Vrijdag 11 nov 2011

Appelkruimeltaart!

Dit is een lekker recept voor appel-kruimeltaart. Het is een recept van La Place, V&D.
Anders dan alle andere appel-kruimeltaarten, deze heeft namelijk een cakebodem. Verrassend en erg lekker.

Cakebeslag: 80 gram roomboter, 80 gram (kokosbloesem)suiker, snufje zout, 1,5 ei, 1 eetlepel (karne)melk, 115 gram (spelt)bloem, 1 el wijnsteenbakpoeder, klein beetje citroenrasp.

Verwarm de oven 190 graden.
Mix alle ingredienten tot een glad cakebeslag. Verdeel dit beslag in een 28 cm. vorm die bekleed is met bakpapier.

Voor de vulling gebruik je 1 kilo appels, in blokjes gesneden, gemengd met wat kaneel. Deze vulling verdeel je over het cakebeslag maar niet stevig aandrukken.

Voor het kruimeldeeg: 115 gr. koude roomboter, 100 gr. kokosbloesemsuiker, 165 gr. speltbloem, snufje zout, klein beetje citroenrasp.
Meng dit mengsel goed met je handen door elkaar heen tot een kruimelig deeg.

Strooi deze kruimels over de appelvulling.

Zet de taart in de oven voor ong. 50 minuten.

Liefs, Williene

Volgend weekend is het Pasen! Vandaar dat ik vandaag een echte paaslekkernij post, namelijk...
lees verder
Als je gestopt bent met pakjes en zakjes is het belangrijk dat je de kruiden en specerijen...
lees verder
Wil je graag gezonder gaan eten, maar je hebt geen idee hoe en waar je moet beginnen? Ik help je...
lees verder
De ontbijtkoek heeft veel teweeg gebracht op deze blog ;-) Bij de één lukte hij goed, bij de...
lees verder
Dit keer geen recept, maar een heel handig hebbedingetje!   Boodschappen doen is...
lees verder
Met chocolade kun je heel veel doen, je kunt er lekkere bonbons van maken, je kunt er...
lees verder

39 opmerkingen
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 07 apr 2014 om 09:20
    Ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen... La Place publiceert regelmatig eigen recepten in hun tijdschrift en daar komt dit recept ook vandaan, toegankelijk voor iedereen. Ik vermeld netjes dat het een La Place recept is, dus daar is niets steilloos aan.
    • Bianca
      Bianca maandag 10 nov 2014 om 22:00
      Al meerdere keren gemaakt en met veel succes! Krijg binnenkort visite met tarwe/gluten allergie...wil hem graag maken voor ze. Welk meel raad je me aan ipv bloem?
      • Smakelijck woensdag 12 nov 2014 om 12:45
        Helemaal glutenvrij is wel lastig denk ik, voor de cakebodem. Daarvoor zou ik boekweitmeel of glutenvrije bloem gebruiken. Voor de kruimellaag zou je amandelmeel kunnen nemen. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 07 apr 2014 om 00:00
    Dat ik zo gezellig reageerde heeft er misschien mee te maken dat het nogal steilloos is om de recepturen van la place op internet te delen... Niet echt netjes!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 29 okt 2013 om 12:58
    Bedankt voor je gezellige reactie!

    La Place wisselt nogal eens van assortiment. Deze hebben ze een hele tijd in hun assortiment gehad maar inmiddels inderdaad niet meer. Dat neemt niet weg dat de taart nog steeds erg lekker is en bij vrijwel iedereen in de smaak valt.
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 29 okt 2013 om 11:23
    klopt geen zak van... laplace taarten hebben een harde boden met cakebeslag erbovenop
  • Liesbeth
    Liesbeth dinsdag 08 okt 2013 om 13:24
    Hoi,

    Ik heb nu 2x de taart gebakken.
    Maar ik had met een half oog gelezen en ipv citroenrasp, sap gebruikt wat overigens ook goed smaakte.
    Maar ik heb een heteluchtoven, die je maar per 25gr kan verstellen.
    Ik heb hem gebakken op 175gr, dan 50 minuten.
    Maar de appelstukjes die tegen de zijkant van het blik zitten worden dan een beetje zwart, de rest niet.
    Heb je hier een tip voor?
    Ik had het bakblik ingevet met roomboter.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 09 okt 2013 om 09:49
      Ha!

      Je zou een strook bakpapier kunnen doen aan de zijkant. dit beschermt de zijkant van je taart!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 17 jul 2013 om 08:18
    Hoi Williene,
    Welke suiker gebruik je voor deze taart?

    Groetjes Vera
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 aug 2013 om 19:32
      Wat leuk om te horen zeg! Fijn dat de taart lekker is geworden en goed is bevallen!

      Fijn weekend!
    • Anonymous
      Anonymous zaterdag 24 aug 2013 om 12:14
      Omdat we met vrienden afgesproken hadden allemaal wat lekkers te maken zonder e nummers, had ik gisteren deze taart gemaakt. Het was voor mij de eerste keer dat ik een taart heb gebakken en het resultaat mocht er zijn! De taart is erg goed bevallen, heerlijk!
      Bedankt voor het lekkere recept.

      Groetjes Jeanine
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 17 jul 2013 om 14:28
      Ha,

      TOen ik deze taart postte was ik nog niet bezig met het vermijden van suikers. Ik maakte deze toen nog met gewone suiker. Hier heb ik hem gemaakt met alternatieven: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/05/appelkruimeltaart-met-volkorenmeel.html

      Succes!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous zaterdag 09 mrt 2013 om 14:10
    Hij staat op dit moment in de oven! Het ruikt al lekker:) Mmm, ben benieuwd hoe de visite (en wij zelf natuurlijk) het vinden. Bedankt voor alle inspiratie die je elke keer weer geeft! Geweldig! Ga vooral zo door! :)

    Groetjes Marian
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 mrt 2013 om 18:55
      Fijn!
    • Anonymous
      Anonymous maandag 11 mrt 2013 om 15:36
      Het was heerlijk!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 mrt 2013 om 10:14
      Dankjewel Marian! Hopelijk heeft het gesmaakt!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 jan 2013 om 10:23
    Hoi,
    Heb een mix van deze taart en de gezonde versie die op je blog staat gemaakt(gewone rietsuiker maar wel volkorenmeel voor de kruimels). Was erg lekker, wel een paar vragen: Heb jij een heteluchtoven of met boven/onderwarmte? En als je een temperatuur noemt in je recepten is dat dan voor hetelucht of voor boven/onderwarmte? Vind dat altijd zo lastig bij recepten die ik op blogs of in bladen lees.
    Ik heb hem op 160 gr. in de heteluchtoven gebakken, 50 min. en vond de eigenlijk al best lang.
    Nog een vraag over bakpoeder, ik gebruik wijnsteenzuurbakpoeder, te koop bij de natuurwinkel, weet even niet welk merk maar zit in glazen potje met wit deksel en er staat dacht ik een gekleurd huisje op. Maar ik vind dat zo beroerd rijzen, welke gebruik jij en klopt het dat deze cake niet veel/helemaal niet rijst? Of ligt dat ook weer aan dit merk bakpoeder?
    Groet,
    Jo
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 jan 2013 om 14:17
      Ha Jo,

      Ik gebruik altijd boven/onderwarmte. Maar het schijnt dat ovens erg verschillen, ook in temperatuur. Je moet dus eigenlijk een beetje je oven leren kennen. Ik heb dezelfde als die jij beschrijft, en inderdaad het rijzen is niet je van het. Je zou het kunnen proberen in combinatie met baking soda, ook te koop bij natuurwinkel.

      Groetjes, Williene
  • Marr
    Marr maandag 10 dec 2012 om 20:14
    Super dank je wel! Ik had gewoon roomkaas met slagroom geklopt, was ook erg lekker! Maar wat ik ook nog een keer wil proberen is zo n mooie chocoladelaag bovenop. Het biscuitdeeg was trouwens erg goed gelukt! De volgende keer probeer ik in ieder geval ganache, en dan probeer ik bovenop iets van chocoladeglazuur;)

    Appelkruimeltaart ook weer gemaakt, en had het kruimeldeeg geraspt, met een grove rasp. Ging echt super goed, en had nu een heel mooi kruimeldeeg;)
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 dec 2012 om 12:55
      Ah, ik was alweer te laat ;-) Voor zo'n chocoladelaag maak je ook ganache, alleen met iets meer slagroom zodat je 'm erover kunt gieten en je klopt 'm dan niet op.

      Goed idee, van het raspen! Leuk hoor, zo doen we weer ideeen op!

      Groetjes, Williene
  • Marr
    Marr vrijdag 07 dec 2012 om 14:56
    Sorry hoor, ik bedoel swarzwalder kirsch;)
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 dec 2012 om 19:16
      Hoi,

      Ja, dan kun je gewoon dezelfde chocoladebiscuit maken. Wil je een echte chocoladetaart maken dan is ganache wel erg lekker, maar heel erg machtig. Dan heb je echt 1 chocoladebom ;-)

      Ganache maak je door gelijke delen chocolade te nemen met slagroom.

      De slagroom verwarm je tot net niet kokend. Vuur uit, chocolade in stukjes hakken en door de slagroom roeren tot het een egale massa is. Af laten koelen en een klein beetje opkloppen tot het romig is! Mmm! Je kunt er evt. wat vruchtjes tussen doen, framboos combineert heerlijk met chocolade, maar ook sinaasappelconfiture bijv.

      Succes ermee!
  • Marr
    Marr vrijdag 07 dec 2012 om 14:50
    Oke ik ben benieuwd!! Bedankt. En dan had ik nog een vraagje:) Ik wil graag een chocoladetaart maken van biscuitdeeg. Moet ik dan hetzelfde gebruiken als schwarz schwalder taart? Is dat ook genoeg voor een ronde vorm van 26 cm? En wat is daar dan lekker tussen? Roomkaas met suiker en cacao en slagroom ofz?? Groetjes en alvast bedankt;)
  • Marr
    Marr woensdag 05 dec 2012 om 15:38
    Hoi Willine

    Gebruik jij een ronde vorm van 28 cm? Want ik was gister namelijk bij de la place, en die is veel hoger dan die van mij was. En het kruimeldeeg was ook veel lekkerder. Ik had een te dikke laag, met grote brokken. Hoe doe ik dat hetzelfde als bij de la place?:)
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 07 dec 2012 om 13:25
      Ja, ik gebruik een ronde vorm. Als je de taart hoger wilt dan zou ik hem in een kleinere vorm doen en kruimeldeeg moet je goed verkruimelen tussen je vingers. De grote brokken moet je net zo lang wrijven tot het kruimelig is.

      Ik hoop dat het je zo lukt om 'm nog beter te krijgen!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 06 aug 2012 om 18:16
    Zitten er in deze taart net zoveel calorieën als in niet e-nummer vrije taart?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 06 aug 2012 om 18:30
      Geen idee, daar houd ik me niet mee bezig ;-)
  • Annelies
    Annelies vrijdag 07 nov 2014 om 21:27
    Hij staat in de oven....ben benieuwd!!! Voor de crumble laag moet je goed met je vingers te werk anders blijft het 1 homp deeg... Maar het is volgens mij gelukt! Morgen proeven...
    • Smakelijck zaterdag 08 nov 2014 om 20:56
      Ben benieuwd, Annelies! Crumble laag is inderdaad lekker kruimel werk ;-) Fijne zondag!
  • Carina
    Carina donderdag 12 mrt 2015 om 21:41
    oeeeeeeee! wat is het toch heerlijk om alle verjaardagen zo vlak achter elkaar te hebben. Lekker allerlei taarten proberen, dus deze ook. En wat lekker!! Deze is voor m'n (andere ;-) ) collega's, zaterdag voor de visite ga ik em maken met havermout in de kruimellaag. Laat nog weten hoe dat geworden is!
    • Smakelijck vrijdag 13 mrt 2015 om 10:41
      Leuk Carina! Heel veel succes met je baksels ;-) Fijne dag!
      • Carina
        Carina zondag 15 mrt 2015 om 23:22
        Het was dus echt een succes! Voor het kruimeldeeg 115 gram bloem en 50 gram havermout + de rest. Maar dan de boter smelten en gewoon met een mixer dat mixen tot een bak met kruimels. Een heel krokante kruimel laag komt er dan op. Dus als je van krokant houd dan moet je het zeker eens proberen!
        • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 09:20
          Hé, wat leuk om te lezen! Ga ik zeker eens proberen. Klinkt lekker. Bedankt voor het delen!
  • Ilse
    Ilse maandag 21 sep 2015 om 11:53
    Ik heb gisteren met mijn verjaardag deze taart gemaakt en wat is die heerlijk!!! Een aantal mensen hadden niet verwacht dat een 'gezonde' taart zo lekker kan smaken!
    • Smakelijck maandag 21 sep 2015 om 13:06
      Wat leuk! Bedankt voor je reactie en nog gefeliciteerd ;-)
  • Dicky
    Dicky woensdag 13 apr 2016 om 12:41
    Hallo, wat een heerlijke taart is dit! Op de vriendinnendagen 2016 met Gerrita Rijnders hebben we deze gebakken in een wedstrijd. Was de lekkerste taart......
    • Smakelijck woensdag 13 apr 2016 om 14:58
      Wat leuk! Fijn dat hij zo goed in de smaak gevallen is!
  • Annelies
    Annelies dinsdag 04 apr 2017 om 16:26
    Heb de appelkruimel taart gemaakt maar wij vonden deze een beetje bitter, kan dat komen door de wijnsteenbakpoeder, een eetlepel is toch best veel?
    • Smakelijck woensdag 05 apr 2017 om 13:50
      Niet per ongeluk baksoda gebruikt? Bittere citroen?
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190