26-02-2011

Yoghurtmousse van een 2-sterrenchef!

Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers. 

Dit recept komt van Adreas Caminada een 2 Michelin sterrenchefkok uit Zwitserland. Laat dit je niet afschrikken want het recept is heel makkelijk om te maken.

Yoghurtmousse


Ingredienten:

125 gr. eiwit 175 gr. suiker 125 gr. gemalen amandelen 20 gr. gesmolten boter 100 gr. yoghurt 100 gr. creme fraiche 40 gr. poedersuiker 2,5 bl. gelatine, geweekt 1 citroen 1 limoen 100 gr. geklopte slagroom frambozen naar smaak, frambozenlikeur

Bereiding:

1. Verwarm de oven op 180 graden.

2. Klop het eiwit in een kom met 50 gr suiker stijf. Meng de gemalen amandelen en de rest van de suiker erdoor. Gevolgd door de gesmolten boter. Schenk dit mengsel in een sjabloon op een bakmat en bak 10 min. Steek de biscuits voorzichtig los.

3. Meng creme fraiche, yoghurt en poedersuiker door elkaar. Week de gelatine in koud water. Knijp de blaadjes uit en verwarm de gelatine in een beetje van het yoghurtmengsel tot het oplost en roer dit door de rest van het mengsel. Breng op smaak met citroen en limoensap en roer door. Schep de geklopte slagroom erdoor en schenk de massa in een bakvorm. Laat 2 uur in de koelkast afkoelen.

4. Marineer de frambozen in poedersuiker, frambozenlikeur en een beetje frambozenpuree.

5. Snijd de afgekoelde yoghurtmousse in mooie porties en verdeel over de borden. Leg de frambozen erop. Bestrooi de amandelbiscuits met poedersuiker en plaats ze op/bij de mousse.

 

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 17 dec 2013 om 10:48
    Mag ik vragen waar je de frambozen likeur hebt gekocht? Bij de slijterijen hier bij mij in de buurt hadden ze het niet te koop.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 dec 2013 om 12:59
      Sommige speciaalzaken verkopen dit, maar je kunt het ook weglaten. Succes!
  • Nelleke
    Nelleke maandag 29 jul 2013 om 14:27
    He Williene,

    Ik heb geprobeerd dit te maken, maar liep tegen een aantal dingen aan, namelijk:
    - Ik heb nu gewone suiker gebruikt, maar zou het ook met bv kokosbloesemsuiker kunnen? dan worden de koekjes wel donkerder, maar zou dat het enige zijn?
    - de gemalen amandelen, maal je die zelf? Dat heb ik dus wel gedaan. en moet het dan tot 'meel'-dikte of mogen er juist nog wel wat stukjes in zitten?
    - Als je 125gram eiwit opklopt, samen met de andere ingrediƫnten, heb je echt heel veel schuim, hoeveel koekjes maak jij daarvan en hoe dik worden die koekjes dan? Ik had geen bakplaat met sjabloon, maar heb cupcake houders gebruikt van silicone. Maar dan kon ik al 23 koekjes maken en die waren best wel dik. (had de vormpjes ongeveer voor de helft gevuld) tijdens het bakken stijgen ze dan ook en bij het afkoelen zakken ze dan weer is. Het is dan ook een heel wankel 'koekje'. zou het niet zo kunnen neerzetten als op de foto.
    - ik wilde de gelatine laten oplossen in dat yoghurt mengsel, maar dat lukte niet echt goed. Later dacht ik, ik had het natuurlijk eerst ook even moeten laten weken in water, klopt dat?
    Op zich was het een heerlijk toetje, het zag er alleen niet zo mooi uit als op de foto.
    Ik snap dat dit een toetje is wat je in het begin heb gepost, dus misschien heb je het al een hele tijd niet meer gemaakt en is het ook niet helemaal aan te passen naar de echte gezonde regels, maar voor een feestje moet het een keer kunnen, dus ik hoor graag van je.
    Groetjes, Nelleke
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 30 jul 2013 om 22:07
      He Nelleke,

      Dankjewel voor je reactie!

      Ik heb dit recept al heel lang niet gemaakt ;-) Ik weet wel zeker dat je dit gewoon met kokosbloesemsuiker kan maken. Ik zou nu alleen veel minder gebruiken, eerder 100 gram bijv.

      Amandelen kun je zelf maken tot een korrelig meel, niet te ver draaien anders komt de olie vrij en krijg je pasta ;-) Dus korrelig is prima, en als je amandelmeel hebt dan kun je dat ook prima gebruiken!

      Ik maakte destijds van het beslag een hele plaat die ik uitstreek en bakte. Direct na het bakken stak ik er rondjes uit. Ik smeerde de laag best dun uit.

      Gelatine moet je voor gebruik altijd eerst oplossen in water. Heb ik dat er niet bijgeschreven? Dan ga ik dat gelijk aanpassen, dom van me!

      Op zich kun je dit toetje heel goed aanpassen. Als je de suiker in de koekjes vervangt door kokosbloesem en de poedersuiker in de yoghurt door 1 a 2 eetlepels honing ben je d'r al! Ga ik ook weer eens maken ;-)

      Succes ermee, en als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!

      Groetjes, Williene
  • Jeanine
    Jeanine dinsdag 16 feb 2016 om 21:32
    Heb de spullen in huis gehaald voor een etentje van morgen. Besef me nu ineens dat ik geen idee heb voor hoeveel personen dit recept is :) weet iemand dat?
    • Smakelijck woensdag 17 feb 2016 om 09:05
      Dat is heel lang geleden dat ik deze heb gemaakt. Volgens mij heb je wel genoeg voor 6 personen. Succes!
Laat een bericht achter!
254