P1030665
Vrijdag 18 dec 2015

Apfelstrudel met vanillesaus! #Kerst2015

Apfelstrudel is niet moeilijk om te maken en erg lekker. Het is dus zo gemaakt voor een avondje visite of voor de kerstdagen. Het is wel het lekkerst als hij zo uit de oven geserveerd wordt. Wil je hem wel langer bewaren, piep 'm dan voor het serveren weer even op in de oven.

Apfelstrudel

Dit recept is E-nummervrij en suikervrij en bij gebruikvan kokosolie ipv boter ook zuivelvrij

Ingredienten voor 2 strudels:

8 vellen filodeeg, 3 appels, handje vol rozijnen, 1 theelepel kaneelpoeder, gesmolten roomboter, 1 eidooier, eventueel amandelschaafsel

Bereiding:

Laat het filodeeg ontdooien. Snijd de appels in blokjes en meng met de rozijnen en het kaneel. Klop de eidooier los. 

Bestrijk een vel filodeeg met de gesmolten boter. Leg een vel filodeeg ernaast maar wel met 1 á 2 centimeter overlap zodat je één geheel hebt. Bestrijk ook dit vel verder in met de boter. Leg hier 2 vellen filodeeg overheen. Leg de appelvulling op de lange kant van het filodeeg in een lange, brede strook. Bestrijk aan de bovenkant een strook van 3 cm met eidooier. Rol nu de rol stevig op en leg de strudel met de naad naar onderen op een vel bakpapier. Bestrijk de bovenkant van de strudel met eidooier en bestrooi eventueel met wat amandelschaafsel. Het recept is voldoende voor 2 strudels. Schuif de strudels in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak in ongeveer 20-25 minuten bruin en krokant.

Vanillesaus

Dit recept is E-nummervrij, suikervrij en glutenvrij

Ingredienten:

250 milliliter slagroom, 100 milliliter (rauwe) melk, 1 vanillestokje, 2 eidooiers, 2 eetlepels biologische honing

Bereiding:

Doe de slagroom met de melk in een pannetje. Halveer het vanillestokje en doe deze bij de room en de melk. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten onder voortdurend roeren zachtjes koken. Klop de eidooiers met de honing wit, luchtig en romig. Voeg een flinke scheut van de warme room-melk toe en klop dit nog iets op. Giet het terug bij het room-melkmengsel en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 1-2 minuten zacht doorpruttelen tot het zichtbaar dikker wordt. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. 

Serveer de vanillesaus bij de apfelstrudel.

 

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Een regelmatig terugkerende vraag. Wat is nu beter voor je? Roomboter of margarine.  Hier...
lees verder
In het weekend bak ik altijd iets lekkers. Dit kan een cake zijn, een taart of koekjes, soms...
lees verder
Even geen recept in deze blog maar iets anders wat ik met jullie wil delen. Misschien kennen...
lees verder
Zoek je nog een lekker en fris toetje voor aankomend weekend? Probeer deze variatie eens op de...
lees verder
Het is weer tijd voor een leuke actie! Deze keer verloot ik 3x het kookboek Smakelijck Groente...
lees verder
Een bloglezer vroeg naar mijn recept voor gewone, ouderwetse appeltaart. En nu het...
lees verder

18 opmerkingen
  • Margje
    Margje vrijdag 18 dec 2015 om 09:03
    Heerlijk lijkt me dit! Als we in Oostenrijk zijn dan moeten we er altijd één nemen.. verantwoord of niet
    • Margje
      Margje vrijdag 18 dec 2015 om 09:04
      O ja.. kan ik ghee ipv roomboter gebruiken?
      • Smakelijck vrijdag 18 dec 2015 om 11:14
        Lekker hé ;-) Je kunt zeker ook ghee gebruiken! Succes!
  • Willeke
    Willeke vrijdag 18 dec 2015 om 09:25
    Ik wil deze graag maken voor kerst :) Hoe lang in de oven en op welke temperatuur?
    • Smakelijck vrijdag 18 dec 2015 om 11:14
      Heb ik toegevoegd ;-)
  • Lydia
    Lydia vrijdag 18 dec 2015 om 10:57
    Ik wil deze graag maken, maar een wil ik invriezen. Kan ik die het beste gelijk bakken en later weer opwarmen of ongebakken invriezen? Hoelang zou je de saus kunnen bewaren?
    • Smakelijck vrijdag 18 dec 2015 om 11:15
      Ik zou 'm dan ongebakken invriezen en 'm uit de vriezer direct in de oven zetten. Dan heeft hij wel wat langer nodig in de oven. Saus zou ik max 2 dagen bewaren in de koelkast.
  • Tea
    Tea vrijdag 18 dec 2015 om 13:13
    Maak je t filodeeg zelf ?
    • Smakelijck vrijdag 18 dec 2015 om 15:26
      Nee, maar het kan wel. Ik koop het, want het is goed E-vrij en suikervrij verkrijgbaar. In een groot vierkant plastic verpakking in het vriesvak van grote AH's.
  • Korien
    Korien vrijdag 18 dec 2015 om 17:15
    Weet je het recept om zelf filodeeg te maken? Heb al gekeken op smulweb en bij AH. Daar staat ook wel iets met bloem, zou je dat kunnen vervangen door speltbloem?
    • Smakelijck vrijdag 18 dec 2015 om 22:07
      Ja hoor, dat kan!
  • Ella
    Ella zaterdag 19 dec 2015 om 13:17
    Ik ben een beginneling... Hoe kun je de eidooier makkelijk scheiden van het eiwit?
  • Ella
    Ella zaterdag 19 dec 2015 om 13:18
    ... en kun je ook bladerdeeg (bio zonder suiker) ipv filodeeg gebruiken?
    • Smakelijck zaterdag 19 dec 2015 om 19:49
      Bladerdeeg kan wel, maar krijg je totaal ander resultaat. Eieren scheiden doe ik zelf in de eierschaal door het kapot te tikken en dan de dooier over te hevelen. Het eiwit glijdt er dan tussendoor. Op Youtube kun je hier wel filmpjes van bekijken. Succes!
  • marjolijn
    marjolijn zaterdag 09 jan 2016 om 20:01
    Heerlijk recept Williene! Heb hem met Ghee gemaakt, we hebben ervan gesmuld. Tip voor als je weinig tijd hebt: normaal gesproken duurt het erg lang voordat het filodeeg ontdooid is, maar ik heb hem met zakje en al in heet water gelegd en dan is het zo gebruiksklaar :-)
    • Smakelijck zondag 10 jan 2016 om 20:01
      Leuk! En bedankt voor je tip ;-)
  • Margje
    Margje zaterdag 31 dec 2016 om 11:44
    Williene, Op de fbsite heb je van die schattige 'loempia' apfelstüdelrolletjes gemaakt. Dat is dus 1 velletje opgerold als een loempia gevuld volgens het recept? Dat lijkt me nl. ook leuk om te serveren voor vanavond ;-)
    • Smakelijck zaterdag 31 dec 2016 om 15:12
      Klopt, daar heb ik gewone, kleine rolletjes van gemaakt! Leuk en lekker ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190