Donderdag 18 aug 2011

Aardappels uit de oven!

Tegenwoordig kom je ze overal tegen, de aardappeltjes uit de oven, maar het blijft lekker en vooral favoriet. 

Aardappels uit de oven

Boen aardappels met schil schoon onder de kraan. Snijd de aardappels in partjes en verdeel in een ruime ovenschaal of op een bakplaat. Besprenkel met ruim olijfolie, bestrooi met gedroogde rozemarijn, leg er een paar tenen knoflook tussen en bestrooi met wat grof Keltisch zout. Meng dit even door elkaar en schruif een uur in de oven op 180 graden. Schep de aardappels af en toe even om.

Aardappels uit de oven zijn lekker bij wortels, boontjes, broccoli of gewoon zo, als alternatief voor patat.

Tip: Ook lekker om zoete aardappels hiervoor te gebruiken! 

Liefs, Williene

Afgelopen weekend heb ik weer eens koekjes gebakken. Zoals jullie weten eet ik van maandag...
lees verder
  Ontbijten zonder brood is niet moeilijk. Er zijn heel wat manieren om gezond én...
lees verder
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck...
lees verder
Het is zó simpel, maar daarom ook zo leuk! Een fruitsalade in de kleuren van de vlag! De foto...
lees verder
Een heerlijke frisse saus, die absoluut onmisbaar is bij een pittig gerecht als een curry....
lees verder
Het is crisis in voedingsland. Suiker kan inmiddels écht niet meer en rijstwafels zijn...
lees verder

23 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 21 jun 2013 om 19:16
    Ik vind het helemaal lekker dat e-nummervrij eten! Ben inmiddels al goed op dreef en nu ineens sinds die paar dagen een kilo lichter.. Zou dat helemaal door het e-nummervrij eten komen?

    Ik vind het nog wel lastig met sapjes voor de kinderen. Heb je nog aanraders? Ik haal weleens biologische sapjes hier in de buurt maar mijn dochter drinkt dat niet.

    Je boek vraag ik in ieder geval voor mijn verjaardag!

    Groetjes Mirjam
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 21 jun 2013 om 21:03
      Wat fijn om te horen, Mirjam! Je kunt inderdaad erg afvallen van E-vrij eten. En als je suikers laat staan gaat het ook erg hard.

      Hier willen de kinderen graag water drinken, anders diksap of biologische appelsap. Of je lengt het aan met water.

      Leuk hoor, dat je zo enthousiast bent! Succes met alles en als je vragen hebt, stel ze gerust!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 18 jun 2013 om 13:02
    Bedankt voor je antwoord terug. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet goed weet waar ik moet beginnen. Wat vervang ik als eerste.. hoofdgerecht?
    Wij eten ongeveer 4 dagen per week vlees en 2 dagen vis. Wat eet je anders ipv vlees? Ik zal eens in je recepten index kijken wat je dan gebruikt als sausje door de macaroni bijv.

    Ik wil zelf ook de suikers laten staan, niet alleen voor mijn zoontje maar ook voor mezelf. Als ik iets van koekjes of snoep gegeten heb, word ik daarna ongelofelijk moe.
    De cola drink ik al een stuk minder sinds ik de biologische sapjes ontdekt hebt van een landgoed hier dichtbij.

    Groetjes Mirjam

    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 18 jun 2013 om 14:42
      Het begin is lastig. Het is een beetje wat je zelf wil en wat voor jezelf overzichtelijk is. Ik zou zelf inderdaad beginnen bij het hoofdgerecht en dan ga je al snel om met de rest. Ipv vlees eet ik noten of bijv. een vegaburger. De recepten hiervoor vind je in de index.

      Apart hé, dat suiker zo'n invloed heeft op je lichaam. Daar schrok ik best van!

      Succes met alles!

      Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous maandag 17 jun 2013 om 20:45
    Wat een leuke blog en lekkere recepten!
    Ik verdiep me sinds kort ook in e-nummervrij eten. Toen ik hoorde dat e120 bestaat uit gemalen schildluis, bedacht ik me dat ik eigenlijk niet eens weet wat ik eet. En waar ik me vooral in verdiep, is dat mijn zoontje soms ineens helemaal hyper is en andere dagen totaal niet. Ik ben nu aan het kijken of voeding een rol speelt. En dan kom je al gauw op e-nummers uit. Weet alleen niet waar hij hyper van zou worden want ik vermijd een hoop dingen en hij snoept bijna niet. Heb jij een idee wat stiekem in heel veel voedsel zit wat kinderen vooral eten?

    Nog een ander vraagje... wij drinken veel optimel. ik zie nergens op het pak een e-nummer vermeld staan of iets als aspartaam?
    en gewone cola is dus beter dan light?

    En dan mijn laatste vraag... dit e-nummer vrij eten klinkt heel aantrekkelijk maar is het niet vreselijk duur? Ben gestopt met werken toen ons 2e kindje geboren werd en moet wel een beetje opletten. Ik lees allemaal van die dure, exclusieve producten?

    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 18 jun 2013 om 10:55
      Ha,

      Dankjewel voor je compliment! Kinderen worden vooral hyper van kleurstoffen maar ook van suiker. Verder kan het per kind verschillend waar ze last van krijgen. Maar in eerste instantie zeg ik, wees matig met kleurstoffen, zoetstoffen en suikers.

      Ik hoorde pas ook dat Optimel verbeterd zou zijn. Ik zal eens op de verpakking kijken of dat inderdaad het geval is!

      Als je persé cola wil blijven drinken dan beter de gewone dan de light versie. Maar beter is het om helemaal te laten staan ;-)

      E-nummervrij eten is zeker niet duur maar zelfs goedkoper. Als je ook biologisch gaat eten dan ben je wel duurder uit en als je gebruik gaat maken van natuurlijke suikervervangers en kokosolie e.d. dan ben je wel duurder uit. Aan de andere kant, als je echt gaat leven volgens een gezond voedingspatroon kun je ook heel veel laten. Zoals frisdrank, koek, snoep, chips, veel vlees, e.d. dus dat bespaart ook heel veel geld. Maar vaak hebben mensen een gezin die niet alles willen missen, en dan doe je het samenop, en dan wordt het wel prijzig.

      Succes met alles!
  • Marr
    Marr donderdag 01 nov 2012 om 11:30
    Hallo Willine,

    Bij de la place hebben ze deze aardappeltjes ook, en daar neem ik er altijd een saus bij ( ben de naam even kwijt ) maar die is zoo lekker... een witte saus volgens mij op yoghurt basis met kruiden ofz, weet jij welke saus dit is?
    Groetjes
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 03 nov 2012 om 20:58
      Hallo Marr,

      Ik heb geen idee welke saus ze bij La Place hebben, maar ik maak vaak een soort van Tzatziki-saus. Hiervoor gebruik ik zo'n 3 el griekse yoghurt, 3 tl creme fraiche, zout en peper en geraspte komkommer en een verse uitgeknepen knoflookteen of knoflookpoeder.

      Succes!
  • Gerrie
    Gerrie zondag 28 okt 2012 om 16:15
    Hallo Williene,

    Kan je alle soorten aardappels gebruiken? Volgens mijn buurvrouw kan dat alleen maar met de zoete aardappels en niet met de bildstar die ik bij haar koop.

    Groet Gerrie
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 29 okt 2012 om 16:58
      Ha Gerrie,

      Ik gebruik hier alle soorten aardappels voor. De ene soort gaat wel wat beter dan de andere, maar helaas onthoud ik dat dan weer niet ;-) Maar het hoeft echt niet perse met zoete aardappels.

      Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 20 jun 2012 om 13:34
    Kun je ook gewoon gedroogde rozemarijn en knoflookpoeder gebruiken? Zo ja, hoeveel dan ongeveer?

    P.s. Als je ooit nog een keer je recepten in een kookboek verwerkt, ga ik die zeker kopen!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 jun 2012 om 13:53
      Ja hoor, ik gebruik hiervoor ook gedroogde rozemarijn. Ik strooi er gewoon wat over tot ik het genoeg vind. Knoflookpoeder zal ook prima werken denk ik, half theelepeltje op een hele ovenschaal ongeveer, net een beetje wat je smaak is. Gewoon een keer uitproberen en daarop aanpassen.

      En je ps'je is leuk! Geen idee of dat ooit nog gaat gebeuren, haha!
  • Inge
    Inge donderdag 15 mrt 2012 om 13:36
    Beste Williene,

    Ik ga vandaag voor het eerst de aardappeltjes proberen.

    Ik vroeg me even af waarom je de aardappels niet eerst kookt? Dat verkort de overtijd nogal lijkt me. Of is dat minder lekker?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 jun 2012 om 20:52
      Ah oke! Dankjewel, ik zal het eens proberen ;-)

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous maandag 11 jun 2012 om 17:52
      Ik vergat te zeggen dat je dan niet een ovenschaal moet gebruiken, maar de bakplaat... En je hoeft ze níet voor te koken. Gewoon de bakplaat op de bovenste richel en dan 15 minuten op 225 graden. Echt waar! :)

      Johanneke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 jun 2012 om 14:09
      Hoi Johanneke,

      Bedankt voor je reactie. Een kwartier lijkt me erg kort. Kook je ze dan eerst voor? Ik controleer regelmatig de gaarheid en afhankelijk van de grootte van de stukjes aardappel moeten ze er zeker 45min - 1 uur in. Maar ik zal het eens proberen!

      En graag gedaan ;-)
    • Anonymous
      Anonymous maandag 11 jun 2012 om 12:28
      Beste Williene,

      In Boodschappen las ik een soortgelijk recept als het bovenstaande. Alleen is daar de oventijd heel veel korter! Wij vonden het eindresultaat qua smaak etc. niet veel uitmaken, dus ik geef het graag aan je door:
      de oven verwarmen op 225 graden Celsius en de aardappels hoog in de oven in 15 minuten gaar en bruin bakken... Nog voordeliger ook!

      Erg veel dank trouwens voor al die heerlijke recepten. We proberen er steeds meer uit én met plezier! Leuk!

      Groeten,

      Johanneke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 mrt 2012 om 13:48
      Hoi,

      Leuk!

      Je kunt ze vooraf even koken, maar dan moet je goed opletten dat je ze niet te ver doorkookt. Ik vind het zo erg makkelijk, hup zo rauw de oven in en na een uur zijn ze klaar. En het is me ook opgevallen dat het qua oventijd niet heel veel uitmaakt. Maar probeer het gerust uit en laat je ervaring maar weten :-)

      Groetjes en eet smakelijk vanavond!

      Williene
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 21 dec 2011 om 19:33
    Bedankt voor je leuke reactie!

    Groetjes, Williene
  • Marty
    Marty woensdag 21 dec 2011 om 16:25
    Beste Williene,

    Dit is een toppertje, ik ben een grote fan van je , bedankt en veel succes met de leuke recepten voor ons.groetjes van Marty
  • joanneke
    joanneke vrijdag 13 feb 2015 om 10:42
    Hoi Williene, Ik ben nu bezig met ons avondeten vervangen voor e vrij eten.. super leuke recepten heb je op je pagina staan, vooral met de gezondere taarten zijn we hier blij. wel een uitdaging om de kinderen van de vieze zoete sapjes af te krijgen...
    • Smakelijck vrijdag 13 feb 2015 om 13:25
      Dankjewel voor je reactie! Succes met je uitdaging, stapje voor stapje dingen veranderen werkt het beste. Zo ook met de zoete sapjes ;-) Je kunt het evt. wat verdunnen met water en steeds meer water erin doen en steeds minder sap. Wellicht lukt het op die manier.
  • Anja te Grotenhuis
    Anja te Grotenhuis zaterdag 09 mei 2015 om 13:10
    Voer je opmerking in
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190