500ml water = 1 groentebouillon blokje = ? asperges. Ik vind de soep namelijk snel te flauw van smaak.
    • Marion
      Marion woensdag 27 mei 2015 om 15:43
      volgens mij wel! 500ml op 1 blokje.
      • Smakelijck woensdag 27 mei 2015 om 18:55
        Als je het te flauw van smaak vindt kun je meer bouillon of meer (keltisch) zout toevoegen. Ik heb meestal 1 kilo asperges, dus van 1 kilo schillen en vocht. Daar doe ik 1 blokje bouillon in en maak ik verder op smaak met zout en peper. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190