19-04-2012

Verjaardagshapjes!

Voor een verjaardag is het altijd weer een kunst om lekkere hapjes te maken. De een vindt het een leuk werkje, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad.
 
Hier wat tips voor e-nummervrije (verjaardags) hapjes!
 
De 'standaard' hapjes: Blokjes kaas (biologisch) met een druif, stukje mandarijn, ananas o.i.d., plakjes worst (biologische slager zonder e-nummers), kwartstukjes ei omwikkeld met rookvlees, plakjes komkommer, cherrytomaatjes, biologische ham met monchou of asperges, etc.
 
Zelf vind ik het altijd wel leuk om een extra hapje te serveren:
*Sate: bijv. stukjes kip marineren en bakken, aan een stokje rijgen en serveren met stokbrood en zelfgemaakte sate-saus.
*Gehaktballetjes: Zelfgemaakt en evt. in verschillende varianten. Bijv. italiaans, gewoon en pittig.
*Stokbrood met zelfgemaakte salades en tapenades
*Mini-pizza's, of snijd een pizza in smalle punten
*Bitterballen: gebruik hiervoor het recept voor kroketten en maak er bitterballen van.
*Saucijzenbroodjes ook in verschillende smaakvarianten
*Gevulde tomaatjes bijv. met kruidenroomkaas
*Kipnuggets: zelfgemaakt. (hoop ik volgende week te bloggen)
*Nacho-chips met guacemole dipsaus
*Vis: haring op roggebrood met uitjes, gerookte zalm, makreel etc. met stokbrood.
 
Voor vrijwel alle ideeen staan de recepten op deze site. Klik hier voor een overzicht in de index: http://smakelijck.blogspot.com/p/recepten-index.html
 
Voor heerlijk e-nummervrij gebak:
De appel-kruimeltaart is een enorm succes: http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/appel-kruimeltaart.html
 
Binnenkort hopen mijn dochtertje en ikzelf weer jarig te zijn en dan mag ik weer los :-) Daarna zullen er vanzelf weer recepten voor heerlijke taarten hier verschijnen. En voor morgen staat het recept voor kwarktaart gepland!
 

Deel via social media

 
Print recept

13 Reacties

  • Diana
    Diana zaterdag 21 apr 2012 om 09:20
    Dankjewel voor je reactie. Ja dit neem ik me ook gewoon voor, dat ik het buiten de deur moet loslaten, maar vind het toch enorm moeilijk. Zo wist ik laatst dat er in de sojasaus en sambal die iemand in de gerecht had gebruikt twee aditieven in zaten die o.a. ook slecht zijn voor ongeboren kinderen, en zwanger zijnde at ik het wel, maar ik had er geen fijn gevoel bij zeg maar. Aan de andere kant, toen ik zwanger was van mijn dochter was ik me niet van e-nummers bewust en toen moet ik ook van alles hebben binnen gekregen. Mijn dochter kwam ondanks een laag geboorte gewicht, wel helemaal gezond ter wereld.

    Maar ik eet iig ook mee, maar als ik uit gezondere alternatieven kan kiezen doe ik dat ook en als ik ergens wat ga eten en ik kan kiezen uit een horeca gelegenheid dat biologisch bezig is, dan heeft het mijn voorkeur maar uiteraard kom ik dan ook nog wel eens op plekken waar dat niet zo is. Het is alleen meer het gevoel dat ik erover heb dat me gewoon echt niet laat genieten dan en ik moet er echt voor kiezen om het los te laten. Het is denk ik een leerproces :)
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 21 apr 2012 om 20:08
      Gefeliciteerd met jullie 25-jarig huwelijk Wilma!

      Inderdaad met een grotere groep is een buffet ideaal. Dan kun je ook bijv. Salades maken, wat vlees braden zoals rollade, gehaktballetjes, satestokjes etc.

      Goed weekend verder!

      Groetjes, Williene
    • wilma
      wilma zaterdag 21 apr 2012 om 16:16
      Maar je gaat ook niet elke dag uit eten en een verjaardag is er ook niet altijd. Net als Williene zegt,als de thuisbasis maar goed is.
      Mijn schoonmoeder was een kei in het volgen van een dieet,maar op har vraag wat met een verjaardag te doen, zei men: Doe gewoon mee,maar met mate.Dus at ze ook een gebakje en een hap.Dat vergeet ik nooit meer,dat advies.

      Hier worden de hapjes geserveerd en iedereen krijgt een bordje/vorkje en als de schaal langskomt leg je op je bordje wat je wilt.Niet de warme hapjes.Maar als gastvrouw hoef je niet steeds te lopen.
      Met een grote groep zie je het ook wel als buffet opgesteld staan.
      Gisteravond hadden we onze 25 jarig huwelijks feest en hebben dat zelf verzorgd(de kids) met een hapjes buffet. Erg leuk en iedereen gaat ook weer ergens anders zitten.En dat gebeurd ook met een verjaardag.
      Groet. Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 21 apr 2012 om 13:48
      Je kunt gewoon niet alles mijden, tenzij jezelf in een sociaal isolement wilt begeven ;-). En dat lijkt me ook niet gezond. En dat het op een gegeven moment ook echt gaat tegenstaan dat heb ik ook. Maar ik ben gisteren ook heerlijk wezen uit eten en daar geniet ik dan ook echt van. Ondanks de e-nummers die ze waarschijnlijk gebruiken. Vandaag pakken we het gezonde leven gewoon weer op :-)

      Groetjes, Williene
  • Diana
    Diana vrijdag 20 apr 2012 om 08:37
    Altijd handig deze suggesties! Dankjewel :) Ik zal hier zeker op terug vallen wanneer wij iets te vieren hebben.

    Ik vraag me alleen af hoe jullie het doen op verjaardagsfeestjes van anderen? Laten jullie het dan een beetje los of eten jullie bijna niks mee? En dan bedoel ik vooral de kinderen die vaak van opa's en oma's en tante's (of vrienden, ik noem gewoon maar wat) wat toegestopt krijgen waar je zelf dus eigenlijk dus bijna geen controle over hebt. Ik merk dat ik het steeds moeilijker vind om eens buiten de deur te eten of naar een feestje te gaan en het idee dat dat iemand van ons smaakversterker 621 of kleurstoffen binnen krijgt vind ik echt geen fijne gedachte. Maar ik wil aan de andere kant het ook niet voor een ander verpesten als die z'n best gedaan heeft in de keuken voor ons...
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 20 apr 2012 om 18:21
      Tja, dat is inderdaad lastig. Maar als we bij een ander eten dan eten we gewoon mee. Kinderen krijgen genoeg binnen met traktaties en op visite e.d. maar dat ga ik niet tegenhouden. Als thuis de basis maar goed is. Zelf eet ik op verjaardagen ook gewoon mee, maar als er keuze is uit 'gezonde' alternatieven zoals komkommer of iets dergelijks kies ik daarvoor. Ook ga ik nog gewoon uit eten, ik laat me dat soort dingen niet afnemen, want ik vind dat je ook weer niet moet doorslaan. Als je thuis gewoon goed eet, mag je best een keertje 'zondigen'.

      Groetjes, Williene
  • mieke
    mieke donderdag 19 apr 2012 om 11:12
    Williene,
    Heel veel van deze hapjes maak ik ook zo.Het is altijd een succes. Ik heb hele kleine schaaltjes/glaasjes.Deze vul ik met kleine stukjes gerookte zalm en een beetje honing-mosterd dressing. (van Tons,hij maakt ook de Belze mayonaise, het is te koop bij Jumbo)Ik geef er een klein vorkje bij.(te koop bij xenos) Ook doe ik stukjes fruit in de bakjes/glaasjes. Het staat erg leuk op een blad vol hapjes!
    Je blog wordt trouwens elke dag bekeken door mij en ik heb al heel veel recepten gemaakt die allemaal in de smaak vallen.
    Gisteren heb ik eindelijk een lavas/maggi plantje kunnen bemachtigen bij Intratuin. Mijn moeder gebruikte dit vroeger ook al maar ik kon het nergens vinden.
    Groetjes,
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 apr 2012 om 12:15
      Wat leuk Mieke, en wat een leuke ideetjes! Dankjewel! Honing-mosterd dressing kun je ook heel makkelijk zelf maken, zal ik ook eens bloggen, verschillende sausjes/dressings.

      Je kunt inderdaad ook fruit serveren of versgeperste drankjes zoals kiwi-sap, aardbeiensap of banaan-jus. Ook heerlijk en het ziet er gelijk heel fleurig uit!

      Maggi is heerlijk in de soep! Ik had 'm ook bij Intratuin gevonden :-)

      Groetjes, Williene
  • jolanda
    jolanda donderdag 19 apr 2012 om 09:41
    Deze hapjes maak ik altijd al, en doen het goed.
  • JanetW
    JanetW donderdag 19 apr 2012 om 09:33
    met twee verjaardagen binnen ons gezin dit weekend, komen je suggesties goed van pas. Met een neefje en een nichtje met diverse allergieën ( de ene met o.a kippe- eiwitallergie en de andere o.a. met soja-allergie wordt het nog een hele puzzel) groetjes van Janet
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 apr 2012 om 12:12
      Fijn Janet! Dat is inderdaad lastig. Hopelijk weet je er wat lekkers van te maken :-)

      Groetjes en alvast een fijn weekend, Williene
    • Olga
      Olga maandag 12 dec 2022 om 09:42
      Nog een kleine suggestie is een dadel met roomkaas erin. Makkelijk te maken en kinderen vinden het ook altijd lekker????
      • Smakelijck maandag 12 dec 2022 om 11:30
        Klopt, is heerlijk! Evt. nog een walnoot er bovenop :-)
Laat een bericht achter!
251